Ivan Ivanovich Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 До вас вже перевірили- РутЯ не повністю погоджуюся з цим твердженням. Взять хоча б пасіку поляка Стефана Ткачука(царство йому небесне). Пасіка налічує 2500 сімей і утримується у вуликах на 14 даданівських рамок з 1 магазином. Стефан одно время ездил в Америку научиться современному пчеловодству. И даже завел почти 100 семей в американских лангстротах но после решил, что для наших условий лежак лучше и лангстроты свел все. Сейчас они делают ульи сами и только такой конструкции. Так що я краще ще один раз перевірю, бо наше життя досить коротке, щоб робити неправильний вибір системи вуликів. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivan Ivanovich Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Умене вся пасіка, українські 14р 2-3корпуси зимують дуже добреЯ про те ж. У мене раніше теж вся пасіка була в українських лежаках. 3 роки як почав використовувать рути, але мене вони не повністю влаштовують, тому й роблю спроби поєднать 2 системи. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tryten Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 До вас вже перевірили- РутРут для наших медоносів малуватий Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мико Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Рут для наших медоносів малуватийКак может быть многокорпусный на рамку 230 быть маловат 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ЛГБ Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Рут для наших медоносів малуватийГыы, это как маловат? Рут он ваще какбы безразмерный, хоть 5 хоть 6 корпусов ставь. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Как может быть многокорпусный на рамку 230 быть маловат Я аж засміявся! З нього можна хмарочоси вибудовувати, була б відповідна драбина! А ви, Мико, лежак отстоєм називали! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Розміщення - тисячі невеличких сіл та хуторів.Плата за розміщення мізерна.Клімат і медоноси кращі за більшість американських Штатів А ви знайомі з " Кліматом і медоносами більшості американських Штатів" ? Вони настільки різні, що ви й уявити не взмозі...А пасічництво там промислове, пов"язане лише з кочівлями пасік більше за 1000 сімей з півдня й до самої півночі Аляски. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Западинчук Вадим Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Користуюсь багатокорпусними вуликами 10ти рамочні, набірні корпуси на 145 рамку в низу рамка на 300. В кожному корпусі льоток дно сітчасте, корпуса без фальців. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Западинчук Вадим Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 В американських вуликах використовують вулики з нижнім льотком. Хочеться взнати чи є принциповість розміщення льотка тільки в дні? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tryten Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Гыы, это как маловат? Рут он ваще какбы безразмерный, хоть 5 хоть 6 корпусов ставь.Можна поставить 10 а як зним працювать.Потрибно хочаб 12-14 на 300 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Саша@ Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Моя думка така,Якщо це промыслова пасіка в 500 сімей і більше,щоб небуло лишніх головняків повинна бути одна рамка,один корпус,нуклеуси під цю рамку.И вся технология вистроена пид цю систему.А якщо сімей не багато то можна проводити єксперементи хоть все життя і істени не найдете. 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 В американських вуликах використовують вулики з нижнім льотком. Хочеться взнати чи є принциповість розміщення льотка тільки в дні?Так. Усе залежить від методу. Якщо нижній лише, тот у верхні не повинен попадати розплід. Бо може бути і рій. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
гигиги Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 В американських вуликах використовують вулики з нижнім льотком. Хочеться взнати чи є принциповість розміщення льотка тільки в дні?Льоток в дні не обов'язковий. Просто це закріпилося десь чи не в підсвідомості, і всі роблять льоток в дні, ніби він там дуже необхідний. На мою думку, льоток в дні потрібний літом в спекотну погоду для вентиляції. Ось є така думка (цей текст я вже розміщав, автор - М. Буш має близько 200 сімей, льотки прямо під кришкою): Я оставил только верхние летки, никаких нижних летков у дна. Я знаю, есть люди, которые или ненавидят верхние летки или наоборот думаю, что с их помощью можно исцелить рак или получить двойной урожай меда. Я так не думаю, но мне нравятся такие летки вот почему:1) Я никогда не волнуюсь, что пчелы не смогут попасть в улей из-за высокой травы. Нет необходимости выкашивать траву – меньше работы;2) Я никогда не волнуюсь, что пчелы не будут иметь выхода из-за слишком высоких сугробов снега (пока сугроб не достанет до крышек ульев). Поэтому мне не нужно отбрасывать снег после сильных снегопадов, что бы очистить летки;3) Я никогда не волнуюсь о заслонах от мышей или о мышах, которые пролезли в улья;4) Я не волнуюсь о скунсах или опоссумах, которые едят пчел;5) В совокупности с сетчатым дном получается хорошая вентиляция летом;6) Я могу сэкономить деньги, покупая (или изготавливая) простые перемещаемые крышки. Большинство моих крышек – это кусок фанеры, обшитый гонтом. Но некоторые шире, чем внутренние крышки, которые у меня уже были раньше;7) Зимой я не волнуюсь о мертвых пчелах, забивающих нижний леток;8) Я могу установить улья на восемь дюймов ниже, потому что мне не нужно беспокоиться о мышах и скунсах, и мне легче ставить и снимать корпуса;9) Когда улья стоят ниже, они меньше обдуваются ветром;10) Такие летки хорошо работают в длинных линейчатых ульях, когда я ставлю надставки и пчелы вынуждены пройти через них, что бы попасть в улей;11) Если сверху положить пенопласт, то с верхними летками зимой меньше конденсата. Но помните, если нет нижнего летка, и вы используете разделительную решетку (я не использую), то вам нужно как-то выпускать трутней. Отверстие внизу размером 3/8" решает эту задачу. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олександр Васильєв Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Таких железных аргументов еще не видел . Вот Буш заливает. .Это лучше оставить для темы о летках . 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nibond Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Моя думка така,Якщо це промыслова пасіка в 500 сімей і більше,щоб небуло лишніх головняків повинна бути одна рамка,один корпус,нуклеуси під цю рамку.И вся технология вистроена пид цю систему.А якщо сімей не багато то можна проводити єксперементи хоть все життя і істени не найдете.З цим не можна не погодитись, але потрібно уточнити.Коли ми говоримо про єдиний корпус і єдину рамку, то маємо на увазі основні розміри. Але, наприклад, рамку на 230 і корпус на 230 можна зробити по різному. В результаті навіть на одній пасіці можна знайти різні конструкції рамок. А це також перепона для промислового бджільництва, коли неможливе використання не тільки зарубіжного, а й вітчизняного обладнання. Про це вже говорив Гуслій Ю.М., що відсутність у нас єдиної конструкції і розмірів рамки робить неможливим застосування автоматичних ліній по відкачці меду.Те ж і з іншими компонентами.Так, що при плануванні промислової пасіки в основу потрібно закладати загальноприйняті стандарти. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ЛГБ Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 В американських вуликах використовують вулики з нижнім льотком. Хочеться взнати чи є принциповість розміщення льотка тільки в дні?Летки только в дне применяют для того, чтобы в роевую пору ставить на них летки с розделительной решеткой, матка не сможет вылететь с улья. Так борются с роями на больших промышленных пасеках, один из главных минусов этого метода - это трутни которые забивают всю решетку и ее нужно переодически чистить. Но темнемение этот метод считается самим эфективным в борьбе с роением. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Льоток в дні не обов'язковий. Просто це закріпилося десь чи не в підсвідомості, і всі роблять льоток в дні, ніби він там дуже необхідний. На мою думку, льоток в дні потрібний літом в спекотну погоду для вентиляції. Ось є така думка (цей текст я вже розміщав, автор - М. Буш має близько 200 сімей, льотки прямо під кришкою): .....................................................................3) Я никогда не волнуюсь о заслонах от мышей или о мышах, которые пролезли в улья;4) Я не волнуюсь о скунсах или опоссумах, которые едят пчел;5) В совокупности с сетчатым дном получается хорошая вентиляция летом;6) Я могу сэкономить деньги, покупая (или изготавливая) простые перемещаемые крышки. Большинство моих крышек – это кусок фанеры, обшитый гонтом. Но некоторые шире, чем внутренние крышки, которые у меня уже были раньше;7) Зимой я не волнуюсь о мертвых пчелах, забивающих нижний леток;8) Я могу установить улья на восемь дюймов ниже, потому что мне не нужно беспокоиться о мышах и скунсах, и мне легче ставить и снимать корпуса;9) Когда улья стоят ниже, они меньше обдуваются ветром;10) Такие летки хорошо работают в длинных линейчатых ульях, когда я ставлю надставки и пчелы вынуждены пройти через них, что бы попасть в улей;11) Если сверху положить пенопласт, то с верхними летками зимой меньше конденсата. Но помните, если нет нижнего летка, и вы используете разделительную решетку (я не использую), то вам нужно как-то выпускать трутней. Отверстие внизу размером 3/8" решает эту задачу. Особливо актуально для нас оце - 4) Я не волнуюсь о скунсах или опоссумах, которые едят пчел; 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Летки только в дне применяют для того, чтобы в роевую пору ставить на них летки с розделительной решеткой, матка не сможет вылететь с улья. Так борются с роями на больших промышленных пасеках, один из главных минусов этого метода - это трутни которые забивают всю решетку и ее нужно переодически чистить. Но темнемение этот метод считается самим эфективным в борьбе с роением.Абсолютно не згоден тут з вами. Хіба ж це по промисловому з РР на льотках? Перше - треба тримати відповідні породи і лінії бджіл, можна підрізати крила маткам і недопускати перенаселення. От і всі примудрості... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ЛГБ Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Абсолютно не згоден тут з вами. Хіба ж це по промисловому з РР на льотках? Перше - треба тримати відповідні породи і лінії бджіл, можна підрізати крила маткам і недопускати перенаселення. От і всі примудрості...Ну конечно я писал про помышленную пасеку, ведь невозможно на пасеке в 2000 семей обрезать всем старым маткам крылья, это будет не рентабельно. Намного проще поставить на леток разделительную решетку и невыпустить матку. А породы на промышленных пасеках США в основном карника, в принципе как и у нас, в последне время эта порода приобретает популярность. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tryten Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Таких железных аргументов еще не видел . Вот Буш заливает. .Это лучше оставить для темы о летках . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 ...Намного проще поставить на леток разделительную решетку и невыпустить матку. А породы на промышленных пасеках США в основном карника,....Не згоден. Там італійок найбільше. А що простіше - запитайте у бджіл, що з повними зобиками та обніжками будуть долати роздільні решітки перед льотками. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nibond Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Перше, що вражає, так це темп роботи. Спочатку здається ніби прискорена зйомка. Викликає сумнів, що відкачають 80 тон, адже відбирають всього по одному медовому корпусу. Можливо він мав на увазі за весь сезон, ну тоді можна позаздрити - по 266 кг на сім'ю. Із каністрочки, як я зрозумів, наливається репелент. Решітки як польські віндуринові, але замітно більша прохідність і кладуть без обв'язки безпосередньо на стільники . Дмитро знімає решітку і сміло кидає її на землю, є там матка чині, як здалось, не заморочується. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
гигиги Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Добре. Зроблено: http://tochok.info/forum/index.php?/topic/123-летки/&page=5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pr1zZ Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 А породы на промышленных пасеках США в основном карника, в принципе как и у нас, в последне время эта порода приобретает популярность.В США в основном - Итальянка, а не Карника... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ильич (альп) Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Викликає сумнів, що відкачають 80 тон, адже відбирають всього по одному медовому корпусу.Автор сказал раздельно 8-10 тонн. Так что по 26-30кг с улья за эту качку 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts