Перейти к содержанию

Сім'я-вихователька

einar

Рекомендуемые сообщения

1 час назад, Віталій.В сказал:

Ви розумієте чого я затіяв такий підхід, хотілосся одночасну і рибку зїсти і т.д...

1) 6 - ть рамок яйця, з міркувань... щоб було достатньо бджоли годувальниці. 

2) даю яйцо а не розплод на виході, з міркувань... щоб зберегти цілосность сімї, бджола яка виховує личинку в своїй сімї перевиховую на свій лад в результаті врод би як їхня родина ( а чі так чі ні не відомо ),

3) чому саме по таких числах  даю яйце, з міркувань...  на період подачі прививочной рамки із яйцем в гізді  сидить десь 10р бджоли на 8 -ми рамках, а коли яйце на П/Р переходить в стадію суточной личинки добавляєця ще бджоли з двох рамок при тому що, саму сім'ю не тривожу не міняю кількість   хотілосся зрозуміти саме можливості сім'ї на вивод маток, а воно он як  18 - 24 маточника, хоча таку кілкість маточників без особливих потуг виводить добре обсиджені 4 - ри рамки бджоли що правда на соняшнику,  якість маточників оприділяю по залишку маточного молочка після виходу матки. Єдине що... можливо  кількість 18 - 24 ( при тому 18 -20 травень, 22 - 24 на соняшнику ) це інстиктивна кілкість маточників яку закладає сім'я, ( по типу... а для чого більше як і так не мало ) :IMHO:

За перевантаження сім'ї на початку виводу маток не розумів,  а тепер появляюця сумніви саме чому і описав кілкісь розплоду на загальний розсуд.

Що до підсилення розплодом на виході, в яких числах і в якій кількості Ви порекомендуєте підсилювати якщо подача личинки запланована на 25 травня ?

1) 6 - ть рамок яйця, з міркувань... щоб було достатньо бджоли годувальниці. 

У вас что рамка на 145 ? откуда от одной матки 6 рамок с яйцами?:blink: по 8 тысяч ячеек на рамке - расплода пусть 6 тысяч умножить на 6 = 36 тысяч яиц делим на 3е суток 12 тысяч яиц в сутки - нобелевская премия СРАЗУ!!! Рекогд гениса!

4 минуты назад, Lefty сказал:

Думаю davolodya мав на увазі прививку з двойним перенесенням, Ви ж писали про про дачу наступної партії личинок.

Дякую тепер зрозумів:az:, я не зрозуміло  написав, вибачаюсь... личинку планую переносити один раз, але перед тим ставити  на шліфування, а повторну подачу личинки... мав на увазі другу партію, приміром 25 -того перша парія, а 28 -мого друга.

55 хвилин тому, Віталій.В сказав:

Вибачте не повністю зрозумів :az:, Ви мали на увазі  що не варто повторно давати личинки ? чі щось інше ?

мав наувазі подвійний перенос личинки, тобто сьогодні  прививаєте личинку, завтра її викидуєте, в ту ж саму мисочку , вже з молочком, даєте нову, одноденну личинку. Так робити то лишнє.

5 минут назад, Jon сказал:

У вас что рамка на 145 ? откуда от одной матки 6 рамок с яйцами?:blink: по 8 тысяч ячеек на рамке - расплода пусть 6 тысяч умножить на 6 = 36 тысяч яиц делим на 3е суток 12 тысяч яиц в сутки - нобелевская премия СРАЗУ!!!

Вы начали читать со средины, когда начинаю готовить воспиталку личинку и печатный расплод перношу в другие семьи, а в тех семьях забираю рамки с яйцом и ставлю в воспиталку.

1 минуту назад, Віталій.В сказал:

Вы начали читать со средины, когда начинаю готовить воспиталку личинку и печатный расплод перношу в другие семьи, а в тех семьях забираю рамки с яйцом и ставлю в воспиталку.

теперь понятно. Для меня такой гемор не по  силе... Всё гораздо проще можно оформить и качество будет отличным...

4 хвилини тому, Віталій.В сказав:

личинку планую переносити один раз, але перед тим ставити  на шліфування

Мисочки використовую воскові,   на поліровку неставлю, прийом і так чудовий. Пластикові купив, але так ними  і некористуюся, за зиму  наробив вдосталь воскових,. Пластикові, можливо, використаю на молочко

4 минуты назад, Jon сказал:

теперь понятно. Для меня такой гемор не по  силе... Всё гораздо проще можно оформить и качество будет отличным...

Так яж и не спорю, там и гемора то не много... дольше ловить матку и садить в изолятор потом выпускать, вырезать полоски суши с яйцом и т.д.

7 минут назад, davolodya сказал:

Мисочки використовую воскові,   на поліровку неставлю, прийом і так чудовий. Пластикові купив, але так ними  і некористуюся, за зиму  наробив вдосталь воскових,. Пластикові, можливо, використаю на молочко

Теж придбав сотню нікотовских пластикових, селіконові шпателя, та на всяк випадок за три вечера майже півторалітрову банку воскових мисочок "натикав".

2 хвилини тому, Віталій.В сказав:

на всяк випадок за три вечера майже півторалітрову банку воскових мисочок "натикав"

Весь район мабуть буде з Вашими матками, в півтора літрову банку мисочок багатенько  поміщається:)

2 минуты назад, davolodya сказал:

Весь район мабуть буде з Вашими матками, в півтора літрову банку мисочок багатенько  поміщається:)

Ви мене аж :ah:, матки виводжу тільки для себе, а мисочок настрочив якось в руку пішло, а взагалі ще хочу освоювати збір маточного молочка.

7 хвилин тому, Віталій.В сказав:

Ви мене аж :ah:, матки виводжу тільки для себе, а мисочок настрочив якось в руку пішло, а взагалі ще хочу освоювати збір маточного молочка.

Вже так невстидайтеся, я пожартував:), мисочки теж роблю з запасом.  Краще нехай будуть лишні, ніж має невистачити,  влітку шкода час гаяти на виготовлення мисочок

2 години тому, Віталій.В сказав:

2) даю яйцо а не розплод на виході, з міркувань... щоб зберегти цілосность сімї, бджола яка виховує личинку в своїй сімї перевиховую на свій лад в результаті врод би як їхня родина ( а чі так чі ні не відомо ),

3) .Що до підсилення розплодом на виході, в яких числах і в якій кількості Ви порекомендуєте підсилювати якщо подача личинки запланована на 25 травня ?

2) що ви з тією цілесністю заморочуєтесь, наче як селекцією займаєтесь?

3)

7 годин тому, Lefty сказав:

Я підсилення роблю в два етапи, за 5 і за 10 днів до прививки співміщаючи його з іншими операціями.

робив так , проте я вчусь, спостерігаю, аналізую, думаю.....

15 часов назад, Віталій.В сказал:
15 часов назад, Lefty сказал:

Яку ціль Ви переслідуєте плануючи масовий вихід розплоду в день прививки?

Что бы было много  пчелы кормилицы. 

konoval_am и tolik2362 отреагировали на это

Для уважаемых людей поясню... даю прививочную рамку из яйцом на 25 мая, но предварительно в воспиталке 3 - 4 мая делаю ротацию так, чтобы было одновозрастного расплода 6-ть рамок, а именно 6 рамок яйца ,сила семей на 3 - 4 мая около 12 рамок и больше, расплод  не выбрасывают .

4 мая подставил 6-ть рамок яйца где на каждой рамке часть яиц в возрасте 3- ри дня, и того: 4мая + 18дней = 22 мая вышло 1/3 молодой пчелы + 3-ри дня на созревание молодой пчелы = 25 мая, 25 мая даю прививочную рамку из суточным яйцом , 27 мая яйца на прививочной рамке переходят в стадию суточной личинки которую начинает воспитывать пчела из 22 мая  и уже в возрасте 5-ть дней.

Где нарушения ?

2 години тому, Віталій.В сказав:

Для уважаемых людей поясню... даю прививочную рамку из яйцом на 25 мая, но предварительно в воспиталке 3 - 4 мая делаю ротацию так, чтобы было одновозрастного расплода 6-ть рамок, а именно 6 рамок яйца ,сила семей на 3 - 4 мая около 12 рамок и больше, расплод  не выбрасывают .

4 мая подставил 6-ть рамок яйца где на каждой рамке часть яиц в возрасте 3- ри дня, и того: 4мая + 18дней = 22 мая вышло 1/3 молодой пчелы + 3-ри дня на созревание молодой пчелы = 25 мая, 25 мая даю прививочную рамку из суточным яйцом , 27 мая яйца на прививочной рамке переходят в стадию суточной личинки которую начинает воспитывать пчела из 22 мая  и уже в возрасте 5-ть дней.

Где нарушения ?

Порушення в тому що Ви багато почитали і порахували на калькуляторі і мало попрацювали з бджолою. Наступило своєрідне "горе от ума". В практиці не буває бджолородини в якій в такій кількості такий склад розплоду. Навіть якщо у Вас буде дано 6 рамок яець то ви згвалтуєте бджолородину,  яка недогодовуватиме личинок належним чином. Ну і те що ви печатний натомість заберете - шик. Виходит на момент виховування личинок буде купа дітлахів а нектару, пилку і принести нікому буде? Та що там нектар пилок. Води нікому буде подати :umora:. У Вашому уявленні саме так виглядають ідеальні умови вигодовування? Навіть пояснювати Вам щось складно братись. Як писав Лермонтов: "смешались в кучу кони, люди... " 

• Подобається 7
  • Дякую 6
  • Ха-Ха 1

1 час назад, konoval_am сказал:

Порушення в тому що Ви багато почитали і порахували на калькуляторі і мало попрацювали з бджолою. Наступило своєрідне "горе от ума". В практиці не буває бджолородини в якій в такій кількості такий склад розплоду. Навіть якщо у Вас буде дано 6 рамок яець то ви згвалтуєте бджолородину,  яка недогодовуватиме личинок належним чином. Ну і те що ви печатний натомість заберете - шик. Виходит на момент виховування личинок буде купа дітлахів а нектару, пилку і принести нікому буде? Та що там нектар пилок. Води нікому буде подати :umora:. У Вашому уявленні саме так виглядають ідеальні умови вигодовування? Навіть пояснювати Вам щось складно братись. Як писав Лермонтов: "смешались в кучу кони, люди... " 

Оце вже бесіда , якщо Вам здалосся  що я умнічаю вибачте . 

Алеж не догодовану личинку викидають  чого я не бачив, чі я помиляюся ? для мене індикатор нагрузки це матка, яка також знаходиться в гнізді,  як би занатто була загруженна сім'я то матка припнила б відкладати яйця :IMHO:, звісно кількість відкладки яєць повина знижуватисся  на деякий час але матка продовжує працювати. 

35 хвилин тому, Віталій.В сказав:

чого я не бачив, чі я помиляюся

Ось для початку електронна версія, поки некупите друкований екземпляр. Рекомендую уважно ознайомитися,  там є відповіді на ВСІ  Ваші запитання.  Неображайтеся, але Вам важко щось пояснювати, бо Ви знаєте своє. Вже кілька людей вказали, що 6 рамок з засівом давати в виховалку неправильно, а Ви далі доводите, що нічого поганого в тому непобачили... Може хоч до Руттнера прислухаєтеся...

Книгу варто читати і перечитувати багато разів, я вже кілька раз її прочитав, і всеодно, постійно знаходжу в ній щось для себе нове.

4 часа назад, Віталій.В сказал:

Где нарушения ?

Ідея ніби вірна но виконаня :hmm:, інтересне що привило до такого варіанта 

Можна зробить простіше 

У сімей весною є період коли матки виходять на максимум яйцекладки (тепло,  пилок , нектар )

Це всвою чергу вимагає розширеня , підставлені рамки матка засіває за три дні , причом засів 80% рамки 

От ці рамки при постановкі потрібно помітить , а через 20 днів після постановки забрать  і собрать  в одну воспиталку 

І через 10 днів примінить вашу послідню дію

5 годин тому, Віталій.В сказав:

Где нарушения ?

1 година тому, Віталій.В сказав:

Оце вже бесіда , якщо Вам здалосся  що я умнічаю вибачте . 

Алеж не догодовану личинку викидають  чого я не бачив, чі я помиляюся ? для мене індикатор нагрузки це матка, яка також знаходиться в гнізді,  як би занатто була загруженна сім'я то матка припнила б відкладати яйця :IMHO:, звісно кількість відкладки яєць повина знижуватисся  на деякий час але матка продовжує працювати. 

Ви зациклились на так званій цілосності  проте зовсім не берете до уваги процеси які відбуваються в нормальній  бджолиній сімї.

ЗІ:Не догодована личинка не обов'язково буде викинута (багато залежить від стану сімї на той момент, погоди, взятку ітд), проте питання а яка бджола народиться з такої личинки (на вигляд все наче норм, а стан імунної системи життєздатність, розвиток залолоз які продукуватимуть ММ ітд)? А їй викормлювати майбутніх маток....

ЗІЗІ: Кажучи про перевантаження сімї відкритим розплодом я мав на увазі не лише процес викормлювання,  а в цілому виховання личинки- в тому числі і створення і підтриимки належного мікроклімату  і температурного режиму. Більше того відібравши  критий розплід збільшується навантаження на сімю і по підтримці належної температури в гнізді  Доречі початок травня, ще досить часто бувають значні похолодання і те що в Вас раз чи два ніби все вийшло, не гарантує що на третій раз ви не отримаєте масу застуженого розплоду з усіма наслідкамими.....  

В продовження вище написаного: Вважаю не все вирішує кількість бджіл-кормилець на момент прививки (хоча це досить важливо) і тим більше не  значемість так званої "цілисністі", а маса факторів в комплексі, основний з яких ІМХО це стан сімї (в широкому розумінні цього слова)

17 годин тому, tolik2362 сказав:

Семя с маткой не сможет произвести хороших маток если она не введена в роевое состояние :IMHO1:.

ІМХО в предройовий стан, адже застосовуючи методом прививки ми намагаємся не лише планово отримати якісних маток, але й  таким чином не допустити зростання рійлисті бджолосімей

2 часа назад, davolodya сказал:

Ось для початку електронна версія, поки некупите друкований екземпляр. Рекомендую уважно ознайомитися,  там є відповіді на ВСІ  Ваші запитання.  Неображайтеся, але Вам важко щось пояснювати, бо Ви знаєте своє. Вже кілька людей вказали, що 6 рамок з засівом давати в виховалку неправильно, а Ви далі доводите, що нічого поганого в тому непобачили... Може хоч до Руттнера прислухаєтеся...

За книгу дуже дякую :az:, що до кількості рамок з засівом, років два тому  десь прочитав  що 2 - ві рамки  бджоли може виховати рамку личинок, в пам'яті і відклалось ( можливо написав такий "спеціаліст" як і я )  що на поєму досвіді... в перший рік пасічникування піймав рій на дві рамки, знаючи щоб прив'язати рій до житла потрібно дати  відкритий розплід, по не досвідченності дав рамку повністю засіяну яйцем, рій на тій рамці і "замерз" зовсім припинив свій розвиток. На наступний рік мене таки мучить те що раніше читав і мій досвід із роєм на дві рамки, а провірити на свїх бджолах шкода , і тут на початку червня піймав знову рій але на 4-ри рамки можливо трішки більше,  рій не врахований тому даю 1р корму + 1р перги і дві рамки чистого яйця  рій добре впорався із цими рамками і пішов розвиватисся, далі як читав так і слухав в лекціях що сім'я на 10р принесе  приблизно 10кг меду, а якщо обєдинити двіі сімї по 10-ть рамок вже принисуть не 20кг меду а 25 ато і 30кг. Згідно раніше прочитаного на 1р яйця треба дві рамки бджоли, але є досвід що рій на дві рамки бджоли не витягує рамку яйця, а рій на 4-ри рамки справляєця з двома рамками яйця.+ до цого обєднав медові досядження при обєднанні двох сімей на 10р, і зробив такий усний висновок: якщо 2р бджоли з 1 р яйця не справляєця, але 4р бджоли із двома рамками яйця вже справилась, то на 3 р яйця і 6р бджоли буде і ще легше, і т.д.( я так думав ) алеж свої познання намагаюсь поповнювати в результаті чого з'явився сумнів що до тих 6р рамок яйця що я ставлю, саме тому і розпочав цю бесіду, десь на попередніх сторінках і писав про це , сперечаюсь ( за що вибачаюсь ) не тому що відчуваю свою правоту, а хочу дійсно зрозуміти.

2 часа назад, AVA сказал:

Ідея ніби вірна но виконаня :hmm:, інтересне що привило до такого варіанта 

Можна зробить простіше 

Здаєця ( якщо не помиляюсь) Володимир Георгійович Кашковський сказав що, не жалійте гарні сімї  а діліть швидше добєтесь гарного результату,  на 14 день від яйця роздаю маточники а сім'ю виховатильку ділю на 3-ри відводка по 5-ть рамок і добре бджоли, саме тому  намагаюсь набрати що найбільше бджоли на період діління, та обєднав це з  бджолами годувальницями ( 6р яйця ).

2 часа назад, Lefty сказал:

Ви зациклились на так званій цілосності  проте зовсім не берете до уваги процеси які відбуваються в нормальній  бджолиній сімї.

Я намагався обєднати всі вимоги одночасно, але в своїх діях не був впевнений ( хоча і матки мене повністтю влаштовують ) саме тому і описив свій метод до дрібниць,

також розумів що одночасно 6 -ть рамок яця викличе різні відгуки, але мені головне зробити висновки, в любому випадку 6-ть рамок яйця одночасно ставити вже не буду.

Друзі :az::az::az:, величезна всим подяка :hi: що приєдналисся до обговорювання , якщо когось чимось образив прошу вибачити !!! воно ж як... зайти задати питання на форумі  відповідів наврядчи отримаєш , тому приміняв метод стресу  як як при виводі маток :ah: :), провокував коллег дати мені  підзатильники,  після чого досвідчені  коллеги ткнули мене носом в мої помилки та порушення, звісно не сильно приємно але висновки зробив, ще раз всим дякую :hi::hi::hi:.

Книжка Рутнера, це звичайно добре і є повчальною. Але я не бачу нічого поганого як наші маткарі  досвідом поділяться (як формують стартера чи сім'ї виховательки) Але зазвичай  вони (маткарі) думають, що вирощують майбутніх конкурентів. Як на мене, то це просто Смішно.

10 минут назад, FES сказал:

думають, що вирощують майбутніх конкурентів. 

Про вирощування конкурентiв мова не ведеться 

А ось втрату потенцiйних покупцiв маток ,

навiть Гайдар вiдчувае :rofl:

• Подобається 4
  • Дякую 1
  • Ха-Ха 3

15 минут назад, Мико сказал:

А ось втрату потенцiйних покупцiв маток ,

Ну пасічник який має сімей 15+ зобов'язаний вміти виводи самостійно маток. Не купувати ж постійно їх.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...