Jump to content

Украинский улей

Petrovych61
 Share

Recommended Posts

Большое спасибо,Мелькарт!Очень познавательно.Хотя с другой стороны,-сколько людей,столько и мнений!И конструкция улья здесь играет конечно не последнюю роль,-с этим соглашусь.Сила привычки-тоже великая вещь!Хоть что говори,а один пчеловод привык к многокорпусным и ни о каких других ульях больше думать не хочет!А кто-то также с лежаками!Главное,на мой взгляд,в погоне за идеальным ульем не забывать о комфортном существовании пчелы!Ведь,собственно,для неё все эти наши "потуги"!!!Удачи вам,ребята!С ув...

• Like 1

Всем доброго вечера!Думал ещё вот о чём:в последнее время многие пчеловоды экспериментируют с высотой рамки и каждый предлагает своё решение данной проблемы.Кто-то,как ВИК,предложил рамку 435х445мм(даже вроде больше!),соединив вместе гнездовую и полурамки Дадана(300+145мм).За зимовку на такой рамке тоже можно не бояться,так как высоты воскового поля достаточно.Единственный минус-это,конечно,тяжесть такого улья при транспортировке!Я думаю,что рамке Дадана реально не хватает для наших широт каких-нибудь 5-10см высоты.Поэтому думаю,что более радикально было бы соединить рамку Рута(230мм)и полурамку Дадана(145мм),в итоге получаем самую оптимальную рамку для наших зимовок:435х375мм.Я её назвал "укороченная длиннорусская",в отличии от Длиннорусской(435х445мм).Кто что думает по этому поводу,ребята?Всем удачи!С ув...

Всем доброго вечера!Куда-то все форумчане запропастились?Видимо я порядком всем надоел.Ребята,скажите,а пользуется кто в настоящее время ульями Левицкого?Заранее спасибо!Всем удачи!С ув...

Куда-то все форумчане запропастились?

У нас гаряча пора. Треба меди відібрати, рої полапати, урожай клубніки зібрати, сіна накосити ..... А от відносно українця то завтра на липу об"єдную дві сім"ї в одному вулику і ставлю рутівську надставку впоперек на 9 рамок. Це перший мій досвід такий. Що вийде з того напишу.

Витаю Маркиян!..Удачи в хлопотах!..Буду с нетерпением ждать ваш ответ!!!..

Сьогодні об"єднав. Одна сім"я 6 рамок (5 запечатаний розплід), друга 7 рамок (5 -запечатаний). Дивуюсь, як вони при такій тисняві не зароїлись. Видно матки добрі з минулого року вивів прививкою. Ще додав посередині три суші і залив сиропом з м"ятою. Одну матку попередньо забрав. Бджоли добряче є. В надставку дав не 9, бо дуже тісно получається, а вісім рамок. Прогнозую, що на таку силу, а бджоли вже по вінця, прийдеться надставочні забирати. Явно вісім мало в надставці. Липа ще не цвіте. Орієнтовно це 20 червня в нас. А от буркун жовтий і синяк пішли.

Дивуюсь, як вони при такій тисняві не зароїлись)))...А я как удивляюсь,Маркиян!..Я наоборот слышал,что на украинской рамке пчёлы чаще роиться начинают чем на низкоширокой,а тут такое...Видать и правда всё дело в матке,-другого объяснения не нахожу.Хорошего вам медосбора и удачи в опытах!!!..

.А я как удивляюсь,Маркиян!..Я наоборот слышал,что на украинской рамке пчёлы чаще роиться начинают чем на низкоширокой,а тут такое...

Ланселот, а по моим наблюдениям, при одинаковой силе семей и при своевременном расширении, в роение раньше входят в МК ульях, причём, корпуса им хоть как подставляй. Ни вразрез, ни подстановка вниз совершенно не влияют. Правда пчёлы у меня среднерусские.

Приветствую вас,Борис!Спорить с этим не буду.Если опоздать с расширением,то хоть что подставляй пчёлам,а за роем бегать придётся!!!И дело тут вовсе не в системе улья,конечно.Удачи вам!С ув...

Шановні, може досить тему засер засмічувати? До модераторів велике прохання навести лад в даній темі

Шановні, може досить тему засер засмічувати? До модераторів велике прохання навести лад в даній темі
Извиняюсь!..Больше засер..ой!..Засорять тему не буду!.. :hi:

• 2 weeks later...
..... А от відносно українця то завтра на липу об"єдную дві сім"ї в одному вулику і ставлю рутівську надставку впоперек на 9 рамок. Це перший мій досвід такий. Що вийде з того напишу.

Ну от липка в мене ще трохи є але вже кінець видно. Всі вісім рамок роздуті до упору. Запечатані наполовину. На одній внизу є трохи розплоду. Зовсім мало. Все ж матка полізла догори. Так як почався дуже активний медозбір на буркуні, то надставку поміняв на суш. Тобто висновок. Вісім рутівських на такий українець явно замало. Необхідно дві такі надставки.

..... А от відносно українця то завтра на липу об"єдную дві сім"ї в одному вулику і ставлю рутівську надставку впоперек на 9 рамок. Це перший мій досвід такий. Що вийде з того напишу.

Ну от липка в мене ще трохи є але вже кінець видно. Всі вісім рамок роздуті до упору. Запечатані наполовину. На одній внизу є трохи розплоду. Зовсім мало. Все ж матка полізла догори. Так як почався дуже активний медозбір на буркуні, то надставку поміняв на суш. Тобто висновок. Вісім рутівських на такий українець явно замало. Необхідно дві такі надставки.
8 рутівських = 6,4 (435*300) + 12(435*300) = 18, проблем з освоеням надставки не було, пишуть що не дуже хочуть бджоли йти туди?

8 рутівських = 6,4 (435*300) + 12(435*300) = 18, проблем з освоеням надставки не було, пишуть що не дуже хочуть бджоли йти туди?

k.an, Уважно подивись на мої пости та на дати. У рутівську надставку поставив 7 суші і 1 вощину. Суш збризнув ситою. Але бджоли було багато то можна було б цього і не робити. Але за результатом експерименту однозначно буду робити ще один такий українець.

• 1 month later...

Всім доброго вечора! У кого як (наскільки повністю) в українській рамці відбудовується в ширину сот, якщо вощина 26-27 см, а внутрішній розмір 28см?

• 2 months later...
Всім доброго вечора! У кого як (наскільки повністю) в українській рамці відбудовується в ширину сот, якщо вощина 26-27 см, а внутрішній розмір 28см?

У мене вулики з внутрішнім розміром 305-310 мм. А тому внутрішній розмір рамки 265 мм. А тому такої проблеми не існує. А от у справжніх українцях на 320мм. Відбудовують добре але боковушки майже всі трутові. Тепер про результати українця з рутівською надстакою на 9 рамок. Як вже писав ставив не 9 а вісім рамок.

Буркун цвів недовго. Два тижні не більше. Суш залили моментально. Знов на одній рамці був присутний запечатаний розплід 10х10 см. Знов запечатані були більш як на половину. Сформував збірний відводок і переніс у надставку ці медові. В районі 1-серпня(августа) поставив 6 вощини і дві суші на золотарник. На 25 серпня знов мав 8 повномедних. 8х3=24 повнемедних рутівських. При формуванні гнізда на зиму орієнтовно 25-го вересня виявив 4 рамки з розплодом і 5 повномедних повністю запечатаних і 6 напівмедних - запечатаних. По дві рамки з розплодом переніс на краї і згодом забрав за заставню і розпечатав. Осушували вкрай повільно, та на кінець жовтня були чисті. В зиму пішли на 10 рамках. Не підгодовував. Дуже - дуже сподобались мені такі українці. А тому вже зробив подібного але з надставкою на 11 рамок. Тепер зможу добиратись до гніздових не виймаючи надставку. З досвіду надставок на лежаках даданах крайні рамки в надставці які є поза гніздом бджоли практично не освоюють, а тому необхідна перестановка їх через тиждень з краю до середини.

Дуже - дуже сподобались мені такі українці. А тому вже зробив подібного але з надставкою на 11 рамок. Тепер зможу добиратись до гніздових не виймаючи надставку.

Рад за Ваш успешный эксперимент. А как же Вы, увеличив количество рамок в надставке, всё же добираетесь до гнездовых рамок?

А как же Вы, увеличив количество рамок в надставке, всё же добираетесь до гнездовых рамок?
А это наверно "касетный " украинец :ay:

А это наверно "касетный " украинец

Та ні це не касетний. Таку конструкцію я взяв від польського бджоляра (не пам"ятаю прізвища) з подачі пана Миколи з Білорусі. Надставка на 9 рамок це ширина 310- 320 мм . Тобто точно по розміру плечиків рамок українських. Та вийняти їх все одно неможливо не знявши надставку. А от коли зробив на 11 рамок, ширина - 430 мм і тепер спочатку витягаю рутівські рамки з надставки а вже потім і гніздові.

тепер спочатку витягаю рутівські рамки з надставки а вже потім і гніздові.

тут шось неврубаюсь для чого така заморока.

тут шось неврубаюсь для чого така заморока.

Де Ви бачите замороку. Я навпаки бачу розмороку, бо не потрібно витягати надставку.

Як для мене зняти наставку з рамками легше і скоріш чим

спочатку витягаю рутівські рамки з надставки а вже потім і гніздові.

чи дійсно я шось непоняв :dntknw:

Як для мене зняти наставку з рамками легше і скоріш чим

Може й так. Та необхідно враховувати ще й конструкцію вулика. У мене вона така, що витягати надставку непросто, дах заважає.

витягати надставку непросто, дах заважає.

Он у чому справа а я все мудрую для чого така заморока.

• 1 month later...