Jump to content

Сумах пухнастий (оцтове дерево, оленячий ріг)

Recommended Posts

Сумах пухнастий – виходець із Північної Америки. Комусь воно нагадує акацію чи горобину, інші порівнюють його великі різьблені листки з пальмовими. Улітку сумах світло-зелений, а восени листя стає яскравим, немов полум’я, жовтогарячим, червоним, пурпурним. Таким буйством яскравих фарб і переходів може похвалитися дуже мало рослин. Рід сумахів нараховує 120-150 видів. Більшість із них росте в Південній Африці і субтропічних зонах Північної Америки. Найчастіше це невисокі листопадні, рідше вічнозелені дерева, зустрічаються серед них чагарники та ліани. Слово «сумах», можливо, походить від арамейського прикметника «червоний», з його плодів у давнину одержували червону фарбу. Назва виду походить від латинського corium – шкіра, оскільки використовувався як дубильна речовина при виготовленні шкір. Сумах пухнастий, його ще називають віргінський, оксамитовий, оленерогий, оцтове дерево – єдиний вид, що виживає в середній смузі. Сягає у висоту до 10 метрів. У нього ажурна крона до 5 м у діаметрі, а товсті, густо опушені світло-бурі пагони нагадують оленячі панти. Бархатиста поверхня довгих листків підкреслена білувато-матовим нальотом знизу. 1031-10_1.jpg Дрібні квіти зібрані в густі пірамідальні мітелки до 20 см довжиною. Тичиночні квіти жовтувато-зелені, пестичні – червоні. Сумах пухнастий – рослина дводомна, тому для одержання насіння потрібно садити і чоловічий, і жіночий різновиди. Цвісти і плодоносити рослини починають на четвертому-п’ятому році життя. Через 15-20 років рослина відмирає. Можна також зустріти сумах ароматний. Його пахучі паростки досягають метрової довжини. У південних районах добре росте сумах голий (чи шкіряний, дубильний). Чим корисний Сумах – цінна технічна рослина, містить дубильні речовини, які використовуються при обробці шкіри. 3 листя, кори та коріння роблять фарби для шовкових тканин. Оцтове дерево несе у своєму листі до 25% дубильних речовин. Для порівняння – дубова кора, що, власне, і дала назву цим речовинам, містить їх усього 10-15%. Квітучий сумах – гарний медонос, красиві шишкуваті плоди приваблюють птахів. Сумах використовується й у виноробстві. Це рослина невибаглива, добре переносить посуху, використовується при озелененні міст, стійка до забруднення повітря. Але може бути й «агресором», адже занадто швидко розмножується кореневими відростками. В оболонці плодів міститься віск – сировина для особливо цінного лаку. Міцна різнобарвна деревина сумаха (від жовтого до оранжево-червоного) йде на виготовлення декоративних виробів. Індіанці здавна використовували витяжку з плодів сумаха як харчову приправу, що нагадує за смаком оцет, тому на батьківщині (у Північній Америці) його називають оцтовим деревом. Оболонка плодів, що містить винну кислоту, – оригінальна приправа до м’яса. Що і як у ньому їдять Продаються плоди сумаха сушені чи мелені – у вигляді порошку рубінового кольору. Чим густіший і насиченіший колір меленого сумаха – тим якісніша спеція. Оскільки запаху сумах майже не має, для цієї спеції важливо не втратити колір. Широко застосовується в середньоазійській кухні, практично замінюючи лимон, до того ж надаючи стравам брунатно-червоного кольору. Сумах додають до страв із риби та птиці, в маринади, салати тощо. В Турції та Ірані меленим сумахом приправляють рис, в Лівані, Сирії, Єгипті густий відвар ягід додають до м’ясних і овочевих страв. Змішаний з цибулею, сумах вживається як закуска. Дуже красиво і смачно виглядає сумах на бутербродах. Це гарна добавка до квасолевих і горохових супів. Разом із кмином і чорним перцем відмінно підходить для свинячих відбивних, а з зирою – до баранячих котлеток. У медицині застосовують для зниження температури, на Ближньому Сході настоєм сумаха лікують розлади шлунка. post-3135-1330518022_thumb.jpg Сумах оленерогий

• Like 2

• 4 years later...

Восени сумах  має гарне забарвлення листя і дуже розростається від коріння.

IMG_20160927_094449.jpg

IMG_20160927_094439.jpg

IMG_20161006_072133.jpg

IMG_20161003_072744.jpg

• Like 4

4 часа назад, СЄРЖ сказал:

Восени сумах  має гарне забарвлення листя і дуже розростається від коріння.

То ще не розростається... Ви ніколи не пробували зрубати сумах? :umora: 

• Like 1

Ну це місце постійно коситься і виполюють , це  можна сказати клумба.

• Like 1

21 час назад, СЄРЖ сказал:

Ну це місце постійно коситься і виполюють , це  можна сказати клумба.

Чим частіше коситься, тим інтенсивніше розростається

• Like 1
  • Thanks 1

• 2 months later...

У які строки цвіте сумах, хто може сказати? 

• Like 1

Суцвiття i досi на гiлках .А коли зацвiта не знаю ,бо все лiто на пасiцi 

Весною викопаю поросль i на пасiцi посаджу, тодi i поспостерiгаю 

001 (3).JPG

• Like 3

Посадил и я в этом году 25 штук .Ездил в Октябре одному капиталисту на Конче -Заспе помочь пчел в зиму собрать .Но и грабонул его .

• Like 3
  • Haha 1

2 часа назад, Серж 82 сказал:

У які строки цвіте сумах, хто може сказати? 

У меня в этом году цвел 19,06 акурат перед липой.

P1330477.JPG

• Like 6

2 часа назад, Cfif сказал:

У меня в этом году цвел 19,06 акурат перед липой.

P1330477.JPG

Я чому власне питаю, бо років десь 4 назад перед липою пішов гарний взяток, а восени за Дністром побачив схил оранжево-червоний від листя сумаху, десь гектарів зо 15-20. До сьогодні не знав що то сумах і що він цвіте. А яка медопродуктивність хтось може підказати?

• Like 1

Опыты никто не проводил, так как растение относительно новое для наших мест, да и посадок сплошных крайне мало. Вам повезло.

В инете, наверное можно найти его медопродуктивность на родине.

• Like 1

Вот что пишут некоторые в инете:

Укусное дерво- количество меда с гектара 250-500кг и много пыльцы

Но это на родине в суптропиках. В средних широтах. я думаю меньше, если будет до 200 - отлично. У меня на сумахе очень много пчел когда тепло и влажно. С похолоданием или засухой - пчелы исчезают

• Like 3

4 часа назад, Cfif сказал:

Вот что пишут некоторые в инете:

Укусное дерво- количество меда с гектара 250-500кг и много пыльцы

Но это на родине в суптропиках. В средних широтах. я думаю меньше, если будет до 200 - отлично. У меня на сумахе очень много пчел когда тепло и влажно. С похолоданием или засухой - пчелы исчезают

Все вірно у той рік десь 2-3 неділі підряд кожен день надвечір падав сильний дощ, а з ранку сонце і спека, на вечір знову дощ і так кожен день. А ми ламали голови з чого бджоли мед несуть. Тепер вже знаю.

• Like 2

В 13.12.2016 в 18:46, Серж 82 сказал:

Все вірно у той рік десь 2-3 неділі підряд кожен день надвечір падав сильний дощ, а з ранку сонце і спека, на вечір знову дощ і так кожен день. А ми ламали голови з чого бджоли мед несуть. Тепер вже знаю.

А що, невже так гарно медоносило?

• Like 2

6 часов назад, luka сказал:

А що, невже так гарно медоносило?

Ми тоді обходили всю округу, але так нічого і не знайшли , а бджола вся ішла через дністер, тож напевне то сумах так давав.

• Like 2

Перевага сумаха в тому.що він починає цвісти зразу після акації і закриває дуже неприємний безмедозбірний період до цвітіння соняшнику.Друга перевага дуже багато самосіву і тому може сам займає дуже великі території.В нас він є,але при цвітінні дуже неприємний запах.Весною буду розсаджувати в місці стоянки на акації.Для пасічників.які мають землі для садіння медоносів це непоганий варіант.Також дякуючи сайту познайомився з павловнією.Також найшов по сосідству є 2 дерева,але ще не цвітуть.

• Like 1

• 4 weeks later...
Только что, konoval_am сказал:

на який рік сходи зацвітають, в курсі хтось?

Всходы, то есть семенами, наверное никто не выращивает. А вот поросль от корней. если её не косить и не угнетать на третий год цветет. В первый год может вымахать до 2 метров, на второй формирует крону, третий - цветет.

• Like 5

• 1 month later...

Не встречал инфо о его нектароносности. Кто что может сказать об этом?:ah:

• Like 2

1 година тому, luka сказав:

Не встречал инфо о его нектароносности. Кто что может сказать об этом?:ah:

Я теж. А кілька його дерев зустрів у нас на Троєщині навпроти Чорнобильського парку. Там біля одного з будинків якийсь любитель флори цілий мініботсад з табличками заложив...:ay:

• Like 2

В 13.12.2016 в 09:28, Мико сказав:

Суцвiття i досi на гiлках .А коли зацвiта не знаю ,бо все лiто на пасiцi 

Весною викопаю поросль i на пасiцi посаджу, тодi i поспостерiгаю 

001 (3).JPG

О! Романович оновлений, не на диванчику, але ще без краватки! Але ж виборча посада то зобов"язує?..:ah:

А щодо сумаха - оті качалки, що зараз трапляються на землі,  то і є його насіння?:(

• Like 2

Только что, ДобровоЛ сказал:

то і є його насіння?:(

Його насіння є в тих качалках.))

саме насіння схоже на міцне просо.

• Like 2

3 години тому, Cfif сказав:

Його насіння є в тих качалках.))

саме насіння схоже на міцне просо.

Дякую за інформацію!:hi::wave:

• Like 2

8 часов назад, Cfif сказал: