ДобровоЛ Posted January 1, 2016 Share Posted January 1, 2016 2 часа назад, Uran сказал: При відборі меду я також з димарем...правда бакфаст від Паланочки і з маткою з Німеччини ще не пробував...цього року попробую...вчора майже перед новим роком вночі дивився до німецької бакфаст , до українки Бабенко лівої і до малої бакфаст Паланочки(230+145)...німецька під медом спереді і українка також, а от від Паланочки внизу спереді на меду 145го корпусу...так що все в порядку...справа в тому що загинув рій, перейшовши на ліву сторону(спереді дивитися на вулик) виїли мед до верху і в бік назад не пішли...висновок сімя була восени слабкою і ще і розплід мали... Я весь час говорив і говорю,- скорочуйте гніздо до мінімуму і на багатомедних стільниках. Тоді цих проблем "...виїли мед до верху і в бік назад не пішли..." завжди уникнете. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 1, 2016 Share Posted January 1, 2016 Зимувати потрібно на повномедних стільниках. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uran Posted January 1, 2016 Share Posted January 1, 2016 Та це понятно, але на рій не звернув увагу і рамки бокові не забрав...от читаю Малихіна всі книжки, дещо вже роблю по новому. А що до екстремальної зимівлі то таку бачив на свої очі біля своєї хати на яблуні в грудні гніздо на товстій гілці...про це я раніше писав.А як подзвонив Малихіну, то сказав йому що придумав новий тип вулика. З тою ідеєю носився , поки не знайшов потрібного столяра, який буде робити прототип на касети типа корпусів і ще нуклеуси на той же касетний тип...як це класно...ви собі мабуть і не уявляєте...і простота в роботі і обслуговуванні...про це зняв фільм 20 грудня прошлого року, але опублікую вже по завершенні роботи 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 1, 2016 Share Posted January 1, 2016 6 часов назад, P....P сказал: И на чистой белой акации. Немає слів... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uran Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 13 часа назад, ДобровоЛ сказал: Немає слів... От рішив порадитися з вами...є два корпуси по 12 рамок 230х, але для середнього взятку чи нормального скільки треба зверху 145х корпусів на 12 рамок при одноматковому утриманні і скільки при двоматковому? Бо цього року посіяли ріпаку десь 300га враховуючи тільки площі де ріпак зійшов добре і мають точно сіяти соняшник десь 200га. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Брониславович Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Я бы перед рапсом держал гнездо до 10 +10 рут, а лучше 9+9. Сверху магазин с маломедками 11 рамок, при суммарном привесе +10кг добавил под низ еще один145 магазин . 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 3 часа назад, Uran сказал: От рішив порадитися з вами...є два корпуси по 12 рамок 230х, але для середнього взятку чи нормального скільки треба зверху 145х корпусів на 12 рамок при одноматковому утриманні і скільки при двоматковому? Бо цього року посіяли ріпаку десь 300га враховуючи тільки площі де ріпак зійшов добре і мають точно сіяти соняшник десь 200га. Згоден з Броніславовичем. На ріпаку(залежить від взятку і сили сім"ї) : при 10 рамках 230 обсиджуваного гнізда, достатньо ще одного корпусу 230 під мед і одного маг 145. Якщо з"єднувати дві сім"ї - тобто мати два 10-12 рамок гнізда на 230, під мед потрібно ставити як мінімум два корпуси 230 і + ще один145. Але, повторюю, все залежить від сили сімей, погоди і взятку. P.S. Я б на ріпаку ліпше планував би наростити до максимума силу сімей, а не добувати мед. А ліпше вже потім виїхати на акацію. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uran Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Броніславович , ви живете в багатому на медозбір регіоні і я вам по доброму завідую...буду пробувати різні варіанти , але на всякий випадок заготовлю по максимуму корпусів і рамок...за зиму вощини прикупимо...і вже напевно перейду на рамки рута плюс магазини...за ті роки не було ні одного випадку щоб бджоли не перейшли в верхній корпус з 230го. Київська область близька по медозбору до нашого регіону і тому буду відштовхуватися від їхніх стандартів і мати запас...а може і в нас щось получиться подібне з медозбором як у Харківській...пару днів назад мені виорали ще плошу з 1 га...маю буркун на весну сіяти...та і фацелію...тут в мене одна справа до вас обох...короче є матеріал (наприклад) трутневий і трутні парують маток і ви залишаєте зразки трутнів на майбутнє, щоб перевірити в майбутньому генетичну спорідненість, чи не спорідненість з предками чи предком...чи є можливість в сучасних умовах генетичної перевірки і наскільки дорога така перевірка. Теоретично якби так робилося то уникнути впливу не бажаних звязків можна було би і відбраковувати не бажаних. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Брониславович Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Пока определение породности на генетическом уровне больше фантастика, но уже реальная... В Харькове у Руденко Е.В. занимаются этим вопросом. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paseznik2013 Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 В 01.01.2016в13:13, P....P сказал: И на чистой белой акации. Со стажем в 25 лет и с пасекой в 200 семей Вы еще спрашиваете совета Вы меня извените. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wladimir_K Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 9 часов назад, Uran сказал: От рішив порадитися з вами...є два корпуси по 12 рамок 230х, але для середнього взятку чи нормального скільки треба зверху 145х корпусів на 12 рамок при одноматковому утриманні і скільки при двоматковому? Бо цього року посіяли ріпаку десь 300га враховуючи тільки площі де ріпак зійшов добре і мають точно сіяти соняшник десь 200га. То Ви ж утримуєте бджіл не один рік чи в профілі помилка? І хіба ніколи не були на медозборі з ріпаку? У мене на ріпаку при правильній підготовці досягають 24 на 300, плюс в середньому 24 на 145 або ще більше. Все залежить від весни. І ще в наших краях ріпак виділяє досить добре можна взяти до 20 кг. на сім'ю. І ще те, що стосується української степової (моя місцева) не витримує взятку з ріпаку, щоб не перейти в ройовий стан, максимум можна наростити 36 рамок якщо перевести на 300, а далі тільки відводки можуть врятувати, навідмінну тієї ж карпатки і карніки, які цей взяток повністю освоюють і не переходять при розширенні в ройовий стан. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 4 часа назад, Uran сказал: Київська область близька по медозбору до нашого регіону і тому буду відштовхуватися від їхніх стандартів і мати запас...а може і в нас щось получиться подібне з медозбором як у Харківській...пару днів назад мені виорали ще плошу з 1 га...маю буркун на весну сіяти...та і фацелію... Буркун звичайний - дворічний, тобто цвістиме в наступному році. Чи у вас однорічний? Фацелія однорічна. Частину засійте крутаєм, він найцінніший медонос . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uran Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 9 часов назад, ДобровоЛ сказал: Буркун звичайний - дворічний, тобто цвістиме в наступному році. Чи у вас однорічний? Фацелія однорічна. Частину засійте крутаєм, він найцінніший медонос . Так, буркун дворічний, а фацелію посію в міжрядді буркуну. Крутай сіяв біля свого поля, але цього року був неважним медозбір з нього...суш була сумашедша. То вже в наступному році посію буркуну 2 га ще(в 17му),бо треба відновити родючість на своєму паю.Наш "фермер" міг би хоч 500га посіяти буркуну(колись колгосп сіяв 200га), але в них свій "план". Загальної площі акації в нас мало-приблизно1,5га розкиданої по різних посадках...липи 0,5га...тому буду садити сам(відео буду обовязково знімати), тому що це має бути загально народна справа-хтось замість нас може це зробить? Та ні...нашим бджолам і наша підтримка.Що лісники не могли би засадити лісові невеликі масиви липи і акації?... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
targal Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 лісники моглиб засадити але в них інші справи як зрубати то що лишилось 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uran Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 В 02.01.2016в19:43, Wladimir_K сказал: То Ви ж утримуєте бджіл не один рік чи в профілі помилка? І хіба ніколи не були на медозборі з ріпаку? У мене на ріпаку при правильній підготовці досягають 24 на 300, плюс в середньому 24 на 145 або ще більше. Все залежить від весни. І ще в наших краях ріпак виділяє досить добре можна взяти до 20 кг. на сім'ю. І ще те, що стосується української степової (моя місцева) не витримує взятку з ріпаку, щоб не перейти в ройовий стан, максимум можна наростити 36 рамок якщо перевести на 300, а далі тільки відводки можуть врятувати, навідмінну тієї ж карпатки і карніки, які цей взяток повністю освоюють і не переходять при розширенні в ройовий стан. Утримую бджіл з 1992 року( в старих вуликах свого діда Василя), тоді в 1997 році купив карпатянку і здуру поміняв всіх маток своїх на карпатських і на весну 1998 року майже всі ті бджолосімї загинули, тоді створив вулик український багатокорпусний.Його перший корпус на українську рамку, а другий і третій на рамку вкорочену 250, але він виявився трохи не практичним(лишив на рої). Цього ж року зробив двох корпусний вулик на даданівську рамку і рутівський корпус зверху і привіз з Закарпаття від Гайдара пакет бджіл карпатських.Весною 1999 року в Ратмира Єгошина взяв маток в червні (всіх прийняли) і в нові багатокорпусні два на даданівську рамку і з корпусами верхніми на мою рамку 435+250 , а решту маток в даданівські лежаки на 20 рамок. На початку 2000х продав частину даданівських лежаків...загинуло багато бджолосімей зимою. До 2005го медозбори зменшились...багато зроїлося моїх бджіл.Ріпак в нас цвіте майже з акацією по часу... .З 2014-2015 року перейшов на рамку 145 завдячуючи відео з ютубу Булатов 100 та іншим поважним бджолярам , які є на цьому форумі 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wladimir_K Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 1 час назад, Uran сказал: Утримую бджіл з 1992 року( в старих вуликах свого діда Василя), тоді в 1997 році купив карпатянку і здуру поміняв всіх маток своїх на карпатських і на весну 1998 року майже всі ті бджолосімї загинули, тоді створив вулик український багатокорпусний.Його перший корпус на українську рамку, а другий і третій на рамку вкорочену 250, але він виявився трохи не практичним(лишив на рої). Цього ж року зробив двох корпусний вулик на даданівську рамку і рутівський корпус зверху і привіз з Закарпаття від Гайдара пакет бджіл карпатських.Весною 1999 року в Ратмира Єгошина взяв маток в червні (всіх прийняли) і в нові багатокорпусні два на даданівську рамку і з корпусами верхніми на мою рамку 435+250 , а решту маток в даданівські лежаки на 20 рамок. На початку 2000х продав частину даданівських лежаків...загинуло багато бджолосімей зимою. До 2005го медозбори зменшились...багато зроїлося моїх бджіл.Ріпак в нас цвіте майже з акацією по часу... .З 2014-2015 року перейшов на рамку 145 завдячуючи відео з ютубу Булатов 100 та іншим поважним бджолярам , які є на цьому форумі Чому питав за досвід, Ви постійно, щось пробуєте і шукаєте, а в профілі досвід як на мене значний, за цей час можна було вже вибрати оптимальне пасічникування згідно місцевих умов, а умови досить подібні до моїх. Пасіка повинна приносити і задоволення і прибуток. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uran Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 8 часов назад, Wladimir_K сказал: Чому питав за досвід, Ви постійно, щось пробуєте і шукаєте, а в профілі досвід як на мене значний, за цей час можна було вже вибрати оптимальне пасічникування згідно місцевих умов, а умови досить подібні до моїх. Пасіка повинна приносити і задоволення і прибуток. Та так і є, умови що у Вас що в нас однакові, але раніше утримував бджіл невеликою пасікою і не думав про більше і про бізнес не думав і про розширення пасіки теж...а от подивився в ютубі як інші тримають пасіки і всі новшества і самому захотілося. Оце вуликів купив з 20 тепер в додачу до своїх. І тут осінило, а чому не придумати вулик для легшого огляду, утримання і т.д. За основу взяв вулик Прокоповича...може вам це смішно, бо привикли що має бути все так як є...а я бачу значні недоліки утримання в цих системах і тому шукаю чогось нового. Українська степова в принципі мене задовільняє, але всеодно буду брати маток від різних матководів по тій причині щоб виявити найкращих для моїх умов. Пасіка у Вас велика і також запитання є...чому досі не опреділилися з породою...вже би своїх маток мали би.. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts