Jump to content

Весна-Лето 2010

sij

Recommended Posts

Вчера был первый день весны, погода тоже весенняя +12. По сравнению с предыдущими днями, когда пчелы летали, вчерашний день можна назвать облетом. Пасека аж гудела. И на душе так радостно и спокойно :ole_ole:

Наближається до завершення моя перша самостійна зимівля. 26 лютого оглянув вулики, повигрібав через льотки підмор, деякі оглянув зверху (на вулиці було +4 градуса). З 15 сімей залишилося 14, одна обсипалася. Причину я вбачаю у тому, що не вистачило кормів (всі рамки були порожні, клуб обсипався біля крайньої рамки), хоча у кожному вулику я залишив близько 30-35 кг меду на 8-9 рамках. Але і середня температура цієї зими була значно нижчою за минулі роки, і, можливо, витрати кормів були більші за середні. Я також вбачаю причиною те, що восени не зміг скоротити сім'ї до 5-6 рамок, як рекомендується у більшості джерел. Можливо, більшій кількості бджіл потрібно було більшу кількість меду. Дуже переживаю за стан інших сімей-на вихідних покладу канді, спробую давати цукровий сироп(вдень, щоб не замерз). Як трохи потеплішає - поставлю по повномедній розпечатаній рамці (планую це зробити у третій декаді березня, при вичищенні підмору з вуликів). Щодо обльоту - літали потроху бджоли з шести вуликів, але суцільного обльоту не було. З інших лише виглядали, або гуділи у вуликах. Також в окремих вуликах бджоли намагалися самостійно виносити підмор. Ще спостереження - підмору дуже багато, підмор сухий і без цвілі. Кліща не знайшов (оглядав через лупу). Рамки з втораченої сім'ї чисті, не опоношені. Просто повністю порожні, і все. З втраченої сім'ї найбільш шкодую за тим, що я у цій сім'ї у серпні минулого року замінив матку на "Бджолагросервісівську", сподівався у 2010 отримати від неї гарні результати. Про обсипання бджіл через нестачу кормів мені розповідали пасічники з нашого району (зимують у всіх надворі). Причому пасічники набагато досвідченіші, ніж я. А ще мене вперше у цьому році вжалила бджола. Так що можна вважати новий сезон відкритим!

А у меня на пасеке 1м 60 см снегу лежит, все ульи позасыпаны, еле-еле от передних стенок отгреб снег. Ульи как в траншеях стоят. Очень давно сколько снегу не было. Пчелки сидят тихо. До облета думаю еще недель 2 минимум. Подмор немного повытягивал - и он влажный, что не есть хорошо. Но и под снегом я еще ни разу не зимовал... Так что жду весны... ЗЫ. Если есть у кого из начинающих (да и не только) есть вопросы, то отдельно предлагаю обсудить как будем расширять и развивать семьи весной. По интересующимся вижу, что появилось несколько недавно перешедших на многокорпусную систему, если есть вопросы - задавайте их в этой теме.

Я, заглядав до бджіл 26.02. (трішки приоткривав утеплення) у всіх сімей є корм, підмору також у всіх досталь, що не радує, одна із сімей дуже сильно опоносилась, але ще живі. сьогодні спробую зробити для неї обльот за допомогою відкритя кришки та утеплення. І взагалі що робити з цією сімєю? можливо краще її відразу знищити щоб зараза не розносилась по пасіці.

І взагалі що робити з цією сімєю? можливо краще її відразу знищити щоб зараза не розносилась по пасіці.

Чому Ви думаєте що це зараза? Скоріше непідходящий корм. Поміняйте їм рамки, опоношені заберіть. Краще пересадити в інший вулик, якщо є. На погоду особливо не зважайте - гірше не буде(щоб тільки не мороз). :IMHO1:

як гадаете - чи можна вже прибирати захист з льотків від вітру та світла ?

І взагалі що робити з цією сімєю? можливо краще її відразу знищити щоб зараза не розносилась по пасіці.
у нас бджолині сім'ї взагалі не прийнято нищити - поганий знак. Так один тут паяльною лампою випалив літом бо у нього чи то напад на сімю сильний був чи шось таке... так кажуть що він тепер меду не має зовсім від того часу

у нас бджолині сім'ї взагалі не прийнято нищити - поганий знак. Так один тут паяльною лампою випалив літом бо у нього чи то напад на сімю сильний був чи шось таке... так кажуть що він тепер меду не має зовсім від того часу
Забобони. Канадське бджільництво починалось з пакетного. Купив, використав, знищив, а вони по сьогоднішній день мед качають. Просто це для нас українських пасічників, прирівнюється до варварства.

У нас сегодня было +8 в тени, +14-15 на солнце, но пчёлы почти не летали, что странно.. :dntknw: В минувшие годы выходили на облёт и при более низкой температуре. Облёта ещё не было, но почесав затылок, решил смотреть все ульи по полной программе: очистка, сокращение, утепление, паста... Причина- в некоторых семьях подозрительно мало мёда, средние рамки совсем пустые, причём в большинстве ульев. Поэтому решил- пусть лучше немного.. эээ.. обкакаюцца, чем пропадут с голоду при снижении температуры.. Правильно или нет делаю- хз, будет видно... :dntknw:

Мої вчора облетілись,тільки дві сімї майже невилітали,одна обпоносилась,греччаний мед частково закристалізувався,вуликів ше нечистив думаю на вихідних ,якщо погода позволить,а так обліт на 5--

ЗЫ. Если есть у кого из начинающих (да и не только) есть вопросы, то отдельно предлагаю обсудить как будем расширять и развивать семьи весной. По интересующимся вижу, что появилось несколько недавно перешедших на многокорпусную систему, если есть вопросы - задавайте их в этой теме.
Вот-вот именно к таким и я отношусь. Ну обсуждать мне с моим маленьким опытом роботы с многокорпусными совесть не позволит, а вот коллег пчеловодов со стажем послушаю с удовольствием. У меня вот такой вопрос - сокращаете ли ранней весной гнездо и каким способом, кто кладёт плёнку между корпусами, если да то как и когда это делаете, и стоит ли это делать?

2 березня облетілись почистив від підмору кругом по різному від 90 грам до 260 грам , що примітно так те що почистити 6 многокорпусних з відемним дном що 1 дадана з двома відводками через перегородку по часу однаково перезимували 100 %. ще що цікаво в мене в даданові 2 відводка зимували силою по 4 рамки з одинаковим запасом корму матки Егошина 2009 року літні в обох відводках так в одному підмору 90 гр. а в другому 230 грам і цей що підмору більше не облетівся сьогодні один на всю пасіку підставив їм рамку з медом поміняв на пусту але бджіл замітно менше ніж у другому відводку цікаво чому така різниця в зимівлі адже зимували в одинакових умовах в одному вулику. А так зима слава богу :ole_ole::umora: закінчилась! :ay:

думаю на вихідних ,якщо погода позволить

Не позволить... :( На вихідні на наступний тиждень мороз, місцями до -18. От думаю може всім хоч по 100-150 гр тіста поставити на клуб, бо з розплоду не ступляться, а над розподом меду в багатьох вже нема.

У меня вот такой вопрос - сокращаете ли ранней весной гнездо и каким способом, кто кладёт плёнку между корпусами, если да то как и когда это делаете, и стоит ли это делать?

1. Сокращение вещь тонкая и зависит от нескольких факторов(тип многокорпусного, принцип сборки в зиму, сила семьи состоянием на весну). Весной важно помочь пчелам с наименьшими энергозатратами вырастить максимум молодых пчел. Поэтому летки сокращаем, обьем улья подганяем под силу семьи, ставим утеплительные заставные и утепляем верх. Что касаемо моего частного случая то у меня в зиму семьи пошли на 2-х корпусах на рамку на 145 (9 рамок в корпусе) и корпуса у меня из 40-ки, сокращать я не буду. Заберу нижний пустой корпус и поставлю новое дно опаленное паяльной лампой (теплое). Верх у меня пленка + пеноизол + 3см пенопласт. Поэтому из доп утепления я оберну более слабые семьи с трех сторон черной пленкой на первое время и все. 2. Пленка между корпусами не совсем понятно какой из аспектов спрашивается. Если по поводу первого расширения корпусом сверху, то для корпуса на рамку 145 я просто расширяю не боясь охладить семью (помним возвратные майские холода). Для рута есть такой прием: ложится пленка и в одном уголке загибается и устанавливается корпус, когда семья наберет достаточно силы то переходит в этот корпус, заметно по кол-ву пчел и крошке на пленке (пошли чистить). Ставить пленку с отверстием между двумя корпусами для сохранения тепла, ну... не знаю, как на меня так в руте легче их просто в один корпус согнать по весне, а потом теплым корпусом расширить. По срокам я всегда ориентируюсь весной на одуванчик и цветение абрикос.

. Пленка между корпусами не совсем понятно какой из аспектов спрашивается.

Я так понял для таких целей
Весной важно помочь пчелам с наименьшими энергозатратами вырастить максимум молодых пчел. Поэтому летки сокращаем, обьем улья подганяем под силу семьи, ставим утеплительные заставные и утепляем верх.

И дополняем пленкой с низу под гнездом с отверстием для прохода пчел. Хочу в этом году попробывать. Хвалят такое сокращение. Конечно имеется в виду для корпусной системы.

И дополняем пленкой с низу под гнездом с отверстием для прохода пчел.

Вы имеете в виду между дном и корпусом?

Вы имеете в виду между дном и корпусом?

В обще да. Сейчас часто оставляют на зиму большое подрамочное пространство в виде дополнительного корпуса. Вот на него пленку с отверстием, а сверху гнездо.

В обще да. Сейчас часто оставляют на зиму большое подрамочное пространство в виде дополнительного корпуса. Вот на него пленку с отверстием, а сверху гнездо.

Я вот что подумал. А не нарушатся ли воздушные потоки в улье, и как следствие микроклимат(влажность, нужная температура), если отверстие будет только внизу да еще и в горизонтальной плоскости? Другое дело если мы под низ даем пленку без отверстий и откроем круглый леток в одном из корпусов. А то так пчеловоду кажется что будет теплее пчелам, а пчелки то могут и другого мнения быть о таком вмешательстве. Ведь герметичный верх, так у них и в природе так, любой верх (потолочину, холстик) все равно запрополисовывают, внизу пустой обьем, а в торце леток круглый или щель, тут уж какой природа сделала. Что скажете если в этой плоскости рассмотреть вопрос?

ПРежде чем поднимтаь панику по поводу американского гнильца нужно его дифференцировать от схожих европейского, парагнильца, застуженного и замершего расплода. Это можно сделать только в лаборатории.

ПРежде чем поднимтаь панику по поводу американского гнильца нужно его дифференцировать от схожих европейского, парагнильца, застуженного и замершего расплода. Это можно сделать только в лаборатории.

Це точно. Один раз бачив у знайомого пасічника: темно-зелені "соплі". А що то насправді до сих пір не знаю. Більшість пасічників кажуть - гнилець. А от який? Хто знає?.

:(:ak: мінус одна сімя, я в траурі, померли з голоду хоч корму було як у всіх не менше 2 кг на вулочку.

Съели ВСЁ! :blink: Раздал мёд в пакетах, а они бедные у меня ещё не летали :helpme: , а по прогнозу сплошной кошмар :ak:

ПРежде чем поднимтаь панику по поводу американского гнильца нужно его дифференцировать от схожих европейского, парагнильца,

Согласен, на уровне теории так и надо делать. А теперь будем рассуждать на уровне практики. Есть ли у Вас лаборатории, которые могут определить заболевание. У нас есть такие, которые могут дать только справку и не более. Второе: как быстро сделают анализ. И в-третьих все эти болезни лечатся одинаково: смена гнезда, матки, двойной перегон с голоданием + по желанию антибиотики. Ну и если гнилец американский требования к дезинфекции более жесткие. Так что будем рассуждать или действовать? Я лично за действия! Но не панику!

мінус одна сімя, я в траурі, померли з голоду хоч корму було як у всіх не менше 2 кг на вулочку.

А какова была сила семьи?

мінус одна сімя, я в траурі, померли з голоду хоч корму було як у всіх не менше 2 кг на вулочку.

А какова была сила семьи?
В гнізді було 5 рамок, підмору приблизно 5 літрів Я думаю загинули бо годували розплід, дивився по записах був пізній осіній, та зараз р рамках є розплід печетний на виході але не багато.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...