sitava Posted January 4, 2024 Share Posted January 4, 2024 На домашньому точку помітив, що бджоли збуджуються при гучних звуках як то дурні крики гусей, квадроцикли, проліт літаків, шахедів, ракет, вибухи, гучна музика і т.п. Так як від дечого з цього нікуди не дітись, принаймі скоро, а зимівника немає, хочу спробувати зробити шумозахист. Бджоловоджу поки в лежаках на 16 рам. Тонкі деревяні вулики(як і ппу) - досить легкі, але дуже погано захищають від шумів тому думаю ця проблема може буде актуальною не лише у мене. Може наростити стінки та дах для поглинання низьких частот та зробити прослойку з звукоізоляційного матеріалу, так будуть важкі, але вага поглине низькі частоти, а слоєна стінка високі. От тільки не ясно на скільки... Може знести їх до купи і ...? Які можна прийняти міри? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yu1986ra Posted January 4, 2024 Share Posted January 4, 2024 7 хвилин тому, sitava сказав: На домашньому точку помітив, що бджоли збуджуються при гучних звуках як то дурні крики гусей, квадроцикли, проліт літаків, шахедів, ракет, вибухи, гучна музика і т.п. Так як від дечого з цього нікуди не дітись, принаймі скоро, а зимівника немає, хочу спробувати зробити шумозахист. Бджоловоджу поки в лежаках на 16 рам. Тонкі деревяні вулики(як і ппу) - досить легкі, але дуже погано захищають від шумів тому думаю ця проблема може буде актуальною не лише у мене. Може наростити стінки та дах для поглинання низьких частот та зробити прослойку з звукоізоляційного матеріалу, так будуть важкі, але вага поглине низькі частоти, а слоєна стінка високі. От тільки не ясно на скільки... Може знести їх до купи і ...? Які можна прийняти міри? Може просто не паритися з цього приводу? Якщо вже дуже кортить, то використовуйте багатошарове, м'яке утеплення, теплі заставні з пінопласту малої щільності та ін. ''Нарощувати'' стінки це вже занадто. Хіба що ряд вуликів накрити старим лінолиумом. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Троян Posted January 7, 2024 Share Posted January 7, 2024 04.01.2024 в 20:48, sitava сказав: На домашньому точку помітив, що бджоли збуджуються при гучних звуках як то дурні крики гусей, квадроцикли, проліт літаків, шахедів, ракет, вибухи, гучна музика і т.п. Так як від дечого з цього нікуди не дітись, принаймі скоро, а зимівника немає, хочу спробувати зробити шумозахист. Бджоловоджу поки в лежаках на 16 рам. Тонкі деревяні вулики(як і ппу) - досить легкі, але дуже погано захищають від шумів тому думаю ця проблема може буде актуальною не лише у мене. Може наростити стінки та дах для поглинання низьких частот та зробити прослойку з звукоізоляційного матеріалу, так будуть важкі, але вага поглине низькі частоти, а слоєна стінка високі. От тільки не ясно на скільки... Може знести їх до купи і ...? Які можна прийняти міри? На стільки я знаю, у бджіл немає органів слуху, вони глухі. А добре вони відчувають вібрацію вулика чи стільника. Очевидно сильні звуки призводять до вібрації поверхонь вулика, чи то вона передаться через земельну поверхню і підставки. Тому мінімізувати вплив потрібно в напрямку зменшення вібрації вулика, чи її передачі на нього. Для початку я б поклав між вуликом і підставкою якісь м'які прокладки, а на дашок наклав побільше любого вантажу, цегли наприклад чи мішок з піском. В пустий простір вулика також можна накласти цегли, або мішок з піском. Мішки з піском можна притулити щільно до зовнішніх стінок вулика і це також погасить вібрацію. Все це зменшить вібрацію стінок вулика і доволі доступне. А враховуючи близькість бойових дій вулики взагалі бажано обкласти мішками з піском з точки зору безпеки. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yu1986ra Posted January 7, 2024 Share Posted January 7, 2024 Якби не було б правдою,то було б дуже смішно. Яка цегла? Які мішки з піском на вулик і в вулик? Якщо є пряма небезпека, то краще вивезти бджіл подалі. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Троян Posted January 7, 2024 Share Posted January 7, 2024 45 хвилин тому, yu1986ra сказав: Якби не було б правдою,то було б дуже смішно. Яка цегла? Які мішки з піском на вулик і в вулик? Якщо є пряма небезпека, то краще вивезти бджіл подалі. Дуже вумний? Людині не потрібні твої поради як жити, йому потрібна практична порада як спасти бджіл. Твоє утеплення і заставні їх в цьому випадку не врятують. Фізику потрібно було вчити і біологію бджіл знати. А чоловік на правильному шляху, він розуміє, що причина в коливаннях конструкції вулика. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yu1986ra Posted January 7, 2024 Share Posted January 7, 2024 36 хвилин тому, Троян сказав: Дуже вумний? Людині не потрібні твої поради як жити, йому потрібна практична порада як спасти бджіл. Твоє утеплення і заставні їх в цьому випадку не врятують. Фізику потрібно було вчити і біологію бджіл знати. А чоловік на правильному шляху, він розуміє, що причина в коливаннях конструкції вулика. Дві вищі освіти. Межі доцільності мають бути навіть в ''правильного шляху''. Якщо на городі вибухають снаряди, то краще укріплювати вікна, хату і підвал (якщо є), бо житло не вивезеш в разі чого. А вулики можна евакуювати заздалегідь, бо якщо в них не напхати мішки з піском вони легкі і транспортабельні. Крім того якщо в пасіку влучить ракета, то бджіл не врятує ні м'який і легкий звукопоглинаючий матеріал, ні сотня друга цеглин якою ви ''посилите'' вулики. Всі дрібні коливання бджолам до одного місця. Є багато прикладів розміщення пасік біля великих авто шляхів і залізниць. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sitava Posted January 8, 2024 Author Share Posted January 8, 2024 На Київщині на городах снаряди поки перестали вибухали, сподіваюсь що більше і не будуть, але не тихо. Можна було б і "не паритись" якби бджоли нормально зимували, а так великий відхід сімей(зазвичай у мене виходять з зимівлі усі). Думається невеличкий тимчасовий не заглиблений бліндажик з мішків з землею та продухами може дійсно стати заміною зимівника. Вуликів не багато. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Конструктор Posted January 8, 2024 Share Posted January 8, 2024 13 хвилин тому, sitava сказав: На Київщині на городах снаряди поки перестали вибухали, сподіваюсь що більше і не будуть, але не тихо. Можна було б і "не паритись" якби бджоли нормально зимували, а так великий відхід сімей(зазвичай у мене виходять з зимівлі усі). Думається невеличкий тимчасовий не заглиблений бліндажик з мішків з землею та продухами може дійсно стати заміною зимівника. Вуликів не багато. Як варіант можете спробувати вулики ппу чи ппс , думаю шум буде в рази менше проходити до бджіл. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sitava Posted January 8, 2024 Author Share Posted January 8, 2024 1 година тому, Конструктор сказав: Як варіант можете спробувати вулики ппу чи ппс , думаю шум буде в рази менше проходити до бджіл. Нажаль цей матеріал дуже поганий звукоізолят. Для звукоізоляції низьких частот(вібрацій) потрібно виключно висока маса, високих - багатошаровий пиріг різної щільності, висока сипуча маса. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yu1986ra Posted January 8, 2024 Share Posted January 8, 2024 1 година тому, Конструктор сказав: Як варіант можете спробувати вулики ппу чи ппс , думаю шум буде в рази менше проходити до бджіл. По пінопластам достатньо маленького щигля щоб викликати досить сильний звук. Треба щось м'яке чи ворсисте. Бачив серед звукоізолюючих матеріалів звичайний войлок або щось типу мочалки. Таке можна використати як утеплювач. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yu1986ra Posted January 8, 2024 Share Posted January 8, 2024 1 годину тому, sitava сказав: На Київщині на городах снаряди поки перестали вибухали, сподіваюсь що більше і не будуть, але не тихо. Можна було б і "не паритись" якби бджоли нормально зимували, а так великий відхід сімей(зазвичай у мене виходять з зимівлі усі). Думається невеличкий тимчасовий не заглиблений бліндажик з мішків з землею та продухами може дійсно стати заміною зимівника. Вуликів не багато. Більший відхід швидше всього не пов'язаний з ''додатковим шумом'' (тим більше він не щоденний). Якщо зараз біля вуликів рити окопи і бліндажі, то шкоди/шуму буде більше. До весни вже не довго лишилось. Все буде добре. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AVA Posted January 8, 2024 Share Posted January 8, 2024 47 минут назад, sitava сказал: Нажаль цей матеріал дуже поганий звукоізолят. Для звукоізоляції низьких частот(вібрацій) потрібно виключно висока маса, високих - багатошаровий пиріг різної щільності, висока сипуча маса. Яка нафіг шумуізоляція, років 5 на відстані 3м починався вугол пасіки від циркулярки 3ф де я ліс розпускав І бьовна 250мм на 1800мм я об землю кидав , а не ложив, ну не кожен день но за зиму 1 куб розпускав , плюс дрова трохи пиляв Спеціально було інтересно перший рік як вплине шум, нічого не замітив , точніше замітив , більша осипі чомусь була на відстані 50м,думаю не від шуму На частині пасіки кури зимою любили влазить коли випускав і знову осипі була чомусь більша де курей не було Так що на шум ніколи не звертав уваги після вулика за 3м від циркулярки, а за 5м уже стояли уже декілька, якщо все нормально з бджолами , то і при шумі нормально 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yu1986ra Posted January 8, 2024 Share Posted January 8, 2024 11 хвилин тому, AVA сказав: якщо все нормально з бджолами , то і при шумі нормально Я такої ж думки. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Конструктор Posted January 8, 2024 Share Posted January 8, 2024 14 хвилин тому, AVA сказав: Яка нафіг шумуізоляція, років 5 на відстані 3м починався вугол пасіки від циркулярки 3ф де я ліс розпускав І бьовна 250мм на 1800мм я об землю кидав , а не ложив, ну не кожен день но за зиму 1 куб розпускав , плюс дрова трохи пиляв Спеціально було інтересно перший рік як вплине шум, нічого не замітив , точніше замітив , більша осипі чомусь була на відстані 50м,думаю не від шуму На частині пасіки кури зимою любили влазить коли випускав і знову осипі була чомусь більша де курей не було Так що на шум ніколи не звертав уваги після вулика за 3м від циркулярки, а за 5м уже стояли уже декілька, якщо все нормально з бджолами , то і при шумі нормально 2 хвилини тому, yu1986ra сказав: Я такої ж думки. Теж думаю що проблема "висмоктана з пальця". До прикладу: вже 3-и зими щодня мінімум двічі на день проїжає машина біля вуликів на відстані +-1м. Впливу на зимівлю не бачу. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Троян Posted January 10, 2024 Share Posted January 10, 2024 08.01.2024 в 14:31, AVA сказав: Яка нафіг шумуізоляція, років 5 на відстані 3м починався вугол пасіки від циркулярки 3ф де я ліс розпускав І бьовна 250мм на 1800мм я об землю кидав , а не ложив, ну не кожен день но за зиму 1 куб розпускав , плюс дрова трохи пиляв Спеціально було інтересно перший рік як вплине шум, нічого не замітив , точніше замітив , більша осипі чомусь була на відстані 50м,думаю не від шуму На частині пасіки кури зимою любили влазить коли випускав і знову осипі була чомусь більша де курей не було Так що на шум ніколи не звертав уваги після вулика за 3м від циркулярки, а за 5м уже стояли уже декілька, якщо все нормально з бджолами , то і при шумі нормально Не помітити ще не значить довести зворотнє. Та й ще має значення на що саме дивитись і з чим порівнювати. Ще раз повторюю, бджоли глухі і відчувають тільки вібрацію. Коли такої вібрації зазнають бджоли зимуючого клубу, то беззаперечно вони збуджуються, що призводить до підняття температури і збільшеної витрати кормів. Кінцевий результат залежить від ступеню таких подразнень. Це може закінчитись просто раннім розплодом і завищеними споживанням корму, збільшеним підмором. Може спровокувати загострення нозематозу, а вже тільки в крайньому випадку осип і загибель сімї. Ми ж не знаємо настільки вони критичні у випадку, який описав чоловік на початку теми. Він це оцінює, як такі, що мають суттєвий вплив і потребують якихось заходів. Натягувати свого кашкета на чужу голову не є коректним. Тому категоричних висновків тут не може бути, остаточне рішення приймає кожен виходячи з власної ситуації. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Макарыч57 Posted January 10, 2024 Share Posted January 10, 2024 В 07.01.2024 в 13:36, Троян сказал: На стільки я знаю, у бджіл немає органів слуху, вони глухі. А співи маток для кого? Коли падає снаряд чи міна, здригається земля ... Вчора метрів за 500 вибухнула балістика, дім здригнувся добряче. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted January 10, 2024 Share Posted January 10, 2024 3 хвилини тому, Макарыч57 сказав: А співи маток для кого? То ми чуємо співи, а для бджіл - то просто вібрація 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Макарыч57 Posted January 10, 2024 Share Posted January 10, 2024 1 минуту назад, gardener сказал: То ми чуємо співи, а для бджіл - то просто вібрація Вважаю, що бджоли чують не вухами, а глибиною душі. 1 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niko Posted January 10, 2024 Share Posted January 10, 2024 1 година тому, Троян сказав: Ще раз повторюю, бджоли глухі і відчувають тільки вібрацію.. Якщо у бджіл немає вух, то це не значить що вони глухі. Для людей слух це теж можливість відрізняти вібрації на різних частотах. Тільки у людей орган слуху, який відрізняє різні вібрації, розташований у вухах, а у бджоли на гомілках ніжок. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted January 10, 2024 Share Posted January 10, 2024 16 хвилин тому, niko сказав: Якщо у бджіл немає вух, то це не значить що вони глухі. Для людей слух це теж можливість відрізняти вібрації на різних частотах. Тільки у людей орган слуху, який відрізняє різні вібрації, розташований у вухах, а у бджоли на гомілках ніжок. Здавна існує така собі філософсько-фізична проблема, називається "Парадокс падаючого дерева" Чи є звук від падаючого дерева в лісі, якщо поряд немає нікого? 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted January 10, 2024 Share Posted January 10, 2024 5 годин тому, ромео сказав: Чи є звук від падаючого дерева в лісі, якщо поряд немає нікого? А якшо в тебе за плечима той звук - то взагалі капець. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niko Posted January 10, 2024 Share Posted January 10, 2024 21 хвилину тому, gardener сказав: А якшо в тебе за плечима той звук - то взагалі капець. 100% якшо в тебе за плечима той звук, а поруч немає нікого - то взагалі капець. 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AVA Posted January 11, 2024 Share Posted January 11, 2024 22 часа назад, Троян сказал: Не помітити ще не значить довести зворотнє. Та й ще має значення на що саме дивитись і з чим порівнювати. Ще раз повторюю, бджоли глухі і відчувають тільки вібрацію. Коли такої вібрації зазнають бджоли зимуючого клубу, то беззаперечно вони збуджуються, що призводить до підняття температури і збільшеної витрати кормів. Кінцевий результат залежить від ступеню таких подразнень. Це може закінчитись просто раннім розплодом і завищеними споживанням корму, збільшеним підмором. Може спровокувати загострення нозематозу, а вже тільки в крайньому випадку осип і загибель сімї. Ми ж не знаємо настільки вони критичні у випадку, який описав чоловік на початку теми. Він це оцінює, як такі, що мають суттєвий вплив і потребують якихось заходів. Натягувати свого кашкета на чужу голову не є коректним. Тому категоричних висновків тут не може бути, остаточне рішення приймає кожен виходячи з власної ситуації. Я описав дію шумів на практиці, а людина нехай оцінює До речі , пасіку я переніс, а сімьї ШО матки так і стоять біля циркулярки на відстані 5м, нічого нормально я не бачу впливу Мені більш важливо , що тут вони більш захищені від нападу , заросли уже деревами, чим від шуму, І рельса типу наковальні також 7м від ШО маток, сімьї проходять селекцію Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Троян Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 10.01.2024 в 10:40, niko сказав: Якщо у бджіл немає вух, то це не значить що вони глухі. Для людей слух це теж можливість відрізняти вібрації на різних частотах. Тільки у людей орган слуху, який відрізняє різні вібрації, розташований у вухах, а у бджоли на гомілках ніжок. Мається на увазі відчувати звукові коливання у повітрі. Це легко можна самому перевірити. Кричи біля відкритого вулика хоч до всеру, бджоли не реагують абсолютно. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 3 години тому, Троян сказав: Кричи біля відкритого вулика хоч до всеру, бджоли не реагують абсолютно. А попробуй вдарити патиком по тазіку Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts