Glib Padlovich Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 Добрий день, я новачок і на весну наступного року планую придбати 5 вуликів на 8 рамок 145мм, але поки вагаюся у виборі між "рогатим" та просто 8-ми рамковим безфальцевим і тут вже більше вагання в плані естетичному і більшому пристосуванню вулика до промислової роботи. Так як я буду замовляти вулики, то чи роблять дані вулики по єдиному стандарту, чи кожен виробник придумує щось своє ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 для кочівлі рогатий,для стаціонару безфальцьовий 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uam_63 Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 50 минут назад, Glib Padlovich сказал: Добрий день, я новачок і на весну наступного року планую придбати 5 вуликів на 8 рамок 145мм, але поки вагаюся у виборі між "рогатим" та просто 8-ми рамковим безфальцевим і тут вже більше вагання в плані естетичному і більшому пристосуванню вулика до промислової роботи. Так як я буду замовляти вулики, то чи роблять дані вулики по єдиному стандарту, чи кожен виробник придумує щось своє ? Як для новачка початківця , з мінімальними знаннями ви не той вулик вибираєта зовсім. Та й чому зразу нові , на олх. зараз б/у в пристойпому стані дешевше дров . Потім їх жиж якло діло раптом не попре , можна і на дрова пустити . Безвідходне виробництво. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artemishe Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 29 минут назад, uam_63 сказал: не той вулик вибираєта зовсім. Звісно можна купити лежаки але як потім їх здихатись? 1 час назад, wwlo сказал: для кочівлі рогатий,для стаціонару безфальцьовий І для кочівлі теж піде 1 час назад, Glib Padlovich сказал: Добрий день, я новачок і на весну наступного року планую придбати 5 вуликів на 8 рамок 145мм, але поки вагаюся у виборі між "рогатим" та просто 8-ми рамковим безфальцевим і тут вже більше вагання в плані естетичному і більшому пристосуванню вулика до промислової роботи. Так як я буду замовляти вулики, то чи роблять дані вулики по єдиному стандарту, чи кожен виробник придумує щось своє ? 8 рамковий хороший вулик але в 10рамковому меду буде більше 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Жезус Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 Меду буде більше якщо у вас буде гарна селекція під ваш медовий конвеєр Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю. Р. А. Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 3 часа назад, artemishe сказал: 8 рамковий хороший вулик але в 10рамковому меду буде більше Це точно? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вадім Полтава Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 1 час назад, Ю. Р. А. сказал: Це точно? Стопудово! А по поводу єдиного стандарту - то відповідь да. Єдиний стандарт є. Але на практиці у кожного трошки своє і розміри можуть підгулювать. Тому, якщо потім треба дозаказать, то приходиться зразу брати один корпус чи магазін, перевіряти на сумісність, а потом уже замовляти всю партію. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 4 години тому, artemishe сказав: 8 рамковий хороший вулик але в 10рамковому меду буде більше Теж за 10р... 6 годин тому, Glib Padlovich сказав: більшому пристосуванню вулика до промислової роботи. То у вас далекоглядні плани 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Александр К. Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 5 часов назад, Glib Padlovich сказал: Добрий день, я новачок і на весну наступного року планую придбати 5 вуликів на 8 рамок 145мм, але поки вагаюся у виборі між "рогатим" та просто 8-ми рамковим безфальцевим і тут вже більше вагання в плані естетичному і більшому пристосуванню вулика до промислової роботи. Так як я буду замовляти вулики, то чи роблять дані вулики по єдиному стандарту, чи кожен виробник придумує щось своє ? Я за 10 рамок фальц 300+145 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гурович Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 6 минут назад, ромео сказал: Теж за 10р... На рамку 230 6 минут назад, ромео сказал: більшому пристосуванню вулика до промислової роботи. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artemishe Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 1 час назад, Ю. Р. А. сказал: Це точно? Рівно на дві рамки в кожному корпусі 2 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Конструктор Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 15 хвилин тому, Александр К. сказав: Я за 10 рамок фальц 300+145 Я теж цією системою працью. Мабуть для початківця буде простіше починати з 2х корпус 10×300.В подальшому розвитку легко перейти- 300+ 145+ 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yurasaver Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 10 рамковий (8 мало, 12 багато), корпуса 145 (низ 2*145=300, верх 145), фальц (при безфальцевому буває при перевезенні вантажники розбігаються)). 1 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatoliy22s Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 Я пройшов шлях від фальцевого вулика до безфальцевого. Рекомендую безфальцевий. Корпуса всерівно склеюють так, що іноді стамескою важко розклеїти. Ще один великий плюс, будете менше бджіл давити. Безфальцевий корпус на безфальцевий ставите спочатку із зміщенням по годинниковій стрілці градусів на 30. Задавите мінімум бджіл, потім корпус повертаєте щоб стояв як треба. Я ї кочував з безфальцевими. Якщо не везти як дрова, і зв'язані нормально - в мене ніразу ніякий корпус не роз'їхався. Якщо будете працювати з магазинами, то тільки з 25 мм товщиною. Вони тільки на літо потрібні, бджоли зимувати в них небудуть. А носити їх легше буде. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Конструктор Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 5 хвилин тому, anatoliy22s сказав: Я пройшов шлях від фальцевого вулика до безфальцевого. Якщо не секрет на якій кількості сімей? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatoliy22s Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 40 шт. від фальцевих почав переходити на безфальцеві на 15 шт. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Конструктор Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 4 хвилини тому, anatoliy22s сказав: 40 шт. від фальцевих почав переходити на безфальцеві на 15 шт. Маю +- 150 одиниць всі фальцеві , є свої плюси , але і мінуси теж є. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artemishe Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 44 минуты назад, yurasaver сказал: 10 рамковий (8 мало, 12 багато), корпуса 145 (низ 2*145=300, верх 145), фальц (при безфальцевому буває при перевезенні вантажники розбігаються)). Фальц однозначно передбачає пінопласт бо дерев’яні з товщиною стінки більше 25 мм, ну його до біса 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uam_63 Posted August 5, 2023 Share Posted August 5, 2023 Тут автор теми мітить в ,,промислове,, бджільництво, а воно судячи з світової практики тільки безфальц. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Александр К. Posted August 6, 2023 Share Posted August 6, 2023 8 часов назад, uam_63 сказал: Тут автор теми мітить в ,,промислове,, бджільництво, а воно судячи з світової практики тільки безфальц. Не завжди... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mаксим Posted August 6, 2023 Share Posted August 6, 2023 Про фальц-безфальц сказав би таке автору. Безфальцеві вулики найбільш розповсюджені на промислових пасіках не тому, що це типу прогресивна штука, в яку носять більше меду, а через чисто практичні особливості. Безфальцеві вулики обходяться дешевше за фальцеві через товщину стінки та простіше виробництво, а на промислових пасіках їх купують, а не виготовляють, тобто іде економія грошей на кожному корпусі. Безфальцеві через з'єднання в шип простіші у збірці, а це економія на працівниках, які їх збирають. На промпасіках вулики і корпуси піднімають вертикально або маніпуляторами, або колісними навантажувачами, а на складі так само у вертикальному положенні переміщають роклами. Тобто майже відсутня потреба нахиляти вулик або стопку корпусів і вони не розїжддаються. Тобто якщо автор буде тільки купляти вулики, а не робити їх або їх частини сам, трішечки заморочившись з фальцями і не планує переміщати вулики або корпуси чимось типу звичайної тачки-кравчучки або апіліфту, а планує працювати палетами, то безфальцеві вулики більш оптимальні і економічному плані. Інакше краще трохи переплатити і замовити або й надалі самому столярничати, трохи більше заморочитись з фальцями. З фальцями простіше переміщати і вулики, і корпуси з сушшю або медом. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shersand Posted August 6, 2023 Share Posted August 6, 2023 18 часов назад, Glib Padlovich сказал: планую придбати 5 вуликів на 8 рамок 145мм, Слухайте бувалих людей, непотрібні вам ті вісім рамок. Пробував і 10, і 8 - зупинився на дев'ятирамкових . 30 мм - гніздо, 25 мм - магазин, все на фальцях (бо мені так краще спиться ). Що у фальцевих несподобалося - після зимівлі буває важко ставити зверху корпуси - роздаються від вологи, і сухі корпуси на них погано налазять. Але я їх сам собі робив, вам такі викрутаси не потрібні. Вісім рам гірші - на гніздо малувато. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted August 6, 2023 Share Posted August 6, 2023 55 хвилин тому, shersand сказав: Вісім рам гірші - на гніздо малувато. а девять хватає? В мене восьмирамочники. а в павільйоні касети, взагалі, на сім рамок. Було пару старих даданів на 10 рамок. я їх обрізав на рутівську рамку. то тепер як до них підхожу - то шось страшновато. Але то таке, я вже й на вісім рамок корпус не хочу можу підняти. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stol Posted August 6, 2023 Share Posted August 6, 2023 58 минут назад, shersand сказал: Слухайте бувалих людей, непотрібні вам ті вісім рамок. Пробував і 10, і 8 - зупинився на дев'ятирамкових . 30 мм - гніздо, 25 мм - магазин, все на фальцях (бо мені так краще спиться ). Що у фальцевих несподобалося - після зимівлі буває важко ставити зверху корпуси - роздаються від вологи, і сухі корпуси на них погано налазять. Але я їх сам собі робив, вам такі викрутаси не потрібні. Вісім рам гірші - на гніздо малувато. 25 мм магазин на фальцях- бути такого не може 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glib Padlovich Posted August 6, 2023 Author Share Posted August 6, 2023 Дякую , дуже вдячний за поради та буду мати на увазі. Тема 9-ти рамкових вуликів також для мене цікава як і 8 рамок а от 10 рамок щось не дуже бажаю, якщо чесно, а не хочу 10+ рамок тому що, як на мене то більше маніпуляцій потрібно робити у гнізді та і важкіше трошкі, бо хоч і молодий а спина вже каже «до побачення» , а 8-ми рамник приваблює своєю дещо меншою вагою, компактністю, та як кажуть (якщо це правда) дещо швидшим розвитком та освоєнням верхніх корпусів. Але сильно не плюйтеся на мене, бо я лише теоретик і поки що бджіл не побачу до наступного сезону, бо тільки читаю, дивлюся та вивчаю. Та і взагалі цікава Ваша думка щодо вуликів «рогачів» і тому подібних вуликів. Мирного неба Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts