Перейти к содержанию

О матке

Lelik

Рекомендуемые сообщения

Від хорошої сімї, в котрій матки самозмінювались, вивів дочку. Посадив в безматочну сімю, все добре, та для перестраховки підрізав крила. Видно перестарався, бо заложили маточники ТЗ, Зірвав, заложили ще раз, вийшла молода і очевидно пропала при обльоті бо заложили ще маточники, а трутні тільки в цій сімї залишились. Що порадять досвідчені матководи? 

33 хвилини тому, Alazon сказав:

Від хорошої сімї, в котрій матки самозмінювались, вивів дочку. Посадив в безматочну сімю, все добре, та для перестраховки підрізав крила. Видно перестарався, бо заложили маточники ТЗ, Зірвав, заложили ще раз, вийшла молода і очевидно пропала при обльоті бо заложили ще маточники, а трутні тільки в цій сімї залишились. Що порадять досвідчені матководи? 

Я хоч мало досвіду маю, але радив би 2 варіанти: 1- купити плідну матку і підсадитив сім'ю, або 2- з'єднати безматочну з іншою сім'єю. Зараз потрібно нарощувати сім'ї в зиму,  часу вже нема для виводу своєї матки: поки виведете, поки облетиться і засіє, пройде місяць, бджоли нароститися невстигнуть

Матка в сімї є, червить. При ТЗ маток буває, що в сімї деякий час може бути 2 матки - стара і молода і обидві плідні. В мене йдеться про те, що молода матка, що вийде з маточника через 8 днів зможе спаруватись лише з трутнями -братами. Бажання бжіл замінити матку зараз через відсутність трутнів недоречне. Суть питання - чи длпустиме таке парування.

Я потихеньку переводжу всю свлю пасіку на матки ТЗ.  - ніякої мороки з роїнням.

2 години тому, Alazon сказав:

молода матка, що вийде з маточника через 8 днів зможе спаруватись лише з трутнями -братами. Бажання бжіл замінити матку зараз через відсутність трутнів недоречне. Суть питання - чи длпустиме таке парування.

А Ви впевнені, що по сусідніх пасіках вже немає трутнів? Всеодно трутні десь та й залишилися, питання лише наскільки вони якісні. Але з іншого боку, якщо матку вирішили замінити, то бджоли відчувають, що з маткою щось невпорядку. :IMHO: нехай міняють, якщо нова матка буде погана, весною самі заміните

3 часа назад, Alazon сказал:

Не беспокойтесь на других пасеках трутней в достатке ,не у всех же матки молодые ,хватает и старушек,а в таких семья труты до поздней осени еще будут,а то и часть и в зимовку отправится

В одном отводке и в семе воспиталки при облёте потерялис матки,дал в воспиталку рамку с засевом по графику матки пойдут на облёт в первых числах сентября,возле меня две пасеки думаю трутня на них хватает и на моей пасике трутни пока ест,трутня у мне начинают выгоняют в начале октября.

12 минуты назад, Иван Иваныч сказал:

Не беспокойтесь на других пасеках трутней в достатке ,не у всех же матки молодые ,хватает и старушек,а в таких семья труты до поздней осени еще будут,а то и часть и в зимовку отправится

Качество этих трутней очень низкое, матки облетевшиеся в сентябре, как правило , низкого качества, но это лучше чем полное отсутствие  матки при зимовке. 

11 минуту назад, Брониславович сказал:

Качество этих трутней очень низкое, матки облетевшиеся в сентябре, как правило , низкого качества, но это лучше чем полное отсутствие  матки при зимовке. 

Да нормальное у них качество не чем не хуже чем в остальное время.Трутень то медом питаться не может,ему или нектар подавай или ММ ,а где осенью тот нектар,значит пчелы этих трутней кормят .Так почему же они по качеству плохие будут.Первый раз слышу ,чтобы трутни которые питаются ММ плохими были

Сусіди - пасічники не купують породистих маток, у них дворняги сумнівної якості. Я кожного року прикупляю 1-2 матки і по результатах сезону відбраковую гірших. Крім того дві чи три найближчі сусідські пасіки загинули (слава Богу, бо аскоферозу не мав поки мої не нападали на сусідських). Матку то я відібрав з кращої сімї, напевне через підрізку її бжоли хочуть поміняти. Мене вона влаштовує, бо тихозамінна, з продуктивної сімї. Як вже почали бжоли її міняти, то поміняють, Основне питання - близькоспоріднене парування- як впливає на якість матки.

2 часа назад, Иван Иваныч сказал:

Да нормальное у них качество не чем не хуже чем в остальное время.Трутень то медом питаться не может,ему или нектар подавай или ММ ,а где осенью тот нектар,значит пчелы этих трутней кормят .Так почему же они по качеству плохие будут.Первый раз слышу ,чтобы трутни которые питаются ММ плохими были

Может в вашей местности трутов поддерживают подольше , у нас к концу месяца выгонят всех, взятка нет с 3.08. У меня была возможность сравнивать качество семей с матками позднего облета - всегда более злобливы и менее продуктивны. С выводом маток надо вовремя остановиться. В этом сезоне последняя партия неплодок вышла 11.08. думаю что успеют облетется с нормальным трутом.:IMHO1:

26 минут назад, Брониславович сказал:

Может в вашей местности трутов поддерживают подольше , у нас к концу месяца выгонят всех, взятка нет с 3.08. У меня была возможность сравнивать качество семей с матками позднего облета - всегда более злобливы и менее продуктивны. С выводом маток надо вовремя остановиться. В этом сезоне последняя партия неплодок вышла 11.08. думаю что успеют облетется с нормальным трутом.:IMHO1:

Писал ,писал -все пропало.Махнул рукой .Просто выложу фото расплода поздней матки которая облетывалась в сентябре(дочка отматеринки Пернера.Злобливость больше от трутовой линии зависит мне кажется ,какой трут попадется.Значит они (злобливые дольше активны наверное)Кстати пчела той матки ,расплод которой выставил-была миролюбивой

DSC_0998.jpg.e71a823af30ff002fab5d92a28e70cf3.jpg

1 година тому, Alazon сказав:

Основне питання - близькоспоріднене парування- як впливає на якість матки.

Від імбредної матки частина личинок нежиттєздатна, бджоли їх викидають, в результаті строкатий розплід. Просто візьмете цю матку на контроль, якщо будуть якісь проблеми, весною заміните

Дякую за поради. Головна цінність матки, котру хочуть замінити - тиха заміна, що стійко передається від матері до дочки. Сімя її матері в мене років 5-6 без ройового стану, Була проблемка заставити закласти маточники, тільки закладуть і при появі взятку згризають.Тому ця заміна мені не до вподоби.  Навіть якщо буде лишній маточник то підкладу іншій сімї, щоб більше було маток ТЗ, хоч хто зна як складеться...

В 15.08.2017 в 16:29, Alazon сказал:

Мене вона влаштовує, бо тихозамінна, з продуктивної сімї. Як вже почали бжоли її міняти, то поміняють, 

Бжоли виявились мудріші за мене. Вчора перевіряв ту сімю, засіву нема зовсім, лише 2 рамки печатного з верху до низу. Перестала молода матка сіяти, бжоли про той її дефект знали і тому міняють. Через 2 дні вийде матка заміни і побачу що з того буде.

В Tuesday, August 15, 2017 в 11:04, Alazon сказал:

...заложили маточники ТЗ, Зірвав, раз, вийшла молода i очевидно пропала при обльоті бо заложили ще маточники, а трутні тільки в цій сімї залишились. Що порадять досвідчені матководи? 

Пусть меняют.

Ситуация прошлого сезона у меня(где-то описывал).

Где-то октябрь месяц(начало,точнее надо смотреть по записям в журнале).Просматриваю семью.Расплод.Одна рамка,вторая...пятая,шестая.Матка без метки.А была с меткой и что удивило это то что в других семьях по три рамки расплода и не больше.Листаю еще раз более внимательно.На ттетьей рамке матка без метки,на четвертой(рядом стоящей) с меткой.Обе сеют.

Ладно,сами разберутся весной и закрыл улей.

Разобрались сами.Оставили ТС-ку.

Так что могут сменить,а могли и старую оставить в случае невозврата молодой.

В теме продажи маток от Паланочки затронута тема казусов с матками.

Посчитал что там будет не в тему и поэтому пишу сюда.

Матка ИО.Зимовалая.Подсажена на пчелу на выходе в мае.Принята.Все как бы и нормально,но...не сеет.Уже пчела вся вышла-не сеет.Кое-где пошла сеять только по трутневым ячейкам.

Забрал все рамки и дал вощину.Отстроили пчелы всю вощину,но ни одного яйца.

1 июня меняю ей место проживания на второй отводок в котором не вернулась матка с облета.Снова принимают хорошо и снова не сеет.

Пчела на ней катается,на колени падает,не сеет.Пятачок сота под засев отшлифовали до блеска,а она через него по диагонали вверх-вниз и кругами по рамке.

Перемкнуло где-то ее конкретно.

Потом она засеяла-таки,но с черепашьей скоростью.

В сумме за сезон рамки две насыпала.

Вот так бывает.

В 15.08.2017 в 17:52, КАЕ сказав:

Писал ,писал -все пропало.Махнул рукой .Просто выложу фото расплода поздней матки которая облетывалась в сентябре(дочка отматеринки Пернера.Злобливость больше от трутовой линии зависит мне кажется ,какой трут попадется.Значит они (злобливые дольше активны наверное)Кстати пчела той матки ,расплод которой выставил-была миролюбивой

DSC_0998.jpg.e71a823af30ff002fab5d92a28e70cf3.jpg

це засів якої пори року??

5 часов назад, ЮМос сказал:

це засів якої пори року??

Осень того  же года

Маю двох неплодок бакфаста (вчора вийшли з маточників), як думаєте, облітаються чи ні?

57 хвилин тому, Апіслав Лучанський сказав:

Маю двох неплодок бакфаста (вчора вийшли з маточників), як думаєте, облітаються чи ні?

Мабуть що так, тільки якість таких пізніх обльотів під питанням. З благополучних сімей трутня вже повиганяли, залишився ще там, де є якісь проблеми або старі матки. Зрештою, пробуйте, як несподобаються, то весною поміняєте

После 20 августа матки плодные по 300 гривнов 

В 18.08.2017 в 14:00, Alazon сказал:

Через 2 дні вийде матка заміни і побачу що з того буде.

Сьогодні побачив яєчка, якщо буде сіяти десь до 10 жовтня, то молода бжода облетиться нормально. Найраніше обльоти припинялись за всі роки спостережень 4-5 листопада. Попутно питання хоч і не в тему - якщо обльоти проходять  до початку листопада чи варто припиняти червління в вересні? Годувальниці зносяться при вирощуванні пізнього розплоду, та молоді повинні б перезимувати (так собі думаю).

2 години тому, Alazon сказав:

- якщо обльоти проходять  до початку листопада чи варто припиняти червління в вересні? Годувальниці зносяться при вирощуванні пізнього розплоду, та молоді повинні б перезимувати (так собі думаю).

Від нас мало залежить тривалість червління матки, іноді все утеплення зняте, гніздо залите кормом, а матка всеодно потрошки підсіває в вільні комірки, особливо це стосується пізніх, серпневих маток. 

• 1 month later...

На плодную матку бакфата реклама матковода потянула?

• Алёнка changed the title to О матке
  • 2 years later...
12 хвилини тому, слава 1987 сказав:

Дякую за інформацію. Враховуючи відповіді форумчан - мабудь навіть час витрачати не варто на проби ізоляції. 

Незважаючі на зміну кліматичних умов та давність слів мого діда (понад 15 років), слова не втратили актуальність "нічого неблогополучних плодить".

Одна маленька проблемка дід працював із своїми і мав можливість оцінити свої сімї, я купую іо матеріал немаючі звоги впевнитись в його характеристиках на власні очі, залишається тільки довіряти заводчику в якого беру матеріал та не класти всі яйця в одну корзину.

Це робиться досить просто - цікавитеся в місцевих пасічників, які лінії  в Вашій місцевості найкраще підходять, берете кілька таких ефок і тестуєте. Якщо підходять - можна купувати  ІО і від них виводити, якщо непідходять - шукаємо далі

Все треба тестувати, і не по одній матці , а якщо на пасіці 3-4 породи і при цьому десяток сімей, про яке якісне тестування може йти мова?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...