Брониславович Опубликовано 16 декабря, 2011 Share Опубликовано 16 декабря, 2011 Вот часть информации в тему... Хотелось просто послушать, посмотреть на слайды с фотографиями не отвлекаясь на запись. smile.gif Но некоторые моменты мы записали. Часть этого я уже изложил в ответе аборигену, это как раз в тему было. То есть те цифры были не отображение какого-то одного эксперимента, а скорее всего опыта. Возражений со стороны участников не было. Значит должно всё сходиться. Потому что участники за словом в карман не лезли если что-то было бы не так возразили бы. Показывали фотографии на поле Фридриха Рутнера, кучи студентов с ловушками для трутней. Говорили об огромном количестве помеченных трутней при экспериментах. Д-р Кёнигер рассказывал про свой эксперимент 2001-2003 годов. В Лунце работает доктор Пехьхакер, в Эльсфлете – Фридрих Тислер. Трутни чувствуют молодую матку (сестру) в улье, но их естственное поведение внутри заблокировано. До тех пор, пока они не вылетят. Обычно трутни возвращаются на одно и то же место сбора. Говорили о таком месте сбора, где были предсавлены трутни из 240 отцовских семей. 1000 трутней не хватает для места сбора, 11000 достаточно. Первые четыре полёта матки обычно ориентировка (в зале сидели не только опытные селекционеры, то есть давали иногда также и хорошо известную информацию), причём каждый последующий полёт продолжительнее. Затем спаривание. Матка спаривается с 8-24 трутнями. Скажу сразу говорится о средних величинах. При 30-ти минутном полёте набирает достаточно спермы. Если полёт длится меньше, то может вылететь и на следующий день, несмотря на то, что со шлейфом прилетела. Кульминационный момент на месте сбора трутней 14:30 – 14:45. В это время наблюдается наибольшая активность трутней и маток. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Брониславович Опубликовано 16 декабря, 2011 Share Опубликовано 16 декабря, 2011 Продолжение.... То что прозвучало утром 12.11.11: По маткам: 10% маток спариваются там же, где их выставили, 90% дальность более 1000м, 10% дальность более 2000м, в узких горных долинах до 12 км. (В одном из источников ранее я видел цифру 17 или 19 км – сверх редко, единичные случаи, при соответствующей погоде. Лучше полагаться на основную массу.) По трутням: 10% летают далее 5 км. Было замечено, что их привлекают места, где больше света. При этом трутни летят на их места сбора (Drohnensammelplatz), которые находятся рядом, чтобы как можно дольше там находиться (за «бензином» назад летать ближе), матки же летят дальше. То есть если эта «дискотека» им не нравится – улетают. Выражения выбирал не я – докладчики. tongue.gif Пока неизвестно по каким кретериям трутни выбирают свои места сбора, известно только, что это не магнитное поле земли и не температурные слои. В Англии известно самое старое – 220 лет, независимо от того, что там садят. Создать такое место искусственно – проблематично, особенно там, где уже есть естественные. hmm.gif И ,года два назад тоже писал об этом,из своих наблюдений,что практически трутни(а затем и матки) летают по одной (2-ум) "дорогам"...,при том,что эти "дороги(маршруты)" довольно узкие(120-200м) и самой большой длиной не более 1.300(у меня)....и собираются труты в большей массе на определённых местах кружат(возможно,что это место разворота маршрута)....,там буквально весь воздух ими "отферомонен"....Этот феромон трута, не плодные, но созревшие матки отлично улавливают, и на лету,как бы оценивают,сопоставляют,лететь или не лететь......,и До своего созревания матки обязательно там бывают тоже, на очистительном или ознакомительном облете,но не созревшие матки трутов вообще не интересуют.... А когда матка созреет то начинает выделят в полёте феромон ,который действует на трута,как красная тряпка на быка.... Видел не раз и даже пытался заснять на фото пчелиную свадьбу,это когда матка летит ,а за ней целая туча трутов гонится...Вот только фотик мне такой,чтобы снимал 6-15 кадров в секунду с хорошим качеством, не поднять.... У меня довольно высокие холмы и можно,как с трибуны это иногда наблюдать.... Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
лисий Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 Мені дійсно цікаво: чи варто використовувати будівельні рамки? Адже у гнізді все одно буде виховуватись трутневий розплід поза будівельною рамкою. Його Ви теж відшукуєте і знищуєте? ? Справа в тому,що при підготовці до роїння бджоли відчуваючи брак трутневих комірок переробляють бджолині на трутневі,тим самим портять якість сотів.При використанні буд.рамок даний негатив зменшується до мінімуму-це одна з переваг. Ще переваги: -додаткове отримання високоякісного воску -дієвий метод бородьби з кліщем -можливість використання під час медозбору -один із протиройових заходів ..... до перечислених П.Сявою переваг будівельної рамки можу додати: -конторольоване червління маткою трутневого розплоду в трутневих комірках,а не по всіх рамках(таке при наявності будівельної рамки спостерігається в основному тільки в кінці літа-восени) -можливість регулювати трутневий фон(тобто залишати в основному трутневий розплід в батьківських сім"ях) як виявилось,користувався "будівельною рамкою" досить давно,просто не знав,що вона так називається... в наших краях використовувався такий варіант-рамка на 230 розділена по вертикалі плакою навпіл. верхня половина навощувалася звичайною вощиною,а нижню половину бджоли самі забудовували трурневими комірками.рамка стояла скраю.коли бджоли запечатували трутневий розплід,пасічник вирізав трутня,і під час цього дивився на наявність кліща. одночасно це було сигналом для постановки другого корпуса..... До Речі,в німецькому фільмі"ротационное разведение пчел" німкеня ставить по-моему цілих 2 будівельних рамки. що скажете,Панове? "Будівельна рамка" FOREVER!!! Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сирота Микола Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 До Речі,в німецькому фільмі"ротационное разведение пчел" німкеня ставить по-моему цілих 2 будівельних рамки. що скажете,Панове? Але зверніть увагу на розмір рамки Я минулого року ставив 2 рамки на 145 мм. Вирізав по 3 рази обидві за сезон. Правда, вирізав до запечатування з метою добути гомогенат Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
лисий Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 ваша правда. до двох будівельних на 230 поки що не доріс,але одну будівельну буду ставити точно. до речі,у мене запитання:чи в кожному корпусі треба ставити таку рамку,бо ми раніше переставляли одну як по естафеті(з корпуса в корпус)? Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Панас Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 В прошлом году в одной семье строительную рамку смог вырезать только в конце сезона. Оттянули пчелиную ячейку и матка засеяла ее полностью! Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
segreik Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 в мене такє питання хочу проєксперементувати а саме є стара рамка темнокоричнева думаю вирізати більшу частину на брак зоставити тількаи см 10 зверху і по бокам по см 5 бджоли відстроять робочі ячейки ? Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сирота Микола Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 чи в кожному корпусі треба ставити таку рамку,бо ми раніше переставляли одну як по естафеті(з корпуса в корпус)? зазвичай ставлять в найнижчий корпус Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Панас Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 бджоли відстроять робочі ячейки ? ? Как правило отстраивают трутневые ячейки. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
лисий Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 в мене такє питання хочу проєксперементувати а саме є стара рамка темнокоричнева думаю вирізати більшу частину на брак зоставити тількаи см 10 зверху і по бокам по см 5 бджоли відстроять робочі ячейки ? вважаю,що ваш експеримент закінчиться вдало,хоч для себе вирішив не гратися з напіврамочками. з цілою будівельною рамкою працювати зпучніше. але я тільки за експеримент,тож....до праці! P.S.Микола Іванович,Дякую Вам!!! Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
лисий Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 в мене такє питання хочу проєксперементувати а саме є стара рамка темнокоричнева думаю вирізати більшу частину на брак зоставити тількаи см 10 зверху і по бокам по см 5 бджоли відстроять робочі ячейки ? вважаю,що ваш експеримент закінчиться вдало,хоч для себе вирішив не гратися з напіврамочками. з цілою будівельною рамкою працювати зпучніше. але я тільки за експеримент,тож....до праці! P.S.Микола Іванович,Дякую Вам!!! хочу поправитися зразу(неправильно написав) якщо ви зробите так,як написали,скоріше ваш експеримент закінчиться невдало(тобто на місці вирізаних стільників бджоли збудують не робочі,а трутневі комірки... SORRY!!!! Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
melkart Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 До Речі,в німецькому фільмі"ротационное разведение пчел" німкеня ставить по-моему цілих 2 будівельних рамки. У них там і вулик оригінальний, на 11 рамок. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
лисий Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 До Речі,в німецькому фільмі"ротационное разведение пчел" німкеня ставить по-моему цілих 2 будівельних рамки. У них там і вулик оригінальний, на 11 рамок. щойно коротко передивився фільм-ваша правда-11 рамок,але згодьтесь,корпус за об"ємом дуже схожий на наш Рутівський вулик,тож я думаю,1робоча рамка ніяк не завадить... Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
segreik Опубликовано 19 февраля, 2012 Share Опубликовано 19 февраля, 2012 в мене такє питання хочу проєксперементувати а саме є стара рамка темнокоричнева думаю вирізати більшу частину на брак зоставити тількаи см 10 зверху і по бокам по см 5 бджоли відстроять робочі ячейки ? вважаю,що ваш експеримент закінчиться вдало,хоч для себе вирішив не гратися з напіврамочками. з цілою будівельною рамкою працювати зпучніше. але я тільки за експеримент,тож....до праці! P.S.Микола Іванович,Дякую Вам!!! хочу поправитися зразу(неправильно написав) якщо ви зробите так,як написали,скоріше ваш експеримент закінчиться невдало(тобто на місці вирізаних стільників бджоли збудують не робочі,а трутневі комірки... SORRY!!!! дякую за відповідь літом проєксперементую і відпишусь може з фото ) я от що чув и трохи бачив як інші пасічники роблять трутневі розплід руйнують кришечки а трутневій росплід зоставляють на корм як білок для робочої бджоли або щось таке це чи ні ? Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сирота Микола Опубликовано 20 февраля, 2012 Share Опубликовано 20 февраля, 2012 трутневі розплід руйнують кришечки а трутневій росплід зоставляють на корм як білок для робочої бджоли або щось таке ? Цей розплід бджоли почнуть витягувати з комірок і викидати з вулика - зава робота для них. Я не бачу в цьому сенсу, бо без будівельної рамки перебирати шотижня кожну рамку і колупати всі місця трутневого засіву... Нібито десь писали вже, що ефект боротьби з кліщем проявляється тільки у випадку видалення всього трутневого розплоду одночасно - таке можливо тільки застосовуючи будівельну рамку. + одночасно отримання гомогенату і воску. А якщо у вас в цьому вулику хороша матка, хай і не породна, то різати трутнів взагалі недоречно - вони покращують генетичний трутневий фон, підвищуючи продуктивність всієї пасіки Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
segreik Опубликовано 20 февраля, 2012 Share Опубликовано 20 февраля, 2012 трутневі розплід руйнують кришечки а трутневій росплід зоставляють на корм як білок для робочої бджоли або щось таке ? Цей розплід бджоли почнуть витягувати з комірок і викидати з вулика - зава робота для них. Я не бачу в цьому сенсу, бо без будівельної рамки перебирати шотижня кожну рамку і колупати всі місця трутневого засіву... Нібито десь писали вже, що ефект боротьби з кліщем проявляється тільки у випадку видалення всього трутневого розплоду одночасно - таке можливо тільки застосовуючи будівельну рамку. + одночасно отримання гомогенату і воску. А якщо у вас в цьому вулику хороша матка, хай і не породна, то різати трутнів взагалі недоречно - вони покращують генетичний трутневий фон, підвищуючи продуктивність всієї пасіки дякую я так і думав що нічого трутнів губити і ще один пасічник мені казава що трутні дають тепло на обігрів росплоду так що вони не такі вже і безкорисливі)))) особливо літа 2011 року коли ночі були прохолодні ( Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Petrovych61 Опубликовано 23 февраля, 2012 Share Опубликовано 23 февраля, 2012 До Речі,в німецькому фільмі"ротационное разведение пчел" німкеня ставить по-моему цілих 2 будівельних рамки. що скажете,Панове? "Будівельна рамка" FOREVER!!! ← Врахуйте ще трутневий гемогенат... Ставив в лежак рамку на 145 - знизу відбудували трутневі комірки. Нижня планка шириною 25 мм - конструкція получилася досить міцною. Залишив цю рамку на весну для ранніх трутнів з хороших сімей. :smile: Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сява Опубликовано 23 февраля, 2012 Share Опубликовано 23 февраля, 2012 До Речі,в німецькому фільмі"ротационное разведение пчел" німкеня ставить по-моему цілих 2 будівельних рамки. що скажете,Панове? "Будівельна рамка" FOREVER!!! ? Врахуйте ще трутневий гемогенат... Ставив в лежак рамку на 145 - знизу відбудували трутневі комірки. Нижня планка шириною 25 мм - конструкція получилася досить міцною. Залишив цю рамку на весну для ранніх трутнів з хороших сімей. :smile: Теж ставлю по краях гнізда пів-рамки,особливо коли формую гніздо для роя.При невчасному розширенні віск не пропадає,а іде на язики... Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
staslife7 Опубликовано 14 апреля, 2016 Share Опубликовано 14 апреля, 2016 В 18.02.2012в17:38, лисий сказал: ваша правда. до двох будівельних на 230 поки що не доріс,але одну будівельну буду ставити точно. до речі,у мене запитання:чи в кожному корпусі треба ставити таку рамку,бо ми раніше переставляли одну як по естафеті(з корпуса в корпус)? Не дуже активно використовую будівельну рамку(але бачу, що даремно). Коли використовую то намагаюсь поставити її у лежаку - не зовсім на край, щоб матка засівала, а в БК - у найнижчу надставку, над гніздо. Вирізаній же трут викидаю курі гарно ним ласують і їжачок кожного вечора приходить до вуликів. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ворон Опубликовано 14 апреля, 2016 Share Опубликовано 14 апреля, 2016 2 часа назад, staslife7 сказал: Вирізаній же трут викидаю курі гарно ним ласують і їжачок кожного вечора приходить до вуликів. Я вирізаний трут помішую в сонячнгу воскотопку,а на другий день остатки віддаю домашній живності,бо вона має багато чистого воску капанцю,який ціниться найвище. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Sanich Опубликовано 14 апреля, 2016 Share Опубликовано 14 апреля, 2016 31 минуты назад, Ворон сказал: Я вирізаний трут помішую в сонячнгу воскотопку,а на другий день остатки віддаю домашній живності,бо вона має багато чистого воску капанцю,який ціниться найвище. так і є. Це найнадійніший спосіб отримати віск із цих сотів, так як трутневий сот не будеш зберігати до масової перетопки. Саме для цього хочу завести сонячну воскотопку. А поки що у мене їжаки їдять вночі трутневий сот, оставляючи лише середньостіння. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ворон Опубликовано 15 апреля, 2016 Share Опубликовано 15 апреля, 2016 16 час назад, Sanich сказал: так і є. Це найнадійніший спосіб отримати віск із цих сотів, так як трутневий сот не будеш зберігати до масової перетопки. Саме для цього хочу завести сонячну воскотопку. А поки що у мене їжаки їдять вночі трутневий сот, оставляючи лише середньостіння. Саніш.ось моя воскотопка вам у поміч,вірніше її конструкція,придумав не я,а побачив фото в журналі Бджоляр,тоиу за неділю вже працювала на пасіці. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Любомир Опубликовано 15 апреля, 2016 Share Опубликовано 15 апреля, 2016 З перечитаних кількох останніх постів на думку спало: бджоли визнані раціоналісти. Для вирощування трутнів бджоли витрачають своє дорогоцінне молоко - біоресурс, який навіть на гомогенат забирати потрібно осмислено, а курам то... чи раціонально? Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ворон Опубликовано 15 апреля, 2016 Share Опубликовано 15 апреля, 2016 1 час назад, Любомир сказал: а курам то... чи раціонально? А зерном годувати курей раціонально,цеж хліб,на який треба добре потрудитись. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Любомир Опубликовано 15 апреля, 2016 Share Опубликовано 15 апреля, 2016 33 минуты назад, Ворон сказал: А зерном годувати курей раціонально,цеж хліб,на який треба добре потрудитись. Якщо в такому ключі вести розмову то так курам користь є, та я про бджіл - бджоли вирощують потомство за рахунок білкових ресурсів свого тіла, які не регенеруються, віддавши молоко бджола через певний час гине, а кури за рахунок поїдання корму відновлюють білки свого тіла і живуть та продовжують яйцекладку. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Заархивировано
Эта тема находится в архиве и закрыта для дальнейших ответов.