ЯроБа Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Ви не зрозуміли. Ширина рамок 260-265. По висоті стандартні. (рамки вузьковисокі). Ширина вулика 270 мм, довжина порядка 800, глибина 480 мм ... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Філософ Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 5 минут назад, ЯроБа сказал: Питання до шановних гуру. В мене є декілька вуликів - лежаків на вузьковисоку (українську) рамку. Проблема в тому що розміри рамок для цих вуликів не стандартні (не 300 мм а порядка 260-265 мм). Досить незручно працювати. Хочу стандартизувати ці вулики під стандартні рамки всіх решти лежаків. А суть в тому що стандартні рамки потрібно ставити у ДВА ряди по 8 рамок. Тобто не впоперек вулика як зараз, а ставити стандартні рамки вздовж вулика, добавивши посередині планку. На рисунку схематично показано як би воно мало виглядати. Вид зверху. Чи допустиме таке розміщення рамок? А може є якісь умови, на теплий чи холодний занос... Прохання дати об'єктивну відповідь... І в мене є кілька таких вуликів, де рамка 282-285 мм. Один теж поділив як ви показали на схемі. Зробив льотки на теплий занос. В цьому році в одну частину садив відводок, а в другий рій. Але рамки ставив не українські, а даданівські. Просто цвяшки забивав, які виконували роль плечиків. Всі ці процедури з вуликом робив лише через те, що ще не були готові нові вулики дадани, а посадити бджіл кудись треба було. В наступному сезоні такі вулики віддам сусіду. Він хоче теж почати займатись бджолами. Своя пасіка вся буде на рамку 435/300. Є ще 5 вуликів на вузько-високу рамку 300/435. Їх використовую для племінних маток. За зимівлю на таких рамках не хвилююсь. Тому матки в безпеці. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torr Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 2 минуты назад, ЯроБа сказал: Ви не зрозуміли. Ширина рамок 260-265. По висоті стандартні. (рамки вузьковисокі). Ширина вулика 270 мм, довжина порядка 800, глибина 480 мм Всё я зрозумив . Просто в начале пасечной карьеры не стоит усложнять себе жизнь. Работай как есть наращивай пасеку делай улья на ту рамку с которой планируешь работать. А с этими жизнь покажет что делать. А вообще как переходной вариант можно использовать любой вариант расположения рамок. Лишнее пчёлы застроят. Потом отковыряешь. Неудобно может быть. Но это повторюсь как переходный вариант. Сам проходил через это когда то. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ЯроБа Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Все таки ви мене мабуть не зовсім зрозуміли.... В мене ВСІ вулики на вузьковисоку рамку. Основна маса стандарт (український) 300х425. Кілька вуликів також на вузьковисоку рамку, але розмір їх 260х425. Так от хочу рамки 300х425 ставити в "нестандартні" вулики. Впоперек вулика (як має бути) вони, звичайно, не влазять, тому зробивши посередині вулика планку хочу ставити їх вздовж. Тобто вийде у вулику два блока по 8 рамок. Умовно кажучи одна рамка буде як дві спарені, тобто 600х425, правда, між ними буде невеликий простір, який бджоли затянуть (мабуть). Так от питання чи доцільно робити таке розміщення рамок. Чи може не паритися а розділити вулик на дві половини, зробивши посередині суцільну перегородку і використовувати ці вулики для відводків... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Філософ Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 1 минуту назад, ЯроБа сказал: використовувати ці вулики для відводків... Думаю цей варіант буде хорошим. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torr Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 14 минуты назад, ЯроБа сказал: використовувати ці вулики для відводків... Или перегородить на 4 отделения и использовать нуклеусами . 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бджолопотам Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 1 час назад, ЯроБа сказал: правда, між ними буде невеликий простір, який бджоли затянуть Не просто затянуть, а з розплодом і медом.. і це все буде прикріплене до рамок - як же Ви їх будете витягувати?. Як на мене ідея погана. В мене також два вулика є де рамка не стндартна - з наступного року їх просто вивожу з обігу.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ЯроБа Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Проблема зрозуміла. "Нестандартні" вулики нараховують в менне 30% від загальної кількості. Тому хотілося якось привести все під один стандарт для зручності роботи, але... мабуть підуть під відводки, а замість них в перспективі придбання нових... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Петрович 49 Posted December 9, 2016 Share Posted December 9, 2016 В 21.11.2016 в 11:35, ЯроБа сказал: Основна маса стандарт (український) 300х425. 300х435. Ну це так, між іншим... У вас є запас по висоті. В 21.11.2016 в 11:35, ЯроБа сказал: тому зробивши посередині вулика планку хочу ставити їх вздовж. Тобто вийде у вулику два блока по 8 рамок. Умовно кажучи одна рамка буде як дві спарені, тобто 600х425, правда, між ними буде невеликий простір, який бджоли затянуть (мабуть). Без "мабуть". Затягнуть точно! Тому замість "зробивши посередині вулика планку", зробить перегородку. Товщина її, як мінімум, 20 мм. щоб плечики рамок вішати і між нею та боковими планками рамок було 7-8 мм зазору. Тоді забудови майже не буде. Нехай вона дна вулика недосягає. Щілини між нею і стінками вулика - тільки на краще.Там ходитимуть бджоли. Між верхніми брусками рамок також ходитмуть, якщо рамки не стульчаті..Для надійності "сполучення" в верхній частині перегородки зробіть з десяток отворів для проходу бджіл і матки. Матка сіятиме поблизу льотка. Мед бджоли складатимуть в глибині, в іншому "блоці". Після освоєння 8 рамок матка і до нього добереться.. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furt Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 У меня такая ситуация: вывожу часть пчелосемей на массивы акации, возможности ездить и контролировать ход взятка нет: завожу часть семей, через 2 недели приезжаю откачиваю и забираю обратно, где ожидается следующий взяток из липы. Можно ли, подсилив эти семьи печатным расплодом с пчелами, посадить в них матку в изолятор (чтобы не уроились в случае неудачных метеоусловий или переподсиливания)? Роятся ли семьи, если матка в изоляторе? И какие вообще можете дать советы, чтобы максимально получить взяток с акации, не пороились семьи и не потерять взяток с липы? Извините если не в ту тему пишу. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sanich Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 4 хвилини тому, Furt сказав: У меня такая ситуация: вывожу часть пчелосемей на массивы акации, возможности ездить и контролировать ход взятка нет: завожу часть семей, через 2 недели приезжаю откачиваю и забираю обратно, где ожидается следующий взяток из липы. Можно ли, подсилив эти семьи печатным расплодом с пчелами, посадить в них матку в изолятор (чтобы не уроились в случае неудачных метеоусловий или переподсиливания)? Роятся ли семьи, если матка в изоляторе? И какие вообще можете дать советы, чтобы максимально получить взяток с акации, не пороились семьи и не потерять взяток с липы? Извините если не в ту тему пишу. Матка в изоляторе только прискорит вхождение в роевку, так как пчелы не буду догружены воспитанием рассплода. Плюс при матке в изоляторе велик риск, что заложат свищевые маточники, а дальше пчелам будет все равно с какой маткой отпускать рой - свищевой или роевой. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 14 хвилини тому, Furt сказав: У меня такая ситуация: вывожу часть пчелосемей на массивы акации, возможности ездить и контролировать ход взятка нет: завожу часть семей, через 2 недели приезжаю откачиваю и забираю обратно, где ожидается следующий взяток из липы. Можно ли, подсилив эти семьи печатным расплодом с пчелами, посадить в них матку в изолятор (чтобы не уроились в случае неудачных метеоусловий или переподсиливания)? Роятся ли семьи, если матка в изоляторе? И какие вообще можете дать советы, чтобы максимально получить взяток с акации, не пороились семьи и не потерять взяток с липы? Извините если не в ту тему пишу. Типи взятку у вас і в мене схожі. Але у мене - бакфаст з Голандії. Отож про рійливість я і не згадую. Пока за три з лишнім роки від бакфаста - жодного роя не бачив. А у даданах (вони у мене в основному на 24 і більше рамок), що постійно на стаціонарі , я тримаю по дві сім"ї. Перед акацією, як тільки взяток пішов, з"єдную, залишаю збоку чи в середині одну матку через Роздільну Решітку на 4-5 рамках з вощиною в т.ч., а іншу переселяю в нове житло. Цей відводочок перед переїздом на липу (кочую я з корпусними) використовую для підсилення тих. що їдуть у мене на липу. А ви з якого боку Києва? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 В ?21?.?11?.?2016 в 13:08, ЯроБа сказав: Проблема зрозуміла. "Нестандартні" вулики нараховують в менне 30% від загальної кількості. Тому хотілося якось привести все під один стандарт для зручності роботи, але... мабуть підуть під відводки, а замість них в перспективі придбання нових... І правильно зробите. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 В ?21?.?11?.?2016 в 11:35, ЯроБа сказав: Все таки ви мене мабуть не зовсім зрозуміли.... В мене ВСІ вулики на вузьковисоку рамку. Основна маса стандарт (український) 300х425. Кілька вуликів також на вузьковисоку рамку, але розмір їх 260х425. Так от хочу рамки 300х425 ставити в "нестандартні" вулики. Впоперек вулика (як має бути) вони, звичайно, не влазять, тому зробивши посередині вулика планку хочу ставити їх вздовж. Тобто вийде у вулику два блока по 8 рамок. Умовно кажучи одна рамка буде як дві спарені, тобто 600х425, правда, між ними буде невеликий простір, який бджоли затянуть (мабуть). Так от питання чи доцільно робити таке розміщення рамок. Чи може не паритися а розділити вулик на дві половини, зробивши посередині суцільну перегородку і використовувати ці вулики для відводків... Другий варіант з віводками, як мені, був би спідручніший. А перший - при необхідності.Та вам видніше. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furt Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 23 часа назад, ДобровоЛ сказал: А ви з якого боку Києва? Я біля Голосіївського лісу, тут і липу беру. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Сашко лежак Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 у мого знайомого дідовські українські лежаки розмір ромки 447 по висоті і300 ширина вона як даданівська тільки повернута на 90* прошу вибачення з першого разу неправильно відповів адресату Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts