Перейти к содержанию

Методи визначення породи бджіл

владек

Рекомендуемые сообщения

3 хвилини тому, Kumpel (Ігор Довгуник) сказав:

А кількість реальних вимірів того простору (де відбувається аналіз)

тільки "Досліджуваної проби", а еліпс породи описується такими ж циферками, але вже з всіх вимірювальних проб для окремих порід - як "підсумок"

зюію Цифирки тяжко вкласти в пам'ять, а ось місце на графіку легко запам'ятовую, тому я орієнтуюсь саме на них.

14 минут назад, Kumpel (Ігор Довгуник) сказал:

Михайле, не в еліпсах справа. Це лише проекція багатовимірного простору на двовимірну площину. А кількість реальних вимірів того простору (де відбувається аналіз) дорівнює кількості змінних CV1...CVn, котрі у мене над графіками. Тобто ота картинка з еліпсами, це майже ні про що. Тут важливі лише циферки... :) 

Не болей ! Пока несовсем понятно что это даёт...

Смотрю рашисты решили нас обойти . Предумать програму для выставления точек . Что бы результаты были у всех одинаковые .

3 хвилини тому, koste сказав:

Предумать програму для выставления точек . Что бы результаты были у всех одинаковые .

посилання, цікаво почитати.

21 хвилину тому, Mihail-ves сказав:

тільки "Досліджуваної проби", а еліпс породи описується такими ж циферками, але вже з всіх вимірювальних проб для окремих порід - як "підсумок"

Для побудови еліпсів використовуються лише перші дві змінні CV1 та CV2, а аналіз виконується за всіма такими змінними. У моєму експериментальному класифікаторі їх аж п'ять. Тобто простір п'ятивимірний, а сам аналіз полягає в обрахунку відстаней від центроїда дослідної проби ( у цьому просторі) до центроїдів п'ятивимірних фігур - довірчих інтервалів окремих рас. Тобто на двовимірній площині з еліпсами ми бачимо лише незначну частину інфи.

Але давайте я припиню "матюкатись", бо нас обох зараз накопають... :umora:

1 минуту назад, Mihail-ves сказал:

посилання, цікаво почитати.

Та это было по видео о тёмнай лесной пчеле упоменалось у рашистов . Но я понял что у них то оно не получается пока . Не совсем коректно програма выставляет точки .

2 минуты назад, Kumpel (Ігор Довгуник) сказал:

Для побудови еліпсів використовуються лише перші дві змінні CV1 та CV2, а аналіз виконується за всіма такими змінними. У моєму експериментальному класифікаторі їх аж п'ять. Тобто простір п'ятивимірний, а сам аналіз полягає в обрахунку відстаней від центроїда дослідної проби ( у цьому просторі) до центроїдів пэятивимірних фігур - довірчих інтервалів окремих рас. Тобто на двовимірный плоцині з еліпсами ми бачимо лише незначну частину інфи.

Але давайте я припиню "матюкатись", бо нас обох зараз накопають... :umora:

Программа показывает степень близости рас ...

7 хвилин тому, Mihail-ves сказав:

Что бы результаты были у всех одинаковые

Так не вийде. Це залежить від якості зображення, а воно не завжди ідеальне. Тобто буде не однаково :)

9 хвилин тому, koste сказав:

Та это было по видео о тёмнай лесной пчеле упоменалось у рашистов . Но я понял что у них то оно не получается пока . Не совсем коректно програма выставляет точки .

не вони зробили, а португальці, росіяни надали тільки крила своїх бджілок.

05.11.2022 в 14:43, Mihail-ves сказав:

Ну що "сектантки" кажуть португальці не пасуть задніх і випустили свою програму по 19 точкам. Перевірив на полісянці і отримав результат 99,9999999%. Вона ось тут https://deepwings.ddns.net/

1586557435_2022-11-5_14-32-17_220.thumb.jpg.1d2d1cc713417145f3e63f178345f035.jpg

Щось я цього року геть розслабився, лінь брати бджілок та міряти. Правда і часу обмаль, роблю буржуйки для ЗСУ. В холодильнику трутні з ІО лежать, також цікаво глянути яке буде поєднання і результат кінцевий (мама+трутень=дочка). Може святкові дні трішки надихнуть на роботу.

14 минут назад, Kumpel (Ігор Довгуник) сказал:

Так не вийде. Це залежить від якості зображення, а воно не завжди ідеальне. Тобто буде не однаково :)

Вот пока у них не получается. 

10 минут назад, Mihail-ves сказал:

не вони зробили, а португальці, росіяни надали тільки крила своїх бджілок.

Не знаю, кто именно . Но это бы облегчило работу .

41 хвилину тому, koste сказав:

Предумать програму для выставления точек . Что бы результаты были у всех одинаковые .

автоматизм в цьому ділі не допоможе, ми це проходили. Тільки ручна робота з кожним окремим крилом. Відео перегляну для самоосвіти.

7 годин тому, Kumpel (Ігор Довгуник) сказав:

Товариство, вітаю!

Місяць тому трохи прихворів і отримав можливість продовжити роботу над програмою, котру призупинив з початком війни, і ось нарешті результат :)

Gr-0.thumb.png.7215cdd7d80024eef0416cd8575f53c4.png

Результат класифікації:

Gr-1.thumb.png.e04b5e17adefb9a5cb66d9523ef0c33d.png

А це та ж проба, але "підсунув" програмі почергово два готових класифікатори від IdentyFli:

Gr-2.thumb.png.e49e92647e9277deb38e006faa61d85c.png

Gr-3.thumb.png.9883eefe5a2d6690d93e988b67eb48dc.png

Тобто класифікатори IdentyFli годяться для цієї програми і навпаки... 

P.S.
Чогось думаю, що та хвороба пішла мені на користь :)

Пане Ігоре, можна питання:

Десь саму програму подивитися і помацати можна чи ще поки йде відладка? Тут також 19 точок треба вводити? Чи програма може наносити на картинку всі точки по кожному крилу чи тільки одну узагальнену?

Дякую

• 2 weeks later...
28.12.2022 в 16:46, Kumpel (Ігор Довгуник) сказав:

P.S.

Чогось думаю, що та хвороба пішла мені на користь :)

Хвороба на користь не йде - то все результат байдикування!:) Радий за тебе, п. Ігоре, радий, що тобі не йметься!:umora:

З Різдвяними святами "сектантів", та всіх причетних!

28.12.2022 в 23:51, Oleksandr K. сказав:

Пане Ігоре, можна питання:

Десь саму програму подивитися і помацати можна чи ще поки йде відладка? Тут також 19 точок треба вводити? Чи програма може наносити на картинку всі точки по кожному крилу чи тільки одну узагальнену?

Дякую

Олександре, Ви не уважні :). Я ж написав, що класифікатори у моїй програмі повністю сумісні з програмою IdentyFli (і навпаки). Отже і вимоги до оцифровування цілком аналогічні. Різниця лише у тім, що моя програма має дещо ширші можливості і може додатково аналізувати виміри у стилі DAWINO. Кінцеве її призначення - бути плагіном (додатком) у моїй програмі WingsDig. Тобто це буде програмний комплекс з оцифровування і аналізу як даних класичної, так і геометричної морфометрії. Обидва ці додаткові модулі (класичний і геометричний) вже розроблені, але у вигляді окремих програм поширюватись не будуть. Проте моїм першим класифікатором, сумісним з IdentyFli, можна скористатись вже сьогодні :) - My experimental classifier.dw.xml

4 години тому, Kumpel (Ігор Довгуник) сказав:

Проте моїм першим класифікатором, сумісним з IdentyFli, можна скористатись вже сьогодні :) - My experimental classifier.dw.xml

дякую. Вже провіряю.

6 годин тому, Kumpel (Ігор Довгуник) сказав:

Олександре, Ви не уважні :). Я ж написав, що класифікатори у моїй програмі повністю сумісні з програмою IdentyFli (і навпаки). Отже і вимоги до оцифровування цілком аналогічні. Різниця лише у тім, що моя програма має дещо ширші можливості і може додатково аналізувати виміри у стилі DAWINO. Кінцеве її призначення - бути плагіном (додатком) у моїй програмі WingsDig. Тобто це буде програмний комплекс з оцифровування і аналізу як даних класичної, так і геометричної морфометрії. Обидва ці додаткові модулі (класичний і геометричний) вже розроблені, але у вигляді окремих програм поширюватись не будуть. Проте моїм першим класифікатором, сумісним з IdentyFli, можна скористатись вже сьогодні :) - My experimental classifier.dw.xml

Дякую, за розгорнуту відповідь. Якщо це добре діло в одній програмі буде, то навіть до кращого - менше ярликів на робочому столі

З Різдвом Христовим Вас!

7 годин тому, Mihail-ves сказав:

дякую. Вже провіряю.

Тільки обережно :). Для побудови цього класифікатора, проби відбиралися дуже ретельно. Загалом на це пішло біля двох тижнів. Хоч македоніка і досить добре представлена у цьому класифікаторі (29 зразків), проте вона там виключно грецька. Варта було б трохи додати із більш північних регіонів, котрі ближче до нас.  Також трохи бракує зразків італійки, а особливо бакфаста. Так що оголошую полювання на якісні оцифровані крильця... :umora:

• 11 months later...

2023-12-18-6-42-23-86.jpg

Трішки про те куди рухається високо кубітальна карніка. Скоро мабуть будемо міняти параметри в програмах.

• 1 month later...

Товариство, вітаю!
Щось тут стало дуже тихенько :)

Останнім часом трішки попрацював над розширенням функцйіоналу програмного забезпечення і в результаті появились нові версії програм WingsDig і MorphoXL. Тепер вони стали тісніше "дружити" одна з одною, та й не тільки.
Ось тут невеличкі ознайомчі відео по роботі з програмами:

WingsDig-help

MorphoXL-help

Ну а посилання для завантаження, як завжди, на сайті ОМУ :)

15 хвилин тому, Kumpel (Ігор Довгуник) сказав:

Товариство, вітаю!

Останнім часом трішки попрацював над розширенням функцйіоналу програмного забезпечення і в результаті появились нові версії програм WingsDig і MorphoXL. Тепер вони стали тісніше "дружити" одна з одною, та й не тільки.

WingsDig-help

MorphoXL-help

Гарна новина, піду скачувати. 

1 годину тому, Kumpel (Ігор Довгуник) сказав:

Товариство, вітаю!

WingsDig-help

MorphoXL-help

Все просто багатьом зараз не до бджіл й не до форумів

3 часа назад, Жезус сказал:

Если так считать то и не жить тогда . Жизнь продолжается,какая она бы небыла . Ну и для многих пчёлы это отдых .

4 часа назад, Kumpel (Ігор Довгуник) сказал:

Товариство, вітаю!

WingsDig-help

MorphoXL-help

Плохо что разобратся с этими програмами можна програмисту ,причём только посвящённому в спецыфику нашей роботы . Иначе некак .:hi:

1 час назад, koste сказал:

Если так считать то и не жить тогда .

можливо колега мав на увазі що багато кому скалічила життя війна також багато на війні, воюють ...

2 часа назад, koste сказал:

Плохо что разобратся с этими програмами можна програмисту

при бажанні можна розібратися, головне бажання. я захотів то розібрався дякуючи Mihail-ves та Kumpel (Ігор Довгуник) :hi:

5 годин тому, Жезус сказав:

2 години тому, koste сказав:

Если так считать то и не жить тогда . Жизнь продолжается,какая она бы небыла . Ну и для многих пчёлы это отдых .

Плохо что разобратся с этими програмами можна програмисту ,причём только посвящённому в спецыфику нашей роботы . Иначе некак .:hi:

Так ніхто й не каже ,що треба робити харакірі,але в людей збільшується багато нагальних питань,які потребують вирішення,й тому на форумі практично нікого немає ,для деяких хобі,а для деяких грошове забезпечення родин й праця поколінь по різному буває 

6 годин тому, koste сказав:

Але ж Ви тут загнули :)

Щоб навчитись працювати з цими програмами, то найперше потрібно бути грамотним пасічником. Далі потрібно переглянути вищевказані ознайомчі відео (два штука), потім прочитати інструкції (з картинками) до обох програм, після чого знову переглянути оті відео. Зазвичай цього мало б бути достатньо.

Але повірте, що після цього Ви аж ніяк не станете програмістом :). Ба більше, я теж не є програмістом і ніколи себе таким не вважав. Це лише хобі, і воно для мене таке ж, як і бджільництво.

Але якщо дослухаєтесь до моїх порад, то маєте всі шанси стати просунутим користовачем отих програм :hi:

• Подобається 1
  • Дякую 3
  • Переможемо 1

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...