Урош Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 Тут розповідають про штучне роїння що це "головняк".... А як виводили маток в 50-60 роки? Вчора ходив до діда який з 47 по 91 рік пропрацював на колгоспній пасіці. Так ось тоді ройові матки це і був їх племенний матеріал. І все це найкращі сім'ї вганялися в рійку штучно. Бо нічого в ті часи другого не було де взяти. І зимували на медові. Та і кліща ще тоді не було. А план по здаваю меду требували теж. І сім'ї що роїлися давали багато меду, але від них вже маток не виводили. А в кінці сезона такі сімї розформовувалися а матка знищувалась. Матки виводили від сімей що не роїлися. Дід має два значки ВДНХ-СССР. А це поїхати в радянському союзі зі своїми бжолами на ВДНХ це вищій пілотаж для бджоляра. 4 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
shersand Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 17 минут назад, Урош сказал: І сім'ї що роїлися давали багато меду Странно , я считал, что семья, которая входит в роевое практически прекращает продуктивный лет на довольно продолжительное время, плюс потеря приличной части отборной пчелы, что уходит с роем. Потому и на пасеках медового направления роение не приветствуется, а тут такое... 6 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Гурович Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 11 часов назад, Петрович 49 сказал: "Искуственное роение" - то дещо інше. Я писав про штучне (рос. искуственное) введення в ройовий стан. Для цього сім'ю весною "затиснути", значить не розширювти, тобто нічого не робити. Трохи контролю (інтенсивністю льоту, борода...) До виходу рою взяти маточники, зробити відводки. Все просто. Дивно, що це для Вас "головняк ещё тот". Да, всё просто. Только эта простота не гарантирует точных, а главное - нужных, сроков. Вот в чём вся проблема.А любой метод искусственного выведения даст Вам матку к нужному Вам сроку. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Гурович Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 43 минуты назад, Урош сказал: Тут розповідають про штучне роїння що це "головняк".... А як виводили маток в 50-60 роки? Вчора ходив до діда який з 47 по 91 рік пропрацював на колгоспній пасіці. Так ось тоді ройові матки це і був їх племенний матеріал. І все це найкращі сім'ї вганялися в рійку штучно. Бо нічого в ті часи другого не було де взяти. І зимували на медові. Та і кліща ще тоді не було. А план по здаваю меду требували теж. І сім'ї що роїлися давали багато меду, але від них вже маток не виводили. А в кінці сезона такі сімї розформовувалися а матка знищувалась. Матки виводили від сімей що не роїлися. Дід має два значки ВДНХ-СССР. А це поїхати в радянському союзі зі своїми бжолами на ВДНХ це вищій пілотаж для бджоляра. Бред какой то Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
davolodya Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 1 година тому, Урош сказав: Тут розповідають про штучне роїння що це "головняк".... А як виводили маток в 50-60 роки? Вчора ходив до діда який з 47 по 91 рік пропрацював на колгоспній пасіці. Так ось тоді ройові матки це і був їх племенний матеріал. І все це найкращі сім'ї вганялися в рійку штучно. Бо нічого в ті часи другого не було де взяти. І зимували на медові. Та і кліща ще тоді не було. А план по здаваю меду требували теж. І сім'ї що роїлися давали багато меду, але від них вже маток не виводили. А в кінці сезона такі сімї розформовувалися а матка знищувалась. Матки виводили від сімей що не роїлися. Дід має два значки ВДНХ-СССР. А це поїхати в радянському союзі зі своїми бжолами на ВДНХ це вищій пілотаж для бджоляра. Колись давно, і сьогодні, це дуже різні речі. Ви запитайте того діда, який був план, скільки кг на сім'ю. Зараз часи змінилися, апетит пасічників збільшився значно. Бджола теж змінилася, стали доступні чистопородні бджоли різних порід, а вони вимагають зовсім інших підходів. Якщо є кілька сімей для хоббі, тоді можна і з роїнням бавитися, а при наявності великої пасіки роїння зло, з ним борються різними способами. Ви собі уявіть, починаєте мед відкачувати, а тут 5-6, або і більше роїв виходить одночасно. Що будете робити? Мед далі відкачувати, чи рої ловити? Тому ройові методи розведення сімей і маток- це шлях в нікуди 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
К. А. Е. Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 44 минуты назад, Гурович сказал: Бред какой то Вы не правы. Ни с точки зрения этики. Ни с точки зрения того, что применялось и сейчас применяется И сейчас я знаю пчеловода который расширяет пасеку через отводки,доведя семью до роевого и поделив её. И пасека у него не маленькая. Качает со своих местных больше других и отводки ещё продает 5 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
К. А. Е. Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 13 минут назад, davolodya сказал: Колись давно, і сьогодні, це дуже різні речі. Ви запитайте того діда, який був план, скільки кг на сім'ю. Зараз часи змінилися, апетит пасічників збільшився значно. Бджола теж змінилася, стали доступні чистопородні бджоли різних порід, а вони вимагають зовсім інших підходів. Якщо є кілька сімей для хоббі, тоді можна і з роїнням бавитися, а при наявності великої пасіки роїння зло, з ним борються різними способами. Ви собі уявіть, починаєте мед відкачувати, а тут 5-6, або і більше роїв виходить одночасно. Що будете робити? Мед далі відкачувати, чи рої ловити? Тому ройові методи розведення сімей і маток- це шлях в нікуди Рои летят не тогда, когда мед качают, а тогда, когда мёда нет 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Урош Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 2 минуты назад, davolodya сказал: Колись давно, і сьогодні, це дуже різні речі. Ви запитайте того діда, який був план, скільки кг на сім'ю. Зараз часи змінилися, апетит пасічників збільшився значно. Бджола теж змінилася, стали доступні чистопородні бджоли різних порід, а вони вимагають зовсім інших підходів. Якщо є кілька сімей для хоббі, тоді можна і з роїнням бавитися, а при наявності великої пасіки роїння зло, з ним борються різними способами. Ви собі уявіть, починаєте мед відкачувати, а тут 5-6, або і більше роїв виходить одночасно. Що будете робити? Мед далі відкачувати, чи рої ловити? Тому ройові методи розведення сімей і маток- це шлях в нікуди Так згоден з Вам цілком на усі 100% але біологі бджоли не змінилися. І в ті роки здавали меду по 50 кг. Дід призентував мені цілу скриню там і амбарні журнали ще з 50 років, в яких записи, малюнки і листи з усього радянського союзу. Я вчоро усю ніч читав. В інтернеті такої інформації немає. Так розумію що то все застаріло вже. Технології бджольництва теж не стоять на місті. Так для мене бджоли це не заробіток. Мені вистачає пенсії. І ройових маток я теж не виводив. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
davolodya Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 2 хвилини тому, КАЕ сказав: Рои летят не тогда, когда мед качают, а тогда, когда мёда нет Медозбори бувають різні, ранні, середні, пізні. Незнаю як у Вас, а наші рої починають літати після першого взятку, це приблизно акація.якраз після акації відкачка меду, і одночасно обрив взятку. Тому в моїй місцевості роїння і відкачка меду повністю співпадають. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Урош Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 2 минуты назад, davolodya сказал: Медозбори бувають різні, ранні, середні, пізні. Незнаю як у Вас, а наші рої починають літати після першого взятку, це приблизно акація.якраз після акації відкачка меду, і одночасно обрив взятку. Тому в моїй місцевості роїння і відкачка меду повністю співпадають. В мене країнка дость ройлива але миролюбність її це зводить на нівець. Є способи втримати від ройливості. Звісно як-що в вас 100 чи більше сімей і Ви з ройливістю не дасте їм ради. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
AVA Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 Только что, КАЕ сказал: И сейчас я знаю пчеловода который расширяет пасеку через отводки,доведя семью до роевого и поделив её. И пасека у него не маленькая. Добавлю , это метод для пасеки до 30 ТРИДЦАТИ семей и не стоит его приравнивать к пасекам от 50+ Это метод для тех, кто не может переносить личинок Я спрашивал за применение этого метода для получения неплодок до 1-5 мая , ( связано с местными медоносами ) когда почти невозможно применить стандартый перенос личинок , очень плохая погода, Ни кто в здравом уме не будет применять этот метод на пасеке в 100 семей и тем более брать его за основу. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Урош Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 16 минут назад, davolodya сказал: Медозбори бувають різні, ранні, середні, пізні. Незнаю як у Вас, а наші рої починають літати після першого взятку, це приблизно акація.якраз після акації відкачка меду, і одночасно обрив взятку. Тому в моїй місцевості роїння і відкачка меду повністю співпадають. А у чому різниця між Львівською та Вінницькою обл. по клімату? Я дость довгий час служив у Львівський обл. це Хирів та Рава-Русская. Ну може трохи більше дощів. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
davolodya Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 18 хвилин тому, Урош сказав: А у чому різниця між Львівською та Вінницькою обл. по клімату? Я дость довгий час служив у Львівський обл. це Хирів та Рава-Русская. Ну може трохи більше дощів. Незнаю який клімат у Вінницькій обл, у нас тепло починається відносно рано, є безліч ранніх пилконосів, тому є стрімкий весняний розвиток бджолосімей. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
К. А. Е. Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 50 минут назад, AVA сказал: Добавлю , это метод для пасеки до 30 ТРИДЦАТИ семей и не стоит его приравнивать к пасекам от 50+ Это метод для тех, кто не может переносить личинок Я спрашивал за применение этого метода для получения неплодок до 1-5 мая , ( связано с местными медоносами ) когда почти невозможно применить стандартый перенос личинок , очень плохая погода, Ни кто в здравом уме не будет применять этот метод на пасеке в 100 семей и тем более брать его за основу. Там как раз больше 50 семей и дай Бог каждому столько здравого смысла. Я бы сомневался о здравом смысле у тех кто в моей местности мечтает о роевом состоянии в семье на 1 мая В такие сроки таких условий у нас нет и гораздо проще тем, кто не умеет переносить получать маток подрезкой сота 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Петрович 49 Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 3 часа назад, shersand сказал: Странно , я считал, что семья, которая входит в роевое практически прекращает продуктивный лет на довольно продолжительное время, плюс потеря приличной части отборной пчелы, что уходит с роем. Потому и на пасеках медового направления роение не приветствуется, а тут такое... Звичайно, Ваша правда. Пояснити оту цитату від Урошевого діда можна наступним чином. Ройовий стан ліквідовався якимось способом, їх безліч, можливо у діда була своя "фішка". Найдоступніше - поділ. На сім'ю працюють дві матки. Після "ройової гарячки" об'єднана або підсилена сім'я "дасть багато меду". Логічно запитати - з чого? Пізні медоноси: гречка (кожен колгосп сіяв), соняшник (звісно, менше, ніж тепер), бур'яни. Особлива роль бур'янів. Молоде покоління буде здивоване, але з полів пшениці, жита, проса збирали більше меду (і якіснішого), ніж з соняшника. Про кукурудзу і Хрущова не буду... Орали такі поля пізньої осені, а до того - воля бур'янам і бджолам. 5 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Петрович 49 Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 3 часа назад, Гурович сказал: Только эта простота не гарантирует точных, а главное - нужных, сроков. Вот в чём вся проблема.А любой метод искусственного выведения даст Вам матку к нужному Вам сроку. В мене досить широкий календарний діапазон. Після акації, яка медує все менше (вирубують, погода), тривалий підтримуючий взяток аж до соняшників. Звичайно, раніше - краще, бо більше наженуть живої сили. З іншого боку, якісніша (елітна), як не стискай, пізніше ввійде в ройовий стан. "Дворова" - раніше, а результат. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
kontroler Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 4 часа назад, Гурович сказал: Бред какой то И в чем бред? Вы не правы. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Петрович 49 Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 4 часа назад, Гурович сказал: Бред какой то Це наша історія. І досить правдиво описана. Можна сперечатися за політичну складову поїздок на ВДНХ, можна осуджувати нізькі медозбори тих часів. Але називати "бредом"- то перебор! 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Дід Василь Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 за збір меду 32-37 на круг в колгоспі на пасіці давали путівку на курорт в трускавець це80-90роки не так давно а середнім медозбором враховувалось 15-25кг Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Дід Василь Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 в основному пасіки нероїлись маточники були всі свищові на тиху заміну графік заміни маток на кождий рік по 30% в калгоспі 450пчелосімей 4 пасіки 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
AVA Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 10 минут назад, КАЕ сказал: Там как раз больше 50 семей и дай Бог каждому столько здравого смысла. Я бы сомневался о здравом смысле у тех кто в моей местности мечтает о роевом состоянии в семье на 1 мая В такие сроки таких условий у нас нет и гораздо проще тем, кто не умеет переносить получать маток подрезкой сота 1 час назад, КАЕ сказал : И сейчас я знаю пчеловода который расширяет пасеку через отводки,доведя семью до роевого и поделив её. И пасека у него не маленькая. Интересно как он доводит семью до роевого . путем просто сжатия , или как я придлагал до сжатия еще подставить штук 8 рамок печати на выходе. Подстановка 8 рамок по 5000 ячеек пчелы на рамке , как раз и может привести в роевое и дать печатные маточники на начало мая , потом эту семью делим на отводки . 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Maxim Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 Думаю мнение, что в 50-х годах никто ничего не умел и не знал - ошибочное. Руттнер ещё в 82 году выложил все на блюдечке. Аветисян в 83 тоже прекрасную книгу издал про содержание и разведение, где все методы перечислены. Я к тому что они это уже знали и все это было 100 раз пережовано до них. Они просто собрали в кучку. Руттнер ссылается на дядек ещё с конца 19 века. 4 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Урош Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 4 минуты назад, Maxim сказал: Думаю мнение, что в 50-х годах никто ничего не умел и не знал - ошибочное. Руттнер ещё в 82 году выложил все на блюдечке. Аветисян в 83 тоже прекрасную книгу издал про содержание и разведение, где все методы перечислены. Я к тому что они это уже знали и все это было 100 раз пережовано до них. Они просто собрали в кучку. Руттнер ссылается на дядек ещё с конца 19 века. Все верно. Мое мнение что роевая матка имеет право на жизнь. Не так легко в данное время стать пчеловодом если начать с нуля. Я понимаю что легко говорить у кого 100 и больше ульев. Пусть вспомнят себя как начинали...если конечно им пасека не перешла по наследству. А у меня 10 ульев зимует. На главный взяток будет 15-20. А на зиму снова 10 + зимующие матки в отводках. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
RAN Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 12 минут назад, Урош сказал: Все верно. Мое мнение что роевая матка имеет право на жизнь. Так Буткевич целую книгу написал, и его за высокие показатели при применении роевого метода красные репресировали - растреляли, Кашковский в лекциях сказал. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Урош Опубликовано 27 февраля, 2018 Share Опубликовано 27 февраля, 2018 1 минуту назад, RAN сказал: Так Буткевич целую книгу написал, и его за высокие показатели при применении роевого метода красные репресировали - растреляли, Кашковский в лекциях сказал. А как книга называется. не помните? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.