Віталій Овчарук Posted June 23, 2018 Share Posted June 23, 2018 Цель получить чистопородную матку от известных родителей. на данный момент известно 2 способа 1) Инструментальное осеменение. 2) Изолированный облетник. Кому будет интересно заниматься раним и поздним выводом маток - для кого для тех кто не может позволить себе приобрести маток ИО, европейских и др. или воспользоваться облетником (которых к примеру по карнике нет в Украине) Лично я хочу получить таких маток как плем. резерв на случай неудачной замовки, отрутовения и других форс мажоров. Сейчас я опишу действия которые предприму, а вы пожалуйста укажите на ошибки или трудности которые необходимо учесть и подготовится к ним. Итак облет маток планирую на начало сентября. Погода в это время хорошая. Трут в это время отсутствует или пчелы его уже не кормят. Вывод трутня начнется с постановки ганемановской решетки на леток и с таким расчетом чтобы в начале августа 1-3.08 сот был уже засеян. Отцовская семья будет также семьей воспитатильнецей, поэтому 19.08 убираем матку и открытый расплод в отводок и 20.08 ставим прививку личинок. 1-2.09. выход матки, на этом этапе метим ее номерной меткой, или 30.08 раздам маточники в клеточках по нуклеусам еще нерешил. 1-2.09 даем маток в нуклеус, нуклеусом будет служить маленькая семья на 10 рамок 145. 8-10.09 облет. И далее эти семьи еще немного подсилю и так они уйдут в зиму. На весь период вывода трутня и маток будет идти подкормка, трутня удержим за счет безматочной семьи воспитательницы. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bee_Keeper Posted June 23, 2018 Share Posted June 23, 2018 18 минут назад, mr_alur сказал: Вывод трутня начнется с постановки ганемановской решетки на леток и с таким расчетом чтобы в начале августа 1-3.08 сот был уже засеян. Вот как загоните матку на трутовый сот и получите трутовую личинку в первых числах августа - продолжите своё повествование 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davolodya Posted June 23, 2018 Share Posted June 23, 2018 1 година тому, mr_alur сказав: Вывод трутня начнется с постановки ганемановской решетки на леток и с таким расчетом чтобы в начале августа 1-3.08 сот был уже засеян. В кінці літа трутня вже практично невиховують, мало того, його в нормальних сім'ях виганяють. Трутень залишається лише в проблемних сім'ях, де матки нема , або вона дефектна. Навіть, якщо припустити, що Вам вдасться заставити сім'ю вивести в серпні трутня, залишається ще досить багато трутня в проблемних сім'ях, необов'язково Ваших, може бути навіть в сусідських, і цей трутень негативно вплине на Ваші задумки. Оскільки просторової ізоляції у Вас нема, контрольованого спарювання аж ніяк вийти неможе, лишається тільки ШО. Якщо потрібні запасні племінні матки, а коштів бракує, скористайтеся для цього неперевіреними матками ШО, їх ціна лише трошки більша від маток вільного обльоту, а якість личинок від них така ж як і від перевірених. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted June 23, 2018 Author Share Posted June 23, 2018 Я понимаю что проблемы с трутнем будут, может зажму сильную семью, или попробую вывести его раньше дней на 10 от запланированного срока, попробовать стоит. Если не получится в августе. Попробую весной. Результатом положительным и отрицательным поделюсь. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davolodya Posted June 23, 2018 Share Posted June 23, 2018 2 хвилини тому, mr_alur сказав: Я понимаю что проблемы с трутнем будут, может зажму сильную семью, или попробую вывести его раньше дней на 10 от запланированного срока, попробовать стоит. Если не получится в августе. Попробую весной. Результатом положительным и отрицательным поделюсь. Який сенс цим займатися? Нормальна матка у Вас може і вийде в такий пізній час, а племінна - аж ніяк. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted June 23, 2018 Author Share Posted June 23, 2018 9 хвилин тому, davolodya сказав: Який сенс цим займатися? Нормальна матка у Вас може і вийде в такий пізній час, а племінна - аж ніяк. Зачем мне это нужно я написал в первом сообщении, племенной матка становится только после проверки ее потомства. На форуме создал тему только для того чтобы узнать может кто-то так уже делал, есть результат. К примеру матководы которые поздно заканчивают сезон. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted July 30, 2018 Author Share Posted July 30, 2018 Пришло время продолжить 21.07. закрыл матку в корпусе где разместил пчелиные соты с открытым расплодом и пустые трутневые соты, в этих сотах трутень уже выводился в этой семье я их только сконцентрировал в одном корпусе и добавил пару новых, на момент изоляции семья была на 5ти корпусах 3гнездовых и 2 магазина матку (2017г) закрыл двумя генеманками во втором ( снизу корпусе ) 28.07 сделал осмотр семьи и убрал генеманки, на фото снизу видим трутневый сот и результат ее работы. должен отметить с 21 - 27, 28 ... был взяток с подсолнуха (смотрю пчела вся желтая возвращается) пока только не знаю где они его нашли, сейчас уже таскают не так интенсивно поэтому эта и пару других семей понемногу подкармливается сиропом. следующий осмотр 4.08. надеюсь трутня сохранят. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Міхал-69 Posted July 30, 2018 Share Posted July 30, 2018 Только что, mr_alur сказал: Пришло время продолжить 21.07. закрыл матку в корпусе где разместил пчелиные соты с открытым расплодом и пустые трутневые соты, в этих сотах трутень уже выводился в этой семье я их только сконцентрировал в одном корпусе и добавил пару новых, на момент изоляции семья была на 5ти корпусах 3гнездовых и 2 магазина матку (2017г) закрыл двумя генеманками во втором ( снизу корпусе ) 28.07 сделал осмотр семьи и убрал генеманки, на фото снизу видим трутневый сот и результат ее работы. должен отметить с 21 - 27, 28 ... был взяток с подсолнуха (смотрю пчела вся желтая возвращается) пока только не знаю где они его нашли, сейчас уже таскают не так интенсивно поэтому эта и пару других семей понемногу подкармливается сиропом. следующий осмотр 4.08. надеюсь трутня сохранят. Коли прийде час для спаровування маток можете попробувати спосіб - (сам його в молодості пробував але то морока) - нуклеус весь день тримати у підвалі а після 20.00 год. при хорошій погоді винести і дати можливість всім облетітися - чужі трутні в такий час не літають - великий шанс тільки на трутнів з нуклеуса. Після цього ввечері нуклеус знову у підвал. І так 10 днів. Це звичайно морока - але шанс на відносний контроль трута. Тільки нуклеуси треба подалі від пасіки (наскільки можна) бо трутні можуть повертатися у інші сімі. А так знову у нуклеус. Але вирішувати Вам. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted July 30, 2018 Author Share Posted July 30, 2018 1 година тому, Міхал-69 сказав: І так 10 днів. Спасибо за подсказку, я с Вами соглашусь что метод заморочливый, и времени носится туда сюда сосем нет. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted August 9, 2018 Author Share Posted August 9, 2018 В 30.07.2018 в 20:39, mr_alur сказав: следующий осмотр 4.08. надеюсь трутня сохранят. Фото с осмотра 4.08 А это фото сота ее сестры с другого улья 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Урош Posted August 9, 2018 Share Posted August 9, 2018 В 23.06.2018 в 11:52, mr_alur сказал: Я понимаю что проблемы с трутнем будут, может зажму сильную семью, или попробую вывести его раньше дней на 10 от запланированного срока, попробовать стоит. Если не получится в августе. Попробую весной. Результатом положительным и отрицательным поделюсь. Для чего так поздно выводить маток? Я вывожу в июле. 30 июля начинает сеять. А в конце сентября начале октября меняю маток. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted August 9, 2018 Author Share Posted August 9, 2018 9 годин тому, Урош сказав: Для чего так поздно выводить маток? Я вывожу в июле. 30 июля начинает сеять. А в конце сентября начале октября меняю маток. В 23.06.2018 в 11:00, mr_alur сказав: Цель получить чистопородную матку от известных родителей. Лично я хочу получить таких маток как плем. резерв на случай неудачной замовки, отрутовения и других форс мажоров. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted August 21, 2018 Author Share Posted August 21, 2018 18.08 сделал закладку на маток 19.08. проверил прием личинок - 50% Изначально планировал отцовскую семью сделать воспитатильницей, но решил так не делать. Сейчас отцовскую и воспиталку постоянно подкармливаю. Трутня которого заложили ранее заметно стало меньше, сказывается время и то что был период когда подкормку не давал. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted September 17, 2018 Author Share Posted September 17, 2018 Пришло время подытожить 28.08 - раздали в нуклеусы 9 маточников, решили отказаться от идеи облетывать маток в отводках. 1. 09 - проверил выход маток, из 9 нашел 8, одна вышла но в нуклеусе ее не было 8. 09 - 3 матки из 8 начали сеять, одна не была в нуклеусе на момент осмотра, одну брали на входе в клубок(случайно заметили) из клубка забрал и поместил в клеточку, но это не помогло, при следующем осмотре ее не было в нуклеусе. 15. 09 - начали сеять еще 3 матки, подселил все матки в маленькие отводки там и будут зимовать. и того из 9 маточников вышли и облетелись 6 маток. что дальше : в следующем сезоне посмотрю на качество маток, какое потомство получается, потом померю крылья (если научусь) определим что там намешано и в идеале сравнить результаты с материнской семьей. смотрю я на эту тему а там 70 страниц читать................... будет чем заняться зимой. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олександр Кривченко Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 Пришло время подытожить 28.08 - раздали в нуклеусы 9 маточников, решили отказаться от идеи облетывать маток в отводках. 1. 09 - проверил выход маток, из 9 нашел 8, одна вышла но в нуклеусе ее не было 8. 09 - 3 матки из 8 начали сеять, одна не была в нуклеусе на момент осмотра, одну брали на входе в клубок(случайно заметили) из клубка забрал и поместил в клеточку, но это не помогло, при следующем осмотре ее не было в нуклеусе. 15. 09 - начали сеять еще 3 матки, подселил все матки в маленькие отводки там и будут зимовать. и того из 9 маточников вышли и облетелись 6 маток. что дальше : в следующем сезоне посмотрю на качество маток, какое потомство получается, потом померю крылья (если научусь) определим что там намешано и в идеале сравнить результаты с материнской семьей. смотрю я на эту тему а там 70 страниц читать................... будет чем заняться зимой. Трутнів тримали в безматочній сім'ї чи з маткою? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted September 17, 2018 Author Share Posted September 17, 2018 2 хвилини тому, Олександр Кривченко сказав: Трутнів тримали в безматочній сім'ї чи з маткою? С маткой. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олександр Кривченко Posted September 18, 2018 Share Posted September 18, 2018 С маткой.Безматочні сім'ї, маються на увазі сильні відводки або сім'ї з неплідною маткою, краще виховують і годують трутнів і не виганяють з вуликів доки матки не облетяться. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted September 19, 2018 Author Share Posted September 19, 2018 В 18.09.2018 в 19:46, Олександр Кривченко сказав: Безматочні сім'ї, маються на увазі сильні відводки або сім'ї з неплідною маткою, краще виховують і годують трутнів і не виганяють з вуликів доки матки не облетяться. Я пожалел семью и матку из нее не убрал, старался постоянно подкармливать, из тех трутневых сот что я показывал трутня заметно почистили, но того что остался хватило для облета маток. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davolodya Posted September 19, 2018 Share Posted September 19, 2018 13 хвилини тому, mr_alur сказав: Я пожалел семью и матку из нее не убрал, старался постоянно подкармливать, из тех трутневых сот что я показывал трутня заметно почистили, но того что остался хватило для облета маток. А Ви впевнені, що саме з Вашим трутнем облетілися матки? Трутень в проблемних сім'ях лишається на зиму, Ваші матки цілком могли погуляти і на стороні. В якості експеримента вивів кілька неплодок, вийшли 3 дні тому. Трутня я навмисне не виводив, більше того, у мене на пасіці трутня вже нема зовсім, подивимось, чи зможуть матки в такий пізній час облетітися. Оскільки якість таких пізніх маток бажає бути кращою, незалежно від результату, ці матки підуть під каблук, а бджоли при похолоданні на підсилення ІОшок, з цього експерименту мене цікавить тільки результат Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted September 19, 2018 Author Share Posted September 19, 2018 2 години тому, davolodya сказав: А Ви впевнені, що саме з Вашим трутнем облетілися матки? Трутень в проблемних сім'ях лишається на зиму, Ваші матки цілком могли погуляти і на стороні. Могли и с другими облетется, по этой причине посмотрю на потомство, крылья померяю. Сделаю выводы. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ігор55 Posted August 18, 2019 Share Posted August 18, 2019 Цікаво які результати? в цьому сезоні планую щось подібне з покупними неплідними матками. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій.В Posted August 18, 2019 Share Posted August 18, 2019 38 минут назад, Ігор55 сказал: Цікаво які результати? в цьому сезоні Чекаю на яйце в 17-ти нуках перенер Ф1, результатом обльоту поділюсь після 20-того. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davolodya Posted August 18, 2019 Share Posted August 18, 2019 1 година тому, Віталій.В сказав: Чекаю на яйце в 17-ти нуках перенер Ф1, результатом обльоту поділюсь після 20-того. Матки однозначно облетяться, питання з яким саме трутнем? З чиїм? Минулого року залишив для експеременту 2 неплодки в нуках, облетілися на початку жовтня. Трутень в проблемних сім'ях залишають навіть на зиму, тому трутень ще буде, інша річ, наскільки він буде якісний? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій.В Posted August 18, 2019 Share Posted August 18, 2019 14 минут назад, davolodya сказал: наскільки він буде якісний? Дивився лекцію Рахматуліна Д К, хочу спробувати ( для досвіду ) по його рекомендаціях пізню заміну маток в 6-ти вуликах, мене його лекція майже убідила... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davolodya Posted August 18, 2019 Share Posted August 18, 2019 Тільки що, Віталій.В сказав: Дивився лекцію Рахматуліна Д К, хочу спробувати ( для досвіду ) по його рекомендаціях пізню заміну маток в 6-ти вуликах, мене його леція майже убідила... Переконувати небуду, пробуйте... Маю власний досвід, кілька пізніх маток з минулого року весною струтневіли, це говорить про те, що такі пізні обльоти не найвищої якості. На початку серпня відбирав сперму для ІО, багато трутня порожнього, а в багатьох сперми досить мало. Для себе висновки зробив, в серпні вже непрививався, всі, що мали облетітися, до цього часу вже облетілися, на цей сезон вже вистачить... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts