Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

Роение самая любимая пора молочка наешся, член стоит, шаровые пчелы летают благодать.

Роение самая любимая пора молочка наешся, член стоит, шаровые пчелы летают благодать.
Мда........ Каждый говорит о наболевшем ;)

в нас вже пішли рої.
І у нас.

Плохо когда сексуальная жизнь зависит от роевой поры :umora:

Форумчани, допоможість мені докінця зрозуміти як правильно розрізнити тиху заміну матки від процесу роїння ? Насправді в деяких випадках це є дуже складно зробити.

Форумчани, допоможість мені докінця зрозуміти як правильно розрізнити тиху заміну матки від процесу роїння ? Насправді в деяких випадках це є дуже складно зробити.

При тихой смене семья продолжает нормально работать, строить вощину. При роении ничего не строит. И самое главное при т.смене маточников 1,2 максимум 3. А при роении - десятки и разного возраста.

у меня кстати в прошлом сезоне была такая семья... вошла после липы в состояние "непойми что", то ли ТС то ли ройка, вроде работает, но паршиво, вроде и маточники не дестками но штук но 2-3 в каждом корпусе чётко, после 4-х кратного срывания маточников каждую неделю и перетряхивания гнезда, сменили матку без слета, после чего отлично отработали к последней качке

Добрий вечір форумчани! Підскажіть будь ласка чи можна качати мед з недавно відбудованих стільників?Якщо так, то як саме?

Также как и из старых сот, возможно просто крутить более аккуратно.

в нас вже пішли рої.
18-го впіймав первака на 3 кг, вчора дивився вощину повністю відтянули і кілограмів 5-7 принесли нектару :ay:

В цьому році в одній із сімей помітив підготовку до роїння - збудовані мисочки. Оскільки наступний мій візит на пасіку планувався через два тижні, то вирішив не ждати ройових маточників, а зробити відводок на плідну матку, у самій сім'ї залишив одну рамку з яйцями і одноденними личинками . Через тиждень на цій рамці були запечатані свищові маточники, а ще через тиждень вийшов рій. При огляді я виявив на згадуваній рамці прогрижені маточники і ще на іншій рамці 2 прогрижені маточники схожі на ройові. Те що мій протиройовий захід був неефективним я ще можу сприйняти, але звідки взялися ті два маточники на іншій рамці? Чи могли бджоли перенести яйця з однієї рамки в мисочки на другій?

В цьому році в одній із сімей помітив підготовку до роїння - збудовані мисочки. Оскільки наступний мій візит на пасіку планувався через два тижні, то вирішив не ждати ройових маточників, а зробити відводок на плідну матку, у самій сім'ї залишив одну рамку з яйцями і одноденними личинками . Через тиждень на цій рамці були запечатані свищові маточники, а ще через тиждень вийшов рій. При огляді я виявив на згадуваній рамці прогрижені маточники і ще на іншій рамці 2 прогрижені маточники схожі на ройові. Те що мій протиройовий захід був неефективним я ще можу сприйняти, але звідки взялися ті два маточники на іншій рамці? Чи могли бджоли перенести яйця з однієї рамки в мисочки на другій?
Є така думка, що переносять. Хоча більшість стверджує, що навряд. Скоріше за все Ви не помітили посіву на іншій рамці. Або ж на ній був молодий розплід. Трапляється, що бджоли будують маточник і на пізньому відкритому розплоді.

Є така думка, що переносять. Хоча більшість стверджує, що навряд. Скоріше за все Ви не помітили посіву на іншій рамці. Або ж на ній був молодий розплід. Трапляється, що бджоли будують маточник і на пізньому відкритому розплоді.
Теж схиляюся до думки, що не помітив і пропустив. Варіант з переносом видається напівмістичним.

А в мене ситуація така - вирішив боротися з роїнням за допомогою створення відводків. На момент їх створення частина сімей ввійшли в ройовий стан і зацвів ріпак. Відводки зробив на старих матках, а в основні сімї дав зрілі маточники позривавши ройові. Настав час обльоту молодим маткам - і що я бачу :blink: - виходить рій! Почав шукати причину і побачив кілька свищових маточників (зрозумів свою помилку, що не зробив ревізію на свищові маточники). Переглянув всі вулики - позривав свищові маточники, а на другий день бачу знов виходить рій, але так і не привився на гілці, а повернувся у вулик. Думаю, що це облітувалась молода матка, а всі ройові бджоли вилетіли за нею. Одним словом - почався хаос. На другий день - ще один рій, той вже привився на гілці, а я сиджу і думаю - повернеться назад у вулик, чи ні :dntknw: . Тоді вирішив зняти і висипати на прилітну дошку перед вуликом - на щастя - вернувся у вулик. Після цього сюрпизів вже не було. Через три дні заглянув до першого рою, який я впіймав і посадив в новий вулик і не можу все ж надивуватися працездатності рою - вощину відбудували, меду нанесли :ay: , а я вже задумався, може і не варто боротися з роїнням.

Тоді вирішив зняти і висипати на прилітну дошку перед вуликом - на щастя - вернувся у вулик

Краще так не робити. А віднести основну сім"ю вбік, на її місце поставити порохній вулик і туди пустити рій. Бо так як зробили Ви знову можуть полетіти. Цікавий вмпадок. Відкрив вулик. Працюю. Раптом дивлюсь на стелині молода маточка відпочиває. А ніяких ознак роїння не бачу у цій сім"ї. Взяв маточку і пустив на сот. Еге. Моментально осідлали. Розігнав сторожу і вона одразу знялась і полетіла кудись. Потім знайшов сім"ю з якої видно пішов раніше рій.

Вже зняв два своїх. З першим все гаразд - 4-5кг десь, а інший десь до 3 кг вимучив вчора. Я його струсив в роївню, матка піднялась і на зад сіла, знову ії струшую, падає- 5 секунд знову піднімається на крило і на вітку, тут вже бджоли не витримали не королівського відношення ну і на мене- ну одна -дві, нічого страшного, а їх же прилетіло знайомитись зі мною пів рою, загалом так ще не опухали в мене очі як у чора :umora: . А матка ні в яку- ледь спіймав в сірнмкову коробку і випустив в вулик. Так чарез хвилину бігала по прильотці, ну думаю чи ти дурна чи я не розумний :umora: правда через хвилин 5 полізла в середину, палац оглядати. Сьогодні активно чистять- зусилля не даремні :az: У нас в усіх і практично усі що більш менш перезимували сімї входять в ройовий стан- кінець травня, для нас це ранні рої, отже будуть в зиму сильні сімї :IMHO1: дасть Бог буде і медок :az:

матка піднялась і на зад сіла
На чий ... вибачаюсь... :ah: зад? :umora:

Не знаю как у вас, а у меня этот год уникален, из 15 семей 5 уже от роились ( 2 из них ушло для любителей ловушек). К сожалению ушла и матка рекордсменка (карника), на 1.05.2012 занимала 18 дадановских рамок и 18 рутовских, по мёду не было равных, в прошлом году хотел искусственно вызвать роение (чтобы развести от нее маток) не получилось, а в этом году она помахала мне крыльями (жалко до слез, а кому то повезло). Третий год замечаю что роятся в основном те семьи где на акацию стояли ганемановские решётки.

матка піднялась і на зад сіла

ну думаю чи ти дурна чи я не розумний

:umora::umora::umora::umora::umora::umora::ay:

сьогодні сусід сказав, що рій (не мій) через цого подвір'я пролетів і далі по вулиці. Об'їздив пів вулиці, більше ніхто не бачив і не чув. Дивина та й годі, де могли розчинитися. Це вже вдруге цього року, що чужі рої літають і я їх потім знайти не можу...

Дивина та й годі, де могли розчинитися. Це вже вдруге цього року, що чужі рої літають і я їх потім знайти не можу...

Нечего нет удивительного, рой летит быстро. а место назначение может быть и за 2 и за 4км. от Вашей улици. Этож не фазан что 30 метров пролитит и падает.

В мене дід якось з рушниці стріляв щоб летючий рій спинить. Той рій я не забуду ніколи. Летів десь з лісу, це точно, бо почув мій брат, він саме косив сіно на краю того лісу то й крикнув діду. Да, голосно так крикнув-така вже голосиста була родина-було як заспівають ввечері то в сусідньому селі чули-Микола співає, Ніна Матвієнко наша рідня хоч і десь в 4 чи 5 коліні( в якому точно сказать не можу поскількі хто знав точно ірозповідав мені в якому, тей вже не з нами, а я тоді не особливо цім цікавився) . Так от поки збігав за рушницею рій вже був неподалеку. Незнаю куди він направлявся до діда на пасіку чи далі , але після пострілу він привився на груші неподалеку. Так от Бджіл була повна роївня така тяжка що я піднять не міг. Мені тоді було років 10 напевно. От з того рою і почалася моя практика, і перша матка яку я тоді допоміг знайти. Такщо skif летючий рій то дійсно не куріпка , швидкість в нього така що реагувати потрібно ну хвилину максимум. А далі вже не наздоженеш. Хіба дощ піде з ясного неба.

В мене дід якось з рушниці стріляв щоб летючий рій спинить. ... Хіба дощ піде з ясного неба.
От для того і стріляв, щоб імітувати грім...

Да ні просто звук від пострілу забиває їм "баки" і вони не чують ні матку ні поводиря. От і прививаються.

А взагалі жарт сподобався

Да ні просто звук від пострілу забиває їм "баки" і вони не чують ні матку ні поводиря. От і прививаються.

А взагалі жарт сподобався
А що бджоли керуються звуками від матки і так званого "поводиря" (це хто?)? І що, один постріл миттєвий так "забиває баки", що вони дезорієнтуються? По цій логіці треба строчити з калаша або"узі", щоб заглушити їх звуки. Це не жарт. В літературі є описи як пасічники бігли за роєм, б'ючи в підручні засоби: залізні миски, тазики, бочки. І ще дають поради освічувати рій сонячним зайчиком імітуючи блискавку. Таким чином сильний звук - грім, а зайчик - блискавка. Адже відомо, що перед грозою рій не полетить або робить перерву. П.С. Не знаю наскільки ефективні такі засоби, не перевіряв. Взято з літератури. Та із наведеного прикладу бачимо, що можливо.

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...