miro Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Сьогодні 10 березня 2015 рік, старий яблуневий сад якому понад 50 років вкритий омелою щедро дарує бджолам пилок і нектар,весь сад наповнений гулом бджіл. В літературі описується, що омела квітує в травні місяці, важко пояснювати причини такого раннього цвітіння, але за моїми спостереженнями омела заслуговує уваги поскільки получається вона ранній пилконос і медонос. Було б добре якби ще хтось поділився своїми спостереженнями, щодо омели яка паразитує на інших не плодових деревах, і чи був з них взяток. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted March 21, 2015 Share Posted March 21, 2015 Сьогодні 10 березня 2015 рік, старий яблуневий сад якому понад 50 років вкритий омелою щедро дарує бджолам пилок і нектар,весь сад наповнений гулом бджіл. В літературі описується, що омела квітує в травні місяці, важко пояснювати причини такого раннього цвітіння, але за моїми спостереженнями омела заслуговує уваги поскільки получається вона ранній пилконос і медонос. Було б добре якби ще хтось поділився своїми спостереженнями, щодо омели яка паразитує на інших не плодових деревах, і чи був з них взяток. miro, дуже цікаве питання. Я чомусь думав, що до бджільництва омела не має стосунків.Виходить - помилявся! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 21, 2015 Author Share Posted March 21, 2015 Сьогодні 10 березня 2015 рік, старий яблуневий сад якому понад 50 років вкритий омелою щедро дарує бджолам пилок і нектар,весь сад наповнений гулом бджіл. В літературі описується, що омела квітує в травні місяці, важко пояснювати причини такого раннього цвітіння, але за моїми спостереженнями омела заслуговує уваги поскільки получається вона ранній пилконос і медонос. Було б добре якби ще хтось поділився своїми спостереженнями, щодо омели яка паразитує на інших не плодових деревах, і чи був з них взяток. miro, дуже цікаве питання. Я чомусь думав, що до бджільництва омела не має стосунків.Виходить - помилявся! Добровол, власне що не в літературі це знайшов, а бачу на власні очі, сьогодні до речі був хороший день і на омелі кіпіла робота.Спостерігав, що активні бджоли на омелі були зранку,вже ближче обіда почав йти пилок з мать-мачехи.Сусід пасічник спостерігав те саме.Такщо підключаймось до спостереження. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cfif Posted March 22, 2015 Share Posted March 22, 2015 Вы уверены что пчелы работают именно на омеле?? Или догадки по звукам? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 30, 2015 Author Share Posted March 30, 2015 Вы уверены что пчелы работают именно на омеле?? Или догадки по звукам? впевнений на 100% процентів, оскільки яблуні старі і вкриті омелою знизу до верху, зараз літ припинився бо хороший пилок пішов з козячої верби. ну і що треба сказати омела цвіте в березні на той час ліщина ще не цвіла і омела була єдиним пилконосом. порода бджіл у мене карніка. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Любомир Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 В п'ятницю було зібрання пасічників спілки нашого краю. Так от голова старшим пасічникам роздав завдання (бланки обстежень) облікувати кількість омели в населених пунктах, яка є паразитом, на предмет її знищення. Для виконання такого надзвичайної важливості заходу називались різні варіанти аж до передвиборних міроприємств...Не знаю в що вірити. Незручно було вносити корективи. Потрібно детальніше вивчити дане питання та визначитись. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cfif Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 В п'ятницю було зібрання пасічників спілки нашого краю. Так от голова старшим пасічникам роздав завдання (бланки обстежень) облікувати кількість омели в населених пунктах, яка є паразитом, на предмет її знищення. Для виконання такого надзвичайної важливості заходу називались різні варіанти аж до передвиборних міроприємств...Не знаю в що вірити. Незручно було вносити корективи. Потрібно детальніше вивчити дане питання та визначитись.Она действительно опасный и агрессивный паразит. Он способен уничтожить целые лесные массивы. В последнее время она превратилась в настоящее бедствие. А пчелы могут с нее брать разве что сладковатый сок по весне. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 В п'ятницю було зібрання пасічників спілки нашого краю. Так от голова старшим пасічникам роздав завдання (бланки обстежень) облікувати кількість омели в населених пунктах, яка є паразитом, на предмет її знищення. Для виконання такого надзвичайної важливості заходу називались різні варіанти аж до передвиборних міроприємств...Не знаю в що вірити. Незручно було вносити корективи. Потрібно детальніше вивчити дане питання та визначитись.Любомир , якось років з двадцять тому доля закинула мене в одне мальовниче село Васильківського району. Я там був перед тим ще на початку своєї юності. І не взнав його. Усі дерева взимку були ніби вічнозелені й не скидали листя. А причиною стала саме омела. Через неї вирізали тут й знаменитий колись колгоспний сад , кілька старих липових й кленових лісопосадок , та й взагалі село стало схожим на знамениту класичну картину - " Грачи прилетели"... Але не весняне, а якесь забите, похмуре. А діагноз був один - омела. Отож можливо твої земляки й не перебільшили... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Любомир Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 можливо твої земляки й не перебільшили...Дякую за пораду. Будем боротись з омелою значить.[emoji33] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 9, 2015 Author Share Posted December 9, 2015 Дякую за пораду. Будем боротись з омелою значить.так омела паразит і не достаньо вигідний медонос оскільки період цвітіння припадає на дуже раній період весни,але зверніть увагу "кілька старих липових й кленових лісопосадок ," по моему так підмітив пан ДобровоЛ, і я також зауважив, що вражаються старі дерева, то може краще садити молоді ,а ніж зі старими боротись Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Маркіян Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 так омела паразит і не достаньо вигідний медонос оскільки період цвітіння припадає на дуже раній період весни,але зверніть увагу "кілька старих липових й кленових лісопосадок ," по моему так підмітив пан ДобровоЛ, і я також зауважив, що вражаються старі дерева, то може краще садити молоді ,а ніж зі старими боротисьА у мене всю молоду акацію вкрила. А от черешня та лісові типа клен, дуб, осика цілі. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
язичник Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 А у мене всю молоду акацію вкрила. А от черешня та лісові типа клен, дуб, осика цілі.Можливо є близько якісь рослини, які приваблюють омелюхів- основних поширювачів омели.Хоча омела досить ефективна лікарська рослина 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luka Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Можливо є близько якісь рослини, які приваблюють омелюхів- основних поширювачів омели.Хоча омела досить ефективна лікарська рослинаЕсли есть трещины на коре, там она и приживается, прилепаясь семенами с выделений ( помета) омелюхов. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cfif Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 Сегодня специально сфотографировал. На первом фото тополь, лет пять назад на нем был едиснвенный кругляшок омелы. а на втором была когда то шикарная липа. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олександр Васильєв Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 Сегодня специально сфотографировал. На первом фото тополь, лет пять назад на нем был едиснвенный кругляшок омелы. а на втором была когда то шикарная липа. Жесть! У меня напротив дома пару тополей там штук 10 кружков омелы и так лет 20 дальше она не развивается а мирно сосуществует. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cfif Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 Это может быть ошибочное мнение. Омела развивает в это время свое тело внутри дерева, под корой. Она растет, разрастается по всему стволу и скелетным ветвям. И как будто ничего не происходит. а потом бац - все дерево вот такое и его соседи. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luka Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 В ?10?.?12?.?2015в17:12, Маркіян сказал: А у мене всю молоду акацію вкрила. А от черешня та лісові типа клен, дуб, осика цілі. Она попадает с пометом омелюхов, снегирей в щели на коре. От туда и разводится. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luka Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 4 минуты назад, luka сказал: Она попадает с пометом омелюхов, снегирей в щели на коре. От туда и разводится. А точнее её семена. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts