Jump to content

Зберігання меду

Recommended Posts

Тільки що, Деменський сказав:

Шановні форумчани!
Поділіться будь ласка своїм досвідом зберігання меду! Розкажіть, що ви робите з самого початку? Чи даєте йому відстоятись у відкритій тарі, а потім закриваєте? Чи можливо одразу закриваєте кришкою, якщо це відро і забуваєте про нього в коморі до моменту реалізації? При яких температурах зберігаєте? Може в погребі, хаті чи ще десь?
Це питання мене сильно зацікавило після того як вчора знайшов у себе 7 відер (20л)!!! кислого меду з різних викачок і різних років.
Шкода грошей і праці бджілок(

я купував 20л харчові відра і зберігаю там. Це якщо об'єми не великі, а так чув, що саме найкраще липова тара. Думаю може замовити:hmm:Температура 15-18 плюс. В мене він те как сильно сідає, так як продаю в роздріб у пластмасових відеречках.

• Like 1

39 минут назад, Деменський сказал:

Шановні форумчани!
Поділіться будь ласка своїм досвідом зберігання меду! Розкажіть, що ви робите з самого початку? Чи даєте йому відстоятись у відкритій тарі, а потім закриваєте? Чи можливо одразу закриваєте кришкою, якщо це відро і забуваєте про нього в коморі до моменту реалізації? При яких температурах зберігаєте? Може в погребі, хаті чи ще десь?
Це питання мене сильно зацікавило після того як вчора знайшов у себе 7 відер (20л)!!! кислого меду з різних викачок і різних років.

У зрелого мёда влажность 18 % ,при хранении мёда в открытой таре ,обязательно потянет влагу из воздуха .Осенью не бывает влажность воздуха меньше 18 % 

В погребе потянет запах погреба, даже при закрытых крышках (в пластиковых вёдрах ) За  30 лет не было ни одного случая закисания мёда ,хотя некоторые стояли и по три года 

Причина думаю в том ,что не качаю не зрелый мёд ,не ищу себе приключения на одно место 

При хранении в сухом подвале в герметично закрытой таре ,может храниться долго .Вот только причины для длительного хранения не вижу .В этом году сдавал мёд и в транспортных 25 литровых бидончиках .Крышки так всосало ,что не подпустив отвёрткой воздух внутрь ,открыть было не возможно .Наполнялись при жароте в 30 *,вот и создался вакуум 

• Like 5

34 минуты назад, Деменський сказал:

Шановні форумчани!

Больше одной тонны меда, урожая 2015 года,  из подсолнуха хранил в алюминиевых флягах и пластиковых ведрах в неотапливаемом гараже. Сдал две недели назад. На анализ брали с каждой емкости, ложки не загонишь, такой твердый. Слой белого меда на анализ не брали, а так забрали. Мед сливал с медогонки и сразу закрывал. Если мед будет зрелый, а тара сухая и плотно закрыта, то он сохранится очень длительное время. Очень сильно я переживал за качество меда, начитавшись страшилок от приемщиков, что мол мед может не пройти проверку. Для себя сделал вывод- мед сдавать надо вовремя, исключив все переживания.

• Like 4

Цього року хочу заливати мед в 200 л харчові металеві бочки. Зберігатиму на піддонах в неопалювальному складі. Планую зберігати 3-9 місяців (в залежності від ціни на мед).

У кого є досвід зберігання меду у такій тарі й за таких умов, поділіться!

• Like 1

4 часа назад, Деменський сказал:

вчора знайшов у себе 7 відер (20л)!!! кислого меду з різних викачок і різних років.

Были случаи что мёд натягивал влагу и верхний слой в бидоне подкисал.

Собрать верхний слой -  внизу нормальный мёд!

• Like 1

За 16 місяців зберігання в стальних діжках серед неба в двох з десяти з'явився аромат і смак типовий для підброженого меду,верхній шар зібрав(після обробки пішов в роздріб) але аромат не встиг вивітритись і оптовики відмовились їх взяти.І на краще бо цей мед був розкладений по бідонах продан по більшій ціні.В даному випадку спрацювало правило "Все що не робиться -накраще".Діжки закривались герметично(сам перевіряв,витримували невеликий.до 0,2 бар,тиск).Після роздумів над отриманим проф. досвідом зупинився над версіею що причиною була підвищена вол.(18-19%) в верхніх шарах тих діжок.Що робитиму в подальшому?Накриватиму діжки листами металу.шиферу менше ржавітимуть і нагріватимуться на сонці.

• Like 1

6 хвилин тому, Винодел сказав:

За 16 місяців зберігання в стальних діжках серед неба в двох з десяти з'явився аромат

Сонях? 

• Like 1

Не зовсім він,в 15 -му після соняха і разом з ним ішов нектар походження якого остаточно(існувала думка що то кермек) нами не визначено,мед темніший і явно не сонях(типовий) на смак,смачніший.В закристалізованому стані м'якший,салообразний.

• Like 2

Дякую вам друзі за відповіді!
Побачу, що скаже оптовик, я його повідомив, що є запах скизшого кампоту.
Працюєш, працюєш і на тобі, все що виграв дочекашись цінового "покращення" на мед, можеш втратити(

• 1 month later...

Подскажите, пожалуйста, как лучше сделать. Осенью разлила мёд по банкам и много пол-литровых осталось. Сейчас уже вряд ли разойдутся. Что с мёдом сделать? Выложить в ведёрко или пусть остаётся в банках? Его же можно оставить на подкормку на следующую зиму. Где его лучше хранить?

• 6 months later...
1 час назад, roman72201 сказал:

вот думаю если весной не срастётся куда его девать летом когда жара, в погреб что ли.

Ничего не делать. Как писал выше, накрыть металлом от прямых солнечных лучей и дождя забыть. И не слушать асалтана про оксиметилфурфурол.

• Like 5

16 хвилин тому, Maxim сказав:

Ничего не делать. Как писал выше, накрыть металлом от прямых солнечных лучей и дождя забыть. И не слушать асалтана про оксиметилфурфурол.

7 хвилин тому, В.Ю.А. сказав:

Ничего с ним не будет ни летом, ни зимой (если влажность в норме).

Для цього вологість не повинна перевищувати 17,5%.:hi:

2 минуты назад, asaltan сказал:

В севшем меде может быть влажность больше 17?

• Like 2

4 минуты назад, asaltan сказал:

16-16.5 качаю только печатный

вот  настроился попробовать 15летний самогон, и наломали:hmm: хорошее хранилище для меда старая хата  глинобитная, природный кондиционер:IMHO: проверено, погреб не подходит. 

• Like 2

22 хвилини тому, Пчеломучитель_ua сказав:

В севшем меде может быть влажность больше 17?

Легко. Ріпак закристалізується і при 23%, але швидко заграє (спухне) і в твердому стані.

Соняшнник закристалізується і при 21%, але швидко розшарується і верхній рідкий шар заграє.

Гречка розшарується майже завжди і при кімнатній температурі заграє.

Вважається, що при 17% вологості мед витримає будь-яку температуру.:hi:

• Like 6

29 минут назад, asaltan сказал:

Вы ничего не писали про влажность. Просто было сказано, что в меду после 2-х лет оксиметилфурфурол взлетает до небес. И хранить его ни-ни. Более того эта информация была от Вас при цене меда в 28 грн., и когда пчеловоды заявили, что пусть стоит до следующего года. Ну то такэ...

• Like 3

6 хвилин тому, Maxim сказав:

Просто было сказано, что в меду после 2-х лет оксиметилфурфурол взлетает до небес.

Років 4-5 тому я одежав від поважного кримського пасічника колекцію лавандового меду за 5 років і добросовісно проаналізував його. Якщо найду результати - викладу на сайт знову. Але я запам'ятав - мед 3 і більше років має недопустимий рівень ОМФ.:hi:

Спорить со скупщиками можно долго и нудно но факты вещь неоспоримая.у моего напарника от длительного хранения сверху на меде  в бочках появилась пена слоем где-то 5см.Он очень испугался что 1тн меда накрылась.Но потом аккуратно собрал эту пену весной сделал сироп  пчелкам а мед одна уважаемая фирма забрала весной по 43 грв.так что не надо слушать разные пугалки им когда очень нужен мед как писал ранее один уважаемый форумчанин берут все без анализов похожее на мед и я ему больше верю

2 минуты назад, asaltan сказал:

Років 4-5 тому я одежав від поважного кримського пасічника колекцію лавандового меду за 5 років і добросовісно проаналізував його. Якщо найду результати - викладу на сайт знову. Але я запам'ятав - мед 3 і більше років має недопустимий рівень ОМФ.:hi:

Так может ОМФ там не от срока хранения, а совсем по другим причинам. Ну и 3 года это не 2-а.

3 хвилини тому, Maxim сказав:

Так может ОМФ там не от срока хранения, а совсем по другим причинам. Ну и 3 года это не 2-а.

Перевірте, попробуйте 1 рік потримати мед в металевому гаражі, цікаво,  що буде.:hmm:

9 минут назад, asaltan сказал:

У нас в одного " бідного чоловіка" помер батько пасічник, так він останій мед з батьковоі  пасіки здав більше чим через 10 років . І приняли.

• Like 5

5 минут назад, asaltan сказал:

Перевірте, попробуйте 1 рік потримати мед в металевому гаражі, цікаво,  що буде.:hmm:

в мене правда гараж мурований мед в бітоні простояв років 6 дно в бідоні як решето стало . мед на смак був добрий.Сказки експортерів і все.

• Like 3

Только что, asaltan сказал:

А що може статися з закристалізованим медом? Хіба бувають випадки псування такого меду?

• Fabro changed the title to Зберігання меду