Перейти к содержанию

Ульи из пенополистирола (пенопласта)

Griva

Рекомендуемые сообщения

1 хвилину тому, koste сказав:

Может и так . Но видел пару раз зелёного дятла . Я прям удивился . Он зелёный, и цвет я бы сказал как у линя . Хорошо что не возле пасеки .:)

Кілька років тому їх тут - "На ТочкУ" - хлопці із західних областей описували й публікували ілюстрації роботи - саме отих ЗЕЛЕНИХ. То просто було якесь страхіття.:crazy:

Я якогось року теж був залишив ловушку на дубі у приватній садибі в Сирецькому парку. То теж мав можливість 

спостерігати на що здібні деякі дятли.   :frusty:

1 минуту назад, ДобровоЛ сказал:

У мене є кілька старих із "військової"фанери. Придбав був у одного військового  отставника . Утеплення було просто із паралону - не було тоді це ніяких"пластів".:dntknw:

Років з десять прослужили. Але все одно фанера розсипалася на сонці. Може у приміщенні вони б ще постояли б.

Тепер планую на рами дерев"яні , що лишилися від них вчепити (залити ) піну. Але яку, як залити і де її придбати пока не визначився.:ah:

Я когда начал только заниматься пчёлами ,Хмара подарил мне лежак . Внутри был пенопласт ,средина двп, снаружи обшит деревом . Держал я в нём, одно время.  Нормально зимовали . 

Можно и снова оббить . Пошла мода пропитывать в парафине ...

Есть хорошая фанера,  она не раслаивается . Даже если под дождями будет открыта . Есть колеги ,у которых ульи фанерные. 

5 минут назад, ДобровоЛ сказал:

Кілька років тому їх тут - "На ТочкУ" - хлопці із західних областей описували й публікували ілюстрації роботи - саме отих ЗЕЛЕНИХ. То просто було якесь страхіття.:crazy:

Я якогось року теж був залишив ловушку на дубі у приватній садибі в Сирецькому парку. То теж мав можливість 

спостерігати на що здібні деякі дятли.   :frusty:

Что они дерева не видели те дятлы?:umora:

Щодо дятлів, то у нас рядом ліс де повно сухої сосни їм не до вуликів. А от пару моїх роївниць в лісі трохи пошматували. Була цікава історія. Знімаю побиту дятлом роївницю (збоку дірка як кулак) а мене з льотка шершні атакують. Якось позатикав травою :crazy:, зняв з дерева і давай шершнів ганяти. Траву витяг, вдарив з ноги по роївниці і тікати :Jumpy:, і так декілька раз поки шершні не розлетілися. Почав розбирати - зверху їхнє кубло а знизу пів роївниці листя, витрусив листя а там соня, втікла не впіймав. Саме дивне як вона з шершнями в одній коробці уживалася. 

12.03.2025 в 20:33, koste сказав:

Я когда начал только заниматься пчёлами ,Хмара подарил мне лежак . Внутри был пенопласт ,средина двп, снаружи обшит деревом . Держал я в нём, одно время.  Нормально зимовали . 

Можно и снова оббить . Пошла мода пропитывать в парафине ...

Есть хорошая фанера,  она не раслаивается . Даже если под дождями будет открыта . Есть колеги ,у которых ульи фанерные. 

А я з Хмарою теж був знайомий. Вперше зустрів його на ВДНГ на якійсь бджоловиставці - готував я фоторепортаж звідти. Мабуть, більше як чверть століття тому. Отоді й відбулося моє знайомство з його теорією "Захмарення":ah:. А про фанеру,що не розслоюється,  чую чи не вперше. Моя стояла років з 10, але все ж почала псуватися.

12.03.2025 в 20:36, koste сказав:

Видно думали , що в тому ящику є якась пожива для них.:IMHO:

• 10 months later...

Друзі !!! просю Вашої поради, планую зробить близько тридцяти корпусів із пінополістиролу з деревяною обвязкою в верху і в низу корпуса, хоч такі корпуса можуть знищить як птахи так  і міль, але старт і зимівка слабаків в полістеролових вуликах доволі добра. На днях попалось відео де проводять іспит на міцність клеїв, клей піна для еппс, рідкі цвяхи Дракон і клей Д4, на данному відео найміцніше тримав клей Д4, можливо хтось експерементував з клеями буду вдячний за любу відповідь.

1 година тому, Віталій.В сказав:

рідкі цвяхи Дракон і клей Д4, на данному відео найміцніше тримав клей Д4, можливо хтось експерементував з клеями буду вдячний за любу відповідь.

Ось найкращий. :IMHO:Бажано знайти морозостійкий.

17702391824187295868130939429470.thumb.jpg.df2c0e9b03694d636904bf80b2e4fa2e.jpg

10 часов назад, ромео сказал:

Ось найкращий. :IMHO:Бажано знайти морозостійкий.

17702391824187295868130939429470.thumb.jpg.df2c0e9b03694d636904bf80b2e4fa2e.jpg

Підскажіть будьласка 0,8 літра на скільки вистачить корпусів ? корпус з деревяною обвязкою знизу і з верху, дякую.

1 годину тому, Віталій.В сказав:

Підскажіть будьласка 0,8 літра на скільки вистачить корпусів ?

Це залежить від жирності змащування... :umora:

1 час назад, ромео сказал:

Це залежить від жирності змащування... :umora:

Скажім жирно, мені  хочь приблизно я взагалі не памятаю скільки використав, клеїв теж Драконом але не Golden, ось знайшов вродьби морозостійкий

Клей полімерний DivoFIX Golden Drakon 0,8 л

Клей DivoFIX Golden Drakon — універсальне рішення для приклеювання різних матеріалів. Завдяки своїй високій адгезії, стійкості до механічних навантажень, морозу та воді, цей продукт ідеально підходить як для професійних, так і для побутових завдань.

Основні характеристики:

• Матеріали: пінополістирол, паркет, дерево, пробка, кераміка, покриття для підлоги, штучна та натуральна шкіра, папір, тканина.
  • Тип поверхонь: бетонні, оштукатурені, цементно-вапняні, гіпсові (не глянсові).
  • Властивості: морозостійкість, водостійкість, висока адгезія, термостійкість, стійкість до механічних навантажень.
  • Колір: прозорий.
  • Об'єми: 0.8 л, 0.4 л, 0.2 л.
  • Застосування: для внутрішніх та зовнішніх робіт.

Сфери застосування:

• Будівництво та ремонт:
    • Приклеювання пінополістиролу для утеплення стін.
    • Монтаж гіпсокартонних конструкцій.
  • Декор та обробка:
    • Кріплення дерев'яних та пробкових елементів, мозаїки.
    • Робота з керамічними покриттями та декоративними елементами.
  • Побутові завдання:
    • Ремонт виробів із тканини, шкіри, паперу.
    • Фіксація покриття для підлоги.

Переваги:

1. Висока універсальність: підходить для різних матеріалів і поверхонь.
  2. Морозостійкість та водостійкість: забезпечує довговічність клейових сполук у складних умовах.
  3. Простота нанесення: легкий і рівномірний розподіл тонким шаром.
  4. Швидке схоплювання: час висихання 30-40 хвилин.
  5. Економічна витрата: 20-50 г/м² для пінополістиролу

А скільки замовлять на 30 корпусів :hmm:... думаю штук шість по 0,8л повино вистачить 

22 хвилини тому, Віталій.В сказав:

А скільки замовлять на 30 корпусів :hmm:... думаю штук шість по 0,8л повино вистачить 

Ну, 6 на 30 явно забагато. Думаю три буде із запасом. 

Можу лише порекомендувати наносити не точково, а розмазувати по стикові, але дуже вже жирно не варто.

І ще - засихає краще в плюсовій температурі, хоча може і на морозі, правда дуже вязким робиться. Повне скріплення не менше як через добу.

6341909800_w1280_h640_klej-poliuretanovyЦей також непоганий

Дивлюсь відео, можливо комусь із колег буде корисно... данний вулик як на мою думку зроблений не правильно, днище треба робити або сітка  на все днище, або третина днища сітки що зновуж на мою думку вдосталь, але під передньою стінкою вулика - нуклеуса, по природі бджола вентилює бджолине гніздо не важливо якого обєму ( кількість рамок ) через нижній літок,  сітка по серед днища затрудняє при найменьшому медозборі або переробкі сиропа в мед, бджола намагаєця вентилювати гніздо і сітка  по серед днища не полегшує данний процес, повітря з вулика з труднощами вентилюєця тому як бджоли з прильотки намагаюця витягнути вологу а рух повітря при розташуванні сітки по серед днища процес затрудняє... , тому із рамок  вологу тяжче витягнути при такому розтащування сітки, звісно бджоли вистроять коридор бджіл і справляця із випаровуванням вологи, але на випарювання зайвої вологи буде задіяно значно більше бджіл. 

В 12.03.2025 в 21:36, koste сказал:

Це ще добре що дятел був не холостяк - терорист :umora:

11 годин тому, Віталій.В сказав:

Дивлюсь відео, можливо комусь із колег буде корисно... данний вулик як на мою думку зроблений не правильно, днище треба робити або сітка  на все днище, або третина днища сітки що зновуж на мою думку вдосталь, але під передньою стінкою вулика - нуклеуса, по природі бджола вентилює бджолине гніздо не важливо якого обєму ( кількість рамок ) через нижній літок,  сітка по серед днища затрудняє при найменьшому медозборі або переробкі сиропа в мед, бджола намагаєця вентилювати гніздо і сітка  по серед днища не полегшує данний процес, повітря з вулика з труднощами вентилюєця тому як бджоли з прильотки намагаюця витягнути вологу а рух повітря при розташуванні сітки по серед днища процес затрудняє... , тому із рамок  вологу тяжче витягнути при такому розтащування сітки, звісно бджоли вистроять коридор бджіл і справляця із випаровуванням вологи, але на випарювання зайвої вологи буде задіяно значно більше бджіл. 

Так краще сітку ставити біля передньої стінки. В мене майже всі посередині 50% літом я не бачу труднощів з вентиляцією, а от і зиму буває сідають на впроти сітки по середині. Зараз якби робив то тільки до передньої стінки.

Якщо робити днища з нуля то можна розглядати варіант під пилкозбірник.:IMHO:

4 години тому, Віталій.В сказав:

Це ще добре що дятел був не холостяк - терорист :umora:

В мене ціле літо довбав фонар на стовпі. Бувало шо від рання до вечора не переставав.

В 04.02.2026 в 21:51, Віталій.В сказал:

Друзі !!! просю Вашої поради, планую зробить близько тридцяти корпусів із пінополістиролу з деревяною обвязкою в верху і в низу корпуса, хоч такі корпуса можуть знищить як птахи так  і міль, але старт і зимівка слабаків в полістеролових вуликах доволі добра. На днях попалось відео де проводять іспит на міцність клеїв, клей піна для еппс, рідкі цвяхи Дракон і клей Д4, на данному відео найміцніше тримав клей Д4, можливо хтось експерементував з клеями буду вдячний за любу відповідь.

Мав пасіку повністю на еппс. До 22 року встиг на дерево перевести тільки половину гніздових. Як не крути, а бджоли їх гризуть, особливо сильні сім'ї. 

Не зрозуміло що маєте на меті під словом обв'язка. У мене корпуса це 4 листи еппс, а знизу поверх еппс дерев'яна юбка з 4 дощечок шириною 4 см. Жорсткості хватало і для перевезення. Тому на мою думку робити дерев'яний каркас і всередину включати пінопласт то лише. І доречі корпуса у мене на 12 українських рамок. 

З приводу днищ, то мені кращі з сіткою по максимуму, але з задвижкою щоб сітку повністю перекривати. Задвижки у мене з пластикової вагонки шириною 25 см

575529118d876_012.thumb.jpg.9718d72448760e3e1d493d43b292caaf.jpg

Клеїв і драконом і шаленою виручкою і ще якимсь, різниці не помітивimage.png.ad2c777552994b9ad5dcb9cd75aaad7d.png

8 часов назад, siverit сказал:

Не зрозуміло що маєте на меті під словом обв'язка.

В мене вулики ппс фальцеві на 10 рамок фальці як нижні так і верхні дерево, це корпус через 6 роківа використання. 

711833937_.jpg.421d518e487a5210d580150cbb82d028.jpg

За шість років що я користував ппс корпуса бджоли дуже рідко гризли, гризли тільки у випадку якщо там закралась личинка мілі, щоб птахи не довбали корпуса по пасіці чіпляв на нитках двд диски цей метод захисту від птахів прочитав тут на форумі, метод дійсно дієвий, а за цю зиму зїли що птахи що гризуни остальні корпуса що збереглися. Напевно залежить від твердості ппс коли гризуть, не памятаю який виробник ппс що якупував на колір сірий я вісля того зустрічав в продажі на вигляд такогож кольору, але не такий твердий. Зараз шукаю інфу який ппс більш пригодний для бджільництва вродьби більшість відгуків за Самер.

31 минуту назад, Віталій.В сказал:

В мене вулики ппс фальцеві на 10 рамок фальці як нижні так і верхні дерево,

Можливо комусь знадобиця... корпуса робив в перше не маючи ні якого досвіду тому зробив висоту фальцевого виступу не верху корпуса 15мм на мою думку зараз, вистачь фальца 10мм це економія деревени по 5мм як з низу так і з веху корпуса + 15мм тяжче вибрати більш затратно в роботі :IMHO:.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...