zapivan Posted October 15, 2014 Share Posted October 15, 2014 У час коли ціни на енергоносії щороку зростають варто звернути увагу на особливий вид верби який вирощують для отримання палива. Так як всі вербові мають досить важливе значення для бджільництва, даний вид верби також мав би приносити користь бджільництву тому як вже є насадження на Україні. Інформації стосовно нектаро чи пилковиділення ніде не зустрічав тому прошу ділитися спостереженнями і інформацією про даний вид. Хто має можливість поділитися саджанцями(кілками)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Хто має можливість поділитися саджанцями(кілками)? Треба подивитися, але багато немає, бо все майже зрізав. Але пару черенків можу знайти. ЗІ ЇЇ скоріше всього не доводять до цвітіння, зрізують (якщо по технології). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Сирота Микола Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 "Верба енергетична" - це форма верби прутовидної. Вікіпедія: Особливу цінність для бджільництва являють верби козяча, вушката, попеляста й біла. Верби ламка, прутовидна, пурпурова і тритичинкова теж гарні весняні медоноси і пилконоси, але мають менше значення, ніж попередні види. Особливої уваги заслуговує верба козяча. Бджоли збирають з неї нектар, пилок, клей. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
олександр Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 У час коли ціни на енергоносії щороку зростають варто звернути увагу на особливий вид верби який вирощують для отримання палива. В цьому році попилив верби навколо ставу. Також надумав засадити, але без Вашого наукового підходу. Подивився. Не знаю чи варта вона для особистого вирощування. Схоже вона найкраще підходить для виробництва гранул, дрібна... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Дрібна це як? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zapivan Posted October 16, 2014 Author Share Posted October 16, 2014 Подивився. Не знаю чи варта вона для особистого вирощування ? У мене біля пасіки метрів 100 вздовж річки росте 7 видів верб. Я їх час від часу ріжу на дрова яка товстішана рівні пояса а пень знову відростає. Ріка кожен рік підмиває беріг і я забиваю кілки для проростання. Цікаво чи вона настільки швидкоросла як пишуть про неї? Але пару черенків можу знайти. ? Якщо це дійсно верба енергетична чи є у вас можливість переслати? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Цікаво чи вона настільки швидкоросла як пишуть про неї? ? zapivan, Та усі ж верби славляться своєю швидкорослістю. Їм би тільки доступ до вологи... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted October 17, 2014 Share Posted October 17, 2014 Цікаво чи вона настільки швидкоросла як пишуть про неї? Якщо рівняти з тими що я бачив - то так Якщо це дійсно верба енергетична чи є у вас можливість переслати? Її (ту що в мене) завезли з Польщі на Львівську дослідну станцію садівництва (я там працював років 20 тому). От мені по старій дружбі і передали. Але я її більше в декоративних цілях використовую Давайте координати Нової пошти, буду колись там - відправлю, але повторюю що багато не зможу, бо майже все лишнє вже зрізав. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
язичник Posted October 17, 2014 Share Posted October 17, 2014 Якщо рівняти з тими що я бачив - то так ay.gif ? А якої довжини пагони виростають за сезон? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted October 17, 2014 Share Posted October 17, 2014 Її (ту що в мене) завезли з Польщі на Львівську дослідну станцію садівництва (я там працював років 20 тому). От мені по старій дружбі і передали. Але я її більше в декоративних цілях використовую ? gardener, А як щодо медоносних властивостей? Чи ж так вона цінна у цьому плані? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted October 17, 2014 Share Posted October 17, 2014 А якої довжини пагони виростають за сезон? ? язичник, А на Ваше запитання все ж знайшов відповідь в іннеті, хоч перебрав не один десяток повідомлень. Характеристики кустистой энергетической вербы вида: средний прирост - 1,5-2 метра в год; сбор урожая - каждые 2-3 года; количество циклов сбора урожая с одной посадки - 7-8 раз, после чего можно проводить рекультивацию земли под посадку других культур или закладывать новую плантацию ивы; требования к почве - почвы среднего качества с большой влажностью; потребность растения в минеральных удобрениях - для подкормки растений в почвы вносят 3 вида минеральных удобрений, количество минеральных удобрений зависит от качества земли, однако значительно меньше потребностей других сельскохозяйственных культур; период сбора урожая с ноября по февраль, когда уже опадают листья, но еще на началась весенняя вегетация. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
язичник Posted October 17, 2014 Share Posted October 17, 2014 количество минеральных удобрений зависит от качества земли, однако значительно меньше потребностей других сельскохозяйственных культур; ? У мене росте кілька шовковиць з плакучою формою крони. Єдине підживлення для них це періодично підливаю сечею протягом першої половини сезону вегетації. Кожного року за сезон виростають пагони до трьох метрів довжиною без жодного поливу водою навіть в найсухіші періоди літа. На одній ділянці років двадцять росте топінамбур. Кожного року виростають товсті стебла до трьох метрів висотою. Підживлення весною органікою (перепріла тирса, перепрілі перебиті гілки, сеча) і не кожного року. По об'єму вирощеного за сезон умовного палива, не враховуючи ну дуже корисних ягід шовковиці і коренеплодів топінамбура, і плакуча шовковиця і топінамбур суттєво перевершують вербу Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted October 17, 2014 Share Posted October 17, 2014 А якої довжини пагони виростають за сезон? До двох метрів виростають запросто. (це в мене просто з низу, біля землі пагони пускала) а якщо зрізати - то мабудь і більше буде при хороших коріннях. gardener, А як щодо медоносних властивостей? Чи ж так вона цінна у цьому плані? Не знаю, я її до того не доводив. По об'єму вирощеного за сезон умовного палива, не враховуючи ну дуже корисних ягід шовковиці і коренеплодів топінамбура, і плакуча шовковиця і топінамбур суттєво перевершують вербу Може й так, але ж ви не будете шовковицю постійно під корінь різати. А верба розрахована на збір комбайнами. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted October 17, 2014 Share Posted October 17, 2014 У мене росте кілька шовковиць з плакучою формою крони. ? Як її розмножують? Щеплять на звичайну...на висоті 1,5-2 метра. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zapivan Posted October 17, 2014 Author Share Posted October 17, 2014 Давайте координати Нової пошти, буду колись там - відправлю, але повторюю що багато не зможу, бо майже все лишнє вже зрізав ? Мені цілком підходить якщо польської селекції А про кількість це на ваш розсуд. Декілька черенків другого року вегетації буде те що треба. Куди відправити надішлю повідомлення. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted October 17, 2014 Share Posted October 17, 2014 Мені цілком підходить якщо польської селекції А про кількість це на ваш розсуд. Декілька черенків другого року вегетації буде те що треба. Куди відправити надішлю повідомлення. ? zapivan, Точно. Будь-яка верба зросте із черенка,- лиш би була волога. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
олександр Posted October 20, 2014 Share Posted October 20, 2014 Дрібна це як? може я щось не правильно зрозумів. з опису подумав що тонка. (ніби збір урожаю при товщині 30мм) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
язичник Posted October 20, 2014 Share Posted October 20, 2014 Може й так, але ж ви не будете шовковицю постійно під корінь різати. А верба розрахована на збір комбайнами. ? Так сади лугового типу теж можна комбайнами ,,косити", але прибуток від таких садів буде набагато вищий, ніж від посадок будь-якої верби, бо екологічно чиста продукція з таких садів коштує суттєво дорожче від обробленої отрутами. В Китаї росте дуже швидкоростучий бамбук, але китайці продають вироби з бамбука, а не спалюють його в грубках, і отримують гроші на закупку газу з великим зиском для себе. Щеплять на звичайну...на висоті 1,5-2 метра. ? Краще щепити на висоті 2.5-3м, бо коли гілки торкаються землі, дерево часто хворіє на грибкові захворювання, протягом сезону потрібно кілька разів вкорочувати гілки. Ну і врожай ягід з одного триметрового дерева суттєво більший, ніж з півтораметрового Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted October 20, 2014 Share Posted October 20, 2014 У нас в Україні Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted October 20, 2014 Share Posted October 20, 2014 В Китаї теж вирощують на значних площах "енергетичні" рослини - у них таким є міскантус гігантський: ? Миколо Івановичу, Відкрив спеціально тему про рослини не медоноси біля пасіки. Опублікуйте, прошу свій пост про Китай там. Тут змушений його прибрати. Слідкуйте, будь ласка, уважніше за темами, де розміщуєте свої пости. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zapivan Posted October 20, 2014 Author Share Posted October 20, 2014 з опису подумав що тонка. (ніби збір урожаю при товщині 30мм) ? ЇЇ збирають на третій рік тому що пізніше вона стає занадто товста для збору механічним способом. Все ж таки відповідь на питання на скільки ця верба є медонос залишається відкритим. У нас в Україні ? Це одна з фірм яка пропонує посадковий матеріал. У відео добре видно що на момент збору висота 4-5 метрів. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted October 20, 2014 Share Posted October 20, 2014 ЇЇ збирають на третій рік тому що пізніше вона стає занадто товста для збору механічним способом. Все ж таки відповідь на питання на скільки ця верба є медонос залишається відкритим. ? zapivan, Оскільки я перерив іннет на цю тему, відповім,- її зрізають ще до того, як вона набирає сильного значення як медонос. Тож моя думка, якщо її медоносні властивості проявляються пізніше, той садить пасічникам її требе не як енергетичну, а як медоносну,- тобто на десятки років, а не на рік-два. А всі верби, без вийнятку - гарний ранній медонос і найцінніший пилконос нашої місцевості. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zapivan Posted October 20, 2014 Author Share Posted October 20, 2014 От і хочу перевірити коли зацвіте. Посаджу і обовязково відпишусь. Знаходив інформацію що польська селекція базувалась на виді ВЕРБА БІЛА (S?lix ?lba) А вона чудовий медонос і пилконос. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gucul Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 От і хочу перевірити коли зацвіте. Посаджу і обовязково відпишусь. Знаходив інформацію що польська селекція базувалась на виді ВЕРБА БІЛА (S?lix ?lba) А вона чудовий медонос і пилконос. Пасека в: Івано-Франківська В с.Турка біля Коломиї посаджена енергетична верба вже два(мо й три) роки.Як що треба то поспитаю чи вона ще там є. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 От і хочу перевірити Ви посилку хоч одержали? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts