ДобровоЛ Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 Ряст (Corydalis Med.), рід переважно багаторічних зіллястих рослин з родини м'якуватих з підземними шишками-бульбами або бульбами з розгалуженим коренем. Квітки в ґронах. На Україні — 7 видів, поширених по лісах і чагарниках. Найпоширеніші: ряст порожнистий (С. cava Mill.), по всій Україні, крім Лівобережного Степу; ряст Маршалла [С. Marschalliana (Pall.) Pers.], звич. в східній частині Лісостепу і злаково-лучного Степу; ряст Галлера (С. Halleri Wild.) по всій Україні. Ряст росте в листяних лісах. Рослина тіньовитривала. Цвіте у березні - квітні. Поширений на Поліссі, в Лісостепу. Він часто вкриває землю суцільним килимом, наповнюючи довколишній ліс приємним духмяним запахом нектару. Добре діє на швидкий розвиток бджолосімей, які збирають з рясту нектар та поживний пилок. Декоративна, медоносна та лікарська рослина. Рясти бульбистий і Галлера - гарні ранньовесняні декоративні рослини. Рекомендуються для родючих ґрунтів під світлими листяними насадженнями у скверах, парках і лісопарках, для напівзатемнених клумб, бордюрів. Ряст легко вирощується з насіння. При сівбі свіжозібраним насінням він зацвітає на другий-третій рік життя. Слід тільки стежити за достиганням насіння, бо плодики рясту швидко розтріскуються і з нього висипається насіння. Висівають його у легкий перегнійний ґрунт. Рясти - посередні ранньовесняні медоноси. У бульбах рясту бульбистого міститься близько 12 різних алкалоїдів, серед них найбільш отруйні бульбокапнін, а також корітуберин, корікаванін, корідин тощо. Бульбокапнін має снотворні властивості і рекомендується для загальної анестезії, причому вказується, що ін’єкції бульбокапніну замінюють морфін і скополамін. Застосовують бульби також як заспокійливий і глистогінний засіб, але останнім часом дуже рідко. Збирають порожнисті бульби навесні, викопуючи їх лопатами. Сушать у затінку, зберігають у коробках, вистелених папером. Як отруйну рослину її зберігають окремо. У зв'язку з масовою заготівлею на букети рясти потребують охорони. Джерело: Єлін Ю.Я., Зерова М.Я., Лушпа В.І., Шаброва С.І. Дари лісів. – К.: «Урожай», 1979 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted April 12, 2014 Author Share Posted April 12, 2014 Знаю декого, хто кочує постійно в ліс на ряст у нашій лісостеповій зоні, тобто на Київщині. Хвалилися, що результат - супер. Значно підсилюються сім'ї. Мабуть тому, що нектарники у цієї рослини легкодоступні та й зарості її схожі на квітуючий килим. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted March 16, 2020 Author Share Posted March 16, 2020 Головатий ряст у мене розсіявся по всій дачі.Постараюсь тепер на батьківщині накопати й насадити тут у себе в лісі біля пасіки. У мене на Правобережжі він росте в лісі густо. І як зацвітає - то це килим. А тут під Броварами його не видно... Рясти успішно вирощують, як ранньовесняні декоративні рослини в садах, парках, на газонах. Садівники радять розмножувати їх щойно зібраним насінням. Сіянці зацвітають на 2-3 рік і добре ростуть на родючих, вологих грунтах у напівтіні. Після цвітіння і дозрівання плодів, ряст “впадає в сплячку” до наступного сезону вегетації. Найкраще цю красу забирати з собою на фото, писати з них картини, адже щойно зірвана квітка вже на наступний день скидає свої суцвіття і в'яне. Разом з рястом у лісі можна побачити білі анемони, жовтяниці, різнобарвні медунки. 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted March 16, 2020 Author Share Posted March 16, 2020 У мене якраз він зацвів на дачі. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Макс_Скрипник Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 16.03.2020 в 14:28, ДобровоЛ сказав: У мене якраз він зацвів на дачі. А у мене цвіте вже 5 день. Тільки бджоли на ньому не має, вранці до -6 кожного дня. І вдень до +6-8. Чогось у мене ряст не розростається, навіть не весь прийнявся після пересадки:( Абрикос і персик ось-ось розлупаються. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted March 18, 2020 Author Share Posted March 18, 2020 22 години тому, Макс_Скрипник сказав: А у мене цвіте вже 5 день. Тільки бджоли на ньому не має, вранці до -6 кожного дня. І вдень до +6-8. Чогось у мене ряст не розростається, навіть не весь прийнявся після пересадки:( Абрикос і персик ось-ось розлупаються. Я теж так думав. Але через років два виявилось - він потихеньку засіяв метрів з десять довкола. Не дарма ж у лісі він зацвітає суцільним килимом. І головне, це не є якимсь конкурентом іншим культурам чи квітам. До того як вони почнуть рости, він вже й відцвітається. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pchelnik 2 Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 Як згадувалося, він добре діє на швидкий розвиток бджолосімей, які збирають з рясту нектар та поживний пилок. І хоч в цей час вже підходять з своїм цвітінням інші рослини, він все ж є незаперечним поставщиком і нектару і пилку. У нас дехто навіть кочує до лісу на період його цвітіння. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pchelnik 2 Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 А ось що і я познаходив в інтернеті про цю рослину: Квітки рясту бульбистого Ряст бульбистий Невелика (10-30 см заввишки), ефемероїдна рослина з підземною бульбою при основі стебла. Бульба спочатку щільна, майже яйцеподібна, пізніше порожниста і набуває форми широкого конуса, з верхівки якого виходить стебло з двома черговими черешковими двічі трійчастими листками. Частки листка глибоко дво-, трироздільні або надрізані, довгасті, при основі клиноподібні. Квітки неправильні, брудно-пурпурові, лілові, червонуваті або білі з цілісними приквітками. Квітки зібрані у верхівкові китицеподібні суцвіття. Оцвітина подвійна. Чашолистків два, вони дрібні і рано опадають. Віночок роздільнопелюстковий, з чотирма попарно супротивними пелюстками, верхня пелюстка зі шпоркою. Тичинок дві, маточка одна, з одним нитчастим стовпчиком і головчастою приймочкою. Зав'язь верхня. Плід — стручкоподібна двостулкова коробочка, плодоніжки втричі коротші за плід. Життєвий цикл[ред. | ред. код] Розвиток рослини починається ще восени. Саме в цей час на бульбі закладається брунька. З неї за зиму виростає довгий росток, який навесні швидко з'являється на поверхні ґрунту. Зверху він прикритий щільною напівпрозорою плівкою-футляром, яка захищає його від механічного пошкодження. Як тільки росток з'являється над землею, футляр розривається поздовжньою щілиною, вивільняючи зігнуте, недорозвинене стебло з листками і суцвіттям. Стебло швидко, протягом кількох днів, розправляється, розгортає листки і зацвітає бузковими квітками. Цвіте у березні — квітні. Насіння, що має поживний принасінник, розтягують по всьому лісу мурашки. Рослина, яка виросте з насінини, зацвіте тільки на четвертий-п'ятий рік життя. Екологія[ред. | ред. код] Росте в світлих листяних лісах і по чагарниках. Знайдено в урбанізованих екотопах (парки, напівприродні ділянки).[2] Рослина тіньовитривала. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pchelnik 2 Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 23 часа назад, Макс_Скрипник сказал: А у мене цвіте вже 5 день. Тільки бджоли на ньому не має, вранці до -6 кожного дня. І вдень до +6-8. Чогось у мене ряст не розростається, навіть не весь прийнявся після пересадки:( Абрикос і персик ось-ось розлупаються. @Макс_Скрипник - Насіння, що має поживний принасінник, розтягують по всьому лісу мурашки. Рослина, яка виросте з насінини, зацвіте тільки на четвертий-п'ятий рік життя. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Макс_Скрипник Posted March 19, 2020 Share Posted March 19, 2020 18.03.2020 в 18:23, Pchelnik 2 сказав: @Макс_Скрипник - Насіння, що має поживний принасінник, розтягують по всьому лісу мурашки. Рослина, яка виросте з насінини, зацвіте тільки на четвертий-п'ятий рік життя. Вдома мурах майже нема. Думаю головна проблема, що він не розростається це спека і посуха, в тріщини можна руку просунути. Я живу на півдні майже без дощів. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted March 19, 2020 Author Share Posted March 19, 2020 24 хвилини тому, Макс_Скрипник сказав: Вдома мурах майже нема. Думаю головна проблема, що він не розростається це спека і посуха, в тріщини можна руку просунути. Я живу на півдні майже без дощів. Можливо, що й посуха цьому причина. Але ряст встигає викинути насіння ще ранньою весною. І він полюбляє легкий грунт, покритий листям. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dacha Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 В 19.03.2020 в 19:15, ДобровоЛ сказал: Можливо, що й посуха цьому причина. Але ряст встигає викинути насіння ще ранньою весною. І він полюбляє легкий грунт, покритий листям. Но если укорениться, то пчелки очень быстро ранней весной действительно будут иметь хороший и надежный взяток для развития. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pchelnik 2 Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 2 минуты назад, dacha сказал: Но если укорениться, то пчелки очень быстро ранней весной действительно будут иметь хороший и надежный взяток для развития. Так и есть . Наблюдал я в одном месте у нас, правда, лес был лиственный. Так за три года ряст там зарос прямо ковром. А красота то какая ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бджолопотам Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 Ну і в кого можна поживитись насінням? Під боком цілий ліс листяний - роботи по засіву непочатий край 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ысч Posted March 23, 2020 Share Posted March 23, 2020 Я думаю що у мене вся пасіка засіяна чи то якимось різновидом рясту, чи то якимось різновідом яснотки. Більш схоже на яснотку, але дуже низькоросле, і зараз вже квітує, хоча для яснотки ще зарано. Справжній ряст теж є, я привіз його з лісу, теж зараз квітує. Спробую сфоткати, може спільнота допоможе визначитись, що воно таке. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VВиталий Posted March 23, 2020 Share Posted March 23, 2020 Росте і в мене такий ряст,квітує дуже рано, бджоли залюбки його відвідують.Років з двадцять тому, накопав його у Вінницьких лісах,прижився і потихенько насівається. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dacha Posted March 24, 2020 Share Posted March 24, 2020 В 22.03.2020 в 23:42, Бджолопотам сказал: Ну і в кого можна поживитись насінням? Під боком цілий ліс листяний - роботи по засіву непочатий край Ліпше починати розсаджувати цибульками. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бджолопотам Posted March 24, 2020 Share Posted March 24, 2020 52 хвилини тому, dacha сказав: Ліпше починати розсаджувати цибульками. Та я не проти... Та де їх взяти? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Укроп Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 Була думка цієї весни вивезти сімей з 20 на Ірдинське болото. Але прийдешні морози всю охоту відбили. На Ірдинських болотах його стільки росте, що напевно то є найбільші зарослі рясту в Україні. На болоті мороз завжди більший, аніж у мене в селі, тому думаю що він цього року померз. Були роки, що люди хто на нього кочував,умудрялись меду з нього взяти трохи. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dacha Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 6 часов назад, Укроп сказал: Була думка цієї весни вивезти сімей з 20 на Ірдинське болото. Але прийдешні морози всю охоту відбили. На Ірдинських болотах його стільки росте, що напевно то є найбільші зарослі рясту в Україні. На болоті мороз завжди більший, аніж у мене в селі, тому думаю що він цього року померз. Були роки, що люди хто на нього кочував,умудрялись меду з нього взяти трохи. Это растение зимостойкое, как я наблюдал. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dacha Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 18 часов назад, Бджолопотам сказал: Та я не проти... Та де їх взяти? Накопать в лесу. У вас на Волыни его много, я как-то видел. Сам хочу тоже это сделать. Растение хорошо переносит посадку.Уже видел в соседа вдома. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мико Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 23 минуты назад, dacha сказал: Накопать в лесу. У вас на Волыни его много, я как-то видел. Сам хочу тоже это сделать. Растение хорошо переносит посадку.Уже видел в соседа вдома. Я накопал и посадил под забором , под нуками ,вместе с ними и пролесков 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
СЄРЖ Posted March 26, 2020 Share Posted March 26, 2020 24.03.2020 в 20:13, Бджолопотам сказав: Та я не проти... Та де їх взяти? в нас його багато, шукай 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Макс_Скрипник Posted March 26, 2020 Share Posted March 26, 2020 Сьогодні провів інспекцію біля кущиків рясту....і ура, знайшов кількв маленьків листиків рясту, отже насіявся тепер чекаєм 4 роки до цвітіння. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dacha Posted March 30, 2020 Share Posted March 30, 2020 В 26.03.2020 в 18:23, Макс_Скрипник сказал: Сьогодні провів інспекцію біля кущиків рясту....і ура, знайшов кількв маленьків листиків рясту, отже насіявся тепер чекаєм 4 роки до цвітіння. Та не переживайте! В следующем году зацветет , это точно! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts