Перейти к содержанию

Спирт

Рекомендуемые сообщения

Ой відчуваю треба написати короткий "лікбез"для початківців.Щось всі по граблям колами ганяють.
Просим ,просим :az:

Ой відчуваю треба написати короткий "лікбез"для початківців.Щось всі по граблям колами ганяють.
Як правильно поставити брагу, пропускати?

Думаю да. :hi::ah: С ней больше народу связано.
А речь пойдет о дистилляции или ректификации? ......Лучше о дистилляции.

Думаю да.
Наверное я погорячился. :) ..Если не сложно-расскажите.

..Если не сложно-расскажите.

Тут всё не сложно. Дрожжи живут в жидкой среде, поэтому лучше чтобы сахара были в растворенном виде. И общая сахаристость сусла не превышала 25%, лучше - 22-23. Начальная температура - около 30 градусов.Дрожжи можно не разбраживать предварительно, а прямо в сусло опустить. Норма обычная 1 кг дрожжей на 10 кг сахаров.

Тут всё не сложно.

Ну да!Это при наличии опыта уже... :)

Тут всё не сложно.

Ну да!Это при наличии опыта уже... :)
Трудно возразить что-либо. :az:

В третьем-почти идеальное(как я думаю). Так вот вопрос-к чему отнести содержимое второго и третьего сухопарников-к голове, телу или хвосту???

Почему то уверен, что и в третьем сухопарнике вода. У самого два сухопарника, так во второй банке при вторичной перегонке чистая по прозрачности, но со специфичным привкусом вода. Градусов совсем нет. Пробовал ставить в пластиковой пляшке в морозилку - замёрзла как простая вода

Та нет ,уж если ликбез ,то по полной :az:

Отже викладу свій досвід отримання благородних дистилятів в домашніх умовах,а щоб було зрозуміло чому роблю так а не інакше паралельно буду описувати трішки терії.Можливо хтось доповнить або викладе свій досвід. Всім відомо,щоб отримати добротний продукт треба використовувати найкращу сировину. Дріжджі. Вибір спиртових др. досить широкий.Тут важко щось рекомендувати,я перепробував різні, найкращі результати давали «первак»,та останнім часом мені розподобались.Непогані «екстра»дуже швидко зброджують але, як на мене,надто вже смердючі.Дріжді потрібні свіжі,по цій причині не рекомендую брати на базарах особливо літом. Дріжджі наші головні працівники які будуть виробляти нам такий бажаний продукт.Щоб др. працювали їм потрібне середовище-вода,вуглеводи-цукор,цукро чи крохмаловмістна сировина,а також мікроелементи для росту і розмноження клітин, і відповідна температура. Вода має теж першочергове значення на всьому етапі приготування.Вона повинна бути мякою,не хлорованою з низькою кислотністю. Я використовую криничну,але вона в нас дуже жорстка,тому пропускаю через систему фільтрів-грубої очистки-помякшувальний і вугільний.Не скажу що та іонна сіль сильно помагає тому частину води кипячу(чому частину скажу пізніше).Відверто кажучи я досі в пошуку найліпшої води.Найкращий результат доводити дистилят до потрібної концентрації в мене виходив на Моршинській негазованій. Первинна сировина,це окрема розмова.Як приклад розглянемо найбільш вживану хоча й не найкращу сировину цукор.На рахунок підгодівлі,хімію не використовую,в принципі в пресованих дріжджах є необхідна к-ть вітамінчиків для розмноження, а сухі я не використовую.Іноді кришу буханець житнього хліба(сухарі) не стільки для підгодівлі,скільки для зменшення піноутворення і кращої дегазації браги.Деколи додаю родзинок чи яблучних сушок,старе варення і т.д.Експерименти тут дозволяються. Найсприятливіша температура для др. 28-30гр.Я використовую акваріумні підігрівачі(2шт).Просто виставляю т. на регуляторі і в бражник.Виключаю в кінці бродіння. Для бражника можна використовувати любу посуду,що підходить,починаючи від баняків бідонів до пластмасових бочок.Треба зауважити що у великих ємностях можливий само розігрів браги до критичних температур і потреба аварійно її знижувати,але я такого не спостерігав,клімат не той.Я,наприклад ,використовую ємність з харчової пластмаси прямокутної форми на 130л.Дуже зручна,велика горловина,більша площа поверхні сусла і передбачено різьби під крани в різних місцях.Чому саме на 130,тому що куб апарата на 40 з хвостиком,виходить 120 на 3три рази з першого погону і раз 40 з другого .Взагалі цифра три (чи кратна їй)в моїй схемі часто використовується,дуже зручно рахувати, ніколи не заплутаєшся. Три рази по 40л води Три відра цукру(12л-ве відро біля 10 кг) Три кг дріжджів Три перегона з першого От ми плавно підійшли до рецептури.Класичний рецепт на одну частину цукру 4.5-5 частин води і 70-100гр дріжджів на кожен кілограм цукру.При певних умовах вміст цукру можна збільшити а к-ть др.. зменшити.Справа в тім що висока концентрація цукру негативно впливає на др. вірніше густина сусла.Поясню докладно- мембрана вільно пропускає воду як в середину клітини так і на зовні,а розчинені у воді мікроелементи залишаються в середині,при високому осмотичному тиску водного розчину клітина недоотримує потрібних елементів і припиняє ріст і розмноження.(Простіше кажучи густий сироп не пролазить ій в хайло і вона дохне з голодухи).Тому використовують порційне додавння цукру.Спершу вносять 1/3 від загальної к-ті цукру, через добу ще 1/3,і на третю останню пайку.В цьому випадку загальну к-ть можна дещо збільшити, а к-ть дріжджів зменшити ,так як не обов’язково вбухати порцію з пачки в якій завжди присутня певна к-ть дохлих дріжджів.коли можна виростити свіженьких.Я даю 2.5 а то і 2кг.Бродить на день довше зате брага не така вонюча.Ну а так як третього дня я переважно відсутній то вношу цукор в два етапи.перший 2 відра а наступного дня відерко.До речі вливати розчин треба обережно,брага починає сильно шумувати і легко може вийти через верх.Також корисно раз-два на день перемішувати брагу ,щоб вийшли вуглекислий газ,висока концентрація якого теж пригнічує ріст др.. Щось ніфіга коротко не виходить,ще в нас брага не викисла і до дистиляції ще не добрались.

Я в самогон 45-50 процентний на 10 літрів додаю літрову банку забруса і приблизно 400 грам меду. Розмішую і чекаю пока невідстоїться. проходить неменше двох місяців. Напій мягкий на смак просто супер. Забрус і мед беру з одного медоноса. :ay::az:

пока не відстоїться. проходить неменше двох місяців.
Так можно i слиною вдавитись ,чекаючи два мiсяцi :veselo::friend_drink::az:

Чем дольше ждешь, тем радостнее встреча....

Общие рекомендации для всех видов сусла. 1. Температурный режим. Для последующей перегонки процесс брожения проходит интенсивнее и заканчивается быстрее чем при выделке вин. Поэтому рекомендуется температуру сусла поддерживать в диапазоне 28...30°С. Но необходимо понимать что излишне высокая температура вредна для дрожжей, при 40°С дрожжи начинают погибать. Поэтому в первые сутки, когда происходит интенсивное размножение дрожжей, емкость не укутывать. 2. Для насыщения сусла кислородом в первые сутки емкость не закрывать. 3. Дрожжи любят кислую среду, поэтому невредно будет довести общую кислотность до 2...4 гр/л.

Что могут сказать Гуру об этой спиртовой колонне , нужен совет для выбора. http://spirtkolonna.kh.ua/index.php?option...0&Itemid=88

Что могут сказать Гуру об этой спиртовой колонне , нужен совет для выбора. http://spirtkolonna.kh.ua/index.php?option...0&Itemid=88
Цена просто зашкаливает И цена эта стояла до обвала гривни Есть варианты самодельных и дешевле и лучше .Думаю они сами откликнутся

довести общую кислотность до 2...4 гр/л.
Эта какая-то очень сильно новая единица измерения кислотности

Что могут сказать Гуру об этой спиртовой колонне , нужен совет для выбора.
Я не считаю себя Гуру в этом вопросе, но кое-какой опыт имеется... Колонна - обычная, внешне выглядит эстетично... Но на качество конечного продукта внешний вид влияет весьма слабо. Получить спирт плотностью 96 об.% и выше можно, но зачем? У меня получается 90-92°, правда, в последней партии спиртометр погрузился на отметку 93. Производительность колонны невысокая - около 0,6 литра в час (при отличном качестве). Можно получать продукта и больше в единицу времени, но тогда ухудшается качество. А это уже не мой вид спорта. А качество таково что проходит входной контроль сырья на пищевом производстве. Так что, определение в статье на сайте продукта крепостью 90...94 как суррогата, мягко говоря, некорректно. Просто рекламный трюк. Можно получать действительно качественный продукт в домашних условиях без таких больших материальных затрат, особенно при наличии куба. Количество - другая песня. О каких количествах идет речь?

Количество - другая песня. О каких количествах идет речь?

Количество не большое , для настоек , есть мед для этих целей . Для употреления у нас винный край , на винзаводах не дорого продают - хочеш в бутылках , хочеш наливом , для себя Мускатель и др. беру наливом и дома еще виноградник.

Количество - другая песня. О каких количествах идет речь?

Количество не большое , для настоек , есть мед для этих целей . Для употреления у нас винный край , на винзаводах не дорого продают - хочеш в бутылках , хочеш наливом , для себя Мускатель и др. беру наливом и дома еще виноградник.
Ну, тогда нужно приобрести оборудование эконом-класса и ...браться за дело.

В мене конвеєрний спосіб. Кожного місяця ставлю десятку.

Однако !!! я уже столько за месяц не выпью :az:

Однако !!! я уже столько за месяц не выпью :az:
Я теж десятки непотяну. Приходят в гості друзі, родичі, сусіди на роботі замовляють. Буває що й невистачає. Пробують хвалять а я пригощаю. Трошки продаю. :az:

Щось ніфіга коротко не виходить,ще в нас брага не викисла і до дистиляції ще не добрались.
Так, пропустив внесення дріжджів(досівдчені могли б нагадати) КД повинні бути кімнатної температури.З холодильника вносити не можна,температурний шок.Просто розводимо в невеликій к-ті сусла і добавляємо в бражник. При правильному підході бражка виброджується за 4-5 днів.Ознаки кінця бродіння припинення виділення вуглекислого газу,цукрометр показу 0.Опісля треба осадити дріжді.Взимку просто виношу на холод на день-два,влітку з цим складніше.Пробував осаджувати бентонітами та, чи то не та глина, чи ще щось, мене результат не влаштовував,тому експерименти в цьому напрямку заглохли.Мешкати з дистиляцією не слід.Понове самогонщики не перетримуйте брагу це не вино.Справа в тім що сусло сприятливе середовище не тільки для др. а й для інших мікроорганізмів,хоч вони і не домінують і дріжджі їх пригнічують все ж вони роблять свою «чорну» справу.Крім того самі клітини відмирають і починається розклад білків(автоліз).Звідси неприємний запах і ще цілий «букет» небажаних домішок які попадають в кінцевий продукт.А ви спитаєте-якже ж при бродінні вина рекомендують іноді потримати на осаді?ТЕМПЕРАТУРА ,брагу то кип’ятимо на відміну від вина,от висока температура і дає всю ту каку.Звідси висновок-перший перегон на максимальній швидкості(потужності).Ніякі голови ,в правильному сенсі, НЕ ВІДБИРАЮТЬСЯ .Поки ми будем відбирати правильно голови (як правильно відбирати ацетатальдегіди наведу пізніше) в бразі під дією т. тих альдегідів утворюється в два рази більши ніж було ,отож нема сенсу це робити,ну хіба трохи самих перших запашних фракцій.Повторюсь мета першого погону відділити спірт сирець від браги на максимальній швидкості. Дистиляція. Отже брага освітлилась, обережно декантуємо її і в куб.Більш менш прийнятної якості дистилят можна отримати на любому агрегаті.Та високої якості можна досягнути на толковому «колайдері». Вагалі на апаратах варто було б зупинитись докладніше,і якщо будуть питання то можна поговорити пізніше. В мене апарат електричний три тени по 1.5 кВт з електронним регулятором потужності.Як відбувається процес- на вихід з холодильника надягаю шматок трубки а кінець опускаємо в баночку з водою ,відмічаєм маркером рівень води в баночці,врубаєм апарат на всю і чекаєм. .Майже одразу в баночці починає булькати, це той «запашний» газ який не конденсується.Розгін триває біля 50хв і з практики в мене склалась таблиця кубових температур по якій я орієнтуюсь в подальшому.Звідси висновок куб має бути оснащений термометром бажано електронним з шкалою до десятих градуса.Розгін триває до 89гр.Десь біля 85 пускаю воду на холодильник і трохи знижую потужність.Спостерігаєм коли в баночці почне рости рівень і як тільки перестане булькати ще трошки беремо і все,міняємо посуду.Попередній газ весь вийшов і саму першу фракцію, виходить приблизно 150гр каналізуємо,навіть нюхати не пробуйте,зразу в каналізацію.Тіло беру до 96гр, тобто до 40% міцності або поки горить в кого нема ні градусника ні спіртометра.Для початку найкращим індикаторм фракційної перегонки буде ваш ніс,кілька крапель на долоню розтерли і нюхаєм,не подобаєтся ,міняєм посуду і відбираєм хвости.Хвости добавляю в слідуючу дистиляцію крім останньої третьої,тобто до двох разів.Голови повторно не використвую, для них особливе спецпризначення. Подачу води на холодильник підлаштовуєм так,щоб сирець йшов гарячим 40-50гр і залишаєм відкритим прикімнатній температурі на ніч,нехай трохи подихає.Не переживайте випаровується не найкраща частка,це щось схоже з «долею ангелам»як для вина. Далі проміжна очистка.

Яке подальше використання отриманого продукту?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...