Олег 76 Опубликовано 3 декабря, 2020 Share Опубликовано 3 декабря, 2020 4 минуты назад, artemishe сказал: Мій варіант, зима на двох потім розвиток. За 10-12 днів до виїзду на акацію ротація+ решітка на гніздо, як тільки почався взяток 145 в розріз. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
artemishe Опубликовано 3 декабря, 2020 Share Опубликовано 3 декабря, 2020 1 минуту назад, Олег 76 сказал: Мій варіант, зима на двох потім розвиток. За 10-12 днів до виїзду на акацію ротація+ решітка на гніздо, як тільки почався взяток 145 в розріз. Чому в розріз? Мед буде в гніздових рамках, з залишками ріпаку та торішнього соняшника А трутні? А свищові матки\ройові матки над решіткою? Якщо хочете піджати гніздо на акацію краще забрати один гніздовий корпус на відводок Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Олег 76 Опубликовано 3 декабря, 2020 Share Опубликовано 3 декабря, 2020 14 минут назад, artemishe сказал: Чому в розріз? Мед буде в гніздових рамках, з залишками ріпаку та торішнього соняшника А трутні? А свищові матки\ройові матки над решіткою? На ріпак не їду принципово.Формую до виїзду за 10-12 днів. Коли переїхав і пішов взяток в другому все запечатано маточників не може бути і в розріз магазин суші. Далі потрібен тільки взяток. Трутні хто вилетить при огляді та при відборі на качку P.S якщо які і гинуть підняв решітку та витрусив на сторону. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Медвідь Опубликовано 3 декабря, 2020 Share Опубликовано 3 декабря, 2020 7 часов назад, Колосов Денис сказал: Используйте ли вы технологию с одним гнездовым корпусом как в США и как боритесь ли с роением. На двух гнездовых не получается у меня взять рапс Питання адресувалося не мені, але можливо комусь стане в нагоді мій досвід. Тримаю бджіл в одному рутівському корпусі + магазини круглий рік вже п*ять сезонів. Дана технологія мене зацікавила після того як прочитав пости відомого бджоляра Михайла Куцого (Мішака). Технологію прийшлось адаптувати під свої умови та медоноси. Весною бджоли розвиваються в одному корпусі рута, далі коли сім*я має приблизно 6-7 рамок розплоду і 8-9 рамок бджіл настає час розширення і тут є нюанси. Це все відбувається приблизно коли цвітуть кісточкові, якщо є взяток, погода передбачається нормальна, то наверх ставиться магазинний корпус з сушшю по краям та вощиною всередині, якщо суші немає, можна ставити корпус з однієї вощини (роздільну решітку в цей час на мій погляд використовувати не доцільно, так як вона сприяє роїнню). Переважно на взятку сім*ї відбудовують та заливають рамки з вощиною та сушю нектаром, але частина маток може піднятися і засіяти кілька магазинних рамок. Якщо погода погана чи з якихось інших причин сади не виділяють, то розширюю корпусом з сушшю, всередину якого бажано поставити коричневі рамки, щоб матка могла піднятися і сіяти в магазині. Коли буде цвісти рапс то крайні магазинні рамки заллють нектаром, а центральні (приблизно 4 рамки) будуть з розплодом. По мірі розвитку сім*ї і поступання нектару наверх ставиться другий магазинний корпус, якщо взяток дуже хороший, то може знадобитися і третій, але зазвичай на рапсі третій корпус ще не потрібний, Слід зауважити, що розширювати слід завчасно (я не спроста написав вище кількість рамок з розплодом і бджолами), якщо в рутівському корпусі вже буде 8 рамок розплоду і 10 рамок бджіл, то розширювати треба негайно і завчасне розширення пропущене. Якщо рапсу немає, то від сім*ї робиться противороєвий відводок - забирається 2-3 рамки критого розплоду з бджолами, відводку дається маточник на виході і він розвивається самостійно та може бути приєднаний до сім*ї на соняху або іти як самостіна одиниця в зиму. Але я роблю інакше, такі відводки в мене стоять парами і за кілька днів до цвітіння липи я їх об*єдную в один корпус рута і наверх ставлю магазин суші, далі підставляю ще магазин. Тут вже можна відокремлювати рутівський корпус від магазину роздільною решіткою, так як матка молода і сім*я роїтися не буде. На акації чи перед нею сім*ї отримують третій магазин. Між цвітінням акації та липи у нас перерив взятка приблизно на десять днів, в цей час я міняю частину маток на молодих, слід зауважити, що на мою думку сім*ї з минулорічними матками працюють на липі краще ніж з щойно прийнятими молодими. Після того як відцвіте липа, міняю іншу частину минулорічних маток на молодих, щоб до соняха підійти з молодими матками на пасіці. Як тільки матка в сім*ї поміняна на молоду можна ставити роздільну решітку (але я їх рідко ставлю, так як на мою думку трохи знижується медозбір, до того ж, якщо сонях нормально виділяє, то бджоли і так заливають магазини і там майже немає розплоду). З рутівського гнізда мед ніколи не качаю. Сонях з магазинів відкачую не весь, а залишаю кілька гарних магазинних рамок, аж до самої загодівлі в зиму. Перед загодівлею знімаю магазини з усієї пасіки і кладу їх на ряд сильних сімей, які будуть оберігати сушнину від молі аж до похолодань. На гніздовий корпус таких сімей кладеться роздільна решітка та підкришник з отвором для пролазу бджіл. Ці сім*ї відповідно загодовуються останніми і полоски від кліща ставляться теж тільки після зняття магазинів. Далі в жовтні складаю гніздо в зиму ( в принципі цього можна не робити, але мені подобається зимувати щільним клубом на рамках з гарною кількістю меду). Далі пролив біпіном від кліща, ну і зимівля. Я описав так як працюю в своїх природніх умовах, в мене немає великих взятків, як на Півдні чи на Сході України. 7 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Олег 76 Опубликовано 3 декабря, 2020 Share Опубликовано 3 декабря, 2020 16 минут назад, Медвідь сказал: Питання адресувалося не мені, але можливо комусь стане в нагоді мій досвід Цікавий досвід. Зима на одному корпусі? Ви писали не відкачуєте всіх магазинних тому припустив що взимку магазин зверху. Зимуєте в приміщенні? Гніздо оновлюється коли робляться відводки? 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Колосов Денис Опубликовано 3 декабря, 2020 Share Опубликовано 3 декабря, 2020 1 час назад, artemishe сказал: тільки якшо впевнені в якості решіток. можуть залитись на два корпуси а третій проігнорувати скоріше целенаправленно не вивожу. багато проблем з ріпаком. поля з ріпаком є далеко, трохи носять По поводу акации, наверное в лесничестве стоите? И какое на ваш взгляд оптимальное кол-во семей на 1 га условной акации для товарного медосбора? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 3 декабря, 2020 Share Опубликовано 3 декабря, 2020 10 хвилин тому, Колосов Денис сказав: По поводу акации, наверное в лесничестве стоите? И какое на ваш взгляд оптимальное кол-во семей на 1 га условной акации для товарного медосбора? Один га акації дає приблизно 800 і більше кг нектару при сприятливих умовах. От і рахуйте. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
artemishe Опубликовано 3 декабря, 2020 Share Опубликовано 3 декабря, 2020 5 минут назад, Колосов Денис сказал: По поводу акации, наверное в лесничестве стоите? И какое на ваш взгляд оптимальное кол-во семей на 1 га условной акации для товарного медосбора? Коли акація дає, хоч тисячу на гектар Якшо серйозно, в лісі пасіки стоять, сто-двісті метрів одна від одної, якщо є цвіт і погода навантаження не відчувається. Коли цвіту мало тоді навантаження стає критичним фактором. Хороші бджоли вигризуть нектар з під сусідських пасік. Ліс є ліс, шось зацвітає раніше, шось пізніше, ліс може витримати тривале похолодання і дощі. А коли немає цвіту не вистачить і для власної пасіки. Другий фактор це погода. Ну і звичайно без хороших сімей на акації нема шо робити 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
artemishe Опубликовано 3 декабря, 2020 Share Опубликовано 3 декабря, 2020 Взагалі акація це найцікавіший медозбір, дуже багато залежить від досвіду і правильних рішень Є два фактори це цвіт і погода, якщо є цвіт і немає погоди, якийсь мед буде, якщо є ідеально погода і мало цвіту - теж щось буде, якщо є і цвіт і погода - це джек пот, якщо немає ні того ні другого, це прольот Але бджоли мають бути в будь якому разі, бо якщо на сусідній пасіці в ста метрах прийде 50+ на ваги, а вас 15, згризите собі лікті 4 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Медвідь Опубликовано 4 декабря, 2020 Share Опубликовано 4 декабря, 2020 9 часов назад, Олег 76 сказал: Цікавий досвід. Зима на одному корпусі? Ви писали не відкачуєте всіх магазинних тому припустив що взимку магазин зверху. Зимуєте в приміщенні? Гніздо оновлюється коли робляться відводки? Так на одному корпусі (навіть забираю ще кілька лишніх рамок у жовтні, щоб піджати гніздо). Ні, зимую надворі, але останні роки стараюсь захистити бджіл від вітру, тому заношу в альтанку (бесідку). Так, гніздо оновлюється, коли робляться відводки. 5 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Медвідь Опубликовано 4 декабря, 2020 Share Опубликовано 4 декабря, 2020 9 часов назад, Олег 76 сказал: Ви писали не відкачуєте всіх магазинних тому припустив що взимку магазин зверху. Магазинні рамки з медом залишаються для того щоб у бджіл було достатньо кормів для нарощування в зиму, бо золотарник не завжди виділяє, так як треба, у нас часто нехватає вологи. Получається у бджіл в рутівському корпусі по краям дві медопергові, плюс над головою у магазині три 145-ті медові, цього достатньо щоб матка не обмежувала себе в розплоді і не була залежна від взятку. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Олег 76 Опубликовано 4 декабря, 2020 Share Опубликовано 4 декабря, 2020 22 минуты назад, Медвідь сказал: ак на одному корпусі (навіть забираю ще кілька лишніх рамок у жовтні, щоб піджати гніздо). Ні, зимую надворі, але останні роки стараюсь захистити бджіл від вітру, тому заношу в альтанку (бесідку) Сітку в дні вуликів маєте? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Медвідь Опубликовано 4 декабря, 2020 Share Опубликовано 4 декабря, 2020 11 часов назад, artemishe сказал: в мене інша проблема - роїння. пріорітет - акація. Так підігнати сім*ї в робочому стані на акацію без попереднього відбирання рамок з розплодом в протироєвих цілях складно. В мене це виходило тільки тоді, коли перед акацією гарно цвіли сади, потім сади переходили в рапс, а рапс переходив в акацію, тобто був майже безперервний взяток перед акацією. Як варіант можна до акації симулювати взяток медовою ситою, але на великій пасіці це дуже трудозатратно і недешево. З іншого боку відбираючи рамки з печатним розплодом перед акацією я завжди відчував, що якусь частину її я недобираю. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Медвідь Опубликовано 4 декабря, 2020 Share Опубликовано 4 декабря, 2020 5 минут назад, Олег 76 сказал: Сітку в дні вуликів маєте? Ні, дно глухе. Вентиляція відбувається через льоток та отвори у піддашнику. Тобто волога виходить через отвір по ценру піддашника, а далі через отвір в обв*язці. На кресленні я позначив червоними стрілочками. Заставних немає, їх ставлю тільки весною після обльоту. 1 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Медвідь Опубликовано 4 декабря, 2020 Share Опубликовано 4 декабря, 2020 3 минуты назад, Медвідь сказал: Ні, дно глухе. Вентиляція відбувається через льоток та отвори у піддашнику. Тобто волога виходить через отвір по ценру піддашника, а далі через отвір в обв*язці. На кресленні я позначив червоними стрілочками. Заставних немає, їх ставлю тільки весною після обльоту. Зараз, виходячи з практики, я схиляюся до того, щоб вентиляційні отвори в піддашнику робити ще більшими, або не використовувати зимою льотковий загороджувач взагалі. Я сторонник сильної вентиляції взимку і противник укутування, головне щоб бджоли були захищені від вітрів. Але слід справедливо відмітити, що кормів при такій зимівлі бджоли з*їдають трохи більше, але некритично. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
artemishe Опубликовано 4 декабря, 2020 Share Опубликовано 4 декабря, 2020 3 часа назад, Медвідь сказал: іншого боку відбираючи рамки з печатним розплодом перед акацією я завжди відчував, що якусь частину її я недобираю. Акація взяток короткий, його можно взяти лише тільки льотною бджолою Тому не треба жаліти бджіл, бо якщо вийде рій меду не буде зовсім 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Маркіян Опубликовано 5 декабря, 2020 Share Опубликовано 5 декабря, 2020 В 03.12.2020 в 20:39, Колосов Денис сказал: Взятка всего два рапс и подсолнечник, последний только с качевкой, т.к. засуха, перестали сеять его. Развитие раннее, цветение рапса в 20х числах апреля. artemishe ніби все добре написав. Тобто не спішити розширяти. Для мене це дуже суттєво. Бо весни дуже холодні. У тебе мабуть значно тепліше. Тому і твій варіант також можливий. Але !!!!! необхідно щоб в зиму йшли сильні сім"ї. От як "бакфастчики" показують. 8 рамок. Тоді на весну необхідно ущільнити до 6 рамок,+ 2 повномедки за заставнями. І так тримати доти поки усі 6 рам будуть від бруска до бруска з розплодом. То нічого що бджола буде висіти за заставнями. Це момент коли можна ставити другий корпус нагору. Якщо сім"я середньої сили то необхідно зимою зсипати кілька разом. Все написане стосується можливості взяти ріпак. Ще один момент. Коли ставиш нагору другий корпус, то бажано туди перенести 2-3 рамки печатного, + кілька рамок свіжого меду або набризку. Доповнити вощиною. Взамін в нижній я практикую 2 рамки розпечатаних повномедок (впритул до розплоду), а далі 2 вощини, або суш(гірше). Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Маркіян Опубликовано 5 декабря, 2020 Share Опубликовано 5 декабря, 2020 В 04.12.2020 в 09:03, Олег 76 сказал: Сітку в дні вуликів маєте? У мене Є. Та практика показала що при зимівлі в одному корпусі-рута старт значно !!! затримується. Але переваги сітки все ж суттєві. Тому вже 2 роки зимую у двох корпусах. В нижньому 4 - 7 рамок, верхній - 7. Після першого обльоту між першим і другим кладу плівку з переднім отвором отвором (2 см). Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
gardener Опубликовано 5 декабря, 2020 Share Опубликовано 5 декабря, 2020 1 годину тому, Маркіян сказав: Тому вже 2 роки зимую у двох корпусах. В нижньому 4 - 7 рамок, верхній - 7. Після першого обльоту між першим і другим кладу плівку з переднім отвором отвором (2 см). А льоток де? В другому корпусі є? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Маркіян Опубликовано 5 декабря, 2020 Share Опубликовано 5 декабря, 2020 34 минуты назад, gardener сказал: А льоток де? В другому корпусі є? Ні, тільки у нижньому. Верхні відкриваю на ГВ, коли забираю стару матку. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Колосов Денис Опубликовано 5 декабря, 2020 Share Опубликовано 5 декабря, 2020 3 часа назад, Маркіян сказал: Ще один момент. Коли ставиш нагору другий корпус, то бажано туди перенести 2-3 рамки печатного, + кілька рамок свіжого меду або набризку. Доповнити вощиною. Взамін в нижній я практикую 2 рамки розпечатаних повномедок (впритул до розплоду), а далі 2 вощини, або суш(гірше). С рутом порамочно стараюсь не работать, т.к. считаю данный улей промышленным и технологию содержания в нем также промышленой, покрайней мере в поиске ее. Второй корпус просто ложу сверху, когда в нижнем 6-7 р. Расплода. Во втором 6 суши по центру и 4 вощины по бокам но не скраю. Положил второй, закрыл крышку и пошёл дальше. У меня местная пчела, если положу решетку между первым и вторым, ройка 100%, вопрос времени, это только у пчеловодов с бакфастом и карникой пчелы не "роятся", а если честно все проводят противороевые меры, как у нас, так и в Канаде и США. Когда наступает период роения, тогда и работаю порамочно, если нужен мне отводкок н-р. 2-3 печатного я переношу в даданах (2 корпуса на 300, 1 к на 300 остальные магазины не воспринимаю и не люблю, из-за ройки). В даданах как я ни крутил все равно нужно порамочно работать Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Маркіян Опубликовано 5 декабря, 2020 Share Опубликовано 5 декабря, 2020 39 минут назад, Колосов Денис сказал: С рутом порамочно стараюсь не работать, т.к. считаю данный улей промышленным и технологию содержания в нем также промышленой, покрайней мере в поиске ее. Второй корпус просто ложу сверху, когда в нижнем 6-7 р. Тереохтически все вірно. На відміну від мене ти "молокосос". Це комплімент. У тебе все попереду і промисловиком станеш, як не кинеш цю справу. А я ні. На превеликий жаль. Мій час закінчується. Отже. Критично підходь до написаного та й до того, що ми тут розмірковуємо. Питання то стояло про ріпак. Перший медонос. Це не Канада, де , як показує Назарій, ріпак пізніше(хоча подивись якої сили колоніі у нього). Тому і робити треба порамочно. Це дає можливість залишити матку у нижньому (без застосування ганеманки) і по максимуму заповнити медом верхній. В противному разі (так як ти написав) матка обов"язково буде гуляти у верхньому. І що? Знов прийдеться перебирати два корпуси щоб віднайти медові? А от коли відбереш ріпак, поміняєш матку на молоду, от тоді і можеш корпуси тосувати. Тоді "теорехтично" для "супер-пупер" матки два нижні для матки(і тосувати обов"язково у мене бо перший заб"ють пергою. У тебе можливо і ні. Не знаю) а далі медові. Ну я залишаю один нижній через ганеманку. Подобається це тим, що на ГВ і до відбору меду там 8 різновікового розплоду. Якщо меду мало забираю усі верхні. Якщо багато залишаю один повномедний в зиму. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Олег 76 Опубликовано 5 декабря, 2020 Share Опубликовано 5 декабря, 2020 6 часов назад, Маркіян сказал: У мене Є. Та практика показала що при зимівлі в одному корпусі-рута старт значно !!! затримується. Але переваги сітки все ж суттєві. Тому вже 2 роки зимую у двох корпусах. В нижньому 4 - 7 рамок, верхній - 7. Після першого обльоту між першим і другим кладу плівку з переднім отвором отвором (2 см). Також зимую в двох корпусах, розвиток краще.І навесні менше лишньої роботи Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
artemishe Опубликовано 5 декабря, 2020 Share Опубликовано 5 декабря, 2020 2 часа назад, Колосов Денис сказал: С рутом порамочно стараюсь не работать, т.к. считаю данный улей промышленным и технологию содержания в нем также промышленой дійшов висновку, шо по-промишлєнному можна працювати, якщо пасіка промишлєнна, ну тобто є тисяча сімей (наприклад) і колупатись з рамочками фізично немає часу. я намагався збагнути ідею "працювати корпусами", та так її повністю і не збагнув і не застосував. отже, якшо є час і необхідність колупатись порамочно - треба колупатись Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Колосов Денис Опубликовано 5 декабря, 2020 Share Опубликовано 5 декабря, 2020 3 часа назад, Маркіян сказал: Тереохтически все вірно. На відміну від мене ти "молокосос". Це комплімент. У тебе все попереду і промисловиком станеш, як не кинеш цю справу. В промышленики и не хочу и не могу, т.к. на это надо кучу денег. Ну и самое главное это медоносная база и где ее брать на юге Одесской обл с постояными засухами. Рапс то фермеры я думаю будут сеять, т.к. у них и так тотально отсутствует севооборот (ячмень, пшеница и так по кругу), а вот площадя подсолнечника сильно сократились, аргументируют тем что нет влаги, лучше мы все озимыми засеям, рапс невзашел пересеяли озимыми, вот и все сельское хозяйство у нас. Пока сажу деревья, 100 шт каждый год, буду пробывать эводию, прорвёмся кароче говоря) Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.