Jump to content

Осінь2023-зима 2024 !

ДобровоЛ

Recommended Posts

1 година тому, yu1986ra сказав:

В мене також окультурена ліщина цвіте пізніше, хоча і серед моїх фундуків значний розбіг по цвітінню.

А я не спостерігав , що раніше цвіте. Ліщина у мене в лісі, а фундук біля вуликів. Ще чимало залежить й від розміщення відносно сонячного освітлення.:IMHO:

Позаторік восени посадив був ще два різних сорти фундука, прислані по пошті. Та , "дякуючи" кремлівському недофюреру, доглядати та поливати не було кому. А на наших пісках це необхідно робити хоч у перший рік. Тож у жовтні, коли навідався, довелося констатувати факт, що обидва не прижилися. Це у мене чи не вперше за останні кілька років... :dntknw:

• 5 months later...

Кум почав загодовувати сиропом деякі точки відкритим способом, в діжки і ванни, я вже свої підвіз поближче.

Вересень вже цілий тиждень, тож пора вже й тему обновляти Осінь-зима 23\24 р.. 

Надіюся, що наступну будемо відкривати вже після ПОВНОЇ НАШОЇ ПЕРЕМОГИ !

Дай Боже ! :UA:

02.03.2023 в 21:55, ДобровоЛ сказав:

Позаторік восени посадив був ще два різних сорти фундука, прислані по пошті. Та , "дякуючи" кремлівському недофюреру, доглядати та поливати не було кому. А на наших пісках це необхідно робити хоч у перший рік. Тож у жовтні, коли навідався, довелося констатувати факт, що обидва не прижилися. Це у мене чи не вперше за останні кілька років... :dntknw:

Правда, підтвердилася невдача з тими фундуками і в травні, коли я знов навідався на пасіку. Бо була мисля, що може все ж відійдуть... Але колись мені сусідка вділила відросток з свого фундуку. То вже гарний кущ вимахав, два роки добре плодоносить. І павлонія жива, правда не така велика без догляду, як хотілося, але найголовніше - жива й підросла.:ay:

Почалося масове скорочення гнізд.

А ось чергове повідомлення , як уберегти стільники від молі.

Правда , я згоден не з усіма пропозиціями. Бо кожен вибирає, що йому ліпше.

11 годин тому, ДобровоЛ сказав:

Правда, підтвердилася невдача з тими фундуками і в травні, коли я знов навідався на пасіку. Бо була мисля, що може все ж відійдуть... Але колись мені сусідка вділила відросток з свого фундуку. То вже гарний кущ вимахав, два роки добре плодоносить. І павлонія жива, правда не така велика без догляду, як хотілося, але найголовніше - жива й підросла.:ay:

І в мене ліщина проблемна при посадці - то підмочить, то підсохне. Ну дуже довго стартує і росте без поливу. Але вже третій рік ''горіхоносить'', в цьому році зібрав з 5 кущів тарілку горішків. З такими темпами на наступний рік буде 2 тарілки.:)

1 час назад, yu1986ra сказал:

І в мене ліщина проблемна при посадці - то підмочить, то підсохне. Ну дуже довго стартує і росте без поливу. Але вже третій рік ''горіхоносить'', в цьому році зібрав з 5 кущів тарілку горішків. З такими темпами на наступний рік буде 2 тарілки.:)

Якщо мета отримати горiхи ,а не листя,то лiщину треба сформувати в виглядi дерева

1 час назад, Stol сказал:

Якщо мета отримати горiхи ,а не листя,то лiщину треба сформувати в виглядi дерева

Типу треба залишити лише один ствол?

14 минут назад, Александр К. сказал:

Типу треба залишити лише один ствол?

Так

08.09.2023 в 06:31, yu1986ra сказав:

У мене теж довго ця  приживалася. Але як вже взялася. то розрослася швидко. Правда, я її поливав бо на моїх пісках без цього нічого не росте.

08.09.2023 в 07:53, Stol сказав:

Та що це ви придумали ? Деревом то є окремий вид - ведмежа ліщина. Боюсь помилитися, але про таку якось  писав, здається, @gardener . А у моїх батьків були ліски, що поросли кущами ліщини - десь з півсотки, які лишилися ще зі старих часів. Таких посадок на нашому кутку села у людей було чимало. Так що ще з дитинства я знайомий з цією ліщиною, що росте кущами. Дійсно, родять добре старі гілляки не дуже густі. Але все ж не поодиночні, а кущем.:IMHO:

1 годину тому, ДобровоЛ сказав:

Деревом то є окремий вид - ведмежа ліщина. 

Все правильно, але то просто формується фундук в один стовбур. Правда постійно треба поросль вирізати, але то таке... Надоїдає з часом.

На вихідних пробігся вибірково по пасіці(ф0, трирічні матки, сім'ї що протягом сезону потрапили на ловець, або поведінка яких зараз вирізняється поміж іншими ) загалом оглянув близько 15 сімей.

За підсумком

Меду вдосталь, розплоду на 2-3  рамки.

трирічі матки всі замінені в тиху, в двох сім'ях знайдено стару і молоду матку що одночасно ходять по рамках

В одній сімейЦі цьогорічна матка чомусь зтрутовіла погнала горбатий розподіл, об'єднав із відводком.

Бджоли дивився швидко бо нападають воровки. 

В сотосховищі провів ревізію незважаючи на " заходи" листя горіха, полин, міль проявля активність відібрав із сховища частину рамок із слідами розплоду роздав сімя. 

Із робіт залишилось обробка проливом і збір. 

В цьому сезоні сім'ї активно міняли маток в тиху.

Чекаємо ціну. 

Забрав останні маги. Відразу поставив 180-200 л сиропу, полив це все діло гречаним медом (на точку 30 сімей).  З обіду глянув - одиничні бджоли на коритах. Всі кудись літають. Йде підтримуючий взяток. Фермер/г...дон без попередження проводить десикацію гречки на болоті за 1,5 км від обох точків. Поки притруєних бджіл не бачив. Завтра зранку повезу сироп на інший точок і буду танцювати біля нього поки бджоли, що взяток то фігня, а сироп, то сила...

Гречка дуже дивно відреагувала на вчорашню десикацію. На метрі по 2-3 бджоли. Певно працювали контактником і дали багато води, а зараз тепло.

Біля вуликів притруєних нема, літ не квапливий. Бджоли розсмакували сироп - забрали біля половини. Стояв на перельоті, то бджоли все ж летять на оброблене поле. Надіюсь, що наслідків не буде.

02.09.2023 в 15:38, Винодел сказав:

Кум почав загодовувати сиропом деякі точки відкритим способом, в діжки і ванни, я вже свої підвіз поближче.

@Винодел, а Ви мудра людина ! :ay::umora:

Деякі сім'ї повитягували полоски з вуликів... і заодно зубочистки, на які вони були підвішені...:blink:

І як вони це зробили? :dntknw:

1 час назад, ромео сказал:

Деякі сім'ї повитягували полоски з вуликів... і заодно зубочистки, на які вони були підвішені...:blink:

А раніше не витягували? 

11 хвилин тому, ромео сказав:

Фокус-покус вуаля:umora:.

Мої також за тиждень майже згризли, кому вистачило додав по 1-2 свіжій смужці. Вважаю, що основну масу кліща збив. Контроль біпіном покаже

Це все разом і кліщі і полоски...:umora:

20230902_190641.jpg

Доречі це друга обробка в першу сипанулось десь стільки ж...

це вплив покинутих пасік що не далеко...:IMHO:

2 години тому, ромео сказав:

В мене теж так було. Бджоли просто "крадуть" витягують зубочистки , сірники ще швидше і полоска просто падає на дно. Можете і радіти, ваші бджоли мають гарну гігієну.:umora: І сім'ї явно не слабі.

1 годину тому, Олександр С. сказав:

А раніше не витягували? 

Бувало одиничні випадки. І то швидше через не зовсім якісно, на скору руку поставлені пасічником. 

А це доволі багато... По одній дві полоски на дні або напівдорозі з льотка виглядають, а деякі все витягли...надвір...геть з монтажем

28 хвилин тому, Конструктор сказав:

Бджоли просто "крадуть" витягують зубочистки , сірники ще швидше і полоска просто падає на дно.

Закрадається думка про спланованість і координацію дій:hmm: 

41 хвилину тому, ромео сказав:

Так і є. На ...ли вони не мене одного.:umora:

Своїх піймав на "гарячому" як витягали сірник. Це роблять сильні сім'ї , слабші рідко.

Минулого року теж мав таку забавку, довелось багато зробленої роботи переробити.

1 час назад, ромео сказал:

Бувало одиничні випадки. І то швидше через не зовсім якісно, на скору руку поставлені пасічником. 

А це доволі багато... По одній дві полоски на дні або напівдорозі з льотка виглядають, а деякі все витягли...надвір...геть з монтажем

Разом з виробником полосок.

Підкину головного болю матководам. 

Кабмін заборонив пересилати поштою тварин. Тепер маток прирівняли до зброї та наркоти.

5 годин тому, msgarry сказав:

Кабмін заборонив пересилати поштою тварин. Тепер маток прирівняли до зброї та наркоти.

Так Нова пошта ж давно вже маток не возить. Замість них везуть ''сувеніри''.

2 часа назад, yu1986ra сказал:

Так Нова пошта ж давно вже маток не возить. Замість них везуть ''сувеніри''.

Або пластікові вироби:umora:

8 часов назад, msgarry сказал:

Щось я такого не бачив... Може є посилання на цю новину?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...