Перейти к содержанию

ВЕСНА\ЛІТО 2026 МИ ПЕРЕМОЖЕМО!

Рекомендуемые сообщения

На одному точку 5 з 42 не вийшли з зимівлі:

- в 2-ох родинах розплід

- 2 родини з'їли корма зверху

- 1 задавив кліщ (можливо, не спрацювали пластини по якійсь причині)

Всі інші +/- ок. Розплід є в більшості, деяким додав корма, в деяких забрав лишні рамки. По електронних вагах витрати кормів 2,5-5,5 кг. Хз, багато це чи мало

Другий точок переважно в тіні стоїть. Туди не їздив, бо там по кісточки болото

10 часов назад, Конструктор сказал:

Якщо чесно то я останні роки навіть і не чистив. В цей рік як ніколи. 

Цю зиму я оцінив би на бідну трійочку. Минулі можна сказати були на 5 

В мене звичайна зимівля , підмору  ну може до пів стакана ,  а от кормів вже трохи норм так поїли , але маю ще 150 кг забрусу з медом , 

2 хвилини тому, Bee.P сказав:

В мене звичайна зимівля , підмору  ну може до пів стакана ,  а от кормів вже трохи норм так поїли , але маю ще 150 кг забрусу з медом , 

Я пока рамки виставив за заставною, трохи є 145 з медом, потім і до забрусу дійде.

26 минут назад, Конструктор сказал:

Я пока рамки виставив за заставною, трохи є 145 з медом, потім і до забрусу дійде.

Минулої весни , в цю пору в сімях було ще так багато кормів , що я аж трішки переживав що матці буде мало місця для засіву :hi::umora:. В цей рік все навпаки . :dntknw:

Навіть каліч на три рамки , де по факту 2 рамки бджол , і то перезимував , але з утепленням з верху , :hi:.  Значить "дресіровка"  іде на користь :hi:

IMG_20260309_084219.jpg

Зимівля відміна втрати 1% по кормам підїли добре деяким прийшлось робити рокіровку рамок бо змістились до бокової стінки погода сонячно і тепло вже є трішки принос пилку

17 годин тому, Пахомич сказав:

50-70гр на 3л ,то капля в морі .

Так тож для стимуляції кладки і поповнення кормів. Тому і є саме те.

Якщо братимуть, можна обніжку й добавити при відсутності пилкового взятку.

Але найкраща стимуляція розвитку - то весняний пилковий взяток у природі.

От про  це (можна й кочівлю передбачити) й має дбати пасічник.:IMHO:

2 години тому, Bee.P сказав:

Навіть каліч на три рамки , де по факту 2 рамки бджол , і то перезимував , але з утепленням з верху , :hi:.  Значить "дресіровка"  іде на користь :hi:

На три рамки - то знадто великий ризик, якщо зимувати на вулиці.:IMHO:

А "каліч" ми з братом звемо ШИЗЛИКАМИ. Так приємніше й зручніше.:ah::umora:

Вчора винесли з погрібника, з сином, 33 рута. Вдень при наксимальній темп. попасічникував(часткова розбірка, на предмет кормів, розплоду, необхідності переселення в чистий сухий). Перші 8-10 огляд, потім тільки клав подушку, підважував, затикав льоткову щілину. Скінчились подушки, "неоподушених" 6 штук. Начебто і вони живі. З оглянутих тільки одна на анкуляцію(жменька бджіл з маткою), двом поклав пакет з медом. Кормових повитягував штук 7. Більшість буде переселено в інші корпуса, обмежено по Блінову, комусь додано кормових, вся пасіка перевезена в ліс, як краще місце по мікроклімату і раннім пилконосам( з досвіду принос пилку йде на другий теплий, 16*С день). Схоже це найкраща зимівля за всю карьеру.  Занесені були до морозів в саманну обшиту ППС(оштукатурену) нежилу будівлю. З вентиляції, дірка в стіні, в дверях, в стелі, в землі з погреба всі диаметром цилиндра з трактора "Білорус" мотор Д65. Заповнене вуликами на третину. На долівці було з піввідра бджіл(буде продано на ліки з підмора, читайте в відповідній темі), затемнення не робилось(з причини складності, втрати єнтузіазму до справи).В вуликах сиро, заросше цвіллю різних кольорів, в деяких витікало, на ПЕТ екранах  всіх були каплі(може й добре, була можливість напитись, для бажаючих). В льоткову щільну спостерігався низ клубу, зверху через плівку теж мав можливість спостерігати(з метою релаксації, заспокоення,роздумів) верх клуба. Поскладані були понад стінками в 4-6 поверхів. Про температуру в морозні ночі нічого, напевне сказати не можу, думаю невеликі минуси( ззовні до -15*С). З оглянутих тільки в декількох був печатний дірявий розплід, в інших яйця.

В опитаніх колег-гірше.Що типово, сусід , аматор, втратив кращу(з чотирьох) сімей(дала минулого літа більше 50кг соняшникового) в загибел івинить продавцицю ветлікарні що продала ампулу біпіну на 1 літр( сусід вважае, що треба було розвести в 2-х) він розвів по сказаному і от такий результат. Чоловік трохи старший за мене, після ВИШу(агроном), працював в агросекторі на керівних посадах, схожий на заможного. І от така, типова, точка зору на подію, тлумачення, висновки баченого власними очима. Роздуми над буттям, як без цього.

9 минут назад, ДобровоЛ сказал:

На три рамки - то знадто великий ризик, якщо зимувати на вулиці.:IMHO:

А "каліч" ми з братом звемо ШИЗЛИКАМИ. Так приємніше й зручніше.:ah::umora:

"Каліч " це ті на яких немає надії , і воно має якісь проблеми . 

А є на 3-4 рамки  "живчики"  , які зимують ціленаправленно для збереження запасних маток . То різні речі :hi:.

Таке питання. Етимологія слова "шизлики". Від "шизика", шизонутого, хворого на шизофренію?Хто такий шизофреник, які бувають види, наслідки роздвоення особистості знають всі дорослі люди(доречі спитаю в доньки, старшекласниці, чи знае? Недавно взнав, що вона незнае як називалась споруда в стародавньому Римі, Римській Імперії де відбувались гладиаторські бої, вистави, дійства. І це одна з кращіх вчениць в класі, "вся из себя такая"). Якщо так, то визначення(називання) слабких, нежиттездатних( на погляд власника) колоній бджіл , на перший погляд, невдале, невідповідае суті предмета. На зразок "Підарів"(окупантів) по суті не так і публічно некомільфо.

Каліки, "калічі" мені теж неподобаеться. Так моя дружина визначае банки з кисляком в яких внаслідок небажаної мікрофлори, нетипового складу не утворивсь плотний, класичний згусток- забульбашило, вилізло з банки, потекло, згусток як губка, кисломолочного сиру з ціеї стоянки мало і часто несмачно, нетипово.

Це справа мого естетичного смаку до висловлювань, мовних зворотів, слів паразитів. Чому б нам не покращувати свій смак і до цього?

Нарешті сьогодні повноцінний обліт!

Сьогодні вже є поодинокі з пилкомIMG_20260309_140441.thumb.jpg.3a8139f54ab5d8292b437938c927b8b3.jpg

8 минут назад, Конструктор сказал:

Сьогодні вже є поодинокі з пилкомIMG_20260309_140441.thumb.jpg.3a8139f54ab5d8292b437938c927b8b3.jpg

Це ті які не отримали " чарівний млинець " ,??  Чи може  млинець вже з"їли і поперли за свіжаком ??

6 хвилин тому, Bee.P сказав:

Це ті які не отримали " чарівний млинець " ,??  Чи може  млинець вже з"їли і поперли за свіжаком ??

Є в них млинець і пилок теж несуть 

20 хвилин тому, Конструктор сказав:

Сьогодні вже є поодинокі з пилком

В мене ше первоцвітам трохи рано...

Сніг вже закінчується

20260309_083856.thumb.jpg.dd4bcb2c6c568fe3ec835134e196c9f3.jpg

20260309_083949.jpg.cc5226cf51cebbd8588ecc870977e55b.jpg

Чистив дно у своїх то підпору не багато. Корпуса не важкі хоч і кормів було восени багато.... Що там всередені :dntknw: у нас ще зима... Наче завтра буде перший норм обліт... з першого точка з 50 сімеї залишилось 47 шт. Всі норм виглядають зверху через плівку.

6 минут назад, ромео сказал:

В мене ше первоцвітам трохи рано...

Сніг вже закінчується

20260309_083856.thumb.jpg.dd4bcb2c6c568fe3ec835134e196c9f3.jpg

20260309_083949.jpg.cc5226cf51cebbd8588ecc870977e55b.jpg

В мене ще ту кукурудзу не зібрали ,  і невідомо коли зберуть , і що посіють чи не посіють, з такими цінами на солярку . 

Все квітка з рамками,на 2026 рік,500 магазинок,по 250 рут і дадан.:hi:

IMG_20260309_175852 (1).jpg

Продовжив контроль. Сьогодні враження трохи кращі, бо вчора ходив по підозрілих (слабших), а сьогодні пішли сильніші... 

Багато сімей на порожніх рамках. Хіба на крайніх рамках із зовнішнього боку є мед.

Це при тому, що залишаю майже повномедні рамки. "Втрясли" все.

Шо вже казати тим, хто пускав на половинчастих запасах.

24 минуты назад, ромео сказал:

Продовжив контроль. Сьогодні враження трохи кращі, бо вчора ходив по підозрілих (слабших), а сьогодні пішли сильніші... 

Багато сімей на порожніх рамках. Хіба на крайніх рамках із зовнішнього боку є мед.

Це при тому, що залишаю майже повномедні рамки. "Втрясли" все.

Якось так,то краще,то не дуже. 

22 часа назад, Конструктор сказал:

пока рамки виставив за заставною

Так і я виставив також , але....

Але якщо буде теплий березень , то ці корма миттєво перегонять на розплід , тому  я ВЖЕ думаю за забрус ,   ну і до підтримаючого взятку ще довго . Короче буде весело .:vinny:

17 хвилин тому, Bee.P сказав:

Так і я виставив також , але....

Але якщо буде теплий березень , то ці корма миттєво перегонять на розплід , тому  я ВЖЕ думаю за забрус ,   ну і до підтримаючого взятку ще довго . Короче буде весело .:vinny:

Ага, сміялися з Юри за цукор, в він то щось знав.:umora:

11 часов назад, ромео сказал:

Зато ложе для бджіл хороше:umora:

Тут без ложе і розплоду сожрали більшу половину 

Як би залишив ложе і до того моменту коли я цей рік зібрався дивитися , десяток би крякнувся з голоду 100%

23 часа назад, Bee.P сказал:

Сьогодні потрібно і собі витягувати бочки із забрусом поки тепло можна заколоти і раз дати , бджолам вода потрібна , сонях розмачувати у рамках

Є три бочки 200л наприсовані забрусом , в одній меду багато , холодно уже було,  стікав погано

Штикова лопата і копається :umora: забрус у бочкі :ay:

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...