Перейти к содержанию

Покупка пчел

Бортник

Рекомендуемые сообщения

А хіба виведені матки не спаруються з моїми рійливими трутнями?

Кажуть що матки летять за 10км, щоб спаруватись із сусідськими...

А хіба виведені матки не спаруються з моїми рійливими трутнями?Не смію питати,що таке F1?

Это первая помесь от тех что будут с питомника --литература описывает что они лучше работают, так как спариваются с местными трутнями и улучшают экстерн пасеки --почитайте темы матководство да и передаётся лучшие качества от матки к дочери --что и будет Вам не ройливость , только надо постоянно вести работу я в этом году тоже купил маток , а от них вывел дочек --не уступали не чем от материнских

А чим саме здивував?

Поясню. Ви живете у Верховині. А там діють закони виживання. Природній відбір невблаганний. Туди бджіл завозили хіба що за совєтів і то небагато (якщо була колгоспна пасіка). Тому місцевий породний тип у ваших краях представляє собою досить велику цінність. Відносно рійливості, то це ще треба подивитись і подумати. А може це вам так тільки здається, що вони занадто рійливі. Бо нерійливих бджіл в принципі немає. А вся справа у методах утримування. Ваші природні умови надзвичайно складні, а тому і способи роботи повинні бути особливими і точно вивіреними. Це досягається десятиліттями практики. Хоча теорію треба вивчити, щоб швидко і вчасно застосовувати ті чи інші прийоми.прийоми. От тому то і дивуюсь Вашому бажанню "змінити породу". Вважаю це в принципі невірним кроком. Особливо складне питання про яку породу йдеться? Наші регіони районують так звану "карпатську" бджолу. Вже років з 10-ь я цікавлюсь цим питанням. Їжджу по пасіках спостерігаю маток, беру бджіл для визначення кубітального індекса, відслідковую екстер"єр бджіл. Просвітив мене в цьому питанні Рутнер. Слухаю Гайдара. В результаті прийшов до висновку, шо як і в більшості районів України маємо суцільне місиво метизованих бджіл, де намішано : кавказянка, італійка, країнка з нашою "карпатянкою". Тому виникає питання: "Де Ви хочете одержати породу?". Є два наближені до нас джерела, які можуть вважатись більш-менш надійними: Закарпаття - Гайдар, та польські матководи бджоли країнки (та тут необхідно знайти відому персону). Усі інші наші місцеві так звані "племінні" От тому то і дивуюсь Вашому бажанню "змінити породу". Вважаю це в принципі невірним кроком. Особливо склатне питання про яку породу йдеться? Наші регіони районують так звану "карпатську" бджолу. Вже років з 10-ь я цікавлюсь цим питанням. Їжджу по пасіках спостерігаю маток, беру бджіл для визначення кубітального індекса, відслідковую екстер"єр бджіл. Просвітив мене в цьому питанні Рутнер.Слухаю Гайдара. В результаті прийшов до висновку, шо як і в більшості районів України маємо суцільне місиво метизованих бджіл, де намішано : кавказянка, італійка, країнка з нашою "карпатянкою". Тому виникає питання: "Де Ви хочете одержати породу?". Є два наближені до нас джерела, які можуть вважатись більш-менш надійними: Закарпаття - Гайдар, та польські матководи бджоли країнки (та тут необхідно знайти відому персону). Усі інші наші місцеві так звані "племінні" пасіки розташовані у "морі метизному." Недарма я питався Вас про найближчих сусідів. Є приказка:"Від добра - добра не шукають". Тому я б на вашому місці робив, так, як радить Блек - виводити своїх маток прививкою. Уже один цей прийом зменшить Вам рійливість принаймі вполовину. А далі застосуєте, ще відбір від кращих сімей. І за кілька років побачите, чи я був не правий.

Кажуть що матки летять за 10км, щоб спаруватись із сусідськими...

То перебільшення. Матка може відлетіти і на 10 км, але є думка фахівців, що це принаймні нелогічно. Ну не може природа так розпорядитися, щоб матка піддавала себе невиправданому ризику. Тому практики стверджують, що на хорошій пасіці не відлітає від вулика далі десяти метрів. Поспостерігайте при нагоді за обльотом маток на власній пасіці.

Владек,ми одне одного не зрозуміли.По-перше пасіка моя не в Верховині, а в Вижньому Березові.Колгоспу село противилось аж до 1988 і першим в 1991р з нього й вийшло,так що кол. пасік точно не було.По-друге я якраз і зробив дурницю-завіз помісних італійок(можливо перший) і усвідомив помилку,хочу позбутись(страшно злодійкуваті).Цієї весни мої рої втекли до сусіда,а в осени вони ж мене обкрадали(це точно бо в нього були сірі бджоли тепер з, жовтими терг. появились).Цей рік був дуже рійливий.В нас пасічникують в лежаках ще дідівськими ройовими методами.Ні про які племінні роботи ніхто й не чув.На мої вулики приходять подивитись як на чудо.Є один трохи "просунутий",цей хоть "Пасічник" виписує. Які саме карпатки в нас не можу сказати,я ще зелений бджоляр хоч теорії начитався так,що сусід як енциклопедію ходячу приходить запитувати.Практика попереду ;) .А як же поради в книжках завозити маток щоб "освіжити кров"?

:IMHO1: --тогда Вам надо походить по пасекам поговорить с пасечниками и выбрать не ройливых, в общем лучших из лучших и прикупить --так бы сделал 2 --вариант --поехал в питомник и купил бы там --не далеко же там :hi: --можно выписать или договорится на Точк-у и будет Вам свежая кровь :hi:

gucul, я думаю що Вам вистачить купити парочку племінних маток. Для Вашої місцевості все ж найкраще брати карпатянку. Де купувати питання спірне. Може маєте "кінці" в Калуші - там є по слухах непогана племінна пасіка, здається в Угринові. Подивіться в оголошення УП. Потім - Вучкове в Василя Плиски(племінна пасіка від Інституту Прокоповича, координати є на Форумі), або, що до Вас далеченько, в Комарному, що на Львівщині, Місько. Врахуйте що Ви замість одного пакету можете купити 5 маток - це НАБАГАТО практичніше :IMHO: До речі на зустрічі в Сколе пан Місько показував фільм про експедицію по перевалах Верховинського району по пошуку нового типу карпатських бджіл. Може буваєте в Станіславі, то спробуйте звязатися з п. Паркулабом - це голова Івано-Франківської Спілки(чи Братства :blink: ), колись мені дали тлф 6-75-44 . Він людина самовіддана своїй справі(по відгуках), думаю що Вам підскаже що до чого. :hi:

Mapet,дякую за змістовну відповідь,обовязково скористаюсь вашими порадами.

• 2 months later...

Здраствуйте! Хочу купить пчелопакеты карпатской породы, как определить старая семья или молодая при покупке?

Здраствуйте! Хочу купить пчелопакеты карпатской породы, как определить старая семья или молодая при покупке?

Пакет идет с разновозрастной пчелой и печатным расплодом, но вы наверно спросили о матке, матка идет в нем прошлогодняя.

А какието документы с питомников на пчел предоставляються?

Вы случайно не с налоговой??? :blink:

А кто сказал что питомник продаст пчелопакеты? Я в 2008 году за 100 баксов не мог купить пакет в Вучковом :IMHO1:

• 2 weeks later...

С Днепропетровска еду за карпаткой. Ищу компаньона. Пишите.

• 1 month later...

Ситуція така- ще минулого тижня 7-го квітня зробив рейд ближніми селами по навколиншніх пасіках на придмет придбання сімей.Цікава видалась подорож,на шість сіл всього дві більші пасіки 50-70с., пару середніх 25-30, і решту дрібні 5-12 сімей.Жодного пасічника молодшого 50 років.Що цікаво чим більша пасіка,тим більш занедбана.Різні були варіанти,але домовився з одним дідом на 4сімї.В нього 12 вуликів,сімї доглянуті,сильні,казав по 14-16 рамок.Не знаю наскільки правда, але судячи по льоту бджіл може бути,погода не позволила залізти подивитись-хмарно,вітер.Цілий тиждень ждав погоди ,щоб забрати,не дочекався поїхав на вихідн додому.Судячи з прогнозу на слідуючий тиждень оборудка можливо здійсниться.Питання таке- домовились на збірні відводки (в розумінні діда відводок-8рамок розплоду,2 кормові) брати печатний розплід, чи в разі нестачі може бути трохи і відкритого?.Перевозити недалеко кілометрів 8.І друге питання-3сімї пересажу в лежаки, а одну в б/к на 145, відповідно сімя займе два корпуси на 10 рамок і після кілька-денного освоєння нового вулика при такій к-сті розплоду бажано розширити.Розширити можна корпусом вощини? ,і виходячи з погодніх умов куда ставити корпус на верх чи всетаки під низ? Запитую наперед бо на форумі буду знову на слідуючих вихідних.

Розширити можна корпусом вощини? ,і виходячи з погодніх умов куда ставити корпус на верх чи всетаки під низ? Запитую наперед бо на форумі буду знову на слідуючих вихідних.

Думаю, що є дві важливі обставини (окрім інших): 1-а. Карпатянки (матки) дуже неохоче переходять у верхні корпуса (з моєі практики). 2-а. У ранньо весняний період, незалежно від породного типу, бджоли краще відбудовують чомусь саме низ гнізда. Чим це пояснити не знаю. Але це знов з моєі практики.

1-а. Карпатянки (матки) дуже неохоче переходять у верхні корпуса (з моєі практики).

Не знав цього... :dntknw: Добре вчасно прочитав :) Дякую Владеку за інформацію, а Гуцулу за вчасне питання :hi:

Думаю, що є дві важливі обставини (окрім інших): 1-а. Карпатянки (матки) дуже неохоче переходять у верхні корпуса (з моєі практики). 2-а. У ранньо весняний період, незалежно від породного типу, бджоли краще відбудовують чомусь саме низ гнізда. Чим це пояснити не знаю. Але це знов з моєі практики.
Ну приблизно так і думав.Звичайно ,якби сімя була на піврамках то пару рамок росплоду підняти в верхній корпус +суш було б добре,все таки вверху для матки кращі умови для яйцекладки. Микола Іванович уважно слідкую за вашою пасікою.Цього року теж поставив собі мету роширити пасіку.Успіхів в ваших починаннях!

домовились на збірні відводки (в розумінні діда відводок-8рамок розплоду,2 кормові)
І по якій ціні за відводки по ближніх селах можна домовитися?!

по якій ціні за відводки по ближніх селах можна домовитися?!

У нас 150 грн рамка :hi:

Це ціна бджолярів-профі за якусь породу бджіл. Можливо придбати і значно дешевше - потрібно шукати...

Це ціна бджолярів-профі за якусь породу бджіл.

Це ціна за просто нормальних бджіл.
Можливо придбати і значно дешевше - потрібно шукати...

Дешева рибка....

Це ціна бджолярів-профі за якусь породу бджіл. Можливо придбати і значно дешевше - потрібно шукати...
А ще дешевше наробити пасток на рої - я колись починав саме з роя.

• 2 weeks later...
домовились на збірні відводки (в розумінні діда відводок-8рамок розплоду,2 кормові)
І по якій ціні за відводки по ближніх селах можна домовитися?!
Домовились по 600гр,а коли приїхав забирати дєд заартачився і відмовився продавати :angry: .Я в паніці,що втратив 3тижня знову вдарився в пошуки.Пакети в нас по 60-70$,але все заказано,жодної рамки не допросишся.Все таки знайшов -взяв 6 сімей, правда слабеньких,були й на 5-6 рамок,білші на 8.Дід минулого року завів пасіку,прихворів і всьо спродував.По 400гр вийшла сімейка.Медогонка нова нерж. 4 р.,знайомий сьогодні мав забрати(шкода в мене грошей не вистачило,просив дві).

• 5 years later...
В ?16?.?02?.?2008 в 16:31, Бортник сказал:

Если пчел покупают на близко расположенной пасеке, то после перевозки их надо заставить облетаться. На практике это делается так: перед перевозкой ульев вынимают летковые вкладки, летки плотно залепливают мякиной (пшеничной, овсяной). На новом месте в мякине делают 3-4 отверстия (например, пробивают карандашом), через которые пчелы выбираются наружу. Пчелы начинают выносить мякину, «расчищая» проходы, для этого им приходится делать множество недалеких полетов, и они запоминают новое место расположения улья.

Цікаво, чи використовував хтось даний спосіб, або хтось знає інший, дієвий спосіб? Саме зараз хочу придбати у сусіда пару сімей. Чув також, що після покупки ставлять вулики у льох на два дні. Бджоли ніби за цей час забувають дорогу додому. Чи правда це?

Заархивировано

Эта тема находится в архиве и закрыта для дальнейших ответов.

• Создать...