Lefty Posted October 2, 2022 Share Posted October 2, 2022 На весні 2017 посадив 12 саженців фундука . Місце - після 12 години дня напів тінь від сусідського будинку. Перші врожаї були по жменці- пригоршні .... Цього року вже ось такий. 15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Конструктор Posted October 2, 2022 Share Posted October 2, 2022 2 години тому, Lefty сказав: На весні 2017 посадив 12 саженців фундука . Місце - після 12 години дня напів тінь від сусідського будинку. Перші врожаї були по жменці- пригоршні .... Цього року вже ось такий. Супер! Я теж посадив 2 шт. один має залене листя другий темно-червоне і плоди теж гарні , правда дозрілих ще не встиг побачити , бо живуть спритніші за мене господарі - білки штуки 3 бачив разом , але іх мабуть і більше от і пожинають плоди. Можливо більше потрібно було садити , щоб і мені щось дісталось , або білок стане ще більше. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lefty Posted October 2, 2022 Author Share Posted October 2, 2022 10 хвилин тому, Конструктор сказав: Супер! Я теж посадив 2 шт. один має залене листя другий темно-червоне і плоди теж гарні , правда дозрілих ще не встиг побачити , бо живуть спритніші за мене господарі - білки штуки 3 бачив разом , але іх мабуть і більше от і пожинають плоди. Можливо більше потрібно було садити , щоб і мені щось дісталось , або білок стане ще більше. Розповідала дружина що до нас теж білка була внадилась. Хоч будинок майже в центрі чи малого селеща, але є недалеко кілька місць де ці звірки мешкають. Загалом якщо поруч ліс то не впевнений що Вам щось залишеться з тих двох деревця. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Конструктор Posted October 2, 2022 Share Posted October 2, 2022 57 хвилин тому, Lefty сказав: Розповідала дружина що до нас теж білка була внадилась. Хоч будинок майже в центрі чи малого селеща, але є недалеко кілька місць де ці звірки мешкають. Загалом якщо поруч ліс то не впевнений що Вам щось залишеться з тих двох деревця. Ліс не так і близько , але місцевість мабуть для них підходяща , ще з дитинства пам'ятаю що вони були , можна сказати - корені жителі . Хай їдять , мені не шкода. Вони і сусіду помогли , в комені жили і запакували його лушпинням мого фондука.йому було весело. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sanich Posted October 2, 2022 Share Posted October 2, 2022 4 години тому, Lefty сказав: На весні 2017 посадив 12 саженців фундука . Місце - після 12 години дня напів тінь від сусідського будинку. Перші врожаї були по жменці- пригоршні .... Цього року вже ось такий. Який сорт садили? У мене теж є десяток кущів, які посадив позаминулого року. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lefty Posted October 2, 2022 Author Share Posted October 2, 2022 34 хвилини тому, Sanich сказав: Який сорт садили? У мене теж є десяток кущів, які посадив позаминулого року. Каталонський і барселонський ( вони є запилювачами один для одного) . Перші горіхи зявились наче як на 3 чи то на 4 рік. Формував у штамбовій формі (не кущем), подібно до того як вирощують в промислових насадженнях. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Александр К. Posted October 2, 2022 Share Posted October 2, 2022 50 минут назад, Sanich сказал: Який сорт садили? У мене теж є десяток кущів, які посадив позаминулого року. Сорт не главное.. Лещина еще бывает долго приживается у меня три года сидела..... Потом пообещал что выкопаю и процесс пошел... 3 часа назад, Конструктор сказал: Супер! Я теж посадив 2 шт. один має залене листя другий темно-червоне і плоди теж гарні , А плоди часом не різні за формою? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sanich Posted October 2, 2022 Share Posted October 2, 2022 1 година тому, Lefty сказав: Каталонський і барселонський ( вони є запилювачами один для одного) . Перші горіхи зявились наче як на 3 чи то на 4 рік. Формував у штамбовій формі (не кущем), подібно до того як вирощують в промислових насадженнях. У мене теж каталонської 9 кущів і 1 кущ якоїсь іншої, бо барселонскьої у продавця не було. Ще не цвітуть. Садив дворічними саджанцями. Недалеко посадка багата на ліщинові насадження, то, сподіваюся, що проблем із запиленням не виникне. 1 година тому, Lefty сказав: Формував у штамбовій формі (не кущем), подібно до того як вирощують в промислових насадженнях. Можна якусь інструкцію коротку що то є таке? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Конструктор Posted October 2, 2022 Share Posted October 2, 2022 59 хвилин тому, Александр К. сказав: плоди часом не різні за формою? Чесно кажучи не звернув уваги , ще як зелені то є , а потім білки їх розмітають в раз. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Александр К. Posted October 2, 2022 Share Posted October 2, 2022 1 час назад, Конструктор сказал: Чесно кажучи не звернув уваги , ще як зелені то є , а потім білки їх розмітають в раз. Я стою на краю лiса але чомусь бiлки не чипають... Маю таку думку що те що с червоним листям то фундук а с зеленим лещiна... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted October 2, 2022 Share Posted October 2, 2022 Тільки що, Александр К. сказав: Маю таку думку що те що с червоним листям то фундук а с зеленим лещiна... ні 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Николай S Posted October 2, 2022 Share Posted October 2, 2022 1 година тому, Александр К. сказав: Я стою на краю лiса але чомусь бiлки не чипають... Маю таку думку що те що с червоним листям то фундук а с зеленим лещiна... ТО все фундук, з червоним литьям то окрема лінія кулінарних сортів 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Александр К. Posted October 3, 2022 Share Posted October 3, 2022 10 часов назад, Николай S сказал: ТО все фундук, з червоним литьям то окрема лінія кулінарних сортів И то и то фундук? 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Николай S Posted October 3, 2022 Share Posted October 3, 2022 Я не великий знавець цієї справи, просто поруч з пасікою закладено декілька га різних сортів то інколи спілкуюсь з власником. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Александр К. Posted October 3, 2022 Share Posted October 3, 2022 4 часа назад, Николай S сказал: Я не великий знавець цієї справи, просто поруч з пасікою закладено декілька га різних сортів то інколи спілкуюсь з власником. Я токаж не дуже знаюсь на фундуке. Та с дитинства у лісі що поряд росла лещіна плоди були як на фото ті що зверху а література пише що горіх що знизу то фундук.. Може хто підкаже де що? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted October 3, 2022 Share Posted October 3, 2022 9 годин тому, Александр К. сказав: И то и то фундук? так. Його є різні форми. Фундук це та ж сама ліщина, тільки окультурена. Як яблуні дички і культурні сорти. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lefty Posted October 4, 2022 Author Share Posted October 4, 2022 02.10.2022 в 19:42, Sanich сказав: Можна якусь інструкцію коротку що то є таке? Формується не кущем а у вигляді дерева ( стовбур, на ньому формуємо 4-6 склетових гілок, на них напів склетові ітд.), штамб ( стовбур) низький тобто від землі до першої скетової гілки +- 40 см. Паросль 2-3 рази на сезон видаляю ( це особливо важливо в перші роки, коли молоді деревця ще не окріпли) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
язичник Posted October 4, 2022 Share Posted October 4, 2022 17 хвилин тому, Lefty сказав: Формується не кущем а у вигляді дерева Паросль 2-3 рази на сезон видаляю Зі слів товариша, у якого сортова ліщина мешкає вже років з п'ятнадцять, формування куща деревом провокує вищий ріст, зниження врожайності і рясний ,,врожай'' паростків. Тобто, замість горіхів всеньке літо ріжемо дубці ліщини. Оптимально для куща ліщини 4-5 повноцінних плодових пагонів, з яких кожного року вирізається один найстаріший, а натомість залишається один молодий на відновлення 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lefty Posted October 4, 2022 Author Share Posted October 4, 2022 3 хвилини тому, язичник сказав: Зі слів товариша, у якого сортова ліщина мешкає вже років з п'ятнадцять, формування куща деревом провокує вищий ріст, зниження врожайності і рясний ,,врожай'' паростків. Тобто, замість горіхів всеньке літо ріжемо дубці ліщини. Оптимально для куща ліщини 4-5 повноцінних плодових пагонів, з яких кожного року вирізається один найстаріший, а натомість залишається один молодий на відновлення Можливо, проте, коли розбирався в питані вирощування фундука, так стосовно урожайності, та меншій захворюваності краще саме штамбова форма. Доречі промислові насадження Турції, Іспанії тай у нас - це штамбове формування.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
язичник Posted October 4, 2022 Share Posted October 4, 2022 5 годин тому, Lefty сказав: Доречі промислові насадження Турції, Іспанії тай у нас - це штамбове формування.... Промислові насадження на рівнинах умовно- штамбові на 2- 4 штамба, бо на одному штамбі менша продуктивність і більші витрати. А на пагорбах, а це більшість площ горішників в Туреччині і Іспанії, бо рівнини зайняті більш продуктивними культурами, культивується природня кущова форма ліщини. Промислові насадження це багато хімії і отрути. А для власного садка краще безпроблемного волоського горіха природа не придумала. Хіба, горіх Чекалкіна- ксантоцерас може конкурувати. На відміну від ліщини, на них ніколи не бачив попелиць і паді у вуликах, відповідно 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
СерП Posted October 7, 2022 Share Posted October 7, 2022 В 04.10.2022 в 18:18, язичник сказал: Хіба, горіх Чекалкіна- ксантоцерас може конкурувати. На відміну від ліщини, на них ніколи не бачив попелиць і паді у вуликах, відповідно Доброго дня. У Вас горіх Чекалкіна цвіте ? Бачив відео у нього шикарні суцвіття. Цікаво чи бджола на них працює ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
язичник Posted October 7, 2022 Share Posted October 7, 2022 6 годин тому, СерП сказав: Доброго дня. У Вас горіх Чекалкіна цвіте ? Бачив відео у нього шикарні суцвіття. Цікаво чи бджола на них працює ? У колеги в сусідньому райцентрі є кілька дерев. Добре відвідується бджолами, але, можливо, впливає близькість вуликів 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
СЄРЖ Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 02.10.2022 в 13:35, Lefty сказав: На весні 2017 посадив 12 саженців фундука . Місце - після 12 години дня напів тінь від сусідського будинку. Перші врожаї були по жменці- пригоршні .... Цього року вже ось такий. в кума пару кущів червонолистого фундука, горіхів постійно багато, але дуже багато вражених якимось жучком, горіхи без ядра, хто підкаже чим йому обробляти? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davolodya Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 4 години тому, СЄРЖ сказав: в кума пару кущів червонолистого фундука, горіхів постійно багато, але дуже багато вражених якимось жучком, горіхи без ядра, хто підкаже чим йому обробляти? Будь-яким інсектицидом, що використовуємо для обробки саду/городу, бажано системником - це трохи продовжить період захисту. Шкідників багато, найбільш небезпечний з них - горіховий довгоносик 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
язичник Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 9 годин тому, СЄРЖ сказав: в кума пару кущів червонолистого фундука, горіхів постійно багато, але дуже багато вражених якимось жучком, горіхи без ядра, хто підкаже чим йому обробляти? Добрий відлякуючий засіб від шкідників пилюка з листя міцного тютюну або махорки. Навіть колорадського жука відлякує. Єдина морока- обробляти після кожного дощу 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts