Jump to content

Пластмассова рамка та штучна вощина

Recommended Posts

Хто використовує або використовував пластмассову вощину: як її приймають бджоли? Як її вкривати воском? Чи не коробиться від високих температур? Чи можна використовувати очищення у воскотопках? Ну і вся інформація яка є - теж дуже цікаво

• 3 weeks later...

Приєднуюсь до запитання. Хотілось би самому спробувати.

От і я побачив в продажу і задумався над придбанням. Як воском вкривати вже прочитав на ОПФ - або щіточкою або вмочуванням у розплав, про прийняття відгуки різні - часто протилежні - ось тут сумніви виникають. Там же писали про очищення - ніяких воскотопок не використовують - просто злущують весь віск стамескою до середстіння і тут же без дезинфекції ставлять у вулик як вощину. Ось це, на мій погляд не зовсім правильно - має бути якась обробка. Хоча якщо в той же вулик, то можно допустити такий варіант. Головні плюси - відкачування на максимальній швидкості, просто навощити рамку і не потрібен дріт, багаторазове використання, менше уражує воскова міль, сама вощина взагалі не уражується нею, ніби то менше й кліщ розвивається (?)

• Like 1

От і я побачив в продажу і задумався над придбанням. Як воском вкривати вже прочитав на ОПФ - або щіточкою або вмочуванням у розплав, про прийняття відгуки різні - часто протилежні - ось тут сумніви виникають. Там же писали про очищення - ніяких воскотопок не використовують - просто злущують весь віск стамескою до середстіння і тут же без дезинфекції ставлять у вулик як вощину. Ось це, на мій погляд не зовсім правильно - має бути якась обробка. Хоча якщо в той же вулик, то можно допустити такий варіант. Головні плюси - відкачування на максимальній швидкості, просто навощити рамку і не потрібен дріт, багаторазове використання, менше уражує воскова міль, сама вощина взагалі не уражується нею, ніби то менше й кліщ розвивається (?)
В продаже по вашему регионе.

VLAVVS, Це питання? Якщо так, то у нас я в продажу не бачив, але можна замовити з Росії з доставкою. При великих сумах замовлення ціна доставки є прийнятною.

Было такое чудо и у нас в продаже лет еще двадцать назад. Сам не пробовал, но по отзывам двух знакомых пчеловодов из радгоспных пасек ( им ее тогда навязывали принудительно) - вещь бесполезная и не практичная. Уже не помню но кажись говорили что пчелы ее плохо принимают и мороки много. :hi:

ніби то менше й кліщ розвивається (?)
Наверное потому что пчёлы меньше развиваются :umora:

• 7 months later...

У нас в місті є фабрика, яка виготовляє іграшки з харчового пластику. Є можливість замовити виробництво пластикових рамок та вощини. Читав, що промислові бджолярі за кордоном дуже хвалять пластикову рамку та вощину за простоту використання й полегшення праці. Якщо тема цікава, то можу пробити, трохи знайомий з керівництвом фабрики.

Читав, що промислові бджолярі за кордоном дуже хвалять пластикову рамку та вощину за простоту використання й полегшення праці.

Тут головне питання - ціна....
  • Like 1

У нас в місті є фабрика, яка виготовляє іграшки з харчового пластику. Є можливість замовити виробництво пластикових рамок та вощини. Читав, що промислові бджолярі за кордоном дуже хвалять пластикову рамку та вощину за простоту використання й полегшення праці. Якщо тема цікава, то можу пробити, трохи знайомий з керівництвом фабрики.
Звісно це було б цікавим, пластикова вощина може бути багаторазовою, має тільки правильні комірки, позбавлена температурної деформації та не потребує армування що значно спрощує і виготовлення рамки і вимоги до її матеріалу але Бортник цілком правий – це питання ціни, я особисто мав можливість купити таку вощину у роздрібних магазинах Німеччини, але ціна була такою що воно мало сенс хіба що проекспериментувати і аж ніяк не задля практичності
  • Like 1

але Бортник цілком правий – це питання ціни, я особисто мав можливість купити таку вощину у роздрібних магазинах Німеччини, але ціна була такою що воно мало сенс хіба що проекспериментувати і аж ніяк не задля практичності

Ну в Росії на Пчеловод ком можна замовити з доставкою до України, але не більше 5 кг одною посилкою, здається. Ціна листа вощини 230 - 54 рублі, а повна пластикова рамка з вощиною рута/дадан 130/135 рублів. Ну і + доставка.

Ну в Росії на Пчеловод ком можна замовити з доставкою до України, але не більше 5 кг одною посилкою, здається. Ціна листа вощини 230 - 54 рублі, а повна пластикова рамка з вощиною рута/дадан 130/135 рублів. Ну і + доставка.
На тому ресурсі ціни завищені від нормальних інколи втричі...

Звісно це було б цікавим, пластикова вощина може бути багаторазовою, має тільки правильні комірки, позбавлена температурної деформації та не потребує армування що значно спрощує і виготовлення рамки і вимоги до її матеріалу

... еще лучше сразу пластиковая рамка :hi:
але Бортник цілком правий – це питання ціни

... о качестве не стоит забывать, а то у нас могут такОе сделать :blink::umora: ...вообще раньше многие производители пытались заниматься этой темой, но до сих пор никто на рынке не появился...

Мы всё время говорим о максимальном приближении содержания пчёл к их естественной жизни в природе и в то же самое время переселяем их в полистирольные ульи, теперь ещё будем ставить пластиковую вощину на пластиковых рамках... :blink::IMHO1::at: .

Мы всё время говорим о максимальном приближении содержания пчёл к их естественной жизни в природе и в то же самое время переселяем их в полистирольные ульи, теперь ещё будем ставить пластиковую вощину на пластиковых рамках...

Серый555, в той вощине что сейчас продается от натурального воска мало что осталось... :hi: ... и фиг его знает что лучше церезин-парафиновая вощина или пластиковая с напылением натурального воска :dntknw:
  • Like 2

Що ж. Тоді буду шукати кілька рамок для шаблону. Я так розумію, що цікавитимуть розміри 145*435, 230*435 та 300*435 (у порядку зниження зацікавленості)

Що ж. Тоді буду шукати кілька рамок для шаблону. Я так розумію, що цікавитимуть розміри 145*435, 230*435 та 300*435 (у порядку зниження зацікавленості)

... слышал, что только изготовление пресформы может обойтись более 10000 у.е. melkart, так ли это? :hi:melkart, и если вы действительно займетесь этой темой, просьба - советуйтесь с нами даже в том, что может показаться для вас пустяшным - для нас потом этот пустяк может выйти боком.... :az:

... слышал, что только изготовление пресформы может обойтись более 10000 у.е. melkart, так ли это? :hi:
Поки не знаю. Емпірично здогадуюсь, що форма стільки коштувати не може, хібащо вже лінія відливу.
melkart, и если вы действительно займетесь этой темой, просьба - советуйтесь с нами даже в том, что может показаться для вас пустяшным - для нас потом этот пустяк может выйти боком.... :az:
Домовились :ay:

Я так розумію, що цікавитимуть розміри 145*435, 230*435 та 300*435

Це Ви написали зовнішні розміри рамок. А вощина має входити у внутрішній. :hi:
  • Like 1

Я так розумію, що цікавитимуть розміри 145*435, 230*435 та 300*435

Це Ви написали зовнішні розміри рамок. А вощина має входити у внутрішній. :hi:
Я ж дотримуюсь власноруч створеної теми (пластикові рамки та вощина). Перенесення її у тему про лише пластикову вощину не зовсім коректне.

В принципі, я не проти змінити назву теми - штучну вощину й пластикову рамку мабуть таки варто обговорювати разом.

і не потрібен дріт

дріт не нужен, как по мне, и в рамке на 145. Отказался от него в таких рамках полностью!
но до сих пор никто на рынке не появился...

И ещё долго не появится... пластик дороже воска. К примеру, 1кг оргстекла стоит на сегодняшний момент 50-60грн. А ещё рамку надо сообразить. Мне проще накатать листов самостоятельно, чем искать деньги на пластик... Воск ведь свой, а труд... тоже свой. Возразите - время? Да кто же его считает... сэкономлю при откачке мёда :umora: поэтому считаю такие рамки недоступными на данный момент.

і не потрібен дріт

дріт не нужен, как по мне, и в рамке на 145. Отказался от него в таких рамках полностью!
но до сих пор никто на рынке не появился...

И ещё долго не появится... пластик дороже воска. К примеру, 1кг оргстекла стоит на сегодняшний момент 50-60грн.
Зато долговечна. :ay: А мы по старинке, 25-30 рамок отстраиваем, на семью. :dntknw: Сколько же меда можно сэкономить, и времени на переплавку? :af: Во, что значит современные технологии. :hi:

Raketin, а як кріпиш вощину?

притираю к верхнему бруску. Можно и степлером. Кстати, надо попробовать, тлько силу удара ставить минимальной

• Like 1