Jump to content

"Умный" улей

Recommended Posts

Всем привет!

Для начала немного о себе - homo sapiens, 1975 года выпуска, администратор баз данных.
Дед был пчеловодом, содержал полтора десятка семей. 
Долгое время у меня не было интереса к пчеловодству.
Но несколько лет назад загорелся идеей содержать своих пчел.
Вел страничку альтернативного пчеловодства в "Фэйсбук".
Моя первая семья в 12-рамочном Дадане не вышла из зимовки - в прошлом году у многих пасеки пропали.

Идея состоит в создании открытого проекта мониторинга состояния пчелиной семьи (умный улей), поскольку сам являюсь "пчеловодом выходного дня".
Основная задача - создание пасеки с минимальным вмешательством пчеловода, почти по учению Варре, но с использованием достижений электроники.
Кроме того, сейчас хорошие пиломатериалы для ульев найти все тяжелее, а использование пенопропилена на мой взгляд - не то.
Для получения ответа на вопрос об эффективности ульев из альтернативных материалов (саман/опилкобетон(арболит)) система "умного улья" тоже нужна.

Компьютерное сообщество достаточно благосклонно отнеслось к моим идеям:

https://habr.com/post/431642/
https://habr.com/post/432142/
https://habr.com/post/433634/

Вкратце - основные параметры для мониторинга - температура, влажность, анализ звука семьи, вес.

Пока вырисовывается три варианта системы:

1. Облегченная - мониторинг 3 параметров - звук, температура, влажность - 1 контроллер, до 16 ульев, датчики проводные(по 4-жильному телефонному кабелю), расстояние от основного блока до 10м.

2. Проводная система - по 2-жильному кабелю, дальность до 1200м, в каждый улей ставится микроконтроллер, мониторинг до 128 ульев, можно измерять вес, да хоть камеру на каждый леток поставить.

3. Беспроводная - по параметрам - то-же что, и предыдущий вариант, если без камеры, на двух батарейках АА - работа до года, модуль связи nrf24 - расстояние до 1200 метров, передатчик активируется раз в 15 минут.

В каждом из них предполагается наличие уведомлений в случае отклонения одного из параметров от общей статистики. 

Сейчас занимаюсь вопросом анализа звука пчелиной семьи.

И вот теперь хочу спросить у пчеловодов - а оно Вам надо?

• Like 3

2 часа назад, gerasimenkoao сказал:

Всем привет!

Для начала немного о себе - homo sapiens, 1975 года выпуска, администратор баз данных.
Моя первая семья в 12-рамочном Дадане не вышла из зимовки - в прошлом году у многих пасеки пропали.

Идея состоит в создании открытого проекта мониторинга состояния пчелиной семьи (умный улей), поскольку сам являюсь "пчеловодом выходного дня".
Основная задача - создание пасеки с минимальным вмешательством пчеловода, почти по учению Варре, но с использованием достижений электроники.
Кроме того, сейчас хорошие пиломатериалы для ульев найти все тяжелее, а использование пенопропилена на мой взгляд - не то.
Для получения ответа на вопрос об эффективности ульев из альтернативных материалов (саман/опилкобетон(арболит)) система "умного улья" тоже нужна.

Вкратце - основные параметры для мониторинга - температура, влажность, анализ звука семьи, вес.

1. Облегченная - мониторинг 3 параметров - звук, температура, влажность - 1 контроллер, до 16 ульев, датчики проводные(по 4-жильному телефонному кабелю), расстояние от основного блока до 10м.

2. Проводная система - по 2-жильному кабелю, дальность до 1200м, в каждый улей ставится микроконтроллер, мониторинг до 128 ульев, можно измерять вес, да хоть камеру на каждый леток поставить.

3. Беспроводная - по параметрам - то-же что, и предыдущий вариант, если без камеры, на двух батарейках АА - работа до года, модуль связи nrf24 - расстояние до 1200 метров, передатчик активируется раз в 15 минут.

В каждом из них предполагается наличие уведомлений в случае отклонения одного из параметров от общей статистики. 

Аналіз складає температуру і вологість, звук то нікому річ не потрібна і місце розташування gps координати, плюс мінімальна ціна і максимальний режим роботи і все це віддалений моніторинг.

Такі системи є в ЄС, в США, Канада, Нова Зеленадія і вони зокрема в ЄС для пасічників на пару вуликів досить популярні.

Тут питання ціни, поки ціна меду такій "розкоші" не сприяють.

Що Вам дасть звук? Звук у бджіл це температура і вологість, якщо Ви з бджолами на ти,  різні проблеми з матками хіба виключення і то по 2 основним параметрам їх те є можна визначити.

• Like 1

Девайс з подібною назвою вже існує кілька років.

http://tochok.info/topic/9459-весы-на-пасеке-производится-ли-подобное-в-украине/?do=findComment&comment=239071

І далі по темі.

• Like 2

1 час назад, Wladimir_K сказал:

>Такі системи є в ЄС, в США, Канада, Нова Зеленадія і вони зокрема в ЄС для пасічників на пару вуликів досить популярні.

>Тут питання ціни, поки ціна меду такій "розкоші" не сприяють.

>Що Вам дасть звук? Звук у бджіл це температура і вологість, якщо Ви з бджолами на ти,  різні проблеми з матками хіба виключення і то по 2 основним параметрам їх те є можна визначити.

Тому я і намагаюсь створити простий проект, доступний для повторення на масових компонентах - arduino, esp8266 та інші - щоб кожен достатньо освідчений (а нині це  школярі дванадцяти років) зміг зробити недорогу систему моніторингу.

Звук на мій погляд досить інформативна річ- від ройового стану до потрапляння миші всередину.

Мій дід взимку слухав вулики стетоскопом.

• Like 2

13 минут назад, gerasimenkoao сказал:

Сучасне бджільництво це не стетоскоп і старі книги з журналами,  в житті бджіл по температурному режимі можна встановити чи роять чи ні і багато іншого, все вже давно застосовується в інших країнах,  а взагалі сучасні бджоли є малорійливі. Звук це лише вже наслідок, а спочатку  росте температура, раніше температури зимою збільшується вологість.

Якщо у Вас бажання "створювати велосипед заново", то створюйте.

• Like 2

48 минут назад, Немолодий сказал:

Девайс з подібною назвою вже існує кілька років.

http://tochok.info/topic/9459-весы-на-пасеке-производится-ли-подобное-в-украине/?do=findComment&comment=239071

І далі по темі.

Так, подібні девайси нині існують по всьому світу.

На заваді розповсюдження на мій погляд стає ціна - погодьтесь, за кількасот доларів можна придбати додаткові вулики з бджолами.

Тому насамперед, хочу створити не комерційний продукт, а просту для відтворення конструкцію.

• Like 2

1 минуту назад, gerasimenkoao сказал:

Тому насамперед, хочу створити не комерційний продукт, а просту для відтворення конструкцію

Та створіть вже зразу електронну гру, на зразок ''Ферми'' і пасічникуйте.

8 минут назад, Wladimir_K сказал:

Сучасне бджільництво це не стетоскоп і старі книги з журналами,  в житті бджіл по температурному режимі можна встановити чи роять чи ні і багато іншого, все вже давно застосовується в інших країнах,  а взагалі сучасні бджоли є малорійливі. Звук це лише вже наслідок, а спочатку  росте температура, раніше температури зимою збільшується вологість.

Якщо у Вас бажання "створювати велосипед заново", то створюйте.

В мене бажання займатися бджолами, на початковому етапі я бачу за доцільне використовувати систему моніторингу, проте ціна в 200$ за "залізо" на один вулик - то забагато, беручи до уваги, що за 20$ можна скласти систему принаймі на три. Так, це буде "колгосп", але він допоможе зробити менше помилок початківцями.

• Like 3

1 хвилину тому, gerasimenkoao сказав:

В мене бажання займатися бджолами, на початковому етапі я бачу за доцільне використовувати систему моніторингу, проте ціна в 200$ за "залізо" на один вулик - то забагато, беручи до уваги, що за 20$ можна скласти систему принаймі на три. Так, це буде "колгосп", але він допоможе зробити менше помилок початківцями.

Пасічники важко сприймають технологічні нововведення. Якщо є час та натхнення - варто займатися. :IMHO:

20 минут назад, Віктор просто сказал:

Та створіть вже зразу електронну гру, на зразок ''Ферми'' і пасічникуйте.

Чому люди йдуть на річку з вудками, або у ліс з кошиками? Тому що це хоббі!

Бджільництво може становити такий самий інтерес, і я не хочу черговий раз втрачати бджіл.

А комп'ютерів мені і на роботі більш ніж досить.

• Like 2

10 минут назад, Sanich сказал:

Пасічники важко сприймають технологічні нововведення. Якщо є час та натхнення - варто займатися. :IMHO:

Я-б сказав що нововведенням важко в бджільництві через те, що ці комахи все прополісують.

Можливо, воно й добре, що принаймі тут роботи не загрожують замінити людей.

Але так, Ви маєте рацію - мені це цікаво!

• Like 1
  • Haha 1

4 минуты назад, gerasimenkoao сказал:

я не хочу черговий раз втрачати бджіл.

На форумі з'явиться чергова тема '' пропали сім'ї внаслідок відмови системи моніторингу, ПОМОЖІТЬ!''

8 минут назад, gerasimenkoao сказал:

компютерів мені і на роботі більш ніж досить

насолоджуйтесь традиційним бджільництвом.

• Like 3
  • Haha 2

6 часов назад, gerasimenkoao сказал:

Всем привет!

Дайте з осені достаточно корму і ефективно обробіть від кліща і до першого обороту немає що там моніторити.провірено роками

• Like 6

Только что, targal сказал:

Дайте з осені достаточно корму і ефективно обробіть від кліща і до першого обороту немає що там моніторити.провірено роками

:ay::ay::ay: Не буде цього - не поможе і електроніка.

• Like 3

7 минут назад, targal сказал:

Та ладно, сезон "обговоререння страшилок - все пропало" ще попереду, зимові свята закінчиться і почнемо.

• Like 3
  • Haha 1

19 часов назад, gerasimenkoao сказал:

UPD

Так, відповіді спільноти мене зайве переконали, що досвідченим бджолярам така система не потрібна.

Проте щодо початківців - як додатковий інструмент все-ж має право на існування.

Тому пропоную розглянути варіант можливості складання моніторингу шести вуликів за 50$.

Параметри - температура, вологість, контроль втручання та вага по кожному.

• Like 3
  • Haha 1

2 минуты назад, gerasimenkoao сказал:

Так, відповіді спільноти мене зайве переконали, що досвідченим бджолярам така система не потрібна.

Тому пропоную розглянути варіант можливості складання моніторингу шести вуликів за 50$.

Параметри - температура, вологість, контроль втручання та вага по кожному.

Ніяка електроніка з прибамбасами за $ ,незамінить практичних знань пасічника,іншої дороги немає.:IMHO:

• Like 2

37 хвилин тому, gerasimenkoao сказав:

вага по кожному.

Почніть з цього. Апарат по передачі даних  ваги контрольного вулика точно буде затребуваний бджолярами.

• Like 3

22 минуты назад, gerasimenkoao сказал:

На мою думку така система буде корисна, якраз для середніх пасік, де власник не має можливості регулярно слідкувати за станом точку.

Тема автоматизації моніторингу, взагалі, цікава.  З параметрів контролю я б виділив - три: вагу, температуру, і звук. Але зі звуком не впевнений, треба поцікавитись у гуру бджільництва. Сучасні аналітичні системи, теоретично, дадуть змогу отримувати  коректні висновки про стан сімей, а головне - на ранніх стадіях виявляти негаразди у бджолиних сім'ях.  

Готовий підтримати автора теми у цьому починанні. Світ рухається прискорено до всеохоплюючого інформаційно-логістичного середовища, і бджільництву теж не минути цого шляху.

• Like 1

10 минут назад, Немолодий сказал:

Почніть з цього. Апарат по передачі даних  ваги контрольного вулика точно буде затребуваний бджолярами.

100%

1 час назад, gerasimenkoao сказал:

можливості складання моніторингу шести вуликів за 50$.

вага по кожному.

Да еще с смс. Цены Вам бы не было. :ay:

Или одного за 10 $ :crazy:

14 часов назад, Wladimir_K сказал:

Та ладно, сезон "обговоререння страшилок - все пропало" ще попереду,

Че это, за вощину уже начали. 

1 час назад, Джаз сказал:

Да еще с смс. Цены Вам бы не было. :ay:

Или одного за 10 $ :crazy:

Я думал веб-интерфейс построить, смс на самом деле проще, но не дешевле.

Мониторинг одного улья за червонец? это если компьютер возле улья поставить ;-)

Меньше 3(30$) мониторить нет смысла  - играет роль цена контроллера и модуля связи), больше 16 (100$)- тоже -  уже стоимость датчиков будет решающей.

Ну и да, это цена материалов, делать придется самому, но распаять 4-жильные кабели и загрузить прошивку с помощью arduino ide под силу многим.

На мой взгляд оптимально мониторить 3 улья по весу с отправкой на СМС, а звук, температура и влажность, то ласощи. Можно еще фотик привязать к датчику движения и слать ММС

• Like 2

21 час назад, Василика сказал:

На мой взгляд оптимально мониторить 3 улья по весу с отправкой на СМС, а звук, температура и влажность, то ласощи. Можно еще фотик привязать к датчику движения и слать ММС

Спасибо за комментарий!

От пользователя Джаз поступило сообщение о возможности самостоятельной постройки весов с отправкой информации по СМС

Видимо, пчеловодам действительно важно знать вес улья.

Готов проверить конструкцию и выложить статью, поэтому вопросы:

1. Как часто надо слать СМС - по времени/по изменению на сколько сот грамм ?

2. Модуль взвешивания можно сделать как у BroodMinder (весы для пчел) - под одну сторону улья, тогда при вксе до 100кг, можно обойтись всего одним датчиком (2$ в Киеве) - да будет определенная неточность, но меньше соединений.

3. Есть вариант сделать не по СМС, а в виде WEB-странички в микроконтроллере - ESP8266 - доступ через WIFI - или неинтересно

Ну и естественно, контроль веса минимум трех ульев.

• Like 3