ДобровоЛ Posted August 19, 2021 Author Share Posted August 19, 2021 8 годин тому, Олександр Коваль сказав: вчора бачив колегу, в поважних вже роках дядько, то каже, що тільки на соняху вже багато років. Але треба їх до того багато років тренувати. В вуликах розплід і бджоли начебто є, але я ще й профілактику в цьому році хочу спробувати в вигляді КАС. Те, як перезимували бджоли на пізньому соняху мені не дуже сподобалось - 50/50. Були такі вийшли в весну норм, а деякі взагалі обгадилися і посипались. Причину бачу в недостатній силі, нарощеній на зиму. Тобто вона сила та була, але якось швидко вона розтанула. Можливо, не було достатньо молодої бджоли, можливо нозема замучила або якість корму. Експеримент проводився на одному точку, на інших, де була закормка - все ОК дощ йде з 03:00 й допоки. Дорожники працюють, незважаючи на опади й всі інші обставини КАС придумали для весняного розвитку. Я гавіть пам'ятаю перші публікації науковців Союзу про нього. А в зиму чим чистіший мед буде, тим ліпше. Отож крім червоного гіркого перцю від ноземи у сироп ліпше нічого не добавляти. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted August 19, 2021 Author Share Posted August 19, 2021 8 годин тому, Олександр Коваль сказав: вчора бачив колегу, в поважних вже роках дядько, то каже, що тільки на соняху вже багато років. Але треба їх до того багато років тренувати. В вуликах розплід і бджоли начебто є, але я ще й профілактику в цьому році хочу спробувати в вигляді КАС. Те, як перезимували бджоли на пізньому соняху мені не дуже сподобалось - 50/50. Були такі вийшли в весну норм, а деякі взагалі обгадилися і посипались. Причину бачу в недостатній силі, нарощеній на зиму. Тобто вона сила та була, але якось швидко вона розтанула. Можливо, не було достатньо молодої бджоли, можливо нозема замучила або якість корму. Експеримент проводився на одному точку, на інших, де була закормка - все ОК дощ йде з 03:00 й допоки. Дорожники працюють, незважаючи на опади й всі інші обставини У сироп на зиму ліпше нічого крім настаянки гіркого червоного стручкового перцю від ноземи не давати. Чим чистіший той сироп, тим спокійніші і менш будуть завантажені кишечники у бджіл. А КАС винайшли як весняний стимулятор розвитку. Я ще пам'ятаю ті перші публікації Союзних науковців на цю тему, де саме це там й найчастіше стверджувалося. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AVA Posted August 19, 2021 Share Posted August 19, 2021 14 минут назад, ДобровоЛ сказал: КАС придумали для весняного розвитку. Я гавіть пам'ятаю перші публікації науковців Союзу про нього. А в зиму чим чистіший мед буде, тим ліпше. Отож крім червоного гіркого перцю від ноземи у сироп ліпше нічого не добавляти. Малихін у відео рекомендує не в сіроп добавлять , обрискать рамки з росинки солоденькою водичкою з відваром . раза три вони сразу і всі злижуть і в зиму нічого небуде і профілактика сразу буде всим і одночасно Все собираюсь так зробить та забуваю 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oleksandr K. Posted August 19, 2021 Share Posted August 19, 2021 2 години тому, AVA сказав: Малихін у відео рекомендує не в сіроп добавлять , обрискать рамки з росинки солоденькою водичкою з відваром . раза три вони сразу і всі злижуть і в зиму нічого небуде і профілактика сразу буде всим і одночасно Все собираюсь так зробить та забуваю спробую і так, і так. На чистому меду мої бджоли вже зимували 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted August 19, 2021 Share Posted August 19, 2021 10 минут назад, Олександр Коваль сказал: спробую і так, і так. На чистому меду мої бджоли вже зимували Позаминулої зими добавляв настоянку перцю... Весняний результат не сподобався. Хоча сказати, що то саме від настоянки, не можу. Можливо, якби її не добавляв, то було б ще гірше. Але перевіряти ще раз не хочу. Цієї зими добавляв полин - зимівля була чудова... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oleksandr K. Posted August 19, 2021 Share Posted August 19, 2021 20 хвилин тому, ромео сказав: Позаминулої зими добавляв настоянку перцю... Весняний результат не сподобався може перець не тої системи куплений на базарі? - бо ми в той сезон теж додавали перець. Зимівля 100%, навіть весною ніхто не загнувся 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Конструктор Posted August 19, 2021 Share Posted August 19, 2021 27 хвилин тому, ромео сказав: Позаминулої зими добавляв настоянку перцю... Весняний результат не сподобався. Хоча сказати, що то саме від настоянки, не можу. Можливо, якби її не добавляв, то було б ще гірше. Але перевіряти ще раз не хочу. Цієї зими добавляв полин - зимівля була чудова... Колись давав полин , хвою і перець пробував , все добре , остані роки нічого не даю і теж добре . Шкоди думаю точно від цих праратів не має. 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Абсолютный максuмум Posted August 19, 2021 Share Posted August 19, 2021 3 часа назад, AVA сказал: Малихін у відео рекомендує не в сіроп добавлять , обрискать рамки з росинки солоденькою водичкою з відваром . раза три вони сразу і всі злижуть і в зиму нічого небуде і профілактика сразу буде всим і одночасно Все собираюсь так зробить та забуваю Ні, обприскування з росинки порамочно - це вже не по Малихіну, це по Доброволу Малихін рекомендує проливати по вуличкам, як біпіном. І робити це фактично вже по клубу, після останнього обльоту 1 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted August 20, 2021 Author Share Posted August 20, 2021 9 годин тому, Олександр Коваль сказав: може перець не тої системи куплений на базарі? - бо ми в той сезон теж додавали перець. Зимівля 100%, навіть весною ніхто не загнувся Я настоянку купую в аптеці. А найефективніше діє отой маленький надзвичайно гіркий кімнатний червоний . Ця настоянка дуже ефективна від нозематозу й перевірена вже десятиріччями і не лише мною. Про неї я чув від сивих пасічників ще в роки моєї молодості. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted August 20, 2021 Author Share Posted August 20, 2021 9 годин тому, Абсолютный максuмум сказав: Ні, обприскування з росинки порамочно - це вже не по Малихіну, це по Доброволу Малихін рекомендує проливати по вуличкам, як біпіном. І робити це фактично вже по клубу, після останнього обльоту А коли це я рекомендував щось з КАС робити, тим більше проливати порамочно ? А якщо у вас сотня- друга сімей? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Абсолютный максuмум Posted August 20, 2021 Share Posted August 20, 2021 7 часов назад, ДобровоЛ сказал: А коли це я рекомендував щось з КАС робити, тим більше проливати порамочно ? А якщо у вас сотня- друга сімей? Я про біпін, точніше про сам способ обробітку. Як коли? Завжди, із року в рік рекомендуєте, у вас така класика: біпін, росинка, і порамочно. Як Ви справляєтесь з тією сотнею-другою - я не знаю В 20.03.2021 в 15:26, ДобровоЛ сказал: Ну, а з гарматою у мене нестиковка вийшла. Тож повернувся до роками перевіреної "Росинки" й порамочного обробітку. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Лавр Posted August 20, 2021 Share Posted August 20, 2021 Щось ви один одного не зрозумієте, проливають по вулочкам коли бджола вже майже зжата в клуб. А росинкою обробляють ще активну бджолу. Це різні дози, після росинки бджола повина облітатись. Після проливу обльоту може і не бути. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted August 20, 2021 Author Share Posted August 20, 2021 5 годин тому, Абсолютный максuмум сказав: Я про біпін, точніше про сам способ обробітку. Як коли? Завжди, із року в рік рекомендуєте, у вас така класика: біпін, росинка, і порамочно. Як Ви справляєтесь з тією сотнею-другою - я не знаю Щодо біпіну - то стовідсоткова правда! Перепробував усе ще з самого початку, коли з'явився кліщ. Одне мені було не в смак- термообробка , бо губилися матки та й ефект був слабенький - дуже шкідливою та процедура була для бджіл. А біпін з росинки - то саме ТЕ ! Швидко,надійно й менший розход у порівнянні з шприцом. Хто той шприц придумав для біпіну? Видно кімнатні 'специ', що й на пасіці ніколи не бувають. Уявіть , як з нього, х того шприца, обробити згадану ту ж сотню - другу сімей... Опісля не те що законний борг перед дружиною виконувати, до ліжка важко буде вже дійти... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oleksandr K. Posted August 20, 2021 Share Posted August 20, 2021 13 годин тому, ДобровоЛ сказав: Я настоянку купую в аптеці. А найефективніше діє отой маленький надзвичайно гіркий кімнатний червоний а згодовуєте бджолам як? щось не стикується з концепцією зимівлі "чисто на соняху" 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted August 20, 2021 Author Share Posted August 20, 2021 1 хвилину тому, Олександр Коваль сказав: а згодовуєте бджолам як? щось не стикується з концепцією зимівлі "чисто на соняху" На стаціонарі кілька виховательок невиїздних. Перше поле за три км. Тож доводиться інколи й підгудовувати. А кочові на причепі то вже років з три на соняху зимують. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted August 20, 2021 Author Share Posted August 20, 2021 До речі, сьогодні спробував дати першу порцію сиропу вихователькам. Планую з п'яти зменшених сімей залишити на зимівлю дві, з'єднавши їх. Якраз вивів двох серпневих маток для них, яким сьогодні обрізав по пів крила і помітив. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted August 20, 2021 Author Share Posted August 20, 2021 1 година тому, Олександр Коваль сказав: а згодовуєте бджолам як? Десь ложка столова настоянки червоного стручкового гіркого перцю на 3-4 літри сиропу. І майже ніколи після цього весною проблем з нозематозом не було. На соняху мав цьогоріч дві сім'ї , які весною не втрималися і замастили трохи рамки. Але це були сім'ї з стаціонару , що вхопили трохи паді. А сиропом з перцем я їх так і не підгодовував. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AVA Posted August 20, 2021 Share Posted August 20, 2021 52 минуты назад, ДобровоЛ сказал: Десь ложка столова настоянки червоного стручкового гіркого перцю на 3-4 літри сиропу. І майже ніколи після цього весною проблем з нозематозом не було. На соняху мав цьогоріч дві сім'ї , які весною не втрималися і замастили трохи рамки. Але це були сім'ї з стаціонару , що вхопили трохи паді. А сиропом з перцем я їх так і не підгодовував. Я зі школи зимував на соняху , інтеннету небуло , ні проякі перці полині я незнав У старих книжкаж про це небуло написано . як і про кліщ нажаль я опоношенех рамок в житті небачив , якщо нерахувать декілька десяток пятен і це без перцю і полиню Так що ефективность перцю і полиню . ні я після інтернету все примінив , ну чи є в цьому смисл От кліщом я запоров пасіку 5 вуликів у 15 років , батько пасіку то віддав разом із книжками весною 3 вулики , а про кліща забув сказать . всповнив що фольбекс десь валяєтся , як у мене перед вуликом повно бджоли лазило без крил Я розвів до 5 шт . до осені , ще й меду накачав скільки , як батько в житті некачав , ну йому було потрібно було ці 3 вулики щоб з дому смится на виходні , а не мед , ну зато мене з собою тягав з 10 років по колхозних і заводських підсобних пасіках , так я і став пасічником з привичкою Наставника також небуло , я даже неможу всповнить коли я що небудь запитував у пасічника просто наблюдав з 10 років на пасіках і читав книжки , зараз інет 18 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted August 29, 2021 Author Share Posted August 29, 2021 Перед зимою часто доводиться з'єднувати чи підсилювати сім'ї. Мій метод дуже простий. Одну з двох з'єднуваних сімей на ніч перед з'єднанням лишаємо без матки . Вранці до польоту бджіл закриваємо льотки сім'ї, яку маємо приєднувати і прибираємо зі старого місця вулик . Матку, яку лишаємо в сім'ї після з'єднання , - під ковпачок на рамці з медом із кількома бджолами. До льотка під кутом ставимо приставку . Бджіл обох сімей оприскуємо з Росинки водою з додаванням олії м'яти чи ще якоїсь пахучої речовини. Приєднуваних бджіл порамочно витрушуємо на приставку і рамки переносимо до вулика. Бджіл димарем підганяє до льотка. Матку випускаємо через день-два. А ось і фото. 9 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Лавр Posted August 29, 2021 Share Posted August 29, 2021 3 хвилини тому, ДобровоЛ сказав: Перед зимою часто доводиться з'єднувати чи підсилювати сім'ї. Мій метод дуже простий простий. Одну з двох з'єднуваних сімей на ніч перед з'єднанням лишаємо без матки . Вранці до польоту бджіл закриваємо льотки сім'ї, яку маємо приєднувати і прибираємо зі старого місця. Матку, яку лишаємо в сім'ї після з'єднання , - під ковпачок на рамці з медом із кількома бджолами. До льотка під кутом ставимо приставку . Бджіл обох сімей оприскуємо з Росинки водою з додаванням олії м'яти чи ще якоїсь пахучої речовини. Приєднуваних бджіл порамочно витрушуємо на приставку і рамки переносимо до вулика. Бджіл димарем підганяє до льотка. Матку випускаємо через день-два. А ось і фото. Майже теж саме, лише розплід переставляю коли і відбираю матку. 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Макарыч57 Posted August 29, 2021 Share Posted August 29, 2021 В 19.08.2021 в 22:07, Конструктор сказал: остані роки нічого не даю і теж добре . "Толку с него было как с козла молока, но и вреда однакож тоже никакого" © Взяток продолжается, гнездо заливается, расплода у некоторых по пятачку на двух рамках, зимовать некому. Ждем ройов в маю. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Лавр Posted August 30, 2021 Share Posted August 30, 2021 10 годин тому, Макарыч57 сказав: "Толку с него было как с козла молока, но и вреда однакож тоже никакого" © Взяток продолжается, гнездо заливается, расплода у некоторых по пятачку на двух рамках, зимовать некому. Ждем ройов в маю. Де логіка: расплода по пятачку - ждем ройов в маю ? Якщо немає росплоду то велика вірогідність що на весну лише пусті рамки 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Макарыч57 Posted August 30, 2021 Share Posted August 30, 2021 1 час назад, Лавр сказал: Де логіка: расплода по пятачку - ждем ройов в маю ? Якщо немає росплоду то велика вірогідність що на весну лише пусті рамки Як цэ дэ логика? Рои прилетят в мае как всегда. Уже одну безматочную обьединил, дальше буду смотреть остальные. У кого-то расплод есть, може рамку другую возьму подсилить. Пока взяток идет, может еще якэсь ведро меда вкачаю. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Макарыч57 Posted August 30, 2021 Share Posted August 30, 2021 Пока я тут с вами за своих пчел, у меня тут еще одна живность приблудилась. Жаль, мед не носит. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted August 30, 2021 Author Share Posted August 30, 2021 У рідній гавані. Сезон скінчився... 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts