Перейти к содержанию

Сублиматор против Варроатоза

FaBos

Рекомендуемые сообщения

Провів сьогодні тест-драйв ось такого субліматора ( що правда без термометра - ще не доїхав з Китаю). Все працює без насоса, кислота десь за хв 2 випаровується повністю. Ну і  за одно товаришу в подарунок зробив.....

IMG_20211223_111206.jpg

IMG_20211224_112709.jpg

• 3 years later...

Колеги, які користуються субіматорами,порекомендуйте , будь ласка нормального виробника. В мене був Андрія Щитовського, але він зараз на окупованій території(((. А щось неперевірене купувати стрьомно. 

Може зробити кожен. Єдине, що потрібно виточити тигель з латуні, бронзи чи нержавійки.
ПІД регулятор і дозатор з Аліекспрес.

29.12.2021 в 18:31, Lefty сказав:

Провів сьогодні тест-драйв ось такого субліматора ( що правда без термометра - ще не доїхав з Китаю). Все працює без насоса, кислота десь за хв 2 випаровується повністю. Ну і  за одно товаришу в подарунок зробив.....

Прикольна конструкція. Нагрів очевидно газом. Але як на мене, то довгувата вихідна трубка, забиватиметься швидко але то просто виправити (обрізати).
А от засипка кислоти в такій конструкції при нагрітій камері буде геморойна, потрібен надійний протигаз. Це вже застаріле рішення.
Я б рекомендував звернути увагу на китайський дозатор з відео вище. Дуже комфортно працювати, навіть не жаль 850 грн. 

Противогаз маю. ІМХО його використання при будь якій сублімації є обовязковим.

Нагрів відбувається звичайною газавою горілкою. Випробувати в польових умовах не довелось (почалась повномасштабна війна)

Електричний вважаю зручнішим і ефективнішим (з огляду на підкримання точного значення температури нагріву), проте дана конструкція проста і фінансово мало зтратна. Застосовувати планував для обробки підчас передування пасіки в полі. 

Щодо самої конструкції - камера сублімації виготовлена з нержавійка, трубка подачі мідна (вкручується на різьбі)здається довжиною 8см. Якщо буде забиватись можна вкоротити чи утиплити частково.... 

2 години тому, Lefty сказав:

Нагрів відбувається звичайною газавою горілкою.

Буде трохи складно контролювати температуту.

Собі зробив з паяльника для труб.

29.12.2021 в 17:31, Lefty сказав:

Цікаво, а бджоли після обробки - ВИЖИЛИ ? :ah:

Я запитую не жартуючи. Бо був у мене прициндент із дозаторами від котроїсь деталі "Запорожця"

Після якого я все оте причандалля продав. :ak::dntknw: Пасіку зменшив то обробляю порамочно із

"Росинки" біпіном (як він по новому йменується не запом"ятовую бо то зайве).

Зате стабільний метод, лише спочатку перевірку препарату потрібно влаштовувати бо всяке буває. :ah:   :IMHO:

03.12.2025 в 15:22, ДобровоЛ сказав:

Цікаво, а бджоли після обробки - ВИЖИЛИ ? :ah:

Обробка субліматором вважається безпечною.

На днях виготовив собі ще один, тепер, працюючи одночасно,  за 1 хв можна обробити 2 сім'ї. Це вже продуктивність як і при роботі Ураганом.

20251204_140944.thumb.jpg.a902c2b2b7811da2d592941823005392.jpg

Субліматор субліматором, основне в цій справі хороша щавелька.

1 годину тому, Сергій-апі сказав:

Субліматор субліматором, основне в цій справі хороша щавелька.

Хороша це яка?

3 години тому, yu1986ra сказав:

Хороша це яка?

Та, від якої добре сиплеться кліщ.

36 хвилин тому, Сергій-апі сказав:

Та, від якої добре сиплеться кліщ.

Вам попадалась така що не сиплеться порівнюючи з іншим зразком щавельки?

2 минуты назад, yu1986ra сказал:

Сорт " лагідна " ;), -бережне і гуманне  ставлення до кліща і до бджіл:umora:. Рекомендує Грінпіс :dntknw:

43 хвилини тому, yu1986ra сказав:

Раніше передавав знайомий з Румунії, від неї дуже добре сипався, минулого року брав нашого виробництва, цього року умовно "іспанську" результат не дуже.

23 години тому, Сергій-апі сказав:

Раніше передавав знайомий з Румунії, від неї дуже добре сипався, минулого року брав нашого виробництва, цього року умовно "іспанську" результат не дуже.

То ви їх порівнювали всі три штуки хоча б по 10 вуликів обробкою в один день? Чи це порівняння через роки:rofl:?

В 05.12.2025 в 16:49, Сергій-апі сказал:

Спробуйте Бівеловську, мені вона подобається.

6 годин тому, пасічник Ігор сказав:

Чим?

5 часов назад, yu1986ra сказал:

Чим?

не так часто забиваэ трубку субліматора, тобто хімічно чиста. До неї спробував Лисонєвську, це мраки!!! Ну й , гадаю, Бівелл фірма нормальна, не буде всяку бодягу фасувати.

15 годин тому, пасічник Ігор сказав:

Яким способом її дозуєте?

13 часов назад, Троян сказал:

Яким способом її дозуєте?

Коли купував субліматор до нього додавалася мірна ложечка й це самий зручний спосіб, зручно працювати одному. Однією рукою тримаю субліматор, іншою з баночки ложечкою кислоту в кришку набрав. Бо намагався обрізком шприця  дозувати, несподобалося й одному незручно.Хоча можливо так більш точне дозування.

19 годин тому, пасічник Ігор сказав:

не так часто забиваэ трубку субліматора, тобто хімічно чиста. До неї спробував Лисонєвську, це мраки!!! Ну й , гадаю, Бівелл фірма нормальна, не буде всяку бодягу фасувати.

Кліщ сипався?

32 минуты назад, Сергій-апі сказал:

Кліщ сипався?

Контролю не було. Сублімацією я користуюся протягом літнього сезону , щоб розірвати цикли розвитку варроа та, можливо, трахейного кліша. Ловлю періоди, коли денна температура падає нижче за 25 градусів, коли суха погода то вибризкую поверх гнізда з пульвера 200-250 г води.Влітку стоять медові корпуси та й багато роботи , тому з контрольками ніколи гратися. Контроль суто візуальний- відсутній кліщ на бджолах, відсутні безкрилі бджоли, відсутні повзаючі по пасіці бджоли, відсутній  кліщ в закритих трутневих чарунках. Ще , можливо мені це здалося, бджола після обробітку стає більш жвавішою та блискучою.))))Гарні засаби захисту органів дихання ОБОВ'ЯЗКОВІ!!! Ще крім сублімації щавелькою проводжу піздьоосінній обробіток методом проливу 3, 5 процентним розчином, вже більше 5 років. Чисто моя думка, що це більш дієво, ніж амітразовмістними розчинами з амітразом сумнівного походження! 

На 15.34 цікавий пристрій, але відсутній контроль температури, що при сублімації є необхідним. Хоча пам'ятаю як діди паяльними лампами гільзи з кислотою гріли й працювало ж.

19 часов назад, пасічник Ігор сказал:

Бівелл фірма нормальна, не буде всяку бодягу фасувати.

:umora: гарний жарт :ay:

17 минут назад, Bee.P сказал:

:umora: гарний жарт :ay:

Й не думав жартувати, але радію, що поліпшив Вам настрій!!!)))

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...