Перейти к содержанию

Опыт работы в "Альпийских" ульях Р. Делона

Петрович

Рекомендуемые сообщения

А якщо ставити під низ пустий корпус?Це на випадок того коли вчасно не получиться розширити сімю,то хоча б не буде затримуватись розвиток і буде якісний віск

у мене забивають пергою.
Або ж ставити в розплідному корпусі пустий стільник??

Зайва робота з рамками. В альпійці ніколи рамками не працюю. А от багатокорпусному на даданівську - часто.

Название альпийские сами говорят за себя. Они имеют преимущества там где малый медосбор, а в наших условиях это игрушка. Рамка нестандартная , при качки падает в касету вниз и попробуй её достать. Ну ,а при переезде этот термитник вообще смех! Поэтому мне кажется при всех положительных качествах (хорошее весенние развитие) альпиец для кочевой пасеки малопригоден. :IMHO1:

Название альпийские сами говорят за себя. Они имеют преимущества там где малый медосбор, а в наших условиях это игрушка. Рамка нестандартная , при качки падает в касету вниз и попробуй её достать. Ну ,а при переезде этот термитник вообще смех! Поэтому мне кажется при всех положительных качествах (хорошее весенние развитие) альпиец для кочевой пасеки малопригоден.

Погоджуюсь, що делони оправдовують себе в горах, де природні умови не дають можливості сім"ям наростити велику силу. Це основний фактор. І можливо дійсно медозбір там не сильний. Тут однак я не переконаний, бо серпень місяць в Карпатах майже завжди теплий і різнотрав"я цвіте так, що в голові паморочиться. І якби були дороги то кочівля в тих місцях була б цілком рентабельною. Зрозуміло, що делони потребують додаткового кріплення. Навіть у мене цієї зими завалило два вулики. Інші були поставлені на розтяжки (а ці ні). Також слід погодитись з тезою, що для великих пасік, з точки зору ефективності, використання делонів недоцільне.

Навіть у мене цієї зими завалило два вулики. Інші були поставлені на розтяжки (а ці ні).
А завалило по якій причині? В зиму йде переважно три корпуси, тобто вітрове навантаження не є велике (якщо не на відкритій місцевості). Чи через підставки? Бо у мене раз було взимку, але через надмірну к-сть снігу та відлигу, і один стовпець "поплив".

А завалило по якій причині? В зиму йде переважно три корпуси, тобто вітрове навантаження не є велике (якщо не на відкритій місцевості). Чи через підставки? Бо у мене раз було взимку, але через надмірну к-сть снігу та відлигу, і один стовпець "поплив".

У мене в зиму було по два корпуса, але зверху годівничка, а потім ще два порожні. Нагорі добра каменюка. Та вітер всеодно завалив. Місцевість відкрита (сад).

...альпиец для кочевой пасеки малопригоден.

...Також слід погодитись з тезою, що для великих пасік, з точки зору ефективності, використання делонів недоцільне.

Можливо такі висновки передчасні? VxkaWB7NFmA Кадри з DVD фільму "Альпийский улей. Пасека Хомич В.В " http://medosbor.com/forum/showthread.php?t=619

Можливо такі висновки передчасні?

Цей фільм я бачив. Та все ж говоримо про ефективність, тобто про продуктивність праці. Що рутівська повномедна, а що делонівська - то дві великі різниці, а час обробки той самий.

• 2 months later...
Можливо такі висновки передчасні?

Цей фільм я бачив. Та все ж говоримо про ефективність, тобто про продуктивність праці. Що рутівська повномедна, а що делонівська - то дві великі різниці, а час обробки той самий.
Так, рутівська і делонівська по розміру сильно відрізняються. Але Хомич такою маленькою рамкою досяг того, що в стандартній 4-х рамковій медогонці відкачує зразу 8 СТАНДАРТНИХ рамок. І при тому без повороту рамок. Вже це щось та значить. А підготовка до відкачування? Я весь інтернет передививсь, але такої розпечатки не бачив. Просто граючись хлопці забрус зрізають на примітивному устаткуванні. Ця рамка - оптимум функціїї. А те, що їх багато, то не біда. Хомич працює завжди 2 корпусами, а це 4 даданівські. Ну то як, можна порівнювати з рутівською?

Просвітіть мене, будь-ласка. :baby: Який істинний розмір альпійської рамки? Бо я використовую рамку 300*230мм. Бо мова йде про 6-7 корпусів, в моєму випадку це не вулик, а телеграфний стовп. :blink:

Просвітіть мене, будь-ласка. :baby: Який істинний розмір альпійської рамки? Бо я використовую рамку 300*230мм. Бо мова йде про 6-7 корпусів, в моєму випадку це не вулик, а телеграфний стовп. :blink:
215 - Делон, 108 - Суперделон. Це так кваліфікують альпійські вулики наша пасічницька наука. Розрахунки ведуть по розміру Делона (215).

215 - Делон, 108 - Суперделон. Це так кваліфікують альпійські вулики наша пасічницька наука. Розрахунки ведуть по розміру Делона (215).
Я мав на увазі висоту корпусу.

досяг того, що в стандартній 4-х рамковій медогонці відкачує зразу 8 СТАНДАРТНИХ рамок. І при тому без повороту рамок. Вже це щось та значить. А підготовка до відкачування? Я весь інтернет передививсь, але такої розпечатки не бачив. Просто граючись хлопці забрус зрізають на примітивному устаткуванні.

Звичайно, як тримати одні альпійці то можна все під них і підігнати. А "примітивне устаткування" все ж треба зробити.
Хомич працює завжди 2 корпусами, а це 4 даданівські. Ну то як, можна порівнювати з рутівською?

Що Ви маєте на увазі? Я порівнював час розпечатки та відкачки 1-ї рамки традиційним способом (розпечатка ножем, або виделкою).
215 - Делон, 108 - Суперделон.

У мене рамки 245, 185, 110. Це так давно зробив, а чому саме так не пам"ятаю. Підозрюю, що зі шкурних міркувань: підігнати під розмір вощини, так щоб при навощуванні ще й просвіт залишався невеликий.

це не вулик, а телеграфний стовп.

Це один з кількох його недоліків. Стійкість. Що вимагає приготування стійкої строго горизонтально виставленої підставки. Дадани ж у мене стоять на будь-яких ящиках, під вагою перекособочуються регулярно. Та для них це не смертельно. А також при роботі необхідна підставка (щоб стати) і друга, щоб ставити корпуса. Та якщо ставити альпійці попарно, то це вже майже підставка (хоч і не завжди). Ну і нарешті, коли підійте Вам вік, то хоч - не хоч а прийдеться перейти на альпійці ( дай Бог тому Делону здоров"я за такий чудовий вулик).

А як ви качаєте такі рамки (делон і суперделон): радіально чи хордіально?

У мене хордіальні медарки. А тому з віянням проблеми. Касети старі. З внутрішньої сторони немає сітки. Потребують певної доробки, щоб рамки не провалювались і не вивалювались до середини. І як я вже відмічав по часу те ж саме, що і рутівські чи даднівські відвіяти. Отже в ефективності роботи - програш.

це не вулик, а телеграфний стовп.

Це один з кількох його недоліків. Стійкість. Що вимагає приготування стійкої строго горизонтально виставленої підставки. Дадани ж у мене стоять на будь-яких ящиках, під вагою перекособочуються регулярно. Та для них це не смертельно. А також при роботі необхідна підставка (щоб стати) і друга, щоб ставити корпуса. Та якщо ставити альпійці попарно, то це вже майже підставка (хоч і не завжди). Ну і нарешті, коли підійте Вам вік, то хоч - не хоч а прийдеться перейти на альпійці ( дай Бог тому Делону здоров"я за такий чудовий вулик).
Я не проти, ні. :ah: Я тільки за! Я давно вже зірвав спину на роботі,то як дадани носити прошу друзів, а з альпійчиками сам! Мед в них завжди є ! :ole_ole:

У мене хордіальні медарки. А тому з віянням проблеми. Касети старі. З внутрішньої сторони немає сітки. Потребують певної доробки, щоб рамки не провалювались і не вивалювались до середини. І як я вже відмічав по часу те ж саме, що і рутівські чи даднівські відвіяти. Отже в ефективності роботи - програш.
Тому й програш,що хордіальні. Це ж гемор з малими рамочками "вставляти- виймати". Під ці рамки потрібна своя медогонка, або як у Хомича. :hi:

Название альпийские сами говорят за себя. Они имеют преимущества там где малый медосбор, а в наших условиях это игрушка. Рамка нестандартная , при качки падает в касету вниз и попробуй её достать. Ну ,а при переезде этот термитник вообще смех! Поэтому мне кажется при всех положительных качествах (хорошее весенние развитие) альпиец для кочевой пасеки малопригоден. :IMHO1:
Что-то я не заметил ни слез ни смеха в фильме Хомича ( у него, кстати до 300 семей и кочует). :ay:

Медарка у Хомича вражає. :ax: Я маю 5 альпійців, відкачати їх для мене не становить проблеми. :hi:

Тому й програш,що хордіальні. Це ж гемор з малими рамочками "вставляти- виймати"

Конкретний! Одне рятує, що цим не я займаюсь, а дружина. Вона вже якось звикла, а по друге Форума не читає, та й навіть не знає, що є такі медарки, як радіальні. Тобто сприймає все як даність. Радіє, що мед в них завжди є. А то після делонів приношу напівпорожні даданівські, чи рутівські то тільки бідкається, що мало малих рамок на пасіці.

Тому й програш,що хордіальні. Це ж гемор з малими рамочками "вставляти- виймати"

Конкретний! Одне рятує, що цим не я займаюсь, а дружина. Вона вже якось звикла, а по друге Форума не читає, та й навіть не знає, що є такі медарки, як радіальні. Тобто сприймає все як даність. Радіє, що мед в них завжди є. А то після делонів приношу напівпорожні даданівські, чи рутівські то тільки бідкається, що мало малих рамок на пасіці.
Це добре, що є така помічниця. А в чому проблема з малою кількістю рамок? В цих рамках саме неприємне, так це рихтовка дроту. Ріжеться малою болгаркою "на ура", приспособа для гнуття П -бразної рамки проста. А гнеться: "вжик" - "вжик". А скільки сімей у Делонах із тих 50 що є ? І що стримує перехід на Делони?

Це добре, що є така помічниця. А в чому проблема з малою кількістю рамок? В цих рамках саме неприємне, так це рихтовка дроту. Ріжеться малою болгаркою "на ура", приспособа для гнуття П -бразної рамки проста. А гнеться: "вжик" - "вжик". А скільки сімей у Делонах із тих 50 що є ? І що стримує перехід на Делони?
Думається мені, що тут суттєвим "гальмом" до переходу на альпійці - капризна Львівська погода. Щось прохлопав і "аста ла віста" збирай рої. Хоча якщо на пасіці знаходишся постійно, то для Львівщини, з її розтягнутими і слабкими медозборами, - альпієць миле діло. :IMHO1:

...то для Львівщини, з її розтягнутими і слабкими медозборами, - альпієць миле діло.

У нас навпаки, на взятку з соняшнику альпієць видається замалим в порівнянні з багатокорпусним на рамку 435. Тому приходиться на сильні сімї ставити 8 корпусів, а отже і систему кріплення з розтяжок. Маю 8 альпійців, які обслуговуються по залишковому принципу - завжди в останню чергу. Вважаючи їх не зовсім підходящими для нашого краю, підмітив, що біля них я трачу часу, по крайній мірі, в два рази менше, ніж біля вуликів інших систем, тому що не працюю порамочно, а тільки корпусами. Головне у цих вуликах не втратити контроль над роїнням, бо відшукати матку тут набагато складніше ніж у лежаку.

• 2 months later...

Можна навести певні порівняння на сьогодні делонів та сімей середньої сили. Отже в п"ти делонах, що знаходяться на двох різних точках у двох корпусах (245 та 185 мм) є по 6 повних рамок запечатаного розплоду (на обох копусах) і тільки крайні медово-пергові. Бджола поміняна повністю. Розширив третім корпусом. В даданах (середної сили) також є 5-6 розплоду але різновікового і стара бджола (візуально) тільки-тільки відійшла. Сім"ї зменшились трохи. Отже альпійці виграють у розвитку.

• 7 months later...
Griva, В итоге после склейки имеем многокорпусник на 10 рамок. Соответственно целый корпус, залитый медом, весит все равно больше 30 кг, а не 20 кг. (В моих Рутовских на рамку 230 выходило по 30 кг меда с корпуса.) Для Петровича масса корпуса за 20 кг это много. А потом это не мешок с картошкой, а корпус, в котором и пчелки есть. С такой массой лучше работать вдвоем, тогда на каждого будет приходиться только половина её. На своей пасеке я играю в кубики, как в далеком детстве. Игра, а не работа, с увлечением! И один без помощников, никто не мешает и не мешается. А если с умом подходить, то лучше оставаться пчеловодом и не быть грузчиком! А свои, Рутовские улья я отдал сыну - пусть мускулатуру качает и тренируется своих детей на руках носить. Но все равно как приходит время заносить улья в зимовник, он меня зовет. Убирать в зимовник улья массой под 70 кг это работа грузчика, а не пчеловода. Конечно манипуляции с корпусами массой свыше 30 кг. работа тяжелая и расширение на целый корпус - методика работы для пчеловода выходного дня. Поставил в разрез корпус и уехал с пасеки на всю рабочую неделю. В такой методике есть и плюсы и минусы. Минус в том, что резкое расширение гнезда семьи, как правило, замедляет ее развитие, а наступление возвратных холодов (особенно весной) приводит к ослаблению. В этом случае надежда получения майского меда остается только надеждой. Расширять гнезда не корпусами, а рамками это интенсифицировать труд пчеловода, да и порамочная технология в масштабах укрупненных пасек не дает тех результатов медосбора, которые достигаются в работе с целыми корпусами. Выходит, что существуют две крайности, а истина посередине. В этом случае необходимо обратиться к классикам пчеловодства. Наш дедушка пчеловодства Петр Прокопович (царство ему небесное) свой рамочный улей делал сечением 300х300мм, а количество секций в улье насчитывалось 4. Прокопович П.И. имел несколько тысяч ульев, и он не использовал рамочной технологии. Учет биологических основ пчелы есть фактор немаловажный. Взяв за основу гнездовое пространство улья Прокоповича (около 100 литров) и его сечение в итоге получим Альпийский улей, состоящий из 5-6 корпусов или улей Р.Делона состоящий из 12 корпусов. Масса одного корпуса Альпийского улья с рамками полными меда, составляет около 20 кг., у Р.Делона около 10 кг. Большое количество рамок Р.Делона в его улье тоже крайность. Опыт работы с Альпийским ульем (от которого я отказался по причинам создания конструкции улья полностью удовлетворяющего меня и моим требованиям) убедил меня в правильно выбранной дискретности корпуса по высоте и по сечению. Для меня стал доступным взяток с ивовых.
А с этого места можно поподробнее????

• Алёнка changed the title to Опыт работы в "Альпийских" ульях Р. Делона

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...