Jump to content

Львівська пасіка онлайн

Recommended Posts

Виникла у мене ідея викладати однією темою всі питання, які виникають у початківця. Тобто я викладаю тут хід робіт та результати роботи на пасіці, а будь хто, якщо вирішує завести бджіл, може брати цей "польовий журнал" за взірець - що треба й не треба робити, які дрібні проблеми можуть виникнути та інше. А власник "журналу" може отримати тут поради досвідчених фахівців - як правильно вчинити в кожному конкретному випадку (з оглядом на попередні повідомлення). Вважаю, що така ідея заслуговує окремої теми (а при наявності бажаючих відкритисвої журнали - підрозділу), хоча модератори можуть вважати й інакше :) Але прошу дати шанс темі розвинутись і подивитись що з того вийде :hi:

Власне сьогодні ввечері нарешті забрав куплений трохи раніше вулик. Повноцінний огляд не дала змоги провести погода (+6 та сильний вітер). Підняв потолочини та розсунув середні рамки - видно гарний щільний критий розплід, трутневий розплід та цьогорічних трутнів. Сім'я займає 12 повних рамок 25-рамочного лежака на даданівську рамку (20 рамок + нуклеус 5 рамок). Суші та рамок на 300 більше немає :dntknw: Згідно журналу старого пасічника - в сім'ї породна карпатська матка 2009 року виводу. Маю куплені нові 2 багатокорпусні вулики на рамку 145 мм по 6 корпусів на 8 рамок. Задачі на сезон: 1. отримати відводок для заселення одного з багатокорпусних вуликів 2. створити запас суші на рамках 145 для забезпечення відводка 3. забезпечити сім'ю та відводок кормами для зимівлі 4. змінити маток

Останній пункт найпростіший :) - купити 2 матки. (ще треба визначитись коли і як їх замінити) Відводок думаю спробувати зробити при вступі сім'ї до ройового стану. У 2 корпуси на 145 заставити 8 рамок розплоду та поставити на місце старого лежака для підсилення льотною бджолою. Зверху - 2 корпуси однієї лише вощини. За відсутності взятку давати підкормки сиропом для стимулювання виділення воску. Постаратися за сезон запасти таким чином 2-3 корпуси суші з медом для зимівлі - все одно восени нанесуть паді і треба було би загодовувати. Решту сім'ї лишити в нуклеусній кишені лежака на 4-5 рамках і відбирати розплід для підсилювання відводка, що зайнятий відбудовою. Старі рамки на 300 вилучати і пиляти навпіл та добивати планки, перетворюючина рамки на 145 мм. Після зимівлі стару сім'ю з лежака переселяємо в другий корпусник. Хто бачить якісь нестиковки в плані?

Напряму по карті від пасіки де купував вулик до мого двору 1300 метрів, боявся, що можуть злетіти. З вечора на прильотні дошки з закритими льотками насипав по невеликій гірці мокрої тирси і льотки привідкрив десь на 1-2 бджоли (нижній і верхній, на той випадок, коли нижній забито підмором). Сьогодні десь в годині 10 ранку при температурі +6 перші кілька бджіл наважились вибратись - продряпались через тирсу і почали кружляти колами, поступово розширюючи радіус льоту :ole_ole: Обліт на новому місці. Скільки чув про такий метод, та лише зараз спробував - подіяло. За наступні кілька годин прильотні дошки наполовину було розчищено від тирси. Але помітив дивну річ: з нижнього льотка бджоли виходили, брали тирсу і скидали донизу на землю, а з верхнього льотка тирсу затягували всю у вулик :blink: До чого б то?

Заодно вже викладу й мої затрати, тобто у скільки обійшлись ті самі "пару вуликів для душі" :umora: 1. купив 2 багатокорпусні вулики на рамку 145 мм та 50 рамок (заготовки). 1010 грн при цьому рамок взяв лише на 1 вулик, а на другий планую робити сам 2. для збирання рамок купив шурупи 200 шт (для верхньої планки) - 20 грн цвяшки для нижньої планки - халявні 3. купив банку 1л акрилової білої фарби для фарбування - 34 грн (це з дешевших - снєжка, якщо Тіккурілла - 130 грн якщо колорувати ще + кілька грн) 4. купив сильну бджолосім'ю з лежаком (майже новим - 3 роки) - 1100 грн пощастило )))) якби 2 пакети купувати - 1200, а так зроблю відводок 5. лицева сітка 50 грн, стамеска пасічна нержавіюча 25 грн, щітка для змітання бджіл 15 грн, вилочка для розпечатуваня сотів 20 грн, димар з нержавійки - 107 грн, круглі льоткові загороджувачі 12 шт - 42 грн, поїлка 3.5 грн 6. Тавегіл 20 таблеток та кальцію хлорид 10 ампул - 27 грн у самого двоє малих дітей, та у сусідів є... треба мати :ah: 7. медогонка і воскотопка є, треба лише привезти за 850 км (до 400 грн обійдеться) якщо немає - тут ще 2000 треба було б готувати 8. цукру 10 кг (про всяк випадок) - 90 грн 9. ще треба купити 5 кг вощини - 400 грн, ліки для профіликтики варроатозу - десь 30 грн, матерію на халат і нарукавники - дружина пошиє, роздільні решітки, По ходу сезону може доведеться докупляти ще щось - не буває ж так, щоб все пам'ятав одразу :umora: . Матеріал (дерево своє) на підставки під вулики, годівниці, решту рамок, затрати на транспортування покупок, електроенергію, затрати праці не рахую :) Інструмент придбаний теж не рахую - то не лише для пасіки Загалом: 3370 грн :blink: або понад 67 кг меду по 50 грн/кг - чи я здурів? :crazy: Бджільництво ніколи не було дешевим заняттям :IMHO:, але хто думає про "пару вуликів для душі" - хай подумає ще раз :umora:

Если прикупить еще одну семью с ульем за 1100 грн, затраты будут 4470 грн - имеем 4 улья и две семьи, делаем 2 отводка. Если все нормально за 2 года деньги возвращаются. :ay:

Відводок думаю спробувати зробити при вступі сім'ї до ройового стану.

Вважаю за краще попередити виникнення ройового стану.
Зверху - 2 корпуси однієї лише вощини.

Може в період ГВ так і можна, а травень-червень краще один корпусз вощиною, а посеред неї дві рамки з розплодом. А через 10 днів - другий, в розріз. В цілому схема нормальна.
і відбирати розплід для підсилювання відводка

Підсильте розплодом з різних вуликів в перших числах липня (десь 25.06-5.07) для того, щоб взяти різнотрав"я.

2. для збирання рамок купив шурупи 200 шт (для верхньої планки) - 20 грн

Всі шурупи та цвяхи беру виключно на "Торпедо". Номер будки не пам"ятаю. А знайти іі так: якщо зайти у хвіртку (що зліва), то будка розташована в останньому проході, що зпрва майже в кінці(знов з правого боку) Торгує молодий хлопець. У нього ціни найнижчі на базарі і у Львові. 1 шуруп (блискучий, чи то хромований, чи олов"яний, самий тонкий, які є) 35 мм - 6 коп. штука. Якщо брати пачку - 3 коп.

Загалом: 3370 грн або понад 67 кг меду по 50 грн/кг - чи я здурів?

Мій знайомий, минулоріч також завів пасіку з шести вуликів. Три зробив сам. На початок витратив 2 000 у.е.

Напряму по карті від пасіки де купував вулик до мого двору 1300 метрів, боявся, що можуть злетіти.

Думаю, що не зважаючи на всі перестороги части бджіл всеодно полетить назад. Тут нічого не вдієш. Холодна погода грає тепер на Вашу користь. Бджола далеко не відлітає (більшість) а тому поступово призвичається до нового місця. Чим довше холодно тим краще для Вас.

Если прикупить еще одну семью с ульем за 1100 грн, затраты будут 4470 грн - имеем 4 улья и две семьи, делаем 2 отводка. Если все нормально за 2 года деньги возвращаются. :ay:
На жаль, решта лежаків у діда були на українську рамку - не хотів такий різнобій вносити - і так морока вже є

Може в період ГВ так і можна, а травень-червень краще один корпусз вощиною, а посеред неї дві рамки з розплодом. А через 10 днів - другий, в розріз. В цілому схема нормальна.

Так розплоду на рамку 145 де взяти? :dntknw:
Підсильте розплодом з різних вуликів в перших числах липня (десь 25.06-5.07) для того, щоб взяти різнотрав"я.

Сім'я тільки одна наразі - багатокорпусні заселятимуться лише

Так розплоду на рамку 145 де взяти?

Зрозумів. Тоді, може зараз, як потепліє поставити дві вощини на 145 з двох боків біля розплодної частини. Думаю, що на садах мусять відбудувати за тиждень і зачервити. А може встигните ще дві таким чином зробити, а ось тоді і відводок починати. Тільки треба буде весь час слідкувати і підрізати трутневі чарунки знизу на цих рамках. І якщо йдеться тільки про один вулик, то чому не планувати зробити послідовно два відводка? Будете цьогоріч без меду (а який мед з одного вулика?) зате з трьома сім"ями в зиму. Зараз звичайно з матками проблема дістати. А от в липні-початок серпня їх навалом.Подивіться у відповідній темі на форумі. Знайдете адреси багатьох львівських фірмачів. В крайньому разі можу запропонувати своїх. Неплідні будуть з 15 травня (точно). Плідні пізніше.

Так розплоду на рамку 145 де взяти?

Зрозумів. Тоді, може зараз, як потепліє поставити дві вощини на 145 з двох боків біля розплодної частини. Думаю, що на садах мусять відбудувати за тиждень і зачервити. А може встигните ще дві таким чином зробити, а ось тоді і відводок починати. Тільки треба буде весь час слідкувати і підрізати трутневі чарунки знизу на цих рамках. І якщо йдеться тільки про один вулик, то чому не планувати зробити послідовно два відводка? Будете цьогоріч без меду (а який мед з одного вулика?) зате з трьома сім"ями в зиму. Зараз звичайно з матками проблема дістати. А от в липні-початок серпня їх навалом.Подивіться у відповідній темі на форумі. Знайдете адреси багатьох львівських фірмачів. В крайньому разі можу запропонувати своїх. Неплідні будуть з 15 травня (точно). Плідні пізніше.
Дякую, буду мати на увазі, але нібито маю розжитися матками від Міська з Комарного - дід в якого я брав вулик братиме цього року маток теж і можу піти до нього "причіпом" :)

Так розплоду на рамку 145 де взяти? :dntknw:
Это довольно просто сделать. Сбиваете две рамки на 145, в нижней удаляете плечики. Наващиваете. Устанавливаете под отстройку как рамку на 300. Потом - разделите и восстановите плечики.

Сбиваете две рамки на 145, в нижней удаляете плечики. Наващиваете. Устанавливаете под отстройку как рамку на 300. Потом - разделите и восстановите плечики.

А об этом по подробней пожалуйста :hi:

Если прикупить еще одну семью с ульем за 1100 грн, затраты будут 4470 грн - имеем 4 улья и две семьи, делаем 2 отводка. Если все нормально за 2 года деньги возвращаются. :
Извините за мой совет, если что Вам не понравится. Вы, как я понимаю не начинающий. Имеете опыт.Я прекрасно понимаю, что проблема с деньгами, но я думаю что скорее проблема в Вас, боитесь риска.( Я хочу попробовать зарабатывать таксистом-если я начну с покупки колеса, то когда я окуплю автомобиль?). Пчеловодство убыточное, особенно до 20 п.семей. Если Вы уверены в своих силах, напишите бизнес-план, определитесь с системой ульев, задачей пасеки и в перед. Не знаю Вашего возраста но если Вы хотите начать бизнес, посчитайте время, когда достигнете рентабельной пасеки. Если пчел держите как хобби, для себя, она у Вас не окупится не когда, будете содержать за счет бюджета семьи.

Пчеловодство убыточное, особенно до 20 п.семей.
Нонсенс... Извините, таких результатов можно достичь только слепо повинуясь неким принципам, что служит оправданием нашей ленивой природы.

Если прикупить еще одну семью с ульем за 1100 грн, затраты будут 4470 грн - имеем 4 улья и две семьи, делаем 2 отводка. Если все нормально за 2 года деньги возвращаются. :
Извините за мой совет, если что Вам не понравится. Вы, как я понимаю не начинающий. Имеете опыт.Я прекрасно понимаю, что проблема с деньгами, но я думаю что скорее проблема в Вас, боитесь риска.( Я хочу попробовать зарабатывать таксистом-если я начну с покупки колеса, то когда я окуплю автомобиль?). Пчеловодство убыточное, особенно до 20 п.семей. Если Вы уверены в своих силах, напишите бизнес-план, определитесь с системой ульев, задачей пасеки и в перед. Не знаю Вашего возраста но если Вы хотите начать бизнес, посчитайте время, когда достигнете рентабельной пасеки. Если пчел держите как хобби, для себя, она у Вас не окупится не когда, будете содержать за счет бюджета семьи.
Так і не зрозумів - це було мені адресовано, чи Броніславовичу? :blink: А то слова його, а підписали як мою цитату :) Як що все-таки мені, то явище писав вже свою ціль на найближчий рік, систему вуликів та ін. Наразі планую лише перевести бджіл з лежака в багатокорпусний вулик, зробити відводок, отримавши до кінця сезону 2 сім'ї.Взимку можливо зроблю/куплю ще пару(2-3) вуликів та навесні спробую розширитись до 5-6 сімей. Думаю, що для себе цього вистачить, а більше просто ніде розмістити на крихітній ділянці в місті. Якщо раптом плануватиму розводити велику пасіку - то тоді однозначно треба купувати ділянку за містом, авто та багато іншого. Але зараз така ціль переді мною не стоїть.

... Если пчел держите как хобби, для себя, она у Вас не окупится не когда, будете содержать за счет бюджета семьи.
Вот такие высказывания конечно к флуду приводят в теме, вместо высказываний по теме. Но не удержусь скажу свое "фе" в ответ на цитату. Высказывание правдиво только если вокруг в 2 км зоне одни камни и пустыня без растительности луговой или разорано все под поля, на которых только пшеницу с ячменем с года в год сажают. Что я хочу сказать, там где пчелы могут работать, даже одна семья - окупится, а потом еще на рынок по мед ходить не будешь. Просто с одной семьей от форс мажоров сильно зависим пасечник, была семья и нет семьи, потому и надо 5-6 держать, а 5-6 и труда не такого огромного требуют и все в них вложеное запросто отбивается!

Сьогодні погода нарешті дозволила подивитись детально що ж я купив :umora: Всупереч побоюванням корму в сім'ї вдосталь - ще 2 повних медово-пергових рамки, та одна наполовину заповнена. 2 рамки із свіжим наприском нектару :) Розплоду 6 рамок - 4 критого ( на одній трохи трута по краях) , 1 різновікового відкритого і 1 засів та 1-3 денні личинки. Видно, що матка скорочувала відкладку яєць за останнє похолодання. Ще одна рамка порожня - щойно вийшов критий розплід - місцями ще кришечок залишки видно було. На рамках зверху видно "побілку" свіжого воску. Матку не бачив, проте роботу її видно :) А часу шукати небуло - робив все швидко. Гніздо з 12 скоротив до 8 рамок: по краях медово-пергові, в середину розплід. Наполовину запечатану медову відпечатав вилочкою і поставив за заставну разом з рамками з наприском. Порожню вийняв.

Это довольно просто сделать. Сбиваете две рамки на 145, в нижней удаляете плечики. Наващиваете. Устанавливаете под отстройку как рамку на 300. Потом - разделите и восстановите плечики.
Теж так думав. І ще один варіант - порожню рамку суші, вийняту сьогодні розпиляти навпіл, вставити реєчку і дати під засів, а потім розділити. Після огляду визначив найближчий порядок роботи: Судячи з побаченого, завтра їду купувати вощину :ah: Завтра ж даю під засів 2 піврамки замість однієї медо-пергової. Після засіву пересаджую сім'ю повністю в 2 корпуси на 8 піврамок (для того гніздо й скоротив до 8 зараз) Зверху корпус вощини й 2 розплоду. Лежак зівільняю повністю :ole_ole: і на його місце ставлю корпусник. От і весь перехід. Чим скоріше це зроблю - тим краще, бо, судячи по багатьох відгуках, в багатокорпусних сім'ї краще розвиваються навесні, ніж в лежаках. Звільнені згодом рамки на 300 пиляю навпіл і отримую запас суші на 145 (24 рамки - 3 корпуси)+ 8 відбудованих з вощини - на один вулик вже є запас і можна пробувати роботи відводок у другий вулик
І якщо йдеться тільки про один вулик, то чому не планувати зробити послідовно два відводка? Будете цьогоріч без меду (а який мед з одного вулика?) зате з трьома сім"ями в зиму.
Боюсь,що 3 слабкі сім'ї не зможуть навіть собі меду на зиму принести, бо взяток в основному якраз весняний. Я з 2 сімей не розраховую на особливий якийсь "дохід" - хіба медогонку вимазати :umora:

бо взяток в основному якраз весняний

А як липа? По місту її багато є.

бо взяток в основному якраз весняний

А як липа? По місту її багато є.
То при вдалому році, а так не розраховую на неї. Хоча, ще подумую над тим, щоб докупити рій зі сторони для підсилення сімей на липу - при наявності хорошого взятку

Ще зауваження до журналу - зразу забув... Потолочини в лежаку - вперше з ними зіткнувся. Рануше в моїх лежаках була суцільна стеля з дощечок, збитих докупи - знімав все разом. Система не моя - вулики ще дідові. Тоді не подобалось, але десяток окремих дощечок - то ще гірше. Пробував з полотнинами (холстиками) працювати колись - краще трохи. Після роздумів прийшов до висновку, що в лежаку будь-яка система накриття рамок незручна тому, що це лежак :angry::IMHO: бо треба відкривати то велику площу, то вибірково окреме поле з цієї площі, залежно від задачі. То треба розділити стелю надвоє, коли там 2 відводки... Куди краще вертикальні вулики - на вузенький (8-10 рамок) корпус кинув кусок плівки й дах надів - решта проблем відпадає. Це зауваження до вибору системи вулика. Ще одна думка прийшла до голови доки писав - а може продати того лежака після пересадки бджіл? :) Може затрати трохи окупить... Тримати рамки на 145 в ньому незручно, рій чи відводок посадити - аналогічно (інша рамка). Перепиляти навпіл і зробити 2 лежака на 145? :umora: Скільки може коштувати лежак на 20 рамок + карман на 5 для нуклеуса? Практично новий (3 роки), добре пофарбований, з дошки 70 мм, критий залізом, дах на завісах відкидається, спереду нижня дошка відкривається для чистки дна.

Ще одна думка прийшла до голови доки писав - а може продати того лежака після пересадки бджіл?

Дуже слушна думка, якщо ніякої великої скрині не потрібно вже в господарстві.... :hi:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...