Jump to content

Пение маток

Petrovych61
 Share

Recommended Posts

Вчера матку в улье нашёл по голосу. Сначала даже не понял что это за звук - никогда раньше не слышал. Хорошо мобилка с диктофоном - слушайте как поёт моя первеница во Львове... Qeen.mp3 А почему "поют" матки?

• Thanks 1

слушайте как поёт моя первеница во Львове...
Хорошо поет ..........! :D Рой собирает, что ли? Мои этот год не поют. Поднимала весь закрытый расплод и.........на втором етаже. Через разделительную решетку.

А почему "поют" матки?
Для устрашения... Поют только когда в бой идут... в общем, как и люди : Урааааа!

Для устрашения...

Это значит, что она там не одна, в улье?

Это значит, что она там не одна, в улье?

Тоже интересно. Пение матки означает, что в улье есть еще маточник на выходе или другая матка? Или не обязательно?

Именно так. Не одна.

Они не поют, если быть точным, они перекликаются.

Пение матки означает, что в улье есть еще маточник на выходе или другая матка? Или не обязательно?

Кстати я заметил, что когда я вырезал остальные маточники, кваканье прекратилось, но когда переставлял потолочины и та рамка, на которой была матка, была не накрыта, а маточники лежали почти над ней на обвязке открытой крыши - она опять начинала свою "песню"... А может мне только так показалось...

• 3 years later...

Матки співають коли збирають рій, перед виходом нової. Я чув як співає матка коли ще не вийшла. Та вона співає інакше. Вона пікає, як азбука морзе.

• 2 weeks later...
Та вона співає інакше. Вона пікає, як азбука морзе.

А я ж тоді що записав? Ця співала ходячи по стільнику і була свищевою. ;)

А я ж тоді що записав? Ця співала ходячи по стільнику і була свищевою.

Мапет зайдіть на ту тему, що Ви закрили :"Багатоматкові сім"Ї" відкрийте відео. Я вже забув, яке по порядку (або четверте , або третє) там просто слухати: співи маток. Гарно. Ну а як вже говорити про ті відео. То мушу порекомендувати і друге по порядку де про мінюатюрну сапетку, що заходить вільно до альпійця. Яка там мелодія інтересна. Не дарма хорвати наші близькі родичі. Чудова ностальгійна мелодія.

Вчера матку в улье нашёл по голосу. Сначала даже не понял что это за звук - никогда раньше не слышал. Хорошо мобилка с диктофоном - слушайте как поёт моя первеница во Львове... Qeen.mp3 А почему "поют" матки?
Однозначно молодая матка вызывает на бой , это м.б. она еще в маточнике.Чем закончилось???

Вибачте . :hi: Та ви мене не правельно зрозуміли. Матка пікає як азбука морзе та що ще у маточнику, а котра вийшла то так як ви записали. :az:

Вибачте . :hi: Та ви мене не правельно зрозуміли. Матка пікає як азбука морзе та що ще у маточнику, а котра вийшла то так як ви записали. :az:
Я бачив матку як вона бігала і співала так як ви чули. Малим мене тато постійно заставляв слухати по вуликах чи співають матки , щоб знати коли будуть роїтись.

Чем закончилось???

Так повирізав маточники з яких ще не вийшли матки і посадив в мікронуклеуси. :)
Вибачте . opr06K93.gif Та ви мене не правельно зрозуміли.

Тепер зрозумів. Маток в маточниках не чув. :dntknw:

• 8 months later...

Гарно співає fHZZCgppIB0

• 3 weeks later...

Буває таке що наявність матки на слух можна оприділити коли вона ще тільки вийшла з маточника. Відкриваю вулик і прислухаюсь. Можна трохи димком поверх рамок щоб бджоли зашуміли. Так легше знайти в якій частині вулика знаходиться бо молоду довго треба шукати на 20 рамках ще і ховається.Зато як співає!!!

• 1 year later...

Вчера в одной семье, которая отпустила первак, обнаружил пение маток. Семья очень большая но просмотрев все улочки я нашел одну и отсадил её в клеточку с пчелами и поставил на дно улья. Наступил вечер, думаю послушаю нету ли пения, прислоняю ухо к улью, опять поёт. Я забрал матку с улья и поставил её в ловушку. Сегодня утром слушаю опять поет. Сколько их там я не знаю, маточников нету, все пообрывал. Кто подскажет, что мне делать? Выходит нужно караулить вторак? :dntknw:

Вчера в одной семье, которая отпустила первак, обнаружил пение маток. Семья очень большая но просмотрев все улочки я нашел одну и отсадил её в клеточку с пчелами и поставил на дно улья. Наступил вечер, думаю послушаю нету ли пения, прислоняю ухо к улью, опять поёт. Я забрал матку с улья и поставил её в ловушку. Сегодня утром слушаю опять поет. Сколько их там я не знаю, маточников нету, все пообрывал. Кто подскажет, что мне делать? Выходит нужно караулить вторак? :dntknw:
Просеять через ганиманку :IMHO1:

Могут и пчелы издавать такие звуки. В этом году заострил на этом внимание, в семье без матки раздается песнь....

• Like 1

Могут и пчелы издавать такие звуки. В этом году заострил на этом внимание, в семье без матки раздается песнь....
тоже такое слышал,а я думал что кажется :dntknw:

• 6 months later...
Коли сім'я готується до роїння, закладається нею кілька маточників, Ви ж це добре знаєте. У різних порід це по різному. А за звичай,- після відлітання першого рою, виходить перша молода матка, кидається у бій, точно хлопці підмітили ,- ніби з криком УУУ-РР-РАА. Та він у неї - =пі-пі-пі= виходить. Сам чув одного разу. А вона погрожує цим тим королевам, що ще в маточниках. Шукає їх по всьому гнізду, та бджоли не допускають її до маточників з яких їй відповідають так же, але через закриті маточники звук виходть ніби у квочки = кво-кво-кво =. :al::ah::Jumpy:
тоже такое слышал,а я думал что кажется :dntknw:
Зна :ah::umora: чить це, що вже один рій ви відпустили для сусіда, а ще через день-два, - буде наступний.

• 5 months later...

17 травня з пішов рій, того самого дня повирізав маточники, через три дні провірив, але і пропустив. 27 травня пішов другий рій, але вернувся до вулика. При огляді почув як співає матка - її по звуку і знайшов. Крім неї ще два маточники знайшов, надіюсь тепер все чисто :)

• 1 year later...

Получается, что если оставшиеся маточники уничтожить, то матка петь перестанет? Или нет? Если произойдет, то через какое время?

Получается, что если оставшиеся маточники уничтожить, то матка петь перестанет? Или нет? Если произойдет, то через какое время?
Саша, ти ліпше зроби на них пару- тройку відводків(якщо ще не злетіли сьогодні вранці), - пакети ж ще є. :ah: До осені ще далеко, тож матимеш сімейки, якщо пару раз підсилити печатним розплодом. Та й матки не зовсім відомо які тобі попались з пакетами. Отож їх і поміняти з часом на ці , вже плідні, зможеш. А якість їх непогана, крім потягу до рійливості, звичайно. :wave: А співати перестане, як тільки позбираєш усіх її суперниць, або як рій піде з кількома неплідними матками. А може й наступний рій піти. Тож постав тимчасово на льоток роздільну решітку.