yu1986ra Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 1 годину тому, Ворон сказав: Тобі вже легше, я завтра почну відкачувати гречку. Так, гора з плечей. Позавчора закінчив качати гречко-соняшник. Напад був серйозний. Відбирав з видалячами, то все ок. А от ''герметизувати'' до кінця приміщення так і не вдалось. Качав 2-3 медогонки ввечері і 1-2 зранку. В тебе багато принесли цього разу? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stol Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 57 минут назад, yu1986ra сказал: Так, гора з плечей. Позавчора закінчив качати гречко-соняшник. Напад був серйозний. Відбирав з видалячами, то все ок. А от ''герметизувати'' до кінця приміщення так і не вдалось. Качав 2-3 медогонки ввечері і 1-2 зранку. В тебе багато принесли цього разу? Не герметизувати треба ,а робити протягв той бiк з яркого вини не зможуть пролiзти Я наприклад маю вiкно з сiткою яке вiдволiкає бджiл вiд iнших шпаринок.Ще краще невеликий протяг на горище 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 Давно хотів створити тему... І ось є підходящі пости... Я думаю, всі мали проблему нападу бджіл на приміщення для відкачки. Чи має хто рецепти, ідеї, як цього якщо не позбутися, то хоча би зменшити... Бо в окремі роки то ціла трагедія... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 46 минут назад, Stol сказал: Ще краще невеликий протяг на горище Була в мене така думка. Поки що збираюсь зробити. Іще планую поставити в люкові лампочку, щоб заманювати бджіл на світло Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stol Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 Щоб комфортно вiдкачувати потрiбно мати примiщення мiнiмум з двоих кiмнат - кiмнати накопичування в якiйбджоли злiтають з корпусiв та рамок на вiкно та самоï кiмнати вiдкачування. Iдеально буде Якщо мiж кiмнатами буде темний тамбур з червоним свiтлом. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Троян Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 3 години тому, ромео сказав: Давно хотів створити тему... І ось є підходящі пости... Я думаю, всі мали проблему нападу бджіл на приміщення для відкачки. Чи має хто рецепти, ідеї, як цього якщо не позбутися, то хоча би зменшити... Бо в окремі роки то ціла трагедія... Найкращий рецепт це відкачувати поки ще не закінчився взяток повністю. Якщо вже стає привіс менше 0,5 кг в день, починаю відкачку. Якщо щось і принесуть то буде їм в зиму. Приміщення з щільними дверима і вікнами. Вікна відчиняються повністю на весь просвіт. Коли бджіл на вікнах збирається багато, то на декілька секунд відкриваю і випускаю. Відкачані рамки при останній качці не виставляю на осушку, а якщо потрібно осушити, то краще зробити це по закінченню відкачування. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triton Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 5 часов назад, yu1986ra сказал: Так, гора з плечей. Позавчора закінчив качати гречко-соняшник. Напад був серйозний. Відбирав з видалячами, то все ок. А от ''герметизувати'' до кінця приміщення так і не вдалось. Качав 2-3 медогонки ввечері і 1-2 зранку. В тебе багато принесли цього разу? звичайні пластикові вікна та двері , і нихто лізти не буде...і запаху меду не буде.. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ворон Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 34 хвилини тому, Троян сказав: Найкращий рецепт це відкачувати поки ще не закінчився взяток повністю. Якщо вже стає привіс менше 0,5 кг в день, починаю відкачку. Якщо щось і принесуть то буде їм в зиму. Приміщення з щільними дверима і вікнами. Вікна відчиняються повністю на весь просвіт. Коли бджіл на вікнах збирається багато, то на декілька секунд відкриваю і випускаю. Відкачані рамки при останній качці не виставляю на осушку, а якщо потрібно осушити, то краще зробити це по закінченню відкачування. Поганий рецепт, відкачувати незрілий мед, бо йде свіжий нектар, книгу в руки візьміть. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 1 час назад, Троян сказал: Найкращий рецепт це відкачувати поки ще не закінчився взяток повністю. Це якщо невелика пасіка або тривалий взяток. Багато хто не встигає оперативно відкачати... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Троян Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 1 годину тому, ромео сказав: Це якщо невелика пасіка або тривалий взяток. Багато хто не встигає оперативно відкачати... Якщо вже пішов напад, то і у вулик проблематично залізти. Хіба що відбирати рамки на світанку і скільки дадуть, а вже потім вдень відкачувати в приміщенні. Хтось ділився досвідом, що робив відбір рамок вночі при червоному світлі. Я так не пробував. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Троян Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 2 години тому, Ворон сказав: Поганий рецепт, відкачувати незрілий мед, бо йде свіжий нектар, книгу в руки візьміть. 18 відсотків вологість це незрілий мед? А створювати напади і повний хаос на пасіці це в якій книзі написано. Я ж не качаю гніздові рамки взагалі, тільки надставки поверх роздільної решітки. Викиніть ту книгу і купіть рефрактометр. 9 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yu1986ra Posted September 4, 2022 Author Share Posted September 4, 2022 3 години тому, Ворон сказав: Поганий рецепт, відкачувати незрілий мед, бо йде свіжий нектар, книгу в руки візьміть. Я стараюсь дочекатись повного закінчення взятку (хоча б 2-3 дні), потім на світанку ставлю видалячі-квебаки (щоб не встигли бува чого нового принести) 20-40 шт.. На другий день, з самого ранку відбираю мед. Рідко коли бджоли повністю видаляються - доводиться мести щіткою. Якщо не знімати видалячі, то за дві-три години магазини вже в причепі і ніякого нападу. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ворон Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 2 години тому, Троян сказав: 18 відсотків вологість це незрілий мед? А створювати напади і повний хаос на пасіці це в якій книзі написано. Я ж не качаю гніздові рамки взагалі, тільки надставки поверх роздільної решітки. Викиніть ту книгу і купіть рефрактометр. Інтересно як пасічник можем відділити свіжий нектар, від меду 18% вологості, я це не уявляю. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ворон Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 2 години тому, Троян сказав: 18 відсотків вологість це незрілий мед? А створювати напади і повний хаос на пасіці це в якій книзі написано. Я ж не качаю гніздові рамки взагалі, тільки надставки поверх роздільної решітки. Викиніть ту книгу і купіть рефрактометр. Ддядьку, при заявленій кількості сімей, я давно забувби про якісь проблеми, а ви бачу спеціаліст в усіх галузях. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triton Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 6 часов назад, Ворон сказал: Поганий рецепт, відкачувати незрілий мед, бо йде свіжий нектар, книгу в руки візьміть. не вигадуйте... сонях качаеться минимум 2 раза( буває і три)...коли ще взятки ідуть по 3-4 кг в день... і нічого,вологість 17-19 відсодків... 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Троян Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 2 години тому, Ворон сказав: Інтересно як пасічник можем відділити свіжий нектар, від меду 18% вологості, я це не уявляю. Питання елементарне і в кожній книзі є - не качай рамки з розплодом, який би він не був, ТАБУ. Який нектар при 200 - 300 гр взятку та й ще поверх РР. Та в кінці взятку з соняшника навіть в незапечатаних стільниках вологість не перевищує 19 відсотків. 2 години тому, Ворон сказав: Ддядьку, при заявленій кількості сімей, я давно забувби про якісь проблеми, а ви бачу спеціаліст в усіх галузях. Вашу заявлену кількість дядько відкачує за день з хвостиком. Як казав дядько Петро з Аргентини, якщо ви не відкачуєте 200 сімей за день, то ви мало їсте. Не обов'язково робити все самому, чи закабаляти близьких, не треба жаліти найняти помічників, відкачати за 2-3 дні на кінці взятку і не створювати проблеми з нападами. В тім я нічого нікому не нав'язую, діло хазяйське. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 В обчому я пойняв... Рецепт простий... Побудувати двокімнатний цех з пластиковими вікнами і дверями... В кінці взятку найняти максимум працівників і за 2-3 дні все викачати... А, да, забув. Щоб вкластися в такий час потрібна якась медогоночка, рамок так на 60. Ну, або декілька медогонок... Всього то ділов, подумаєш... 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sanich Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 14 хвилин тому, ромео сказав: В кінці взятку найняти максимум працівників і за 2-3 дні все викачати... Де такі працівники водяться, що прийдуть на відкачку на 3 дні? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Троян Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 48 хвилин тому, Sanich сказав: Де такі працівники водяться, що прийдуть на відкачку на 3 дні? Зараз з робочими руками проблеми не має, мільйони людей переміщені з окупованих територій і зони бойових дій, більшість безробітні, багато готові на любу роботу. Серед них багато навіть пасічників. Не знаю як де, а у нас 500 грн за 8 годинний робочий день вважається пристойним заробітком за таку роботу, як помічник при відкачці меду. Якщо щороку наймати одних і тих же людей, то вони набувають кваліфікації і продуктивність праці зростає. Наприклад, бригадою з 5 чоловік на стаціонарній пасіці можна за день відкачати 1,5 т меду навіть без лінії - двоє відбирають, двоє розпечатують ел ножами, один обслуговує 40 рам медогонку. Відбір рамок корпусами - бджоловидаляч і продувка залишків вітродуйкою. Цю роботу може робити любий, лиш би не дебіл і не боявся бджіл. На розпечатку складніше, потрібна певна кваліфікація. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Троян Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 1 годину тому, ромео сказав: Всього то ділов, подумаєш Чудес не буває. Це все пройдений етап. Згадав ще один метод відкачки при нападах - переносна палатка. Колись тут про це говорили. Накриваєш нею вулик і відбираєш рамки. Гемор ще той і також не спасає. Є ще любителі покачати відібрані рамки аж в жовтні, камери для розігріву і т.п. Але найбільше збуджує бджіл і провокує напади це виставляння відкачаних рамок одразу у вулик. Краще взагалі не виставляти, або робити це вкінці відкачки, або принаймні вечером. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ворон Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 2 години тому, Triton сказав: не вигадуйте... сонях качаеться минимум 2 раза( буває і три)...коли ще взятки ідуть по 3-4 кг в день... і нічого,вологість 17-19 відсодків... Який сонях, немає в мене такеї культури, памятаю тільки його за далекого срср, і то його сіяли на силос. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ворон Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 43 хвилини тому, Троян сказав: Зараз з робочими руками проблеми не має, мільйони людей переміщені з окупованих територій і зони бойових дій, більшість безробітні, багато готові на любу роботу. Серед них багато навіть пасічників. Не знаю як де, а у нас 500 грн за 8 годинний робочий день вважається пристойним заробітком за таку роботу, як помічник при відкачці меду. Якщо щороку наймати одних і тих же людей, то вони набувають кваліфікації і продуктивність праці зростає. Наприклад, бригадою з 5 чоловік на стаціонарній пасіці можна за день відкачати 1,5 т меду навіть без лінії - двоє відбирають, двоє розпечатують ел ножами, один обслуговує 40 рам медогонку. Відбір рамок корпусами - бджоловидаляч і продувка залишків вітродуйкою. Цю роботу може робити любий, лиш би не дебіл і не боявся бджіл. На розпечатку складніше, потрібна певна кваліфікація. Це все теорія, яка далека від дійсності. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ворон Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 21 хвилину тому, Троян сказав: Чудес не буває. Це все пройдений етап. Згадав ще один метод відкачки при нападах - переносна палатка. Колись тут про це говорили. Накриваєш нею вулик і відбираєш рамки. Гемор ще той і також не спасає. Є ще любителі покачати відібрані рамки аж в жовтні, камери для розігріву і т.п. Але найбільше збуджує бджіл і провокує напади це виставляння відкачаних рамок одразу у вулик. Краще взагалі не виставляти, або робити це вкінці відкачки, або принаймні вечером. Тут просто немає слів, теорії усього форуму, а я завжди чомусь пишу за себе і свою пасіку. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sanich Posted September 5, 2022 Share Posted September 5, 2022 2 години тому, Троян сказав: Наприклад, бригадою з 5 чоловік на стаціонарній пасіці можна за день відкачати 1,5 т меду навіть без лінії - двоє відбирають, двоє розпечатують ел ножами, один обслуговує 40 рам медогонку. Відбір рамок корпусами - бджоловидаляч і продувка залишків вітродуйкою. Цю роботу може робити любий, лиш би не дебіл і не боявся бджіл. На розпечатку складніше, потрібна певна кваліфікація. Сподіваюся, що це з власного досвіду. Цитата 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Троян Posted September 5, 2022 Share Posted September 5, 2022 4 години тому, Ворон сказав: Тут просто немає слів, теорії усього форуму, а я завжди чомусь пишу за себе і свою пасіку. Мене також дивує, чому ви пишете тільки за себе 2 години тому, Sanich сказав: Сподіваюся, що це з власного досвіду. А яке це має значення. Я написав про реальні факти з надією допомогти пану Ромео. Адже він просив поради. Але в котре пересвідчуюсь, що цього робити не треба, не вдячна це справа, нехай кожен здобуває свій досвід ціною втрачених років і зусиль. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts