Jump to content

Скорочення гнізд на зиму і загодівля

Recommended Posts

30 минут назад, Укроп сказал:

Треба починати загодовувати але не знаю що і робити? У сім’ях карніки зараз по 7-6 рамок розплоду , в деяких є навіть і по 8. Тішить те що місяць вже щодня стимулюю сіропом по 450 мл, то розплод трохи ужали і заклали корм. Потужні всі сім’ї, але Зінгери, Скленари, і Бєлка виокремлюються по силі серед всих інших. Вони на даний час найпотужніші. Щось мені так здається що осінь буде теплою, тому що матки строчать не збавляють обертів. Звісно стимуляція свою роль відіграла, але факт в тому що сім’ї цього року підуть сильнішими ніж минулого року

Я ніколи не прив'язуюсь у загодівлі на зиму до дати, тільки до стану сімей, коли лишається пару рамок розплоду на виході тоді і годую залповими дозами по 4-5 л. І все це роблю у вересні.

• Like 9

8 минут назад, Андрій Сумчанин сказал:

І все це роблю у вересні.

Вересень довгий  , 30 днiв 

• Like 2

Починаю не пізніше 10 вересня, було колись один рік почав 15.09, бо було дуже тепло, а так зазвичай 5.09-10.09.

• Like 4

Другий рік перечитую форум і бачу що я скорочую сім'ї в зиму і загодовую не так як інші. І виникло в мене запитання  а чи правильно я роблю?.

Бачу що тут пасічники загодовують бджіл, щоб були повномедні рамки, а потім у жовтні забирають рамки з яких вийшов розплід і збирають гніздо.

Чомусь я навчився робити по іншому, а саме - в кінці серпня (вже почав на даний час скорочувати) залишаю дві(3) криючих рамки повномедні, а всередині всі рамки з розплодом(мед+розплід). Всі лишні рамки забираю з вулика і починаю загодовувати, але не ударними темпами - по літрі, півтора сиропу  і до15- 20 вересня сім'ї загодовані і розплоду вже практично немає, бо ніде сіяти.

Хто що скаже, чи правильно роблю?

• Like 1

Бачу що і @Андрій Сумчанин

Только что, Серж 82 сказал:

Закормлює таким же способом, тому переніс його повідомлення сюди. 

Чомусь вибило що це він створив цю тему, але яка різниця.

45 минут назад, Андрій Сумчанин сказал:

Я ніколи не прив'язуюсь у загодівлі на зиму до дати, тільки до стану сімей, коли лишається пару рамок розплоду на виході тоді і годую залповими дозами по 4-5 л. І все це роблю у вересні.

У мене правило, до 20 вересня пасіка має бути повністю загодована і спакована в зиму

• Like 6

@Sanich, чомусь перенесені повідомлення кидає зверху, а не внизу.

6 хвилин тому, Серж 82 сказав:

Другий рік перечитую форум і бачу що я скорочую сім'ї в зиму і загодовую не так як інші. І виникло в мене запитання  а чи правильно я роблю?.

Бачу що тут пасічники загодовують бджіл, щоб були повномедні рамки, а потім у жовтні забирають рамки з яких вийшов розплід і збирають гніздо.

Чомусь я навчився робити по іншому, а саме - в кінці серпня (вже почав на даний час скорочувати) залишаю дві(3) криючих рамки повномедні, а всередині всі рамки з розплодом(мед+розплід). Всі лишні рамки забираю з вулика і починаю загодовувати, але не ударними темпами - по літрі, півтора сиропу  і до15- 20 вересня сім'ї загодовані і розплоду вже практично немає, бо ніде сіяти.

Приблизно так само роблю і я. Відкачую мед і відразу скорочую і формую зимове гніздо, залишаю в гнізді 7-8 рамок, весь розплід в середину гнізда. З 5-15 -го вересня починаю загодовувати, по 2-3 , декому навіть по 4 літри за раз. Годую , поки не заповнять рамки повністю, розплід помалу виходить, порожні комірки також заливають. Одночасно з загодівлею обробляю від кліща. Рамки, де був останній розплід, ніколи з гнізда незабираю, останнього  розплоду досить мало, якщо навіть буде невелика кількість пустих комірок, на зимівку це невплине. Зимовий корм  це на 1/3 заповнені рамки медом, решта доливають сиропом, з додаванням настоянки гіркого перцю.

• Like 10

1 година тому, Серж 82 сказав:

@Sanich, чомусь перенесені повідомлення кидає зверху, а не внизу.

Сортує по даті. 

• Like 2

4 часа назад, Серж 82 сказал:

Довга пісня виходить...

• Like 1

Торік випробував свій метод збору в зиму у вулику БК 10х300. У першому корпусі залишаю 2 крайні повномедки, дальше маломедки (щоб меду було не більше піврамки). У другому корпусі знову дві повномедки по краях все інше розплідні. Цього року, як і торік, розплідних виходить більше чим 6-8 рамок, тому в деяких сім'ях приходиться використовувати ще і третій корпус, який потім після виходу розплоду заберу. Нічим не загодовую. Просто коли виходить розплід бджоли переносять мед з першого корпусу у другий і формують собі гніздо, я туди не вмішуюсь. Зимують на двох корпусах, але гніздо формується  в другому, перший як бар'єрний. Зимівля так виходить гарною.

У БК ніяк не скорочую, зимують на 20 рамках (10 нижніх зимою не обсиджують), дно сітка на 90%. таким чином і синички не сильно тривожать сім'ї, і суш зберігається чудово. Весною у другому корпусі вже до першого обльоту повно печатного розплоду, оскільки міцні сім'ї і гарне тепло, дах пінопласт.

• Like 9

6 часов назад, Серж 82 сказал:

Закормлює таким же способом, тому переніс його повідомлення сюди. 

Чомусь вибило що це він створив цю тему, але яка різниця.

Авторство теми визначається по даті першого повідомлення

• Like 1

6 часов назад, davolodya сказал:

Приблизно так само роблю і я. Відкачую мед і відразу скорочую і формую зимове гніздо, залишаю в гнізді 7-8 рамок, весь розплід в середину гнізда. З 5-15 -го вересня починаю загодовувати, по 2-3 , декому навіть по 4 літри за раз. Годую , поки не заповнять рамки повністю, розплід помалу виходить, порожні комірки також заливають. Одночасно з загодівлею обробляю від кліща. Рамки, де був останній розплід, ніколи з гнізда незабираю, останнього  розплоду досить мало, якщо навіть буде невелика кількість пустих комірок, на зимівку це невплине. Зимовий корм  це на 1/3 заповнені рамки медом, решта доливають сиропом, з додаванням настоянки гіркого перцю.

Здогадувався що на Західній більшість так робить - в підтпердження Ваші слова.

5 часов назад, Sanich сказал:

Сортує по даті. 

Та я вже здогадався як був на пасіці.

Поки ще не скоротив всі гнізда - годую сирропом 1 до одного. Як завершу скорочення почну годувати один до півтора з додаванням чаю з полину.

• Like 2

49 минут назад, Mihail-ves сказал:

Торік випробував свій метод збору в зиму у вулику БК 10х300. У першому корпусі залишаю 2 крайні повномедки, дальше маломедки (щоб меду було не більше піврамки). У другому корпусі знову дві повномедки по краях все інше розплідні. Цього року, як і торік, розплідних виходить більше чим 6-8 рамок, тому в деяких сім'ях приходиться використовувати ще і третій корпус, який потім після виходу розплоду заберу. Нічим не загодовую. Просто коли виходить розплід бджоли переносять мед з першого корпусу у другий і формують собі гніздо, я туди не вмішуюсь. Зимують на двох корпусах, але гніздо формується  в другому, перший як бар'єрний. Зимівля так виходить гарною.

В минулому сезоні в мене сім'ї після соняха не просіли  і гнізда були зформовані у верхньому корпусі, а у кінці вересня (на поч жовтня) просто нижні порожні корпуси прибрав. А в цьому сезоні просіли через те що приблизно 10 днів перед соняхом не було взятку і матки майже не червили, тому і зараз просадка. І приходиться скорочувати до 7-8 рамок. 

Сьогодні закінчив знімати верхні корпуси - бджоли там не має, тож нема смислу тримати порожні рамки. У деяких вуликах розплід у верхніх і відкритий мед з нижнього перенесли у верх. Тож прибираю нижній, а відібрані маломедки з печатним прийдеться відкатати на медогонці , додати до сиропу і у кормушки. Якось так.

• Like 2

Заливаю в семью сразу по 3-5 литров. Начинаю с конца августа и последний раз даю 10-12 сентября и то семьям которые берут сироп.  При откачке меда при снятии последних магазинов заглядываю в гнездо, и на улье ставлю метки о количестве кормов, чем меньше меда в семье тем раньше она получает первую партию сиропа. На семью больше 12 литров(1:1,5) ниразу не давал.

Бегать по пасеке давай по литре нет времени. :hi:

• Like 3

В том году давал аж в середине октября и нормально перезимовали

• Like 1

Поділіться досвідом, в кого 100 і більше сімей, хто як збирає гнізда на зиму в умовах сильного воровства, щоб не затянулась ця робота до Нового року? Як боротися з воровками? Минулі роки вдавалося скорочувати по 5-7сімей по вечорах, зараз коли сімей побільшало, робота такими темпами і в таких умовах може затянутись на декілька тижнів, а часу немає. Як пришвидшити роботу? 

• Confused 1

12 минут назад, Дмитрий 94 сказал:

Поділіться досвідом, в кого 100 і більше сімей, хто як збирає гнізда на зиму в умовах сильного воровства, щоб не затянулась ця робота до Нового року? Як боротися з воровками? Минулі роки вдавалося скорочувати по 5-7сімей по вечорах, зараз коли сімей побільшало, робота такими темпами і в таких умовах може затянутись на декілька тижнів, а часу немає. Як пришвидшити роботу? 

Начинайте в 6 утра и до 8-30 много можно пройти 

• Like 6

30 минут назад, Дмитрий 94 сказал:

Як пришвидшити роботу?

через дві неділі можна працювати цілий день, не панікуйте:hi:

• Like 2
  • Thanks 1

1 час назад, Дмитрий 94 сказал:

У 2006 році керівник нашого с/г господарства умовив взяти під опіку радгоспу пасіку наприкінці вересня. Пасіка була у жахливому стані (не буду вдаватися у подробиці). Була дуже тепла осінь, а сім'ї занадто слабкі. Вдень відкрити вулик неможливо - з ранку до вечора бджоли никали у пошуку корму. Ми з вечора до ранку 5 ночей працювали під світлом червоних ламп - скорочували гнізда, об'єднували слабкі сім'ї . Ідея не наша, чоловік десь читав у книжках з бджільництва. 

• Like 11
  • Thanks 2

3 часа назад, larson сказал:

через дві неділі можна працювати цілий день, не панікуйте:hi:

Мені зараз потрібно, треба ще сироп давать. Прийдеться рано утром і вечером працювать.

4 часа назад, Дмитрий 94 сказал:

У меня - только негативный. В свое время пытался сделать мини-палатку для осмотра в период напада, как описано в учебниках. Но для одного улья она была слишком мала и сильно сковывала движения, дымарь-крышу улья-стамеску в ней некуда было приткнуть, а накрывающую сразу два улья - чересчур громоздка, крайне неудобно переставлять. Плюнул я на это дело... . Мокрые положки и только одна рамка открытая несколько :dntknw:помогали, но не решали проблемы полностью... 

2 часа назад, Надія сказал:

Ми з вечора до ранку 5 ночей працювали під світлом червоних ламп - скорочували гнізда, об'єднували слабкі сім'ї .

Вночі працювати біля бджіл - це хіба в екстренному випадку

2 часа назад, Надія сказал:

У 2006 році керівник нашого с/г господарства умовив взяти під опіку радгоспу пасіку наприкінці вересня. Пасіка була у жахливому стані (не буду вдаватися у подробиці). Була дуже тепла осінь, а сім'ї занадто слабкі. Вдень відкрити вулик неможливо - з ранку до вечора бджоли никали у пошуку корму. Ми з вечора до ранку 5 ночей працювали під світлом червоних ламп - скорочували гнізда, об'єднували слабкі сім'ї . Ідея не наша, чоловік десь читав у книжках з бджільництва. 

Я тоже так пытался делать. И наконец-то увидел ту самую ночную бабочку, что по ночам в ульи за медом лазит. Но работать ночью толком  у меня не получилось - пчелки не летают, но зато дружно вылезают на стенки улья и руки пчеловода... . Тоже иногда лезу в ульи рано утром или перед сумерками -    Помогает, но снова де кардинально проблемы не решает.