Перейти к содержанию

Многокорпусный или лежак?

Бортник

Рекомендуемые сообщения

10 часов назад, davolodya сказал:

Незабувайте, що не вулики мед носять. 

Найкращий вулик  той- з якого легше носити мед

Років з п^ять при ,коли приходиться до відкачки, приходить думка про скасування лежаків. Відкривши вулик на 24 рамки і звідти взяти 3 рамки (решта зверху півпечатного і різна комбінація черви чи навіть вся рамках меду і клаптик черви) яка приємність ?Хоча коли кількість меду не є пріоритетом, то й так можна.Все дуже індивідуально. Можна і ганеман. решітки ставити.Але як пасічнику вихідного дня лежак для задоволення. 

2 часа назад, ромео сказал:

Давно виникали підозри, от трапилась нагода, вчеплюся за ці слова.

Далі буду писати не зовсім розумні речі. 

Але, в мене все більш частіше виникає думка, що вулик (так, саме вулик) має величезне значення. Ну, наприклад, є в мене один лежак-українець, де проживає злюща сім'я. Вже багато років. І що я тільки з нею не робив. Все по хрестоматії. Хіба що з бубном не пробував. Але щороку з молитвами і матюками качаю мед. Якось матку забрав від них і поселив у інший вулик. Зараз - прекрасна спокійнісінька сім'я.

Або є такі вулики, де з року в рік забито медом під зав'язку. Навіть не зважаючи на те, яка там сім'я. А в інших щороку меду обмаль.

Чи в деяких вуликах з року в рік погано перезимовують бджоли.

Ото й думаю: чи то вулик такий чи, може, місце впливає на сім'ю.

Возможно влияние сетки Хартмана  - натыкался на это явление. В минусовом перекрестке пчелы с ума сходят, а в плюсовом только корпуса успевай подставлять.

1 час назад, Иосифович сказал:

Возможно влияние сетки Хартмана  - натыкался на это явление. В минусовом перекрестке пчелы с ума сходят, а в плюсовом только корпуса успевай подставлять.

:hmm:Цікаве явище!

1 минуту назад, Кагарлик сказал:

:hmm:Цікаве явище!

Я два года воевал со своими пчелами, все что мыслимо и не мыслимо все перепробовал. А к пасеке ближе 20 метров подойти было не возможно. И во время очередного ухудшения здоровья дети забрали к себе. А там интернет, и там-же вычитал об этих сетях. Приехал на пасеку, передвинул ульи на один метр в сторону и пчелы начали успокаиваться. А через месяц полтора я их уже в футболке смотрел. Таких мест я у себя на пасеке нашел два.
 Ось   таке цикаве явыще.:hi:

1 година тому, Иосифович сказав:

Я два года воевал со своими пчелами, все что мыслимо и не мыслимо все перепробовал. А к пасеке ближе 20 метров подойти было не возможно. И во время очередного ухудшения здоровья дети забрали к себе. А там интернет, и там-же вычитал об этих сетях. Приехал на пасеку, передвинул ульи на один метр в сторону и пчелы начали успокаиваться. А через месяц полтора я их уже в футболке смотрел. Таких мест я у себя на пасеке нашел два.
 Ось   таке цикаве явыще.:hi:

у мене один лежак також демонструє підвищену агресію,

також задумувався чи то місце таке чи може ще таке явище - цей лежак у мене стоїть під шовковицею, постійно в тіні і без сітчастого дна - тобто в ньому постійно темно і може коли я його відкриваю то бджоли так реагують на світло...

змінив там уже три матки на протязі трьох років (бджіл не міняв) але все одно там за руки потроху хватають.

• 2 weeks later...

Продовжую перехід (поступове пасічниківання-навчання) на 145 рамку.

Випробовую частково дві системи: всі корпуса на 145   і   10х300 + магазини 145.

Більше подобається друга (300+145). В цілому трохи в'їхав, але по меду не задоволений. Напевне, через те, що майже всі (!) магазини мусили відбудовувати з вощини. Загалом кожна сім'я відбудувала по 2-4 магазини, що рівняється 10-20 рамкам дадана. Тому і втрачався час і ресурс по медозбору.

Отже кілька власних висновків:

- Якщо використовувати всі корпуси на 145 рамку, то наявність РР - обов'язкова!

- Виготовляти вулики (300+145) треба не менше 6 корпусів (2- гніздо +4 магазини). 20 рамковий лежак  на ГВ дасть стільки ж або й більше меду, ніж 5 корпусний. Якщо 4 корпуси, то вони лежака не доганяють. Хоча по кількості рамок - так само. 

- Трохи згодом зрозумів, що навощувати 145 рамку треба до нижнього краю, щоб не було розриву... 

8 хвилин тому, ромео сказав:

Трохи згодом зрозумів, що навощувати 145 рамку треба до нижнього краю, щоб не було розриву..

Це не завжди допомагає. Інколи все одно з низу розгризають і лишають суцільний розрив, а інколи тільки частковий...:dntknw:

30 хвилин тому, ромео сказав:

В цілому трохи в'їхав, але по меду не задоволений. Напевне, через те, що

Міняти бджолу на бакфаст, який несе мед у наставки із задоволенням.

Років 3 маявся із 300+145 і кожного року відчував, що ніби на халяву гівна поїв. Роботи більше, а меду менше. Поки не спробував баків. :dntknw:

31 хвилину тому, ромео сказав:

- Якщо використовувати всі корпуси на 145 рамку, то наявність РР - обов'язкова!

РР обов"язкова при будь-якій системі, якщо не бажаєте мати острівків розплоду, а піля відкачки розплід в магазинах може бути розкиданий, як зорі по небу - по трохи по всім магазинах. 

33 хвилини тому, ромео сказав:

Виготовляти вулики (300+145) треба не менше 6 корпусів (2- гніздо +4 магазини)

Я маю іншу думку. Не менше 8 корпусів. 

Я маю іншу думку. Не менше 8 корпусів. 

А чому зразу бакфаст ? Карніка заносить у магазини не гірше

Надіслано від мого SM-T116, використовуючи Tapatalk

Тільки що, Sesk сказав:

А чому зразу бакфаст ? Карніка заносить у магазини не гірше

Тому що я карніку лише цього року завів і не можу рекомендувати того, чого не випробовував. 

Тому що я карніку лише цього року завів і не можу рекомендувати того, чого не випробовував. 

Ясно
В моїх умовах різниці я не побачив

4 хвилини тому, Sanich сказав:

Міняти бджолу на бакфаст, який несе мед у наставки із задоволенням.

Саша, ти напевно не в тренді, зараз модно гадити на бакфаст :umora:

5 хвилин тому, Sanich сказав:

РР обов"язкова при будь-якій системі, якщо не бажаєте мати острівків розплоду

Особливо трутневих :ah:

6 хвилин тому, Sanich сказав:

Не менше 8 корпусів. 

Однозначно! Цього року на соняшнику 6-7 корпусів (магазинів 10р на 145) явно не вистачало, тож підлили гніздо навіть баки :ak:

3 хвилини тому, Sesk сказав:

Карніка заносить у магазини не гірше

І заливає гніздо краще :wave:

І заливає гніздо краще :wave:

У моїх умовав не заливає. Після соняшника передивлявся гнізда то ніякої різниці по розплоду немає, а от по меду бакфаст програє особливо по весняному

8 хвилин тому, SASHA.OK сказав:

Саша, ти напевно не в тренді, зараз модно гадити на бакфаст :umora:

Мені до лампочки тренди. Я й сам можу сказати, що дещо розчарувався в миролюбивості бакфаста по окремих лініях. Інші лінії слабо стартують весною. Короче, один рік потрібно тестувати кілька ліній - наступний масово брати те, що більше сподобалося. Але до місцевих я не повернуся, тому що вони мало пристосовані до системи 300+145. Їх десятиліттями селекціонували на роботу в лежаках та роїння. 

7 часов назад, ромео сказал:

згодом зрозумів, що навощувати 145 рамку треба до нижнього краю, щоб не було розриву... 

Що зрозуміли? Бо я новощую 230той пополам, добудовують розрив нормально.

7 часов назад, Бджолопотам сказал:

Це не завжди допомагає. Інколи все одно з низу розгризають і лишають суцільний розрив, а інколи тільки частковий...:dntknw:

Хлопці які розриви, в мене забудовують монолітом від бруска до бруска. Може у вас медоносна база слаба?

8 часов назад, ромео сказал:

але по меду не задоволений. Напевне, через те, що майже всі (!) магазини мусили відбудовувати з вощини. Загалом кожна сім'я відбудувала по 2-4 магазини, що рівняється 10-20 рамкам дадана

Встречал информацию, что на отстройку одной рамы дадана, пчелы расходуют один кг меда. Может потому у Вас и возникло неудовлетворение данной системой улья.

7 годин тому, shersand сказав:

Встречал информацию, что на отстройку одной рамы дадана, пчелы расходуют один кг меда. Может потому у Вас и возникло неудовлетворение данной системой улья.

Чаще встречал другую информацию что 2-3 кг. Но объективно следует заметить что на взятке происходит обильное питание медом, в ходе приноса и переработки. Восковые пластины от этого увеличиваются почти в два раза поэтому особых проблем с отстройкой не возникает, и как по мне потери меда не так критичны, тем более с учётом того что вы можете получить ещё воск как товар.

В цьому сезоні пробував 12 рамочні на украінську рамку і магазини на 9 рамок 145. Погано переходили в магазини на вощину . Після відбудови первих магазинів діло пішло краще . Питання такого плану хто пробував чи використовуе в магазинних рамках трутову вощину, кажуть що краще відбудовують заливають і печатають ? Хотілося почути всі за і проти. Дякую.

я сверху ставлю 8 рамок раздувают аж бигом даже через решетку. Вопрос трутовой вощины в магазине для меня тоже актуален но не критичен строят отлично и полумаксимум....

2 години тому, shersand сказав:

Встречал информацию, что на отстройку одной рамы дадана, пчелы расходуют один кг меда. 

38 хвилин тому, aleksanderche сказав:

как по мне потери меда не так критичны, тем более с учётом того что вы можете получить ещё воск как товар.

Про які втрати меду ідеться?  Бджоли хоч- нехоч харчуються медом, воскові дзеркальця прицьому виділяються автоматично, така особливість бджіл. Чим більший принос нектару, тим більше восковиділення. Якщо в цей час не відбудовувати вощину, ідуть втрати воску, бджоли його просто будуть губити

18 хвилин тому, Иваныч сказав:

Питання такого плану хто пробував чи використовуе в магазинних рамках трутову вощину, кажуть що краще відбудовують заливають і печатають ?

При цьому обов'язкова наявність роздільної решітки, бо весною коли матка починає сіяти в трутньові комірки чи коли хоче роїтись залізе в магазин будете мати багато гарного трутневого розплоду...

5 годин тому, davolodya сказав:

Про які втрати меду ідеться?  Бджоли хоч- нехоч харчуються медом, воскові дзеркальця прицьому виділяються автоматично, така особливість бджіл. Чим більший принос нектару, тим більше восковиділення. Якщо в цей час не відбудовувати вощину, ідуть втрати воску, бджоли його просто будуть губити

Я в общем то о том же написал, но все же думаю что потери могут быть хотя-бы по той причине что попутно с приносом взятка нужно ещё отстраивать вощину нет места куда можно сразу разложить напрыск. Но все же это не так критично.

В этом году взял три отводка весной.  Два посадил в МК. по схеме: 1 корпус - гнездо, 300 рамка 10 штук. 2 корпус - 300 рамка, далее - 145 магазины.(все по 10 шт)   Результат - 50х50. 1 семья - отлично (для моих условий).  Дала корпус меда на 300 рамке, 8 145 в мгазине и еще кое-что по мелочам, пока осталось. Вторая семья - отроилась напрочь. В результате - ноль. 

Лежак... Взять смог всего 1 300-ю рамку.  Лежак с надставкой.  Полупустое все..  

Разумеется, скорее всего, проблемы во мне. Но, я, все-таки, склоняюсь к МК.  У меня в нем как-то лучше получается. Хотя, лежак - для меня гораздо интереснее с точки зрения наблюдения за пчелами.  Но, хочется еще и меду ;-)  

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...