Jump to content

Магазин на лежак

Recommended Posts

На 20-рамочный лежак хочу поставить магазин. Делать буду сам из подручных материалов.

Интересует какое должно быть расстояние между нижними и верхними рамками (может, есть нюансы), чтобы в перспективе избежать перехода матки в верхнюю часть. Что еще для этого нужно (технология), желательно, чтобы без использования разделительной решетки.

Как я понял, важно не поставить надставку слишком рано - это помогает избежать переход матки. Возможно есть что-то еще.

• Like 1

Нюансів тут безліч, розмір стандартний - 7 мм. У верх матка по весні не піде, там світлі холодні рамки, літом можливо. Рамки наставки відтягують при доброму взятку, (за 3 кГ) це напевно і є проблема.

5 минут назад, AlexBond сказал:

Интересует какое должно быть расстояние между нижними и верхними рамками (может, есть нюансы), чтобы в перспективе избежать перехода матки в верхнюю часть. Что еще для этого нужно (технология), желательно, чтобы без использования разделительной решетки.

Відстань між рамками, є таке поняття як бджолиний простір, це від 4 мм до 12мм. все інше бджоли забудують. Оптимально 8-10 мм. 

• Like 4

4 минуты назад, Лавр сказал:

Нюансів тут безліч

Тож про деякі з них і хотілося почути. Хоча б тезісно. Від тих, хто стикаєтся с цим особисто. 

5 минут назад, Лавр сказал:

Рамки наставки відтягують при доброму взятку, (за 3 кГ) це напевно і є проблема

Навіть, якщо нижня частина зайнята повністю?

8 минут назад, AlexBond сказал:

Навіть, якщо нижня частина зайнята повністю?

це залежить від особливостей данного родоводу бджіл, в одних звичка складувати виключно зверху гнізда в інших збоку.......іншим  однаково, головне поруч з гніздом

• Like 2

25 хвилин тому, Лавр сказав:

Рамки наставки відтягують при доброму взятку, (за 3 кГ) це напевно і є проблема.

Нема ніяких проблем, щоб бджоли піднялися в магазинну наставку, можна підняти 1-2 рамки відкритого розплоду, почнуть будувати біля розплоду, а далі і всі решта рамки. Одна умова, сім'я  має бути сильна і має бути взяток

• Like 2

17 минут назад, davolodya сказал:

можна підняти 1-2 рамки відкритого розплоду, почнуть будувати біля розплоду

Це не спровокує матку іти нагору?

Коли почнуть будувати поряд, рамки з розплодом знову ставити вниз чи лишати на місці?

Тільки що, AlexBond сказав:

Це не спровокує матку іти нагору?

Коли почнуть будувати поряд, рамки з розплодом знову ставити вниз чи лишати на місці?

Піднімаю розплід в наставку лише в тих сім'ях, де самі вверх іти нехочуть. За 3-4 дні бджоли піднімаються вверх, тоді рамки з розплодом опускаю на місце. Ця процедура робиться весною, матка ще нехоче сіяти в наставці.  Незнаю, як себе поведе карніка, але мої місцеві  недуже сіяли в магазинних рамках,  хіба деяка інколи підніметься, засіє 1-2 піврамки, і назад вниз, на даданівську рамку сіяти.

• Like 2

6 часов назад, AlexBond сказал:

чтобы в перспективе избежать перехода матки в верхнюю часть. Что еще для этого нужно (технология), желательно, чтобы без использования разделительной решетки.

Матка с 300мм рамки на 145мм рамку идёт очень редко (у меня  не более 5% маток).

При взятке, строят рамки в надставке над гнездом очень хорошо - главное крепкая семья.

• Like 6

Были лежаки от трех разных производителей. Магазины делал четвертый и пятый человек. Ну так получилось.  Расстояние между гнездовыми и магазинными 7-12 мм. Рамки из гнезда приходилось поднимать в магазин на 3-4 дня, там где сами не поднимались пчелы. За 4-5 лет матка зашла в магазин только 1 раз. Прошла по нижним 5-6 рядам ячеек  на 3 рамках и ушла вниз.

• Like 3

55 минут назад, Ильич (альп) сказал:

Рамки из гнезда приходилось поднимать в магазин на 3-4 дня, там где сами не поднимались пчелы

Как поднять, если внизу рамка на 300, вверху - на 145?

• Like 1

2 години тому, AlexBond сказав:

Дуже просто-- ширина ж така сама в обох рамках, просто рамка на 300 половина стане в магазині, половина в гнізді, під рамкою пустота. Якщо рамку підняти надовго, знизу добудують величезний язик, якщо на кілька днів, незабудують.

• Like 3

Бачив подібний спосіб утримання бджіл, з тим нюансом, що у лежаку утримувалось 2 сім'ї через глуху заставну, а надставки ставились окремо на кожну сім'ю, як на мене досить цікавий варіант.

• Like 1

1 час назад, Seos сказал:

Бачив подібний спосіб утримання бджіл, з тим нюансом, що у лежаку утримувалось 2 сім'ї через глуху заставну, а надставки ставились окремо на кожну сім'ю, як на мене досить цікавий варіант.

Цікавий в плані гемора? Как впомню - так вздрогну и мороз по коже:at:

• Like 4

11 часов назад, AlexBond сказал:

Тому раджу поки не багато вуликів в Вас, надставок не робити, а зробити нові 10 - 12 рамкові вулики з надставками та не морочити собі голову.

• Like 10

2 хвилини тому, Гурович сказав:

Цікавий в плані гемора? Как впомню - так вздрогну и мороз по коже:at:

Сам не практикував таку систему,  але чисто теоретично, дві сім'ї через глуху заставну мають кращий весняний розвиток.

21 час назад, AlexBond сказал:

Как я понял, важно не поставить надставку слишком рано - это помогает избежать переход матки. Возможно есть что-то еще.

Вы очень напрасно переживаете по поводу перехода матки в магазинную надставку, в лежаках этого практически не случается никогда (исключение - бывает трутневый расплод), а даже если и зайдет какая, то в чем проблема (работа все равно порамочная)? Это будет конец мая-июнь. На подсолнухе пчелы после выхода расплода зальют такие рамки нектаром. Проблема в данной технологии будет только одна - заставить пчел осваивать магазин и строить там вощину. При просторном гнезде в лежаке, это будет очень не просто. Без танцев с бубном там не обойтись.

• Like 3

13 минут назад, Seos сказал:

дві сім'ї через глуху заставну мають кращий весняний розвиток.

С этим полностью согласен. Но после развития переселяй в МК и работай в свое удовольствие.

• Like 2

22 хвилини тому, Гурович сказав:

С этим полностью согласен. Но после развития переселяй в МК и работай в свое удовольствие.

В мене саме так і є з слабкими відводками - залишилось кілька старих лежаків.

38 минут назад, shersand сказал:

Проблема в данной технологии будет только одна - заставить пчел осваивать магазин и строить там вощину. При просторном гнезде в лежаке, это будет очень не просто. Без танцев с бубном там не обойтись.

Просторном в смысле не освоенном пчелами?

Если все 20 рамок будут уже заняты пчелами (с танцами с бубном :)), освоение магазина и постройка вощины проблемой не будет?

• Like 1

52 минуты назад, teplov сказал:

надставок не робити, а зробити нові 10 - 12 рамкові вулики з надставками

В перспективі - можливо і так. Але зараз треба більш тісний контакт с бджолою.:umora: + стаціонар. Тому лежак.

2 минуты назад, AlexBond сказал:

В перспективі - можливо і так. Але зараз треба більш тісний контакт с бджолою.:umora: + стаціонар. Тому лежак.

Хочу застережити, багато людей важає що потрібно розпочинати з лежака, більше зроумієш вроді як, на моє переконання це хибна думка. Потрібно відразу визначитись з системою вулика, і працювати з ним. Контакту збджолами вистачить, за це не хвилюйтесь:)

До речі, лежак з магазином від загальної кількості вуликів займає 0.0? відсоток, подумайте чому, якщо ви дійдете висновку що якраз такий відсоток розумних людей тоді це Ваш варіант.

• Like 5

17 минут назад, teplov сказал:

Хочу застережити, багато людей важає що потрібно розпочинати з лежака, більше зроумієш вроді як, на моє переконання це хибна думка. Потрібно відразу визначитись з системою вулика, і працювати з ним. Контакту збджолами вистачить, за це не хвилюйтесь:)

До речі, лежак з магазином від загальної кількості вуликів займає 0.0? відсоток, подумайте чому, якщо ви дійдете висновку що якраз такий відсоток розумних людей тоді це Ваш варіант.

Я с вами не согласен, лежак более "дуракоустойчив".  И как для первого сезона сбор гнезда в зиму более прост чем в корпусном. :IMHO1:
По поводу лежака с магазинами. Не дай Бог кому то такого счастья. 

• Like 2

35 минут назад, Пчеломучитель_ua сказал:

Я с вами не согласен, лежак более "дуракоустойчив".  И как для первого сезона сбор гнезда в зиму более прост чем в корпусном. :IMHO1:

не всегда. Узкие многокорпусники можно вообще без сборки в зиму.   

А если с сеткой в дне, то вообще для начинающего не надо за вентиляцию париться.

• Like 2
  • Haha 1