Перейти к содержанию

Украинский улей

Petrovych61

Рекомендуемые сообщения

різниця складае приблизно 3,3 раза

Добрі розрахунки. А якщо просто на хлопський розум? Вважаємо що льоток тільки нижній. То зрозуміло, що чим більше корпусів тим гірша вентиляція у верхній частині. Як видно з розрахунків в рази і розташування рамок вже не суттєве бо вентиляція всерівно погана. Тому саме на ГВ рекомендують привідкривати стелю. Мабуть саме через це і гніздо бажано тримати в нижньому корпусі.
Здається, що тут є невідповідність - для гнізда (розплоду) потрібно тепло, а для верхніх корпусів - вентиляція, з якою це тепло тікає - додаткові зусилля та морока бджолам гріти гніздо та вентилювати верхні корпуси. Чи не варто для збереження тепла накрити гніздо плівкою, залишивши проміжок по периметру в 3-5 см по краях рамок для вентиляції вулика? Чи є в кого такий досвід? На мою думку впровадження такого варіанту може вивільнити певну кількість бджіл з гнізда.

Чи не варто для збереження тепла накрити гніздо плівкою, залишивши проміжок по периметру в 3-5 см по краях рамок для вентиляції вулика?

На ГВ літом це не суттєво. Маю на увазі збереження тепла.

• 4 weeks later...

вибачайте шо влажу в діалог., (но про велосіпєд сказали правду), не видумуйте лишнього 12-рам для гнізда це мізер(у нас тек точно) треба хоча б 16-ть і + надставка на українську полурамку, а в підсумку маємо 16-гніздових+16-полурамок(які ровняються 8-ми гніздовим по площі) і виходить=24 рамкі.

24 рамки це мізер для гарного взятку. А гніздо на 12 рамок - це навіть із запасом десь в одну-дві рамки на пергу і трутня.

только планирую в этом году перевести пару семей на Украинскую рамку .

А я планирую в этом году закончить переход с украинской рамки на рамку 145... :smile: В прошлом году большинство семей было на украинской рамке,а сверху ставил магазины с рамкой 145 (поперёк гнездоовых).Нормально работал... :az:

в наший мєсності із 22-рам. двохкорпусного викачують по 25-30кг. на круг(єслі погода норм.), а скількі там остається місця под розплод матці???а лежакі на 24рам. хоч на українську хоч на рамку дадана у нас почті неіспользують(вага велика, а меду без надставкі менше чім з двухкорпусного) через це у нас на Сумщині для кочівлі використовують лібо 12-ти рам. двохкорп., лібо 16-ти рам. з надставками, є і багатокорпусні. Нажаль на українську рамку уліків мало.

в наший мєсності із 22-рам. двохкорпусного викачують по 25-30кг. на круг(єслі погода норм.), а скількі там остається місця под розплод матці???

Це що двокорпусний дадан на 11 рамок? Слабувато по 30 кг. Верхній повинен дати не менше 30 літрів меду, при умові, що матка червить в гніздовому.

в наший мєсності із 22-рам. двохкорпусного викачують по 25-30кг. на круг(єслі погода норм.), а скількі там остається місця под розплод матці???

Це що двокорпусний дадан на 11 рамок? Слабувато по 30 кг. Верхній повинен дати не менше 30 літрів меду, при умові, що матка червить в гніздовому.
Хто його має носити той мед. В нижньому корпусі з 11 рамок матка відкладатиме максимум в 9, а той 8. В мене український вулик на 20 рамок і на 22 надставки (11 рамок) в такій комплектації при нормальній погоді вони дійсно можуть принести 30 літрів меду, але за звичай 20 відкачую за раз ;)

24 рамки це мізер для гарного взятку. А гніздо на 12 рамок - це навіть із запасом десь в одну-дві рамки на пергу і трутня.
А какие же у вас взятки :blink:

Хто його має носити той мед. В нижньому корпусі з 11 рамок матка відкладатиме максимум в 9, а той 8.

Щось я не вганяю. Це Вам мало? Та попробуйте їх втримати до ГВ! А як втримаєте то будете мати не надставки а повен вулик. А це 50-70 літрів меду.
і на 22 надставки (11 рамок)

Мабуть треба розуміти, що дві надставки?

Хто його має носити той мед. В нижньому корпусі з 11 рамок матка відкладатиме максимум в 9, а той 8.

Щось я не вганяю. Це Вам мало? Та попробуйте їх втримати до ГВ! А як втримаєте то будете мати не надставки а повен вулик. А це 50-70 літрів меду.
і на 22 надставки (11 рамок)

Мабуть треба розуміти, що дві надставки?
В тому той проблема. В мене вулик на 20 рамок - якраз до акації набирає силу і на акацію я ставлю магазинні рамки (22 напів рамки, тобто по величині 11 стандартних рамок) - все, більше я до гнізда не лізу - тільки відкачує мед з магазинів, за акацією липа, буркун, золотарник , остання відкачка початок вересня. Тобто якщо погода нормальна, я не думаю про роїння бо їм постійно є робота:)

В тому той проблема. В мене вулик на 20 рамок - якраз до акації набирає силу і на акацію я ставлю магазинні рамки (22 напів рамки, тобто по величині 11 стандартних рамок) - все, більше я до гнізда не лізу - тільки відкачує мед з магазинів, за акацією липа, буркун, золотарник , остання відкачка початок вересня. Тобто якщо погода нормальна, я не думаю про роїння бо їм постійно є робота:)

Зрозумів.

• 4 weeks later...

Приветствую всех!Скажите пожалуйста,а каким образом в украинскую рамку крепится вощина.Не посчитайте это глупым вопросом,и я сейчас объясню почему!Насколько я знаю формата вощины именно под украинский стандарт не разработан,поэтому многие пчеловоды применяют обычную Дадановскую(410х260мм)просто перевернув её на 90 градусов.В связи с чем у меня возникает вопрос,-как пчёлы реагируют на подобное действие,ведь ячейки становятся повёрнуты к верху не углом,как обычно в природе заведено,а боковой стороной!Или в Украине уже выпускают стандарт под эту рамку?Может кто из ребят пользуется самодельной формой,типа "Матривокс",для литья вощины в домашних условиях?Заранее благодарю!С ув...

Приветствую всех!Скажите пожалуйста,а каким образом в украинскую рамку крепится вощина.Не посчитайте это глупым вопросом,и я сейчас объясню почему!Насколько я знаю формата вощины именно под украинский стандарт не разработан,поэтому многие пчеловоды применяют обычную Дадановскую(410х260мм)просто перевернув её на 90 градусов.В связи с чем у меня возникает вопрос,-как пчёлы реагируют на подобное действие,ведь ячейки становятся повёрнуты к верху не углом,как обычно в природе заведено,а боковой стороной!Или в Украине уже выпускают стандарт под эту рамку?Может кто из ребят пользуется самодельной формой,типа "Матривокс",для литья вощины в домашних условиях?Заранее благодарю!С ув...
Доброго ранку!Про вощину на українську рамку я не чув,а користуюсь(ємось)вощиною звичайною на даданівську рамку,реакції бджіл на вощину ненаблюдав,строять нормально. ;)

Большое спасибо Вам за ответ!Скажите ещё,-а Вы используете украинский улей-стояк или лежак?Увеличиваете объём улья надставками-магазинами?Второй корпус не пробовали ставить?Заранее благодарю!С ув...

,-а Вы используете украинский улей-стояк или лежак

Це що за прикол?
Увеличиваете объём улья надставками-магазинами

Обов"язково. У мене кілька українців. Для одного спромігся зробити надставку на вісім рутівських рамок впоперек. Заповнили ріпаком по вінця. Такі роздуті, що не знаю чи в медогонку влізуть. І в нижньому корпусі все добре. Крайні медові а середні розплідні по всй площині рамки. А от у тому де надставки немає просто біда. Розплід знизу рамок від 1/3 до 1/5 площини. Та й роїтись зібрались
Второй корпус не пробовали ставить?

Оцього не пробував. Лякає висота і нестійкість конструкції. Бо підставки у мене просто ящики, які дуже полюбляють перехилятись під вагою вулика. P.S. Прошу прощения. Уже когда кончил писать сообщение увидел откуда Вы. Если не поймете напишите я перепишу по русски

Если не поймёте напишите я перепишу по русски)))...Це що за прикол???Маркиян,я розумию украинську мову,так що не дуже лякайся!!!Вибачаюсь,бо нема украинських литер на клави!..Хотел спросить,а сколько магазинов вы ставили само больше на однокорпусный улей?И почему вы считаете,что два корпуса для украинца-это слишком высоко?!!А как же тогда многокорпусный улей,который повыше будет,но пчеловоды не боятся за его устойчивость?!!..

Хотел спросить у вас,ребята:какие полурамки для украинского улья вы наиболее предпочитаете,-на 8 штук(435х300,230,145мм)или на 12 штук(300х???).Я думал о рамках 300х145мм.Кто что скажет по этому поводу?Заранее благодарю!С ув...

Хотел спросить у вас,ребята:какие полурамки для украинского улья вы наиболее предпочитаете,-на 8 штук(435х300,230,145мм)или на 12 штук(300х???).Я думал о рамках 300х145мм.Кто что скажет по этому поводу?Заранее благодарю!С ув...
В мене в магазині стоять 20-22 рамки ширина 30, висота 145-160 (дивлячись який вулик) - Якщо є нормальний медонос затаскують майже всі магазині рамки (можуть крайні бути напівпорожні). :)

Благодарю вас за ответ,Пчелопотам!Скажите,а у вас только ульи-лежаки на украинскую рамку или ещё какими-то модификациями пользуетесь?

Я теж майстрував монстра на український - ставив надставки, по звичці з дадана. Виходило над розплідною частиною рамки впопреек. Але мені не сподобалося більше мороки аніж користі. Одне тількі скажу що без розділової сіткі обійшовся матка не піднімалася(надрамковий простір був десь 8 мм). Зараз вже не практикую(1 рік спробував), гніздових рамок досить з сіткою. Хоча десь років 3 назад читав що хтось писав( у нас на форумі) що сподобалося і постввив на паоток в себе(але хто це писав незгадаю-хто писав може віжгукнеться). Цієї весни я раніш поставив з зберігання рамки за заставні доски (щоб міль не їла бо щось розвелось її). Потолок фольгоізол з матами(не матюками))))). То навіть маточників не лаштували! За заставною нектар складували і мед печатали! Отаке цікаве відбулося(може хтось теж так робив?)

Всем доброй ночи!Спасибо Фёдор за ответы!Я считаю,что не надо выдумывать велосипед и ставить в магазине полурамки поперёк гнездовых.Моё мнение!Мне кажется,гораздо удобнее будет использовать на 12 полурамок,-формат без разницы,лишь бы здоровья хватило ворочать!Скажите,Фёдор,а почему назвали монстром то,что вы конструировали?!!И в чём заключалась морока,если не секрет?С ув...

Поперек гніздових зрозуміло чому позмір по довжині не співпадає то. Хіба спеціальні напіврамки робить для українського щоб ставить в томуж напрямку як і гніздові. Українська рамка на скількі коротша аніж стандартна 145 наставочна? Те що поперек до речі бджіл не спиняє. На даданах бувало теж перехрещував надставки і все нормально було. Чому була морока бо в мене стульні рамки гніздові и приходилося "викрутаси" робить щоб був доступ до надставки( зміщав заставну в декількох місцях робив зазор ...). В такому варіанті (впоперек) якраз і виходив доступ до верхнього такби мовити корпуса). Так от ті викрутаси язиками були череваті тому і кинув заняття. А стульні рамки мені вже стали подобатись(не хотілося перероблювать верхні бруски). По первах то матюкався бо була звичка на даданах до вуличок. Монстром назвав не я а

Хоча десь років 3 назад читав що хтось писав( у нас на форумі) що сподобалося і постввив на поток в себе(але хто це писав незгадаю-хто писав може відгукнеться).

От і залишилося таке слово в памяті.

Приветствую вас,Фёдор!Насчёт размеров-это всё понятно.При наличии смыкающихся верхних брусков очень трудно пользоваться магазинами!Здесь я согласен с вами полностью.Такие рамки,вообще-то,делают для лежаков.Представляю как вы мучались со стояком!А на сколько рамок ваши "украинцы"?И как вы считаете:гнезда на 12 рамок(300х435мм)достаточно или маловато?Удачи вам!С ув...

Так український вулик і є лежак на вузьковисоку(українську) рамку. А до цього(на батьківщині) користувався даданами в них рамка по довжині співпадає з напіврамкою(надставочною), тому по звичці і на українця ліпив наставки. Кількість рамок для гнізда потрібно вирахувати згідно норм засіву матки за день перемноживши на кількість днів до виходу робочої бджоли, додавши пару днів на обробку комірки, поділивши на кількість комірок на рамці і ще те що верхи полюбом будуть з медом або нектаром, української рамки(в мене принаймні так на всіх) ;) А якщо на глазок, то 12 для середньої сімїї так собі, повинно вистачити. Допіру для зберігання меду необхідно якась кількість рамок іще рамок 5 для роботи(зберігання нектару перенос сушіння). От і виходить що оптимальний лежак це рамок 20- 24 неменше. А в мене лише 17.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...