Перейти к содержанию

Замена матки на пром. пасеке

Рекомендуемые сообщения

57 минут назад, brodyaga сказал:

Вот, здесь любому пасечнику подойдет и по цене и по качесту

https://www.instasaver.org/hashtag/matedqueens

более подробно можно ознакомиться на сайте http://www.coolmorebees.com/#about

• 2 weeks later...
В 28.08.2019 в 23:20, Медвідь сказал:

Мабуть таки єдиний метод, найменьш трудозатратно і швидко змінити старих маток на молодих - це купити плідні матки і підсадити їх, але цей метод найдорожчий. Уявімо, що  у якогось промисловця є 1000 сімей і йому треба закупити тисячу маток (скоріше за все йому їх продадуть в такій кількості зі знижкою)  але всеодно сума буде великою, приблизно за ці ж гроші він зможе закормити пасіку в зиму і пролікувати від кліща, а маток бажано міняти щорічно.

Есть мнение, что промысловики и маток сами выводят, облётывают и меняют в семьях плодную старую на плодную молодую.Этот метод наиболее экономически выгоден.

• 1 year later...

Хтось ще пробував забрати старих маток і через 4-5 годин підсаджувати молодих плідних зразу на рамку?

3 години тому, ZhAN78 сказав:

Хтось ще пробував забрати старих маток і через 4-5 годин підсаджувати молодих плідних зразу на рамку?

Я так розумію, Ви вже маєте певний досвід, може поділитесь? 

я трішки не дотягую до пром пасіки :-) , але в цьому сезоні помітив наступне , успіх залежить від багатьох факторів,  на акації прийом був 100%, в липні баків на баків 100% , а баків на місцеву прийом 90 % , але після прийому десь через 2 тижні місцева валила маток і тягнула свищі ще десь в 30%тку , в серпні траплялось таке що в деяких сімях маток ніби приймали а на другий день було десь 30% мертвих бджіл і мертва матка. Можливо хтось ще поділиться спостереженнями? Я просто брав забирав старих і через 5 годин пускав на рамки молодих маток які починали сіяти без ніяких маніпуляцій.

1 час назад, ZhAN78 сказал:

я трішки не дотягую до пром пасіки :-) , але в цьому сезоні помітив наступне , успіх залежить від багатьох факторів,  на акації прийом був 100%, в липні баків на баків 100% , а баків на місцеву прийом 90 % , але після прийому десь через 2 тижні місцева валила маток і тягнула свищі ще десь в 30%тку , в серпні траплялось таке що в деяких сімях маток ніби приймали а на другий день було десь 30% мертвих бджіл і мертва матка. Можливо хтось ще поділиться спостереженнями? Я просто брав забирав старих і через 5 годин пускав на рамки молодих маток які починали сіяти без ніяких маніпуляцій.

Это если прямо с нуков в семьи... Мне не понравилось... Непредсказуемо..:IMHO1:

Кстати тоже имел проблему с последующей заменой... По Егошину лучше всего:IMHO1:

Саме непередбачуване в цьому, що сімї які завалили плідних  маток , потягли маточніки , а потім раз і в них мічена матка з розбомбленого нука. а на осінь можливо і дві на різних рамках.

18 годин тому, ZhAN78 сказав:

Спосіб підсадки залежить від того, коли підсаджувати і стану сім'ї.

31 хвилину тому, nibond сказав:

Спосіб підсадки залежить від того, коли підсаджувати і стану сім'ї.

Це саме собою зрозуміло для кожного окремого, а от при яких умовах цим способом буде максимальний прийом припустимо на 50 чи на 500 вуликах?

3 години тому, ZhAN78 сказав:

Це саме собою зрозуміло для кожного окремого, а от при яких умовах цим способом буде максимальний прийом припустимо на 50 чи на 500 вуликах?

Ви вже пробували цей спосіб?

В Ютубі десь зустрічав недавно про підсадку матки одразу - одну відібрав, іншу одразу на її місце пускаєш. Такий би метод був би прийнятним для промислової пасіки. 

А якщо двічі відкривати вулик і витягувати рамки, то краще вже одразу після відбору старої ставити молоду плідну в кліточці і випускати через канді.

Якщо канді закласти трошки, то виходять швидко і буде майже як Ви хочете.

12 хвилин тому, nibond сказав:

Ви вже пробували цей спосіб?

Пробував, але на невеликій кількості, витягувати рамки двічі не витягував , а пускав зверху рамок, на перших 5 лише піднімав щоб подивитись чи не будуть валить.

1 година тому, nibond сказав:

В Ютубі десь зустрічав недавно про підсадку матки одразу - одну відібрав, іншу одразу на її місце пускаєш. Такий би метод був би прийнятним для промислової пасіки. 

4 години тому, nibond сказав:

9 годин тому, Александр К. сказав:

по Егошину лучше всего:IMHO1:

По Егошину багато маніпуляцій і досить довго матка в кліточці знаходиться, і як результат часом  тягнуть свищі  і відповідно погіршується прийом. 

4 години тому, nibond сказав:

Одразу після відбору старої ставити молоду плідну в кліточці і випускати через канді.

Якщо канді закласти трошки, то виходять швидко і буде майже як Ви хочете.

Це ІМХО кращий варіант і причому досить таки робочий.

10 часов назад, Lefty сказал:

По Егошину багато маніпуляцій і досить довго матка в кліточці знаходиться, і як результат часом  тягнуть свищі  і відповідно погіршується 

Я не совсем правильно выразил мысль... После того как забрал одну в течении от 2 до 6 часов даю другую прямо из нука в семью но в клетке на следующий день открываю маленькое а через 4 дня большое ( это я имел ввиду по Егошину) только свищи просматриваю... Работы больше но зато результат прогнозируемый.... Мне так проще...

20 часов назад, ZhAN78 сказал:

Саме непередбачуване в цьому, що сімї які завалили плідних  маток , потягли маточніки , а потім раз і в них мічена матка з розбомбленого нука. а на осінь можливо і дві на різних рамках.

Мечу только по факту приема в семье. Иногда уже в августе...

33 хвилини тому, Александр К. сказав:

Я не совсем правильно выразил мысль... После того как забрал одну в течении от 2 до 6 часов даю другую прямо из нука в семью но в клетке на следующий день открываю маленькое а через 4 дня большое ( это я имел ввиду по Егошину) только свищи просматриваю... Работы больше но зато результат прогнозируемый.... Мне так проще...

а ви спробуйте при підсадці матки в клітці в сімю , свиту з нука викинути а запустити 3-4 бджілки з сімї в яку підсаджуєте , а на другий день випустити матку прямо на сот , на неї ніхто взагалі уваги звертати не буде. А якщо замість кліточки використати ковпачок, то на другий день матки вже й сіють. Це доволі надійно але операцій багато, а от щоб так як на відео одну забрав іншу підкинув, та про всі нюанси дізнатися, а не пару сезонів експерементувати.

1 година тому, Александр К. сказав:

После того как забрал одну в течении от 2 до 6 часов даю другую прямо из нука в семью но в клетке на следующий день открываю маленькое а через 4 дня большое ( это я имел ввиду по Егошину) только свищи просматриваю... Работы больше но зато результат прогнозируемый.... Мне так проще...

Головне що Вам підходить... Пробував і по Егошину І через ізолятори, результат непоганий але як на мене танців занадто багато, і що більше всього не подобається так це те що матка  довго ізольована, для великої пасіки ( не говорячи вже про промислову) точно не те.

1 година тому, ZhAN78 сказав:

от щоб так як на відео одну забрав іншу підкинув, та про всі нюанси дізнатися, а не пару сезонів експерементувати.

Так Дончик про нюанси розповів, єдине ІМХО, так ліпше робити під час гарного взятку. Просто, але недолік що відібрану молоду матку довго тримати не бажано, а бігати від нуків до нуків .... а якщо пасіка на кочівлі....

1 година тому, ZhAN78 сказав:

а ви спробуйте при підсадці матки в клітці в сімю , свиту з нука викинути а запустити 3-4 бджілки з сімї в яку підсаджуєте , а на другий день випустити матку прямо на сот , на неї ніхто взагалі уваги звертати не буде. Це доволі надійно але операцій багато,

Та не треба в кліточку ніяких бджіл добавляти. 

Відібрав з нуків 10-15 маток і пішов міняти, стару забрав, кліточку з виломаним малим проходом поставив, через сутки підійшов відкрив великий прохід і все, (на початку обидва проходи закриті канді) , контроль через 6-7днів. Просто і доволі прогнозовано та надійно, але от пошук старої :hmm:

ЗІ: Знайомий цього річ ще простіше робив (я вище писав),  теж спробував так на кількох сім'ях, все ок, та все ж по кілька вдалих замінах я б не спішив би з висновками ... 

2 минуты назад, Lefty сказал:

Відібрав з нуків 10-15 маток і пішов міняти, стару забрав, кліточку з виломаним малим проходом поставив, через сутки підійшов відкрив великий прохід і все, (на початку обидва проходи закриті канді) , контроль через 6-7днів. 

Выламывал по началу тоже мал. отделение потом заметил что из 10 штук 2 начали менять на тихую (точнее одна пропала через 10 дней а второй вешали тихую смену раза три пока пчела не поменялась)....

3 хвилини тому, Александр К. сказав:

Выламывал по началу тоже мал. отделение потом заметил что из 10 штук 2 начали менять на тихую (точнее одна пропала через 10 дней а второй вешали тихую смену раза три пока пчела не поменялась)....

ХЗ в чому причина,як варіант  можливо в якості маток.... 

Щоб мінімізувати ймовірність виникнення бажання по тихому міняти, ІМХО заміну ліпше робити при гарному взятку.

3 часа назад, Lefty сказал:

Щоб мінімізувати ймовірність виникнення бажання по тихому міняти, ІМХО заміну ліпше робити при гарному взятку.

В этом вы правы и про взяток и про прием... В моих условиях это липа и это поздно... 

3 часа назад, Lefty сказал:

ХЗ в чому причина,як варіант  можливо в якості маток.... 

Это одна из трех причин которые рассматриваю... В любом случае 50 семей это не так много для таких опытов... В следующем году продолжу обязательно опыт...

4 часа назад, ZhAN78 сказал:

а ви спробуйте при підсадці матки в клітці в сімю , свиту з нука викинути а запустити 3-4 бджілки з сімї в яку підсаджуєте , а на другий день випустити матку прямо на сот , на неї ніхто взагалі уваги звертати не буде. А якщо замість кліточки використати ковпачок, то на другий день матки вже й сіють. Це доволі надійно але операцій багато, а от щоб так як на відео одну забрав іншу підкинув, та про всі нюанси дізнатися, а не пару сезонів експерементувати.

Скорее всего что это из области повезло.... в любом случае без экспериментов не будет результата у нас у всех разные условия... :IMHO1:

2 години тому, Александр К. сказав:

Скорее всего что это из области повезло.... в любом случае без экспериментов не будет результата у нас у всех разные условия...

цей спосіб підсказав Діма Олійник , коли в Броніславовича іошок брав, за що йому величезне дякую,  результат 4 іошки і 10 ф1  прийняли + 10ф1 через ковпак. халепа в тому що не всі готові ділитись інфою..

32 минуты назад, ZhAN78 сказал:

цей спосіб підсказав Діма Олійник , коли в Броніславовича іошок брав, за що йому величезне дякую,  результат 4 іошки і 10 ф1  прийняли + 10ф1 через ковпак. халепа в тому що не всі готові ділитись інфою..

Какой?

7 годин тому, ZhAN78 сказав:

Про ковпак , то я вже на свій лад підлаштував, щоб вже й засів був

В 26.10.2021 в 20:45, ZhAN78 сказал:

Я практикую вже три роки: :ay:

ДІстаю з нука матку за допомогою тубуса для помітки маток і відразу мітю лаком для нігтів, матку залишаю в тубусі щоб лак підсох, а з сімї ( поки лак на маткі сохне ) забираю стару плідну матку, дістаю з цієїж сімї  рамку ( раніше намагався щоб був розплід на виході ) зараз любу рамку головне щоб був мед, з цієї рамки струшую бжіл але так щоб 10-ток бджіл залишився, з цих бджіл що на рамці 2 - 3 бджоли накриваю тарілочкою і під цю тарілочку - ковпачок випускаю до бжіл молоду плідну матку ( ковпачок накрива так щоб був мед ) , рамку з маткою ставлю в середину гнізда між розплодом. Через 4 - 5 діб контролірую на маточники, якщо маточники тільки на крайніх рамках, маточники зриваю і тарілочку відкриваю, якщо маточники по всьому вулику  маточники зриваю, матку залишаю під тарілочкою ще на 3 - 4 доби, через 3 - 4 доби зриваю маточники і віразу відкриваю тарілочку, прийом майже 100 відсотковий. Саме більше садив 20-ть маток не прийняли дві матки, в цім році підсажував таким способом: перший раз 5-ть маток, другий раз 7-м маток прийняли всіх. 

Я вважаю що видиржка 4 - 5 годин без матки тільки шкодить, і через 4- 5 годин вся сім"я знає що матки вже немає тому через цей час вже весь вулик а не тільки свита відносиця агресивно до молодої плідної  матки.

На :IMHO: через 30ть хвилин без матки свита вже  кіпішує та починає шукати матку, а через дві години вся сім"я  безпокоїця і повним ходом закладають маточники, я прийшов до такого висновку як почав контролювати в стартерах прививку на прийняття личинок через дві години, через дві години вже добре видно скільки маточників прийняли.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...