Jump to content

Влияние типа гнездовой рамки на развитие семьи

Recommended Posts

Хотелось бы услышать о наблюдениях коллег на эту тему.

2 години тому, ПАН сказав:

Хотелось бы услышать о наблюдениях коллег на эту тему.

Якщо нормальна матка і сильна сім'я  - то розмір рамки не має впливу на розвиток.

Хоча є думка що в порівняні між 145 рамкою Дадан краще показує у весняному розвитку.

• Like 4

Каждая сильная семья была отводком...

Пробував по різному, але вернувся до того, з чого починав - гніздова рамка повинна бути дадан :IMHO:

• Like 9

6 часов назад, Бджолопотам сказал:

Якщо нормальна матка і сильна сім'я  - то розмір рамки не має впливу на розвиток.

Хоча є думка що в порівняні між 145 рамкою Дадан краще показує у весняному розвитку.

Підтримую

30 минут назад, Сергій-апі сказал:

Пробував по різному, але вернувся до того, з чого починав - гніздова рамка повинна бути дадан 

А ще краще ніж дадан, на мою думку, українська рамка

• Like 8

Что появилось первое,яйцо или матка?!

Ответ: гнездовая рамка , только отстроенная!

• Like 1

10 годин тому, Blum сказав:

А ще краще ніж дадан, на мою думку, українська рамка

А ще краще ніж українська, на мою думку, українська з +, я її називаю "русич" по  назві вулика, (хоча це питання спірне - є назва "козак" є великоруський під авторством  В.Баран. в ютубі є). Це українська шириною 300 і висотою 60 см ( в мене 57,5) на висоту двох даданівських корпусів, в які вбудоване гніздо 320х320х600 мм. Чому краще розвиток -  а тому, що вузьковисоке дупло висотою як у вулику Прокоповича та ще й в двохстінному вулику. 

• Confused 1

7 хвилин тому, Любомир сказав:

А ще краще ніж українська, на мою думку, українська з +, я її називаю "русич" по  назві вулика, (хоча це питання спірне - є назва "козак" є великоруський під авторством  В.Баран. в ютубі є). Це українська шириною 300 і висотою 60 см ( в мене 57,5) на висоту двох даданівських корпусів, в які вбудоване гніздо 320х320х600 мм. Чому краще розвиток -  а тому, що вузьковисоке дупло висотою як у вулику Прокоповича та ще й в двохстінному вулику. 

І як витягнути рамку висотою 57,5 см з вулика для огляду,потрібно драбинку за собою носити,а вощина ,а медогонка?

• Like 1

ніяких проблем в цьому немає так само як і оглядів немає зайвих.
Так, звичайно, питання виникають у всіх, хто вперше чує про таке. 
Але, комусь хочеться робити огляди - той працює із меншою рамкою,  а я заряжаю гніздо на повну і оглядів рамок не проводжу, дивлюсь тільки на льотки та медові надставки. Хоча на початку оглядав і оглядав без проблем. А тепер тільки при заміні матки, але погодьтесь, що переглянути гніздо у 8-9 рамок це не 24-36 рам на 145 мм.
Вощина 1\3 зверху і стандарт знизу - так краще. Медогонка ... - гніздові рамки - не качаю, ріпак в гнізді з*їдають, а з надставок викачуємо.
Є системи і дадан і 145-ті .

• Like 1

44 хвилини тому, venchyk сказав:

І як витягнути рамку висотою 57,5 см з вулика для огляду,потрібно драбинку за собою носити,а вощина ,а медогонка?

рацуха:  якщо драбини немає то вулик краще ставити під дерево, щоб на нього залізти і виймати рамку догори.:blink: ні, майбуть це глюпа рацюха :hmm:бо можна вилызти на сусідній вулик...:ah: але бокові упори 5 мм на нижній планці рамки обовязкові - то техніка безпеки, щоби не "притирати" бджіл до стінки вулика при вийманні рамки.

В моїх умовах і при невеликому втручані 2 корпуса Рута таки кращі чим рамка Дадана.

• Like 5

1 година тому, masterden123 сказав:

Что появилось первое,яйцо или матка?!

в любом случае хвосТ собакой не вертит :dntknw: 

• Like 1

32 хвилини тому, Лавр сказав:

В моїх умовах і при невеликому втручані 2 корпуса Рута таки кращі чим рамка Дадана.

Хто до чого звик і цілі і зайнятість і ін. - важливо все, але ми про розвиток сімей на різних гніздових рамках. Мають важливе  значення і інші умови комфорту і достатку - як утеплення, підгодівля і таке ін. Рамка яку я приводжу дозволяє гарно перезимувати і дати добрий старт розвитку. Звичайно тут не приводжу всю технологію.

Только что, Любомир сказал:

рацуха:  якщо драбини немає то вулик краще ставити під дерево, щоб на нього залізти і виймати рамку догори.:blink: ні, майбуть це глюпа рацюха :hmm:бо можна вилызти на сусідній вулик...:ah: але бокові упори 5 мм на нижній планці рамки обовязкові - то техніка безпеки, щоби не "притирати" бджіл до стінки вулика при вийманні рамки.

Каждому вулику по деревині можно і блочок почепить :hmm:

Як гніздова рамка повліяла:umora:

У кожної з видів рамок є свої переваги і недоліки , які проявляються в різні періоди року  і залежать від технології бджільництва

• Like 2

14 минут назад, Любомир сказал:

Хто до чого звик і цілі і зайнятість і ін. - важливо все, але ми про розвиток сімей на різних гніздових рамках. Мають важливе  значення і інші умови комфорту і достатку - як утеплення, підгодівля і таке ін. Рамка яку я приводжу дозволяє гарно перезимувати і дати добрий старт розвитку. Звичайно тут не приводжу всю технологію.

Та все ж це не дупло. А от українська........ якраз те до чого прийшла природа. А українець просто скористався цією підказкою. Та й не тільки українець. А Роже Делон? Та все ж ми перші.

2 минуты назад, AVA сказал:

У кожної з видів рамок є свої переваги і недоліки , які проявляються в різні періоди року  і залежать від технології бджільництва

Мова йде про розвиток сім"ї. Тому бажано трохи конкретики.

40 хвилин тому, Маркіян сказав:

А от українська........ якраз те до чого прийшла природа. А українець просто скористався цією підказкою.

тут варто звернутись до вулика Прокоповича у нього висота розплідної частини 60 см - і це він вважав природним. Я теж так вважаю. Розрахунок простий: бджоли будують в природі всього сім стільників... не 12, що потрібно для розвитку - це 100 тисяч чарунок, які поділивши на 8 рамок (як у мене) = 12 тисяч чарунок в рамці, що при ширині 300 мм може бути при висоті рамки 600 мм. Можна рахувати і по площі стільників.

• Like 1

переваги рамок 2 корпусів Рута пов*язую з зменьшенням гнізда після обльоту  і в подальшому зміною корпусів місцями в раньовесняний період розвитку.Досить добре вирішується проблема з сівшим медом в рамці. Плюс для мене, кочівника, має значення вага і об*єм при перевезеннях.

• Like 4

Только что, Маркіян сказал:

Мова йде про розвиток сім"ї. Тому бажано трохи конкретики.

На розвиток слабої сімьї впливає кожен сантиметр в центрі гнізда занятий рейкою чи міжрамковім простіром

Бджоли можуть вирощувати росплід  тільки на сотах які обсідають і можуть обігріть ,

тільки сімья наростила бджоли , яка може обсідать більше рамок , чим матка може насіять всі переваги сплошного сота пропадають

Про це було сказано в другому повідомлені теми

• Like 3

10 часов назад, AVA сказал:

На розвиток слабої сімьї впливає кожен сантиметр в центрі гнізда занятий рейкою чи міжрамковім простіром

Бджоли можуть вирощувати росплід  тільки на сотах які обсідають і можуть обігріть ,

тільки сімья наростила бджоли , яка може обсідать більше рамок , чим матка може насіять всі переваги сплошного сота пропадають

Про це було сказано в другому повідомлені теми

Не заперечую. Прописна істина. Хочу додати тільки відомий факт, що в альпійці розвиток стрімкіший ніж у дадані. Але не прив'язуюсь до слабкоі сім'і. Про такі краще забути і не обговорювати.

11 часов назад, Любомир сказал:

тут варто звернутись до вулика Прокоповича у нього висота розплідної частини 60 см - і це він вважав природним. Я теж так вважаю. Розрахунок простий: бджоли будують в природі всього сім стільників... не 12, що потрібно для розвитку - це 100 тисяч чарунок, які поділивши на 8 рамок (як у мене) = 12 тисяч чарунок в рамці, що при ширині 300 мм може бути при висоті рамки 600 мм. Можна рахувати і по площі стільників.

І все ж золоте січення 30х30 см. Зайвий об"єм особливо весною не потрібен. Маю підозріння що в квітні-травні низ рамок буде підцвітати навіть у сильних сім"ях?

Нету никакой разницы, кроме удобства в работе и количества рамок. 

Сильной семье "до сракы" какая рамка. Остальное все от лукавого.

• Like 4
  • Haha 1

В Fri Jul 06 2018 в 20:01, Любомир сказал:

але погодьтесь, що переглянути гніздо у 8-9 рамок це не 24-36 рам на 145 мм..

Действительно, достать десяток полметровых рам с расплода , пергой, медом, пчелой весом под кило 12 и наклонить 145 корпус что бы проверить состояние семьи, не доставая не одной рамки. 

• Like 1

Только что, Маркіян сказал:

Не заперечую. Прописна істина. Хочу додати тільки відомий факт, що в альпійці розвиток стрімкіший ніж у дадані. Але не прив'язуюсь до слабкоі сім'і. Про такі краще забути і не обговорювати.

Думаю з новою модою використаня пінопластових заставних , різниця ця зводится майже до нуля

Хоча альпійці не тримав

В 06.07.2018 в 08:48, Сергій-апі сказав:

Пробував по різному, але вернувся до того, з чого починав - гніздова рамка повинна бути дадан :IMHO:

Я також вертаюся до гніздової рамки дадан,на ній кращий розвиток весною:IMHO:

• Like 4

• ромео changed the title to Влияние типа гнездовой рамки на развитие семьи