yu1986ra Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 41 хвилину тому, А.Е. сказав: Та не кажіть,треба звертати на свої умови ,один рута в різних умовах погоди то ще та рулетка.Як по вашим умовам гарно,то й добре,але навіть при тому що перезимують чи багато меду буде на весняний розвиток?Я краще буду в своїх умовах зимувати на двох корпусах щоб дуже не гадати як воно буде На одному руті зимують так само як і в 10 рам дадані (в мене є таких 5 сімей). В лежаках зимують краще. Рути загодовую до повних рам. Якщо осінню не качати 1-3 рамки, то вистачає з головою. В 24-у по сезону не знав куди дівати рамки з старим медом, тому на осінь забрав 1-3, які здавались зайві. Весна 25-го показала, що вони були б не зайві, але такі весни бувають не часто. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 46 хвилин тому, А.Е. сказав: Я про те й запитую ,бо як ви написали повинно було бути висока вологість,що теж впливає на якість зимувалої бджоли.Тут треба вам пристосуватись мабуть щоб утеплення не заважало відтоку зайвої вологи В мене цьогоріч вологість була як ніколи і з утепленням, і без. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 42 хвилини тому, Вадім Полтава сказав: Зайва волога - то конденсат. Тому, щоб не з'являлася зайва волога потрібно не зменшувати, а збільшувати утеплення. Це все добре, але передню і задню стінку не утеплиш. 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 38 хвилин тому, А.Е. сказав: Ви теж навчитеся її оцінювати колисьПо весняному розвитку буде видно,по тому як швидко відійде зимувала,скільки вигодує на заміну собі молодої.Звернете увагу що не тільки від якості матки все залежить а й від того наскільки спрацьованою вийшла з зими зимувала бджола. Якщо бджоли вийшли з зими сухі і не чорні, то з ними можна працювати. На першому етапі розвитку добре всіх стискаю по силі. Розвиваються всі також по силі. В мене поки не було сімей щоб весною ''танули'' в нуль, або критично слабли до застуженого розплоду. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 43 хвилини тому, А.Е. сказав: Вадім ну замість матраців як положити перини пухові то по вашому результат буде кращім?Маючи сильну сім'ю вони може й впораються,але ж скільки їм треба енергії затратити щоб лишню вологу видалити?Хіба то буде становище сім'ї в спокої?Де буде діватися волога,яка буде слідком їх життєдіяльності?Будуть мокрі матраци,зменшення теплопровідності,і все по кругу.Ваша б теорія я вважаю була би вірною якби то не стосувалося бджіл.Може для охоплення будинків то й так чи чого іншого.Може я й не правий.Це лише моя думка Якщо утеплювач гігроскопічний і точка роси в утепленні, то вологи може і не бути. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Вадім Полтава Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 45 минут назад, Bee.P сказал: Та можна їх вообше всі льотки закрити , тепло буде капець . Чи шо ? А вентиляція ?? Треба ? Чи ні ? Нє. Не буде тепло при закритих льотках, якщо стіни холодні. Вентиляція треба канєшно. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 15 минут назад, yu1986ra сказал: Якщо утеплювач гігроскопічний і точка роси в утепленні, то вологи може і не бути. На зиму В ідеалі це холстина двунитка , і подушка х/б із синтепоном певної щільності . І в підкришнику , чи криші вентиляція . Але на весну треба плівку і еппс 30 а краще 40 мм. Але це у далекому майбутньому , бо у більшості утеплення у вулику це штати старі , кофти ,мофти та іншне дрантя 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Вадім Полтава Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 1 час назад, А.Е. сказал: ,але ж скільки їм треба енергії затратити щоб лишню вологу видалити? Лишня волога - величина не абсолютна, а відносна. Відносна вологість повітря. При різній температурі вона різна. Це так звана точка роси. Збільшуючи температуру всередині вулика ми можемо досягти того, що вона буде вищою за точку роси. Тоді волога, яка всередині вулика конденсуватись не буде. І дійсно. Ми знаємо, що на початку весни вулики зсередини завжди мокрі, але потім чомусь ця проблема зникає. А зникає вона саме тому. Через підвищення температури. Температура підвищується як через потепління так і через збільшення кількості розплоду. Розплід також неслабо обігріває об'єм вулика. Куди ж дівається абсолютна волога? Та туди ж куди і влітку. Через льотки - назовні. Ми ж не скажем, шо бжоли влітку не видихають Н2О?.. Видихають, але вулики чомусь не мокрі. Через високу температуру вони не мокрі... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Вадім Полтава Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 1 час назад, А.Е. сказал: Вадім ну замість матраців як положити перини пухові то по вашому результат буде кращім? Фольгоізол! Мінімум в 2 шари. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 8 минут назад, Вадім Полтава сказал: Лишня волога - величина не абсолютна, а відносна. Відносна вологість повітря. При різній температурі вона різна. Це так звана точка роси. Збільшуючи температуру всередині вулика ми можемо досягти того, що вона буде вищою за точку роси. Тоді волога, яка всередині вулика конденсуватись не буде. І дійсно. Ми знаємо, що на початку весни вулики зсередини завжди мокрі, але потім чомусь ця проблема зникає. А зникає вона саме тому. Через підвищення температури. Температура підвищується як через потепління так і через збільшення кількості розплоду. Розплід також неслабо обігріває об'єм вулика. Куди ж дівається абсолютна волога? Та туди ж куди і влітку. Через льотки - назовні. Ми ж не скажем, шо бжоли влітку не видихають Н2О?.. Видихають, але вулики чомусь не мокрі. Через високу температуру вони не мокрі... Все воно так але трішечки не так . Бо є стан клубу, і є стан розпавшого клубу коли вони лазять і збирають лишню волого конденсовану на плівці чи меду печатному , і складають в соти про запас , недавно сам бачив , думав нектар , махнув рамкою а то вода . Так от.... Просто коли сильніше мороз то вони починають жерти більше , відповідно і потіють сильніше , там і конденсат на стінах і в інших місцях де холодно 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
А.Е. Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 51 минуту назад, Вадім Полтава сказал: Лишня волога - величина не абсолютна, а відносна. Відносна вологість повітря. При різній температурі вона різна. Це так звана точка роси. Збільшуючи температуру всередині вулика ми можемо досягти того, що вона буде вищою за точку роси. Тоді волога, яка всередині вулика конденсуватись не буде. І дійсно. Ми знаємо, що на початку весни вулики зсередини завжди мокрі, але потім чомусь ця проблема зникає. А зникає вона саме тому. Через підвищення температури. Температура підвищується як через потепління так і через збільшення кількості розплоду. Розплід також неслабо обігріває об'єм вулика. Куди ж дівається абсолютна волога? Та туди ж куди і влітку. Через льотки - назовні. Ми ж не скажем, шо бжоли влітку не видихають Н2О?.. Видихають, але вулики чомусь не мокрі. Через високу температуру вони не мокрі... У вулику присутні два типи вентиляції.Це пробує що миорганізовуємо та вентиляція примусова бджіл.Далі не буду повторюватись бо вам вже все описали. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 1 година тому, Bee.P сказав: На зиму В ідеалі це холстина двунитка , і подушка х/б із синтепоном певної щільності . І в підкришнику , чи криші вентиляція . Але на весну треба плівку і еппс 30 а краще 40 мм. Але це у далекому майбутньому , бо у більшості утеплення у вулику це штати старі , кофти ,мофти та іншне дрантя В мене подушки синтепон 7-8см в агроволокні чи паропроникній гідроізоляції і холстики. Якщо не лишати продухів, то зимою мокро хоч карасі запускай. Вважаю цю подушку достатньою для весни. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 1 година тому, Вадім Полтава сказав: Лишня волога - величина не абсолютна, а відносна. Відносна вологість повітря. При різній температурі вона різна. Це так звана точка роси. Збільшуючи температуру всередині вулика ми можемо досягти того, що вона буде вищою за точку роси. Тоді волога, яка всередині вулика конденсуватись не буде. І дійсно. Ми знаємо, що на початку весни вулики зсередини завжди мокрі, але потім чомусь ця проблема зникає. А зникає вона саме тому. Через підвищення температури. Температура підвищується як через потепління так і через збільшення кількості розплоду. Розплід також неслабо обігріває об'єм вулика. Куди ж дівається абсолютна волога? Та туди ж куди і влітку. Через льотки - назовні. Ми ж не скажем, шо бжоли влітку не видихають Н2О?.. Видихають, але вулики чомусь не мокрі. Через високу температуру вони не мокрі... Зимою винести точку роси за вулик можна тільки в зимівнику Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 10 минут назад, yu1986ra сказал: В мене подушки синтепон 7-8см в агроволокні чи паропроникній гідроізоляції і холстики. Якщо не лишати продухів, то зимою мокро хоч карасі запускай. Вважаю цю подушку достатньою для весни. Агро волокно має дві сторони , в одну сторону пропускає вологу, якщо перевернути то не пропускає, тому подушка пошита неправильно , скоріше той хто шив не дивився якою стороною кладе , тому вона не працює . І ще є різна щільнісь агро волокна , треба середню , не все так просто .... 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта Для поняття , візьміть цю подушку налийте на неї води і через пару хв побачите яка це сторона , пропускна чи стримаюча , далі переверніть і знов наляйте води , тоді все побачите і все зрозумієте , в мене холстина тоненька і один слой агроволокна , і все , це на стльні сімї , коли кладу агроволокно то дивлюся де яка сторона , і все сухо , і нема сквозняка . Холстинка не дає бджолам контактувати і запутатись в агроволокні . Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта Плечики рамок як нові ,хоча рамки старі , сирості і цвілі немає , там де сильна сирість то плечики аж чорні , Це фото 20 лютого , осьо як плівку клав і утеплення . Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Пахомич Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 3 часа назад, yu1986ra сказал: Ну і як ви оцінюєте якість перезимувавшої бджоли? Хай краще вилітають зимою з вулика, ніж на дно осипаються. Ви важаєте ,що зимівля закінчена? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 8 хвилин тому, Пахомич сказав: Ви важаєте ,що зимівля закінчена? А Ви хочете ще зими? Та вже хватіть. 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Cfif Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта Так виглядають бджолосім'ї там де не труять бджіл. https://www.facebook.com/photo/?fbid=3961056607534126&set=gm.26517574604533230&idorvanity=135534596497257 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Вадім Полтава Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 2 часа назад, Bee.P сказал: Все воно так але трішечки не так . Бо є стан клубу, і є стан розпавшого клубу коли вони лазять і збирають лишню волого конденсовану на плівці чи меду печатному , і складають в соти про запас , недавно сам бачив Так тоді боротися треба не з вологою, а з сухістю. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта Цього року мед у рамках як бетон... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
AVA Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 9 часов назад, Bee.P сказал: Було в мене таке , також одна вуличка , то була сильна сімя яка грабувала сусідьку закинуту пасіку , думаю грабили щось хворе і годували ним розплід , який потім вилупився і посипався . Іншого пояснення не маю чому саме одна вуличка . Від кліща весною не обробляв . Тому хім варіант не підходить . ,ну у мене явно не розплід , це 21 день Декілька обльотів це максимум 10 днів Ну травоеулись конкретно у дворі Міжпасікаками кому звонив 1.5- 2 кг На 1,2 км на яд зійшлися Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 2 години тому, Bee.P сказав: Агро волокно має дві сторони , в одну сторону пропускає вологу, якщо перевернути то не пропускає, тому подушка пошита неправильно , скоріше той хто шив не дивився якою стороною кладе , тому вона не працює . І ще є різна щільнісь агро волокна , треба середню , не все так просто .... Не знаю, яка щільність в мого, але схожа на саму мінімальну. Це стандартні подушки з подвійним шаром синтепону з Медопром. Моє агроволокно працює в дві сторони. Подушка намокає, можна викручувати, мокру якщо добре трусунути, то бризги води вилітають аж з синтепону. Ці подушки класні, рекомендую. Подушки з одним шаром синтепону дуже тонкі. Вони тільки для холодної зимівлі Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 3 минуты назад, yu1986ra сказал: Не знаю, яка щільність в мого, але схожа на саму мінімальну. Це стандартні подушки з подвійним шаром синтепону з Медопром. Моє агроволокно працює в дві сторони. Подушка намокає, можна викручувати, мокру якщо добре трусунути, то бризги води вилітають аж з синтепону. Ці подушки класні, рекомендую. Подушки з одним шаром синтепону дуже тонкі. Вони тільки для холодної зимівлі Щоб подушка працювала правильно , то виходить що одна сторона має пропускати воду а інша ні . То і в подушки виходить має бути верх і низ. Пізніше зроблю малюнок. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Женя Ц. Опубликовано 13 марта Share Опубликовано 13 марта 18 минут назад, ромео сказал: Цього року мед у рамках як бетон... Я щей залиши дофіга тих рамок з медом,ніяк вгадати не можу. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.