Перейти к содержанию

Применение подкормок и стимуляторов во время весеннего наращивания пчелиных семей

Гурович

Рекомендуемые сообщения

9 часов назад, Серж 82 сказал:

Ви що «перший рік замужем»? Поки не буде тепла і приносу пилку, то все іграшки.

Моя пчела летит к соседу и копошиться возле  дку. Оттуда насёт  муку. Проблема в том, что его собака ловит пчёл, а потом её приходится спасать уколами. Вот я и мыслю привязать их на пасеке мукой, ну и чтобы какая польза  от этого была.

В 08.03.2020 в 14:19, Конструктор сказал:

На мою думку найкраща білкова підкормка може бути тільки на основі пилку або перги.:IMHO1:

По можливості і потребі ,  весною  даю ось такі блічики.

як "відгукнулися" бджілки на таку підкормку в 2020? чі відчутна різниця між тими кому не перепало?

2 часа назад, Гурович сказал:

Моя пчела летит к соседу и копошиться возле  дку. Оттуда насёт  муку. Проблема в том, что его собака ловит пчёл, а потом её приходится спасать уколами. Вот я и мыслю привязать их на пасеке мукой, ну и чтобы какая польза  от этого была.

Дававя биту кукурузи , беруть тільки до пилку , було таке збивав 5 відер за день , десь виходило накінець дня мінус два відра муки 

На другий день найшли пилок , збиту дерть сразу бросили І це притом що пилок несли тільки подинокі бджоли 

А чи толок є так і не поняв ,щоб цепонять надо вулики перебирать на контроль приносу розплоду , а вони на цей час утеплині вжаті і ніхто до них три неділі нелазить, так що  :dntknw:

А собака привикне у мене за сезон ловить і їсть сотні бджіл , а ще більше ос ,бджіл по звуку відрізняє і ловить у крайньому випадку коли вона кружить над ним 

Це як я поняв защитна реакція у нього , він хватає зубами і бистро клацає незчипляя губи , прикольно виходить секунда і оси нема :umora:

Потім лежить харчить , якщо укусе десь у роті , перехарчить і знову уже вечером ловить , як тільки до нього підлетить 

Хотя я його медом гудаю іважить він десь неменше 25кг , яд недіє привик :umora:

Одне діло Ваш собака і зовсім інше - сусідський.

1 годину тому, valik1986 сказав:

як "відгукнулися" бджілки на таку підкормку в 2020? чі відчутна різниця між тими кому не перепало?

Можливо підкормка з пилком дала якийсь результат , але чесно кажучи сутєвої різниці не помітив . 

Кажуть ,  що підкормка з пергою дає кращий результат ніж з пилком , але треба пробувати.

1 час назад, Конструктор сказал:

Можливо підкормка з пилком дала якийсь результат , але чесно кажучи сутєвої різниці не помітив . 

Кажуть ,  що підкормка з пергою дає кращий результат ніж з пилком , але треба пробувати.

Вы кормите всех подряд или выборочно?

9 хвилин тому, Гурович сказав:

Вы кормите всех подряд или выборочно?

Минулого року давав всім.

Думаю, что при такой постановке вопроса, Вам трудно определить был ли положительный результат. Нужно было пару штук оставить без подкормки, тогда на контрасте всё становится понятным. Скоро уже начало сезона - можете провести эксперимент. Не обязательно для всех, сделайте для себя, чтобы понять - стоит ли игра свеч.

Тільки що, Гурович сказав:

Думаю, что при такой постановке вопроса, Вам трудно определить был ли положительный результат. Нужно было пару штук оставить без подкормки, тогда на контрасте всё становится понятным. Скоро уже начало сезона - можете провести эксперимент. Не обязательно для всех, сделайте для себя, чтобы понять - стоит ли игра свеч.

Вийшло так ,  що частина не взяли підкормку по моїй вині , що погано попрорізав кульки , але по розвитку різниці не помітив .

Хоча минулого року і так були досить не погні умови для розвитку , тому можливо і не було видно сутєвої різниці.:IMHO:

23 минуты назад, Конструктор сказал:

Вийшло так ,  що частина не взяли підкормку по моїй вині , що погано попрорізав кульки , але по розвитку різниці не помітив .

Хоча минулого року і так були досить не погні умови для розвитку , тому можливо і не було видно сутєвої різниці.:IMHO:

Ефект якщо і буде то тільки у період без природнього пилку :IMHO:

а так буде як у мене з кукурузою за день взяли 2 відра муки , а через день майже жодної бджоли небуло на кукурузі 

І все із-за 10 пилинок природних , потрібно було стоять декілька хвилин щоб побачить на ряду вуликів одну бджолу з пилком і то тільки до обід 

Але все рівно кукурузну муку покинули :dntknw:

25 минут назад, AVA сказал:

Для рапса и пакетов нужен хороший ранний старт. У меня пыльца будет только к апрелю. Хочется хоть чем то поддержать до приноса пыльцы, чтобы семьи не просели.

58 хвилин тому, AVA сказав:

На 100%  теж такої думки .

32 хвилини тому, Гурович сказав:

Для рапса и пакетов нужен хороший ранний старт. У меня пыльца будет только к апрелю. Хочется хоть чем то поддержать до приноса пыльцы, чтобы семьи не просели.

Найкращий результат бачив , коли підставляв пергову рамку . 

6 часов назад, Конструктор сказал:

Я бы не сказал,что были хорошие условия для развития весной.Такой холодной весны я не помню.

21 годину тому, Стахановский сказав:

Я бы не сказал,что были хорошие условия для развития весной.Такой холодной весны я не помню.

В мене в березні були непогані вікна для приносу пилку , квітень взагалі був теплий , а от в травні ,  коли цвів ріпак погоди не було , навіть вода в поїлках замерзала.

• 4 weeks later...

Оскільки  в місцевості де я проживаю існує  досить істотна проблема з пилком  ( а відповідно і розвитком  бдж. сімей), тому на протязі кількох років досить щільно цікавився підгодівлею бджіл в ранньовесняний (осінній) період( здебільшого це досвід пасічників Канади, США). Із зібраної інформації: ІМХО (звістно при відсутності пергових рамок), найєфектинішим є протеїнові "пиріжки чи то "паляниці", які роздаються сімям одразу після очисного обльоту. Бажаним є і підкорлювання в цей період і рідкими підкормками (але як на мене тут і +-). Застосовуються і поза вуликові підкормлювання високо протиїновими сумішами (здебільшого ці суміші є основою тих самих "паляниць"), але єфективність гірша тай такий метод має багато недоліків: погана збалансованість такої суміші з низьким вмістом а той відсутністю потрібних вітамінів, мінералів. амінокислот, залежність від погоди, а  в наших умовах ще й бджоли з навколишніх пасік ітд. Стосовно наукових досліджень, такої інформації мізер рівно як і складу самих паляниць. У виробники, які спеціалізуються на виробництві даних продуктів, ця інформація закрита, здебільшого обмежуються вказуючи %вміст сирого протеїну і  загальними фразами наявності амінокислот, вітамінів мінералів, якщо хтось і дає більш конкретну інформацію то без кількісного значення - я так розумію то є комерційною таємницею......

Одним словом довелось перевернути величезний пласт інформації і  цьогоріч будуть проведені "польові випробування" протеїнових паляниць (з комплексом амінокислот, вітамінів, мінералів).  В випробуванях буде задіяно три пасіки (моя і ще двох товаришів). Пасіки розташовані в різних місцях, одна із них навіть в іншій області. На кожній пасіці буде виділено по дві групи бдж.сімей (тестова і контроль),  кожна група по 15-20 бдж.родин приблизно однакової сили. 

ЗІ:  Все ІМХО- стосовно кукурудзяної, пшеничної ітд.  муки - все то дурниці, якщо вже вкрай так хочеться чогось насипати і щоб від того була хоч якась користь - тоді як  варіант соєва але обовязково що пройшла відповідний термообробіток. Сухе молоко,яєчний порошох, теж як варіант але занадто дорого. Стосовно застосування сушеного пилку - дуже дорого і до того ж не все так просто - кому цікаво  з цього приводу достатньо інформації. Кормові не живі пивні дріжджі (при приготувані "пиріжків" в комплексі з певною соєвою мукою і іншими обовязковими добавками  )  - як на мене не поганий варіант, пекарські дріжжі  (деактивовані) в рідких підкормках  - ну як варіант, проте окрім всього іншого підкормки з дріжджами  бджоли неохоче беруть

Ну і варто  чи  не варто - там де є проблеми з пилком такі підкормки просто необхідність, якщо хочимо достойних результатів, повірте,колеги, маю з чим порівняти.

42 минуты назад, Lefty сказал:

Оскільки  в місцевості де я проживаю існує  досить істотна проблема з пилком  (

На Вашу думку,коли повинен  почати надходити  пилок,щоб не було необхідності штучно стимулювати білковою підгодівлею і коли Ви будете починати білкову  підгодівлю

1 годину тому, Stol сказав:

На Вашу думку,коли повинен  почати надходити  пилок,щоб не було необхідності штучно стимулювати білковою підгодівлею і коли Ви будете починати білкову  підгодівлю

ІМХО після очисного обльоту,   якомога раніше,  проте справа не тільки в термінах а і в його кількості  + надходження рідкого корму. У мене ж перший пилок з вербових,  а якщо в цей період ще й погода підведе то бджоли  починають роями по коморах, хлівах нишпорити, масово несуть муку з дерті   яку і використати не можуть...... 

Протиїнові "паляниці" планую давати одразу після очисного обльоту, але зазначу, що справа не стільки  в білкові (хоча це теж має значення), а в амінокислотах і вітаміннах. Наче тут в темі уже звертали увагу на те, що після зимівлі бажано "підтримати"  перезимувавших бджіл (допомогти щоб в найкоротші терміни нормалізувались процеси травлення, обмін речовин, іммунна система ітд.) , продовжити їх життя. 

Чтобы продлить жизнь пчёл, нужно сделать так, чтобы они как можно меньше растрачивали своё жировое тело на выкармливание расплода. Лучше всего с этой проблемой справляется свежая пыльца, но поскольку она до некоторых пор отсутствует, нужен эффективный заменитель.  Без науки здесь никак, но поскольку науки у нас нет - придётся как всегда, методом тыка, авось попадём.

6 годин тому, Гурович сказав:

Чтобы продлить жизнь пчёл, нужно сделать так, чтобы они как можно меньше растрачивали своё жировое тело на выкармливание расплода. Лучше всего с этой проблемой справляется свежая пыльца, но поскольку она до некоторых пор отсутствует, нужен эффективный заменитель.  Без науки здесь никак, но поскольку науки у нас нет - придётся как всегда, методом тыка, авось попадём.

Частково Ви праві, проте можна і потрібно скористатися в такому випадку зарубіжними напрацюваннями.....

Доречі, стосовно зарубіжних джерел: коли шукав інформацію стосовно  ефектиних підкормок для бжіл, їх сладових і що вони собою представляють ітд., натрапив на кілька цікавих праць, де розповідалось як про самі дослідження так і їх результат. З поміж іншого  для загалу буде цікавою інформація що до застосування кобальту хлористого в підкормках. Так от автори досліджень наголошують, що при застосувані кобальт хлористого в підгоділях він має бути точно дозованим - лише в такому випадку буде відчутне збільшення яйцекладки маткою,  в іншому випадку ефект практично рівний 0. А ми по своїй нвїності рахуємо що досить просто додати в поїлочки цей кобальт і буде нам щасття.....

19 хвилин тому, Lefty сказав:

Частково Ви праві, проте можна і потрібно скористатися в такому випадку зарубіжними напрацюваннями.....

Доречі, стосовно зарубіжних джерел: коли шукав інформацію стосовно  ефектиних підкормок для бжіл, їх сладових і що вони собою представляють ітд., натрапив на кілька цікавих праць, де розповідалось як про самі дослідження так і їх результат. З поміж іншого  для загалу буде цікавою інформація що до застосування кобальту хлористого в підкормках. Так от автори досліджень наголошують, що при застосувані кобальт хлористого в підгоділях він має бути точно дозованим - лише в такому випадку буде відчутне збільшення яйцекладки маткою,  в іншому випадку ефект практично рівний 0. А ми по своїй нвїності рахуємо що досить просто додати в поїлочки цей кобальт і буде нам щасття.....

Якщо в вулика є достатньо меду і перги, ніяка хімія не потрібна, треба бджолам дати що потрібно, і зайві танці з бубном, на пасіці непотрібні. :hi:

14 минут назад, Ворон сказал:

Якщо в вулика є достатньо меду і перги, ніяка хімія не потрібна, треба бджолам дати що потрібно, і зайві танці з бубном, на пасіці непотрібні. :hi:

Если бы в моих ульях было достаточно перги - я бы эту тему не открывал.  Я так понял, что в Ваших ульях перга есть, а здесь в теме колеги у которых в силу каких то обстоятельств перги либо мало, либо она отсутствует. Вот мы и пытаемся найти приемлемое решение, как и чем можно помочь пчёлам до момента  приноса свежей пыльцы. А будет это химия или натур продукт - это не так уж и важно.  Здесь важно определить  что именно "потрібно", чтобы как можно меньше бегать вокруг ульев с бубном.

6 хвилин тому, Ворон сказав:

Ніхто не ствержує що при наявності достатньої кількості в улику перги і меду обовязково потрібно давати хімію -кобальт, чи щось інше (приміром тіж паляниці, причому  там основна і переважна більшість компонентів рослинного походження). Проте реалі сьогодення  це все гірше кормова база і перенасищення місцевості бджолами, ітд....

ЗІ: стосовно кобальта - я просто поділився інформацією на яку натрапив в зарубіжних джерелах і нігде не зустрічав у нас. 

3 часа назад, Lefty сказал:

ЗІ: стосовно кобальта - я просто поділився інформацією на яку натрапив в зарубіжних джерелах і нігде не зустрічав у нас. 

И они не пишут какое точное количество кобальта нужно для хорошего старта? или это коммерческая тайна?  Давайте, колитесь уже :umora:

1 хвилину тому, Гурович сказав:

И они не пишут какое точное количество кобальта нужно для хорошего старта? или это коммерческая тайна?

вони не говорят про те що кобальт потрібний  для  хорошого старту, просто акцентується увага на тому, що його якщо застосовувати, то потрібно досить в точне дозування,  в іншому випадку результат буде наближений до нуля, цифри наводились, просто мені моно якось не запамяталось оскільки сам вважаю що ліпше давати вітамін В12. а не кобальт. 

ЗІ: як натраплю на ті дописи знову  то дам посилання.

Я з сусідньої теми "Пасечникам выходного дня..." ми там про осіннє нарощування.

5 часов назад, Lefty сказал:

стосовно кобальта - я просто поділився інформацією на яку натрапив в зарубіжних джерелах і нігде не зустрічав у нас. 

"Для стимуляции роста пчелных семей в сахарный сироп можно добавлять кобальт. На 1 литр сиропа дают 24 миллиграмма хлористого или сернокислого кобальта, предварительно растворенного в стакане теплой воды...   Микроэлемент кобальт продаётся в виде таблеток сиреневого цвета..."  Буренин, Котова "Практические советы пчеловоду" 1971 г.

"В НИИ пчеловодства в течение ряда лет изучали влияние кобальта на пчел.... было установлено, что наилучший эффект получается при скармливании пчелам кобальта в концентрации 8 мг на 1 л сахарного сиропа."  Забоенко А.С. "Всё о пчеловодстве" 1998 г.

Чужому навчайтесь і свого не цурайтесь! Новое - это хорошо забытое старое!

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...