Маркіян Опубликовано 20 ноября, 2011 Share Опубликовано 20 ноября, 2011 В мене запитання. Після похолодань, вранці спостерігаю на прилітній дошці навпроти льотка деяких сімей крапельки води. Чи це нормальне явище? Може погана вентиляція? ? А може навпаки добра? Волога виходить а морозець вночі прихоплює, вдень теплішає і заморозь розтає. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
СЄРЖ Опубликовано 20 ноября, 2011 Share Опубликовано 20 ноября, 2011 а якісь огляди і скільки потрібно їх робити? на що звертати увагу? зимую вперше і по гулу сім"ї незрозумію в якому вона стані. форумчани додали впевненості на рахунок зимівлі, дякую, почитавши трохи виникає нова проблема ( в голові) чи хватить корму весною коли буде розплід а також чи хватить перги. розумію що рано але краще завчасно дізнатися чим потім локті кусати. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 20 ноября, 2011 Share Опубликовано 20 ноября, 2011 У мене досвіду вже трохи є, але завжди переживаю, чи все правильно зробив. Думаю, що в перзі проблема не настільки серйозна. Турбувати бджіл при зимівлі не бажано, бджоли до появі розплоду у гнізді їдять дуже мало, а от при обльоті всеною можна буде заглянути і допомогти. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
степанович Опубликовано 20 ноября, 2011 Share Опубликовано 20 ноября, 2011 а якісь огляди і скільки потрібно їх робити? на що звертати увагу? зимую вперше і по гулу сім"ї незрозумію в якому вона стані. форумчани додали впевненості на рахунок зимівлі, дякую, почитавши трохи виникає нова проблема ( в голові) чи хватить корму весною коли буде розплід а також чи хватить перги. розумію що рано але краще завчасно дізнатися чим потім локті кусати. Огляди зимою робити не бажано. А весною після обльоту кормові запаси можна поповнити. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
СЄРЖ Опубликовано 20 ноября, 2011 Share Опубликовано 20 ноября, 2011 дуже дякую, можливо ще підніму це питання ближче до весни, буде видно. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Petrovych61 Опубликовано 21 ноября, 2011 Share Опубликовано 21 ноября, 2011 Після похолодань, вранці спостерігаю на прилітній дошці навпроти льотка деяких сімей крапельки води. ← Головне щоб не у вулику а якісь огляди і скільки потрібно їх робити? на що звертати увагу? зимую вперше і по гулу сім"ї незрозумію в якому вона стані. ← Огляди зимою робити не бажано. ← Давайте визначимося з поняттями! Огляд, в моїх поняттях - це перегляд всього гнізда. Взимку таке взагалі не припустиме. А щодо слухання, то я і тепер мало що розумію по звуках. Я просто ЗАГЛЯДАЮ! Ось так% YnwYpIMp2Fo На ролику це триває 20 секунд. Якщо без камери, то ще менше. Зате маємо повну інформацію. Не відкриваю вулик в мороз і при сильному вітрі. Як часто? Після обробки біпіном і до Нового року, практично не заглядую взагалі. Кінець грудня - січень - раз в два тижні(якщо нема проблем). В лютому-березні щотижня. Не помітив, що таке заглядання якось впливає на клуб. Часто говорять про температурний режим. Це актуально вже коли є розплід, та і то не думаю що за 10 секунд відкривши край гнізда щось там порушиш. Коли вже є розплід, то бджоли активні і не дуже щось відкриєш, А клуб створює клімат в клубі, а не в вулику, тож те відкривання при температурі близької до нуля не може якось вплинути на стан клубу. Принаймні заглядаючи я врятував не одну сім"ю, а не втатив від заглядання ні однієї. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
gucul Опубликовано 21 ноября, 2011 Share Опубликовано 21 ноября, 2011 Принаймні заглядаючи я врятував не одну сім"ю, а не втатив від заглядання ні однієї. А які можуть бути варіанти,тобто що там можна побачити неправильного і які подальші дії?Просто я вважав,якщо з осені сімя нормально підготовлена,то до березня нема чого туда зазирати. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Владимир 22 Опубликовано 21 ноября, 2011 Share Опубликовано 21 ноября, 2011 На ролику це триває 20 секунд. ? Мапет а когда проводилась съемка, если на днях, то почему пчела сидит в верху? Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
sij Опубликовано 21 ноября, 2011 Share Опубликовано 21 ноября, 2011 Мапет а когда проводилась съемка, если на днях, то почему пчела сидит в верху? ← У мене також зверху багато сімей сидять, притисне мороз опустяться вниз, завжди так Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Petrovych61 Опубликовано 21 ноября, 2011 Share Опубликовано 21 ноября, 2011 А які можуть бути варіанти,тобто що там можна побачити неправильного і які подальші дії? ← Звичайно що при нормальній загодівлі нічого надзвичайного і не може бути(окрім мишей) на початку зими. Тому практично і не підходжу до вуликів. А от вже ПОТІМ... Розпався клуб, бджоли стривожені, клуб сильно змістився до заду... Зазвичай все нормальні і побачивши це - можна тиждень-два мати спокій... Мапет а когда проводилась съемка, если на днях, то почему пчела сидит в верху? ← Це знімав ще минулого року. Якби на днях, то було б те саме. Сій вже відповів - клуб не зверху - він просто не щільний, бо температура не дуже низька, а в мороз я не дивлюс, отже інакшого мало коли бачу. Бджоли спокійні і ззаду на рамках ще достатньо корму - це все що мені треба бачити. 20 сек, закрив і два тижні сиджу, курю бамбук... По цьому поводу хочу таки наголоситит - НЕСІДАЮТЬ БДЖОЛИ СУГУБО ПІД КРОМКОЮ МЕДУ, ГОЛОВНЕ ЩОБ ТА КРОМКА БУЛА В МЕЖАХ КЛУБУ... Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
vikvar Опубликовано 21 ноября, 2011 Share Опубликовано 21 ноября, 2011 На ролику це триває 20 секунд. Якщо без камери, то ще менше. Зате маємо повну інформацію. Не відкриваю вулик в мороз і при сильному вітрі. Як часто? Після обробки біпіном і до Нового року, практично не заглядую взагалі. Кінець грудня - січень - раз в два тижні(якщо нема проблем). В лютому-березні щотижня. Не помітив, що таке заглядання якось впливає на клуб. Часто говорять про температурний режим. Це актуально вже коли є розплід, та і то не думаю що за 10 секунд відкривши край гнізда щось там порушиш. Коли вже є розплід, то бджоли активні і не дуже щось відкриєш, А клуб створює клімат в клубі, а не в вулику, тож те відкривання при температурі близької до нуля не може якось вплинути на стан клубу. Принаймні заглядаючи я врятував не одну сім"ю, а не втатив від заглядання ні однієї. ? и я тоже так делаю и не видел в этом никаких ухудшений в зимовке. прослушивание метод не точный каждый слышит по своему а видят все одинаково Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Pasha_max Опубликовано 21 ноября, 2011 Share Опубликовано 21 ноября, 2011 Так же периодически практикую осмотры где то с февраля при возникновении подозрений. Да и видно гораздо лучше что например надо дать канди, опоносились итп чем слышно) Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Андрій Сумчанин Опубликовано 24 ноября, 2011 Share Опубликовано 24 ноября, 2011 Поставил пасеку в зимовник. Занёс пчёл 22 ноября. В ночь на 23 был мороз -4, а сегодня был -12. Семьи в зиму пошли по силе приблизительно как и в прошлом году, от 6 до 9 улочек (и карпатка, и украинка). Сидят тихо, все в зимнем спокойном состоянии. Клубы хорошие, сжатые, плотные, у передних стенок. Вчера слушал новости по ТВ, говорил начальник Укргидрометеоцентра Куйбида, сказал, что "зима ожидается тёплой, с оттепелями, с нестойким снеговым покровом, это уже видно по нынешнему ноябрю, который оказался самым сухим за последние 50 лет. Переменчивый и нестойкий характер зимней погоды будет наблюдаться в течении всех зимних месяцев " Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Adam Опубликовано 24 ноября, 2011 Share Опубликовано 24 ноября, 2011 Сегодня вечером занес своих пчолок в омшанник,сегодня с утра было-15.Будем ждать весеннего солнышка. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ivan Ivanovich Опубликовано 24 ноября, 2011 Share Опубликовано 24 ноября, 2011 А я покищо заносить в зимівник не буду - на понеділок передають +8, може облетяться. Отоді вже можна з чистою совістю заносить. Хоча в північних і східних областях такого тепла не прогнозується, та ще й мокрий сніг може буть. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
степанович Опубликовано 24 ноября, 2011 Share Опубликовано 24 ноября, 2011 При +8 наврядчи облітаються. В неділю було +9 ніодна бджола носа на на двір не висунула. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Фомич Опубликовано 24 ноября, 2011 Share Опубликовано 24 ноября, 2011 При +8 наврядчи облітаються. В неділю було +9 ніодна бджола носа на на двір не висунула. ? Признак благополучия. А вот если есть не облетевшееся молодая пчела, то могут и полетать. У меня в конце октября при температуре 9-12 из некоторых ульев вылетали отдельные пчелы и делали облет. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 24 ноября, 2011 Share Опубликовано 24 ноября, 2011 Взагалі думаю, може і не заносити. У нас багато пасічників так роблять. Тай що не рік, так ледачіший до цього "мероприятия" стаю. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Drovoseka Опубликовано 25 ноября, 2011 Share Опубликовано 25 ноября, 2011 А я заніс... Сидять тихенько, майже не чути їх... Думав поздихали, але "перевірив".. гудуть )))))))) Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
гигиги Опубликовано 25 ноября, 2011 Share Опубликовано 25 ноября, 2011 А я заніс... Сидять тихенько, майже не чути їх... Думав поздихали, але "перевірив".. гудуть )))))))) А чому вони мали "поздихати"? Про бджолу кажуть - загинула. Як не як Божа комаха. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Pasha_max Опубликовано 25 ноября, 2011 Share Опубликовано 25 ноября, 2011 А у нас не особо холодно, поэтому идею с подвалом отбросил, тем более что предыдущие зимовки на улице меня устраивали. В этом году единственное новшество -это все под пленкой с пенопластовыми заставными покрытыми пенофолом. Заглядывал недавно, конденсата нет, пчелки спокойные, гудят тихо и спокойно. Хочу переставить семьи на точке пока снег не выпал. Но -15ю у нас и не пахнет)) Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Petrovych61 Опубликовано 25 ноября, 2011 Share Опубликовано 25 ноября, 2011 А наше "нехолодно" навпаки мене переконує в тому, щоб таки занести хоча б найслабші сім"ї в підвал. Не так страшний холод(який все-одно прийде), як перепади температур і часом досить суттєві. Бувало що за пару діб температура піднімалася від -10 до +10... Від цього, в наших краях, зимівник і має врятувати. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Vanjok Опубликовано 25 ноября, 2011 Share Опубликовано 25 ноября, 2011 А наше "нехолодно" навпаки мене переконує в тому, щоб таки занести хоча б найслабші сім"ї в підвал. Не так страшний холод(який все-одно прийде), як перепади температур і часом досить суттєві. Бувало що за пару діб температура піднімалася від -10 до +10... Від цього, в наших краях, зимівник і має врятувати. Згоден на всі 100% .Це і нас в центральних областях стосується.Так і встають перед очима бджілки які похололи між крайніми рамками.Та й коденсат після таких перепадів... Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Pasha_max Опубликовано 25 ноября, 2011 Share Опубликовано 25 ноября, 2011 Ну у нас слава Богу так температура не скачет, а так, согласен в каждом регионе свои климатические условия, под которые необходимо подстраиваться. Смотрел сегодня семьи через пленку в основном клубы впереди внизу, есть несколько которые вверху, конденсата нет нижний леток на полную (больше наверно себя успокаиваю т.к. всех под пленку пустил, отводки с семьями тож под пленкой -от думаю не погорячился ли я) Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Rad Опубликовано 25 ноября, 2011 Share Опубликовано 25 ноября, 2011 Ну у нас слава Богу так температура не скачет я на левом берегу в броварском районе (то же вроде окрестности Киева), уже в интервале чуть более суток были колебания -7/+5, дык это еще декабрь не начался, так что в перепады 15 градусов за 2 дня нас еще ждут увы. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Заархивировано
Эта тема находится в архиве и закрыта для дальнейших ответов.