Кагарлик Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Посмотрел выступление Маннапова А.Г.,заведующего кафедрой аквакультуры и пчеловодства Российского государственного аграрного университета -МСХА им К.А.Тимирязьева, Президента национальной ассоциации пчеловодов и переработчиков продукции пчеловодства, доктора биологических наук, профессора, почетного работника высшего профессионального образования РФ, заслуженного деятеля науки РБ на 10-й международной выставке - конференции Союза общественных объединений пчеловодов Республики Беларусь "Белорусская пасека 2014" в г. Минске 15 ноября 2014 года. Если проводились опыты на таком высоком уровне значит в этом есть доля истины как бы мы не сопротивлялись. Испытуемые семьи с улочками 9 мм, с сплошными боковыми планками 34мм и глухим потолком обогнали семьи с общепринятыми разделителями Гофмана 37 мм и улочками 12 мм в среднем в три раза по основным показателям. Особенно впечетляет по степени заклещенности и увеличения медосбора, это я считаю самые важные показатели в современном пчеловодстве медового направления и не только. Вот заказываю рамки на сезон 2015 и думаю какого размера делать боковые планки 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pr1zZ Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 обогнали семьи с общепринятыми разделителями Гофмана 37 мм и улочками 12 мм в среднем в три раза по основным показателям. ? Полный нонсенс... Если обычные семьи приносят 80-90 кг, то с уменьшенными улочками 200-250 кг? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мико Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Вот заказываю рамки на сезон 2015 и думаю какого размера делать боковые планки ? И ещё одна проблемка нарисуется .Тары под мёд, в три раза больше надо покупать 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Вот заказываю рамки на сезон 2015 и думаю какого размера делать боковые планки ? И ещё одна проблемка нарисуется .Тары под мёд, в три раза больше надо покупать Ну, Романовичу, Ви як завжди маєте мудрі рішення на будь-які питання. І це теж! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kochut Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Вот заказываю рамки на сезон 2015 и думаю какого размера делать боковые планки ? И ещё одна проблемка нарисуется .Тары под мёд, в три раза больше надо покупать краще 2/3 пасіки продати пакетами або сім"ями А я побробую пояснити чому у них так вийшло. Досліди проводились на якійсь захудалій інститутській пасіці де Сім"ї слабенькі. На звужених вуличках вони краще розвивались ніж інші і дали по 3 літри меду, тоді як ті що з вуличками 12 мм тільки по одному літру Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Фомич Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Если проводились опыты на таком высоком уровне значит в этом есть доля истины как бы мы не сопротивлялись. Испытуемые семьи с улочками 9 мм, с сплошными боковыми планками 34мм и глухим потолком обогнали семьи с общепринятыми разделителями Гофмана 37 мм и улочками 12 мм в среднем в три раза по основным показателям. ? А зачем здесь сопротивляться? Насколько я из своего любительского опыта знаю, то всегда в литературе рекомендовалось для лучшего развития семей сокращать улочку до 9 мм. Боковые планки я уже давно делаю 34-35 мм, а потолок у меня закрыт планками сечением 9х12 мм. Переворачиванием планок регулирую улочки. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Вот заказываю рамки на сезон 2015 и думаю какого размера делать боковые планки ? И ещё одна проблемка нарисуется .Тары под мёд, в три раза больше надо покупать краще 2/3 пасіки продати пакетами або сім"ями А я побробую пояснити чому у них так вийшло. Досліди проводились на якійсь захудалій інститутській пасіці де Сім"ї слабенькі. На звужених вуличках вони краще розвивались ніж інші і дали по 3 літри меду, тоді як ті що з вуличками 12 мм тільки по одному літру Мабуть,що так. Бо скорочення вуличок і т.п. у великій сім"ї призведе абсолютно прямо до роїння! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Борода-1 Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Вже давно описано 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
дочинец Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 обогнали семьи с общепринятыми разделителями Гофмана 37 мм и улочками 12 мм в среднем в три раза по основным показателям. ? Полный нонсенс... Если обычные семьи приносят 80-90 кг, то с уменьшенными улочками 200-250 кг? Незнаю как по медозбору,но по весеннему розвитию супер.Уже много лет гнездо держу на суженых улочках. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Брониславович Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 В этих докладах и статьях ни где не упоминают о какой породе пчел идет речь. Общеизвестно, что размер свободно отстроенных ячеек и расстояние между сотами зависит от породы ...от размера пчел. Есть и наши пчеловоды которые занимались такими измерениями - средний шаг сотов у карпатки 37 мм... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Сява Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Якщо витягнути з вулика рамку і поміряти штангенциркулем ширину то там дуже рідко буде 37.В основному 38-39 через прополіс який нашаровується на плечиках,тому бокові планки роблю 35-36 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konoval_am Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Вот заказываю рамки на сезон 2015 и думаю какого размера делать боковые планки ? Я роблю ширину бокових 35мм. Ще ніколи не пожалів про це і не траплялись випадки коли "мало". А також якщо рамки сам виготовляю а не замовні то гофман не роблю. Ще давно дійшов до того, що це зайвий, солідний об"єм непотрібної роботи з рамкою 145мм. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бджолопотам Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Вот заказываю рамки на сезон 2015 и думаю какого размера делать боковые планки ? Я роблю ширину бокових 35мм. Я також, але за 1-2 сезони ширина все одно збільшується до 37 і більше за рахунок прополісу. Тому без розділювачів Гофмана рамка на 145 мабуть саме те, хоча... тут як практика покаже Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 В этих докладах и статьях ни где не упоминают о какой породе пчел идет речь. Общеизвестно, что размер свободно отстроенных ячеек и расстояние между сотами зависит от породы ...от размера пчел. Есть и наши пчеловоды которые занимались такими измерениями - средний шаг сотов у карпатки 37 мм... Ось просто скопіював та відредагував цікаву інфо, що стосується відстаней у вулику та міжрамкового простору теж. Якщо бджолині комірки використовуються для зберігання меду, то при наявності вільного простору глибина комірок сильно зростає й може досягати 50 і навіть 70 мм (Рута.И., 1964). Виходить, виходить, що для бджолиного гнізда, де виводиться розплід, ширина вуличок повинна бути своя, а для стільників, у яких зберігаються корми, - своя. Для початку давайте визначимося із шириною вулички в распліднім гнізді. У нас вона прийнята рівної 12-12,5 мм, при цьому відстань між средостениями стільника дорівнює 37- 37,5 мм . В американців більшість бджолярів установлюють расплодні вулички шириною 9 мм, відстань між середостінням - 34 мм (Губіна Т.И., 1969). Так хто ж правий? Досить докладно досліджував це питання відомий в Україні бджоляр Р.А. Єгошин (1999). Приведу фактичний матеріал з його статті. Отже, який же повинна бути вуличка? Під таким заголовком у журналі «Бджільництво» (1977. № 3) була надрукована стаття А. Соломина. В 1975—1976 р. він, з огляду на розбіжність існуючих із цього приводу рекомендацій, випробував родини бджіл у вуликах зі зменшеними вуличками між рамками з розплодом до 9 мм (відстань між средостениями 34 мм). Із цього приводу він пише: «В 1975 р. випробування проводив у багатокорпусних вуликах, а в 1976 р. - у лежаках на 24 рамки. Результати перевершили всі мої очікування. У гніздах зі зменшеними вуличками протягом усього сезону розплоду було більше, ніж у контрольних, незалежно від сили родини. Особливо помітної була різниця в серпні й вересні. У ці місяці родини вирощували розплоду значно більше, ніж контрольні із шириною вулички в 12 мм. У несприятливий для медозбору 1975 рік товарний мед я одержав тільки від родин, які втримувалися з вуличками в 9 мм. В 1976 р. родини в лежаках зі зменшеними вуличками також дали меду більше, ніж контрольні. У піддослідних родинах трутнів практично не було... При змісті бджолиних родин на зменшених вуличках підвищувалася їхня схильність до роїння. Для запобігання цього явища я використовував досвід американських пасічників - розсунув всі рамки в медяних корпусах, розташованих вище гніздового з розплодом, на відстань 15 мм. У результаті майже у всіх родинах ройовий стан був ліквідований». В 1978 р. у журналі «Бджільництво» (№ 1) на це питання дала відповідь Л.И. Перепелова, що ще в 1940 р. вивчала, що дає скорочення вуличок. Вона писала: «Це невелике дослідження переконливо засвідчило позитивний вплив зменшеної вулички на роботу матки, а відповідно, і на ріст родини. Наприкінці досвіду (4 червня) родини експериментальної групи з вуличками в 8,5-9,0 мм виростили розплоду в середньому на 43% більше, ніж контрольні родини». Надалі вона простежила, як впливає зменшення вуличок на розвиток родин різної сили. Виявилося, що зі зменшенням міжрамочного простору від 12 до 8,5- 9,0 мм із найбільшою інтенсивністю в травні - червні розвивалися родини силою близько 10 тис. бджіл (4 рамки Дадана). Так, у них за час спостережень було вирощено в середньому на 37% більше розплоду, чим у таких же по величині родинах, але з нескороченими вуличками. У родинах, що містять близько 15 тис. бджіл, при скороченні вуличок відбувалося збільшення кількості вирощуваного розплоду на 23%, а в родинах, що містять,близько 30 тис. бджіл, вирощування розплоду збільшувалося тільки в першій половині травня в середньому на 8% (Єськов Е.К., 1983). Велика увага дослідженню цього питання приділяв і Е.К. Єськов. Він також звертає увагу на те, що дуже важливо дотримувати величини міжрамочного простору, особливо в зоні вирощування розплоду, і цим прийомом можна впливати не тільки на процеси життєдіяльності родини, повязані з вирощуванням розплоду, але й на його якість. У звязку із цим він пише: «...при зменшенні ширини міжрамочного простору до 8-9 мм бджоли не виводять на цих стільниках трутнів. Справа в тому, що такого простору недостатньо для трутневого розплоду, тому що глибина комірок, у яких виводяться трутні, на 3-4 мм більше, ніж у робочих бджіл. Отже, скоротивши межрамочное простір до 8-9 мм, можна практично позбавити бджіл можливості висновку трутнів. У цьому випадку вони можуть виводитися в невеликій кількості лише в тих місцях, де стільники деформовані й утворять розширення міжрамочных просторів. За допомогою зменшення міжрамочных просторів можна значно скорочувати вирощування трутнів. Однак при цьому відбувається підвищення рійливости родин. Рійливість, по-перше, провокуєтся негативним відношенням бджолиних родин до порушення природного процесу їхнього існування, по-друге, - прискоренням розвитку родин при зменшенні міжрамочного простору». А чому зменшення ширини вулички так впливає на розвиток родини? Взаємозвязок цих двох факторів пояснюється дією комплексу біологічних і фізичних факторів. При цьому головна роль належить змушеному розосередженню бджіл у гнізді через зменшення їхньої кількості на одиницю площі стільника при зменшеній вуличці. Це приводить до збільшення площі стільників, освоюваних родиною, у результаті чого матці надається більший простір для відкладання яєць, що призводить до збільшення кількості вирощуваного бджолами розплоду. Якщо у вулику буде мало меду, а взщяток відсутній (що іноді буває навесні), то краще родини при цьому підгодовувати вуглеводними й білковими кормами. Витрати енергії, повязані зі збільшенням кількості вирощуваного розплоду при звуженні вуличок, позначаються на деякому зниженні якості особин, що розвиваються: розміри бджіл зменшуються на 1,5-2,0%, а маса - на 1 % (Єськов Е.К., 1983). Однак незначне погіршення якості бджіл, що розвиваються, цілком компенсується збільшенням їхньої кількості, що в результаті забезпечує такій родині переваги в кормозбиральній діяльності. Е.К. Єськов робить висновок про доцільність застосування зменшення ширини вуличок ранньою весною як прийому підвищення продуктивності бджолиних родин. При цьому надалі треба вчасно розширювати до 12 мм вулички й у першу чергу в сильних родинах. Тепер у нас уже є достатня кількість фактичного матеріалу, що дозволить зробити висновки щодо того, яку ж ширину вулички треба встановлювати в розплідній частині гнізда й у магазинах під мед. Алгоритм визначення при цьому дуже простій: варто дотримуватися такої ширини вулички, при якій забезпечується найбільша кількість розплоду й максимальний медозбір. Все сказане вище дозволяє зробити деякі попередні висновки:. 1.Ширина вулички в розплоднім гнізді й у медяних магазинах повинна бути різною. 2.Існуючий у цей час єдиний стандарт на ширину вулички в 12-12,5 мм не є оптимальним. До речі, оскільки така відстань між планками рамки перевищує допустимий вільний простір у вулику (4,5-9,0 мм), то бджоли дуже часто забудовують його «містками» між рамками, що заважає при проведенні оглядів. 3. Ширина вулички в розпліднім гнізді повинна бути не єдиною, а змінюватися залежно від періоду сезону. З іннету. Мою думка тут не враховано. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Виталик К. Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 1.Ширина вулички в розплоднім гнізді й у медяних магазинах повинна бути різною. 2.Існуючий у цей час єдиний стандарт на ширину вулички в 12-12,5 мм не є оптимальним. До речі, оскільки така відстань між планками рамки перевищує допустимий вільний простір у вулику (4,5-9,0 мм), то бджоли дуже часто забудовують його «містками» між рамками, що заважає при проведенні оглядів. 3. Ширина вулички в розпліднім гнізді повинна бути не єдиною, а змінюватися залежно від періоду сезону. Сильно це вже морочливо постійно змінювати ширину... Тим більше в кого багатокорпусна система, де рамки постійно тасуються це взагалі нереально 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivan Ivanovich Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 5 років назад я почав виготовляти багатокорпусні і в мене теж постало питання, яку робить ширину бокових планок рамок(в лежаках у мене зімкнені верхні планки і їх ширина коливається від 34мм до 38мм ). Так от, перелопативши всю літературу, яка мені була доступна, я вирішив робити бокові планки 35мм, про що ще ні разу не пожалкував. Які я побачив переваги у вулочці 35мм: 1. Кращий весняний розвиток 2. Бджоли більш охоче несуть мед у верхні надставки, де замість 10 ставлю 9 рамок. 3. Абсолютно відсутня всяка забудова між рамками. В этих докладах и статьях ни где не упоминают о какой породе пчел идет речь. Общеизвестно, что размер свободно отстроенных ячеек и расстояние между сотами зависит от породы ...от размера пчел. Есть и наши пчеловоды которые занимались такими измерениями - средний шаг сотов у карпатки 37 мм... ? Жодного разу про виміри вулички в наших бджіл не чув, якщо хтось проводив дослідження тоді повинна бути стаття. Та й виміри ці повинні проводитись не на одному чи двох роях, а мінімум півсотні сімей, які вільно (без рамок, лінійок і т.д.) відбудували собі гніздо. Фірма Дадан(найбільший виробник бджільницького реманенту в США) в своєму каталозі подає ширину бокової планки 35мм, а в США є різні породи і італьянська, і карніка. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Виталик К. Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 2. Бджоли більш охоче несуть мед у верхні надставки, де замість 10 ставлю 9 рамок. У вас багатокорпусні на яку рамку? Я так розумію, що коли бджоли роздують медову рамку то в гніздо її вже не поставиш? Тобто між гніздом і магазином не зробиш ніяких махінацій? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivan Ivanovich Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 2. Бджоли більш охоче несуть мед у верхні надставки, де замість 10 ставлю 9 рамок. У вас багатокорпусні на яку рамку? Я так розумію, що коли бджоли роздують медову рамку то в гніздо її вже не поставиш? Тобто між гніздом і магазином не зробиш ніяких махінацій? У мене багатокорпусний на рамку 230. Я і ставлю рамки ширше, щоб їх бджоли роздули і було простіше розпечатувать, і не розумію, які махінації потрібно робити між гніздом і медовим магазином. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олег 76 Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Если проводились опыты на таком высоком уровне значит в этом есть доля истины как бы мы не сопротивлялись. Испытуемые семьи с улочками 9 мм, с сплошными боковыми планками 34мм и глухим потолком обогнали семьи с общепринятыми разделителями Гофмана 37 мм и улочками 12 мм в среднем в три раза по основным показателям. ? А зачем здесь сопротивляться? Насколько я из своего любительского опыта знаю, то всегда в литературе рекомендовалось для лучшего развития семей сокращать улочку до 9 мм. Боковые планки я уже давно делаю 34-35 мм, а потолок у меня закрыт планками сечением 9х12 мм. Переворачиванием планок регулирую улочки. Практикую такой же вариант и очень им доволен Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Виталик К. Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 2. Бджоли більш охоче несуть мед у верхні надставки, де замість 10 ставлю 9 рамок. У вас багатокорпусні на яку рамку? Я так розумію, що коли бджоли роздують медову рамку то в гніздо її вже не поставиш? Тобто між гніздом і магазином не зробиш ніяких махінацій? У мене багатокорпусний на рамку 230. Я і ставлю рамки ширше, щоб їх бджоли роздули і було простіше розпечатувать, і не розумію, які махінації потрібно робити між гніздом і медовим магазином. Ну наприклад, щоб обновить суш в гнізді. Темні рамки с розплодом піднімаємо над РР, а с медового корпуса ставим свіжовідбудовані. І взагалі багато може бути варіантів... тим багатокорпусна система і вигідна, що рамка одна і можна використовувати одну рамку, як в магазині, так і в гнізді. І ще питання до вас. У вас розміри корпуса стандартні? Якщо так, то внутрішній розмір його 375(380)мм, а якщо 10 рамок по 35мм, то це 350мм. 375(380)- 350=25(30)мм. Що з цим простором робить, язиками ж застроять? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
валера 2 Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Сегодня смотрел лекции Кашковского-так вот его мнение (смотреть с 2:04:55сек) Как думаете, -ошибается? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
дочинец Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Сегодня смотрел лекции Кашковского-так вот его мнение (смотреть с 2:04:55сек) Как думаете, -ошибается? Невижу никакой взаимосвязи между шириной улочки и розмером пчелы.Пчела выростает в соте а не в улочке. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Сегодня смотрел лекции Кашковского-так вот его мнение (смотреть с 2:04:55сек) Как думаете, -ошибается? Не вижу никакой взаимосвязи между шириной улочки и розмером пчелы.Пчела выростает в соте а не в улочке. Дочинец, Валера 2 , згодний з Вами пане Василь повністю. Бо величина бджоли залежить від розміру стільника, в якому вона виводиться (згадайте недорозвинених трутнів, виведених в бджолиних комірках, чи тих же свищових маток). Ну, а ще і від породи - поліські лісові по природі - найбільші у нас бджоли , тягнуть вони без вощини рамки з більшими чарунками,- для них потрібні і спеціальні решітки на пилковловлювачі. І розмір вуличок тут абсолютно ні до чого! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Кагарлик Posted February 8, 2015 Author Share Posted February 8, 2015 Бо величина бджоли залежить від розміру стільника, ? смотрел лекции Кашковского-так вот его мнение (смотреть с 2:04:55сек)Сайт Как думаете, -ошибается? ? Так кому вірить Кашковському чи Маннапову? Думаю тут все набагато складніше. Тут іще цікава тема є про апсілони. Виявляється і соти у гнізді треба правильно розставлять згідно апсілон. Може про це хто знає, або знає де про це почитать бо я в цьому ноль. Ось фотки знайшов на др.форумі : 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Кагарлик Posted February 8, 2015 Author Share Posted February 8, 2015 Пчела выростает в соте а не в улочке. ? Правильно у соті, тільки якщо вуличка буде менша то і довжина ячейки буде менша. А якщо довжина ячейки менша то і бджола буде меншою я так понімаю. Якщо бджола буде правильного розміру то вона як каже шановний професор Кашковський і политить дальше, значить принесе більш нектару і т.д. Значить ширина вулички у природньому гнізді не у штучному( сучасному вулику) повинна залежить від породи бджіл і Броніславович про це казав. Ну, а професор Манаппов впевнений зовсім у протилежному. От і залишається патання яку вуличку робить у сучасному вулику для різних порід бджіл? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts