Перейти к содержанию

Улей из пенополиуретана (ППУ)

LazarAM

Рекомендуемые сообщения

4 хвилини тому, davolodya сказав:

Якщо вже і давати білкову підкормку - то не сою, а пилок, його можна заготувати заздалегідь, або купити - хто займається пилком - продає і відсів від пилку по нормальних цінах, кілька раз зустрічав такі оголошення

Не були в моїх умовах, минулого року собі для сім'ї не заготовив. Баки які дурнуваті до збору пилку в запас собі не зібрали.

6 хвилин тому, davolodya сказав:

В сильних сім'ях наше все... Якщо нема умов наростити сильні сім'ї взиму - можна їх зробити сильними об'єднавши... Навіщо мучити слабачків зимівкою, нехай навіть попарно через перегородку? Простіше тримати певну кількість відводків спеціально для осіннього об'єднання, все таки 2 матки дадуть змогу виростити більше зимувалої бджоли, ніж одна..

Чому мучити? В мене вже більше 30 років в "українцях" зимують по дві сім'ї через 5 мм фанеру і по весняному розвитку вони взувають будь-яку сильну, на акацію їх об'єдную в медовики ще й бджолу для нуків відбираю, а на початку серпня знову ділю на для зимівлі, просто до цих кліматичних катаклізмів мав пристойний розвиток в корпусних, а тепер маю намір цю практику перенести на багатокорпусні. Не було б у мене обмеження по площі подвір'я, то повністю повернувся б до українців, вони мені по всим параметрам більше подобаються ніж корпусні. Навіть маток виводить пристосувався хороших в них.

14 хвилин тому, davolodya сказав:

Яку Ви очікуєте побачити різницю в зимівці, якщо ппу/ппс - це обов'язково сітчасте дно, і температура у вулику взимку що в дереві, що в піні однакова? Різниця буде помітна при весняному розвитку, і то лиш в слабких сімейках, сильним матеріал вулика без різниці.

В се ж чимось відрізняється, навіть клуб не такий плотний тримають, і перепад температур не такий різкий, дерево промерзло і все, а в ППУ стінка матиме температуру клуба, як що бджола сідає коло стінки, а вона як я побачив сідає або до заставної з ППУ, або до стінки - це чисто з моїх візуальних спостережень.

8 минут назад, uam_63 сказал:

Серйозний аргумент. А  силу натиску пальця яким приладом калібрували.

Тикав бігом у два листи по декілька раз , щоб продавці непобачили , прилад щоб палець витримав :umora:

19 хвилин тому, davolodya сказав:

Яку Ви очікуєте побачити різницю в зимівці, якщо ппу/ппс - це обов'язково сітчасте дно, і температура у вулику взимку що в дереві, що в піні однакова? Різниця буде помітна при весняному розвитку, і то лиш в слабких сімейках, сильним матеріал вулика без різниці.

13 хвилин тому, davolodya сказав:

Ппс/ппу взимку без сітки попливе, сітка для них є обов'язкова умова... Це рівносильно, що на зиму в дерев'яних вуликах залишити зверху плівку

Вся різниця в тому, що максимум робіт виконуєм восени, коли на це є достатньо часу,  верхнє утеплення ложим при стабільному похолоданню,  , весною погода особо не дозволяє довго копирсатитсь у вулику,  як облетілись не особо дивившись на погоду міняємо сітчате високе  на низьке глухе дно і розвиток пішов, .......

22 минуты назад, davolodya сказал:

В сильних сім'ях наше все... Якщо нема умов наростити сильні сім'ї взиму - можна їх зробити сильними об'єднавши... Навіщо мучити слабачків зимівкою, нехай навіть попарно через перегородку? Простіше тримати певну кількість відводків спеціально для осіннього об'єднання, все таки 2 матки дадуть змогу виростити більше зимувалої бджоли, ніж одна... 

В кожного різні умови , я уже наоборот перестав пускати сильні сімьї у зиму . невігидно , пилку рано весною нема 

У мене кращий варіант два спарені відводки по 3 рамки чим одна 6 р , все рівно сидять до 1.5 місяця майже без розплоду від першого обльоту до реального пилку 

Я на практиці перевірив на акацію краще 2по 3р чим одна 6р . ройового нема і сила на багато краще чим з одної на 6р 

головне правильно зьєднати 

В ппс (покупний)  із стінкою 30 мм і дно стінка зовсім розвитку нема рано , у мене точно 

І кормів виїли менше чим у лежаках . бо сиділи мертво і кіпіш непіднімали при потеплінні ,

уже третій рік , два масово пів пасіки 

Даже кордован зимує :ay:на сіткі , чим южніші бджоли , тим холодніші умови їм потрібні , наголошую це у мене 

Я запустив у зиму кордован , то у жодного на сітці клуб нерозпався і невідійшов від передньої стінки при потеплінях 
з глухим дном , був розплід і клуб розпадався

Тільки один мінус у спарених відводках у мене у 8р у ппс це те що матка засіва даже вугли низу рамок , надо розсажувать , але реально бачиш бджоли нема щоб обігріть розплід при розсадкі 

у спарених у ппс то криющих рамок нема :dntknw:

45 минут назад, davolodya сказал:

Ппс/ппу взимку без сітки попливе, сітка для них є обов'язкова умова... Це рівносильно, що на зиму в дерев'яних вуликах залишити зверху плівку

А я залишаю. А шо має бути? Все чьотко

шо ппс шо дерево весь рік сітка і плівка, без усяких танців, хіба шо в березні закриваю

48 минут назад, AVA сказал:

Фішка в тому що 40 чомусь твердіша ,

Може на 40 клешня менше сходиться тому і вмятина менше?

43 минуты назад, siverit сказал:

Так у Вас тепло зимой, а у нас так:

vLMykGiBuZZ_8BAdk7V7oPdnG2eTjuRbi6xCmRmfad6_woo9LiRNquJSJNcCsA6qKs4TK4O_EqLlCL-jFvDQDoHC1nGu1X9dDTNRWc5U6PtFjrUTrFTCzN_tkW1vcejjbbFjYTU5RnRAQiChz0DYAEL-V3h-MpIdrX_UTfJzWGfcXzpP1qobi73yCA0puDQXmW62RS0EYEi0M2iCToxy0Zs8WbmddFBjRYBgX2swsDUypvAIzTDCh9WgGz7sEyS3j-ioNYuvlUPt2gElQSnaSdQHN-IdYRsPwfxDs69_h4xq89akNr-C_s4lYs-Fw0tVA39e_abf19uHnDZVEkjY_xMwhFtq4whtUPQhNtkA9jtWvPlrvkyLyI1GD-hd25FYY_X37wE6e5SC_gQrBcLehI5oXrZtF4B5cjIRImmcFcx8sz8Ozc-dY1ueik9Gu_Ok6FifZrhIb0SXvLfyU7DSUrkavx7J4qgyrfZ20ciUarTFmrgK06VQs5igcNqnsW0IGHJCR9DETBJCWFgL2VRAnlL1dOBIm0GzmUMO62qO-H7lKtKkFkIKY52gfv5wTVE4G-_V0KqwZp2kBy1xcEV_X-suBqKL4K-X3abq37ywu20rECuBhpLglqfLvIR3-1Ya_F8epnU3buO-F8_nKm7MKO05CxudVb42nYv7L1rsco4hr2IxFbKTmyB4fPtG3KkkLUxqdJ_zIHJjULLs2wxW1nsa=w1157-h866-no?authuser=0

или вообще так:

qYPFWV7M5Yvg_vkqYf87lYr2PGFfh9FeZANBE5aw7gT5f1xMYHHSwpRwkdjynRLDbHIPqtoTIXOktVE4sAnNrcVwhjM9bCF8uVgfpY8y2XKEjSu__jGVTkqZNxKkhOn5Y1oFGe-IPz6IxK0n16cGmBTNL4jwJ1RmAWwDkG8BK_a9Jas0tkXLoo8v7JJYcziDn4J61WTaRSHglvmQF0QLCRdeKzDEnNbyL6uCaCkRGscgJ659eEXN_wqwEv-pUsEd9QCuBs16aq2HQG7NEa_Re29EgvKFK2eDqa0wPJH-gAkAIIFUcCAwsekJ-QGWQhFmzuDuqNTY6YLIjoWf_Ozft254-2dkb8XuKBckbTM6WTGBEnpxpyT_TuoSn_RWOaRK97HNfgEDFVAjODhV2QOOS4P_1giM1rk6DBeq1k1XaS57Fl8ui6blONLtKG-60CCvX1x0gfIb5LRy20xOefLzVHM7tDctq-8pUdaxbUnqBKLkcMNHV1Z6or_xF5_SAb3XK45FtsYsVjRDXNVohv41Ar5Px6ZDZHaVhUz7bWAjZFalsgBWV0pKmlP1WQEPwbuse6H5UbKbT36pPlyBzOSIV4Oaf0jqiKC3_4DQ4wzsZfyHSylVcpsEN1aiXs6YTUd0nU5gm4HckDRQqkTKfcC3hN5SKRb9ZxtJI3Dm0YXoMV6V3JFXWrll41vzUaqCohLDtHQ_naw56ZL4ha4RIgoGYH8N=w1157-h866-no?authuser=0

Дуже навіть тепло приїжджайте погрієтесь.

20210213_100214.jpg

2 часа назад, Гурович сказал:

Сильные и зимуют хорошо и развиваются хорошо вне зависимости от материала улья.

Ой яка неправда

того року були класні бджоли, і я найсильніші сімї полінився втеплити( ну там корпус бджоли і з горкою з зими), і як потім було неприємно дивитися як ночні заморозки викошують зимовулу бджолу. Вони звісно вичухали а слабкіші сімї але втеплені їх перегнали

1 минуту назад, artemishe сказал:

Ой яка неправда

того року були класні бджоли, і я найсильніші сімї полінився втеплити( ну там корпус бджоли і з горкою з зими), і як потім було неприємно дивитися як ночні заморозки викошують зимовулу бджолу. Вони звісно вичухали а слабкіші сімї але втеплені їх перегнали

Що розуміти під словом утеплити?

1 минуту назад, uam_63 сказал:

Заставные и подушечку сверху (я так думаю)

9 хвилин тому, artemishe сказав:

я залишаю. А шо має бути? Все чьотко

шо ппс шо дерево весь рік сітка і плівка, без усяких танців, хіба шо в березні закриваю

Ключове слово - "дно сітка". Сітчасте дно якраз і вимагає глухого верху. А у мене всі вулики з глухим дном, плівка у них - лише в активний сезон, на зиму міняю на холстики. Один раз залишив в кількох вуликах - все поплило...

1 час назад, Николай S сказал:

Окремо вуликів з ППУ не робив, лише заставні, єфект очевидний,  тепер дилема робити гніздові корпуси з ППУ товщиною стінки 40мм   чи і далі  в дереві користуватись теплими заставними з ППУ по 30мм. 

Можна і так і так, але якшо  є час і є натхнення то робіть ппу, життя стане легше і простіше, але посовєтую 8р корпус, там взагалі для більшості сімей з серпня по квітень нема шо робити

2 минуты назад, artemishe сказал:

Можна і так і так, але якшо  є час і є натхнення то робіть ппу, життя стане легше і простіше, але посовєтую 8р корпус, там взагалі для більшості сімей з серпня по квітень нема шо робити

А если 230 рамка?

14 минут назад, uam_63 сказал:

Мінус дві рамки з корпусу, плюс дві теплі заставні 30 мм, 30мм зверху ппс і прикриваю сітку - ставлю вулик на ґрунт на 20 мм ппс, бо в цей час вже на кочовлі, в общєм, з усіх боків прикрити те дерево пінопластом

6 минут назад, Triton сказал:

А если 230 рамка?

Дуже цікаве питання, сам мучусь з цього приводу, спина і душа просять 8р ппс, але 10р і однокорпусне утримання теж мають переваги, влітку

однозначно не раджу робити 8р рут з дерева, бо один чорт його захочеться втеплити

Ще приведу один приклад, стосовно товщини заставних з ППУ. Траплялось так, що в один вулик потрапляли заставні різної товщини, тобто з одного боку 20 з другого 40 мм, сім'я весною піджималась під товщу заставну  і матка починала сіять саме від неї, а не з середини гнізда, а бджоли не дурні їх відчуттям потрібно довірять.

3 години тому, artemishe сказав:

Мені на соняху з 8 рамочником без драбини ніяк не обійтись:umora:, тому залишу 10 рамок, дно, медові корпуси , дашок залишаю старі, в дереві,  з нового лише гніздовий корпус  ППУ.

1 час назад, Николай S сказал:

Мені на соняху з 8 рамочником без драбини ніяк не обійтись:umora:, тому залишу 10 рамок, дно, медові корпуси , дашок залишаю старі, в дереві,  з нового лише гніздовий корпус  ППУ.

Якшо переходити на новий матеріал і робити нову форму, чіпляючись за старе обладнання, те шо є, то можна і не починати. 
це основна помилка яка була зроблена на перших формах

форма це можливість зробити шось нове, сісти і з чистого аркуша створити пасіку, бо те дерево все одно згниє, тож не варто  чіплятись до нього ні по розмірам, ні по кількості рамок

21 хвилину тому, artemishe сказав:

Якшо переходити на новий матеріал і робити нову форму, чіпляючись за старе обладнання, те шо є, то можна і не починати. 
це основна помилка яка була зроблена на перших формах

форма це можливість зробити шось нове, сісти і з чистого аркуша створити пасіку, бо те дерево все одно згниє, тож не варто  чіплятись до нього ні по розмірам, ні по кількості рамок

Дякую за пораду, саме так, як пишете і було зроблено пару років назад по пасіці в дереві, давно визначився, однозначно  потрібно 10 рамочник,  з пилкозбирачем в сітчатому дні,  дна та медових корпусів крім як в дереві на кочовій пасіці з відкачкою в домашньому цеху я не бачу, для мене особисто це значно зручніше і дешевше, єдине виключення це гніздовий корпус з ППУ.. 

Якось так,............ якщо зрозумію що помиляюсь то доточим решту з ППУ, буде 2 взаємо замінні матеріали, але обидва 10  рам. 

9 годин тому, uam_63 сказав:

Не сприйміть за роздавальщика цінних порад , але це виходить деревяний без лишньої мороки з пожиттєвим терміном придатності. 

Так справа не в ціні, маю все обладнання для виготовлення дерев'яних і собівартість магазину 50-60 грн.

Кожний матеріал має свої + і - . В ппу чи ппс є перевага він теплий і легкий .

З багатьма спілкувався більшість підтведили: що кращий розвиток , економія кормів.

Тому вирішив зробити теплий гніздовий корпус. Та і від дерева я не відмовляюсь , днища будуть без варіантів деревяні , магазини під мед теж поки що дерево , криші можливо в подальшому і робитиму ппу . 

41 минуту назад, Николай S сказал:

виключення це гніздовий корпус з ППУ.. 

то може краще зробити магазінку з ппу, бо з двох магазінок можна склеїти гніздо, а навпаки - ні

бо сподобається і доведеться ще одну форму робити..

В 10.03.2021 в 14:43, Конструктор сказал:

Виготовив форму для варки з корпусів з ППС , але в Україні виникла проблема з придбанням полістиролу , обіцяли початок березня, зараз обіцяють на кінець травня. :(

Вот где ваш ппс наверно ...

52 минуты назад, artemishe сказал:

то може краще зробити магазінку з ппу, бо з двох магазінок можна склеїти гніздо, а навпаки - ні

Та шо там тієї форми - пітора квадрата металу.

49 хвилин тому, artemishe сказав:

Це чи не єдине питання по якому поки що не прийняв остаточного рішення, на сьогодні вербові та іноді осикові магазини цілком мене влаштовують, тут ситуація точно так як і в колеги

1 година тому, Конструктор сказав:

Так справа не в ціні, маю все обладнання для виготовлення дерев'яних і собівартість магазину 50-60 грн.....

Тому вирішив зробити теплий гніздовий корпус. Та і від дерева я не відмовляюсь , днища будуть без варіантів деревяні , магазини під мед теж поки що дерево ,

1 година тому, Конструктор сказав:

.....криші можливо в подальшому і робитиму ппу . 

при погрузці на авто в 2 яруси  я по своїх дерев"яних кришах (опалубка 15мм) хожу сміло, не впевнений, що по ППУ можна буде так танцювати:dntknw:

а піддашник з вентиляцією дає можливість зняти зверху плівку , утеплення  що важливо при перевезеннях.

13 хвилин тому, Николай S сказав:

при погрузці на авто в 2 яруси  я по своїх дерев"яних кришах (опалубка 15мм) хожу сміло, не впевнений, що по ППУ можна буде так танцювати:dntknw:

а піддашник з вентиляцією дає можливість зняти зверху плівку , утеплення  що важливо при перевезеннях.

Теж гружу в 2 інколи і в 3 яруси , думаю що по ппу теж можна буде ходити, але треба буде протестувати.

Якщо робитиму криші ппу то обовязково передбачу в них вентиляцію , підкришник вважаю зайвим елементом. :IMHO:

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...