Перейти к содержанию

ВЕСНА\ЛІТО 2026 МИ ПЕРЕМОЖЕМО!

Рекомендуемые сообщения

21 годину тому, ромео сказав:

Усі операції були однакові. 

Єдина відмінність - утеплення. Біля дому його не було. Багатьом просто не вистачило корму. Майже усі все з'їли.

На другому точку лежало невелике утеплення. Корму ше половина запасів

20 годин тому, Bee.P сказав:

Тут важко вгадати , можна кинути утеплення коли почалися морози але виходить що треба було його потім забрати якби морози відійшли , щоб не спровокувати ранній розплід , :dntknw:.  

В мене всі були з утепленням. Лишив контрольну групу сильніших без утеплення. Добре хоч після морозів утеплив. З 7 лишилось 6, з яких тільки 1 сильніша. З утепленням перезимували краще.

1-2 березня розплід був не у всіх.

• Подобається 1
  • Дякую 1
  • Ха-Ха 1

1 час назад, yu1986ra сказал:

В мене всі були з утепленням. Лишив контрольну групу сильніших без утеплення. 

4-5 рам дадана  полюбому треба утеплення , там де 8-9 дадана , то з утепленння тільки  двунитка  на всю площу корпусу щоб без сквозняків ,      

-2 березня розплід був не у всіх.

Якби була зима як в минулому році що в середині січня було +10 в день,  і +10 вночі  десь днів з 10 то ті що з утепленням мали б розплод в лютому .  В середині лютого можна класти всім утеплення.

В мене всі були з утепленням. Лишив контрольну групу сильніших без утеплення. Добре хоч після морозів утеплив. З 7 лишилось 6, з яких тільки 1 сильніша. З утепленням перезимували краще.

Як вам такий дивіз "Бджоли холоду не бояться, геть верхнє утеплення".

2 часа назад, ДобровоЛ сказал:

Ну і як же результат ? Пережили зиму ?:ah:

Так ,всі хто тут пише я думаю пережили зиму,як і бджоли,всі вийшли з зимівлі ,без втрат(якщо брати до уваги по кількості сімей,відводів ).В одній сильній сімьї по поведінці зрозумів ,що відсутня матка(я не знаю чого вони її не замінили на протязі сезону,бо в неї була вада-придавлене черевце) Я туди переставив рамку з маткою та бджолами з відводка(його зьеднав з іншим маленьким).Поодинокі бджоли з сімей вилітати почали поступово ще взимку при сонячній погоді, ще до початку очисного обльоту,що дуже мені не подобалось,бо таким чином втрачалась поступово зимовала бджола.Причини мені відомі,сам накосячив.Найкраще перезимовала сім'я з відносно старою маткою,що до останнього сиділа в клубі(зимувала на своїх кормах,не загодовувалась,ліки в корми не додавав).Очікував  взагалі на кращі результати,хоча як багато хто пише чи показує підмору було обмаль(а хто враховує скільки їх відійшло,покинувши вулик ще взимку,хто враховує якість перезимовавшої бджоли,наскільки вона життєздатна?.Висновки зроблено-далі весняний розвиток,цікаві спостереження ,вже на душі тепліше

2 часа назад, ДобровоЛ сказал:

Щоб такого не було я вже з десяток років зимую в рутах в два корпуси й не більше як 4, рідко 5 рамок в корпусі.

Скорочую дуже. Нехай сидять кучно, то ніколи не буде осипу на крайніх рамках й " клуб пішов не туди":dntknw:

Ставлю їх посередині й з боків заставні , ліпше утеплені. Вехній повністю повномедний й запечатаний - готую ще з кінця літа. Нижній - мінімум до половини з медом.Льотки два - нижній і верхній у першому корпусі на зиму на одну-дві бджоли . У нижньому ще є невеличка решітка для повітря. Вентиляція вертикальна ,надійна. Утеплення використовував лише з другої половини лютого. До цього - потолочина й легеньке накривання.:IMHO:

Ви кого цитуєте коли  берете фразу"клуб пішов не туди" в лапки? В мене такої фрази не було.:dntknw:В мене ж найкраще перезимовала,на мій погляд,на двох корпусах рута.В нижній не лазив та не знав з скільки там було розплоду,та все таке інше ще до зимівлі,.Зверху стояв корпус з запечатаним медом,а от з приводу вентиляції,то тут немає однозначних рецептів,бо як виявилося,що верхній корпус не щільно був поставлений та як виявилося навесні мав добру щілину ще збоку між корпусами. Зимівля була чудова,підмору рахуй що й не було.Інколи сім'ї в вуликах з вадами зимують краще чим в тих що щільно зроблені.Ніхто не осипався і таке інше

1 годину тому, yu1986ra сказав:

А з тих що хворіли, до весни багато дожило?

В мене три шт що явно була хвороба і одна під сумнівом, то з чотирьох дві благополучно самоліквідувалися, а дві пересипав на нові рамки.

В мене шість лежаків, всі перезимували , корма ще залишились майже у всіх.

З утеплення - зверху матрас, за заставною матрас.

Підмору дуже мало.

Так, що теж задоволений ) 

20260312_151355.jpg

1 минуту назад, Конструктор сказал:

В мене три шт що явно була хвороба і одна під сумнівом, то з чотирьох дві благополучно самоліквідувалися, а дві пересипав на нові рамки.

А за сезон позбулися хвороби?Чи пересаджували на вощіну?

2 минуты назад, SlooD сказал:

В мене шість лежаків, всі перезимували , корма ще залишились майже у всіх.

З утеплення - зверху матрас, за заставною матрас.

Підмору дуже мало.

Так, що теж задоволений ) 

20260312_151355.jpg

Велике підрамочне?Якщо ні, то є сирість,пліснява?

1 хвилину тому, А.Е. сказав:

А за сезон позбулися хвороби?Чи пересаджували на вощіну?

Я осінню виявив, коли збирав в зиму. Підхопили від сусіда по кочовці, дві сім'ї хворі винесли.

3 минуты назад, Конструктор сказал:

Я осінню виявив, коли збирав в зиму. Підхопили від сусіда по кочовці, дві сім'ї хворі винесли.

В тому році я свою перегнав,матка інша, зараз не нарадуюсь як літає,хоча сама і невеличка та її енергія вражає

49 минут назад, Пахомич сказал:

Мене навпаки паралізує утеплення в зимку але взяти і пустити сім'ї які зимували всю дорогу з утепленням ну то таке собі :umora:...

2 часа назад, yu1986ra сказал:

Доходяги

И шо це було?

4 години тому, А.Е. сказав:

Так воно й є.Та не тільки знімання роликів.Я його пам'ятаю ще років  мабуть з 30 назад,коли ще я на базарі мед продавав.Підходив поспілкуватися,про бджіл розпитати.Різні люди бувають в спілкуванні.Мабуть колись переїхав з наших країв,бо вже дуже  давно його не бачив .Дивно що ролики знімає,хоча у кожного свої захоплення.Візьміть того ж Серьогу Розумієш що там нічого путнього не побачиш але ж інколи та відкриєш щоб подивитись що він далі буде чудити.Останній ролик його бачив коли він розказує що після того як виставив бджіл не бажано рамку з медом ставити поміж рамками з розплідом.Ніхто про таке й не подумає зняти,а от у Сергія таке в голову прийшло.Від таких блогерів більше біди ніж користі.Пробачте за багато писанини,наведу приклад з форуму на особистому прикладі.
В тому році в спілкуванні прочитав що зимують в одному корпусі рута й все чудово.Ну думаю раз у людей так дай і сам спробую.Родина перезимувати,але ж якість такої зимівлі не дуже.В цьому році ще наприкінці написав враховуючи цю ситуацію,що є наслідки коли клуб підіймається до гори та йому доводиться підіймати температуру щоб йти до задньої стінки.Відповіли й підтвердили всі що в них все гаразд,нічого в цьому немає.Але ж я у себе побачив що на останній рамці бджола деяка осипаласьь,деяка позалазила в комірки так і застигла,хоча далі по рамці були запаси меду.Треба ще звертати на умови,на той же мороз коли бджілкам треба було рухатись .Так що у кожного свої умови до яких треба пристосовуватись.Де хто показує крихту меду і каже що мед є.У кожного своє

Нічого поганого в одному руті нема. На крайніх застигнути можуть і на укррамці, якщо у вуличці буде мало бджіл.

Только что, yu1986ra сказал:

Нічого поганого в одному руті нема. На крайніх застигнути можуть і на укррамці, якщо у вуличці буде мало бджіл.

Та не кажіть,треба звертати на свої умови ,один рута в різних умовах погоди то ще та рулетка.Як по вашим умовам гарно,то й добре,але навіть при тому що перезимують чи багато меду буде на весняний розвиток?Я краще буду в своїх умовах зимувати на двох корпусах щоб дуже не гадати як воно буде

14 минут назад, А.Е. сказал:

Велике підрамочне?Якщо ні, то є сирість,пліснява?

В одному було сиро, роса по стінкам, а в одному чомусь доволі багато вологи, думаю, можливо щось з вентиляцією.

Це заглядав на початку лютого до них, та ганчіркою трохи допомагав.  

1 година тому, Bee.P сказав:

Якби була зима як в минулому році що в середині січня було +10 в день,  і +10 вночі  десь днів з 10 то ті що з утепленням мали б розплод в лютому .  В середині лютого можна класти всім утеплення.

Збавте вже трохи:umora:, де це ви наміряли в лютому вночі +10?

В моїй місцевості після морозів багато сімей піднімали температуру так ніби розплід погнали. Але по факту, через два тижні виявилось, що не погнали (або з'їли). В мене більшість тих ''гарячих'' знов зформували клуби.

1 минуту назад, SlooD сказал:

В одному було сиро, роса по стінкам, а в одному чомусь доволі багато вологи, думаю, можливо щось з вентиляцією.

Це заглядав на початку лютого до них, та ганчіркою трохи допомагав.  

Я про те й запитую ,бо як ви написали повинно було бути висока вологість,що теж впливає на якість зимувалої бджоли.Тут треба вам пристосуватись мабуть щоб утеплення не заважало відтоку зайвої вологи

1 година тому, Пахомич сказав:

Воно працює не кожної зими:umora:, але працює добре.

1 година тому, А.Е. сказав:

Так ,всі хто тут пише я думаю пережили зиму,як і бджоли,всі вийшли з зимівлі ,без втрат(якщо брати до уваги по кількості сімей,відводів ).В одній сильній сімьї по поведінці зрозумів ,що відсутня матка(я не знаю чого вони її не замінили на протязі сезону,бо в неї була вада-придавлене черевце) Я туди переставив рамку з маткою та бджолами з відводка(його зьеднав з іншим маленьким).Поодинокі бджоли з сімей вилітати почали поступово ще взимку при сонячній погоді, ще до початку очисного обльоту,що дуже мені не подобалось,бо таким чином втрачалась поступово зимовала бджола.Причини мені відомі,сам накосячив.Найкраще перезимовала сім'я з відносно старою маткою,що до останнього сиділа в клубі(зимувала на своїх кормах,не загодовувалась,ліки в корми не додавав).Очікував  взагалі на кращі результати,хоча як багато хто пише чи показує підмору було обмаль(а хто враховує скільки їх відійшло,покинувши вулик ще взимку,хто враховує якість перезимовавшої бджоли,наскільки вона життєздатна?.Висновки зроблено-далі весняний розвиток,цікаві спостереження ,вже на душі тепліше

Ну і як ви оцінюєте якість перезимувавшої бджоли?

Хай краще вилітають зимою з вулика, ніж на дно осипаються.

4 минуты назад, А.Е. сказал:

треба вам пристосуватись мабуть щоб утеплення не заважало відтоку зайвої вологи

Зайва волога - то конденсат. Тому, щоб не з'являлася зайва волога потрібно не зменшувати, а збільшувати утеплення. 

6 минут назад, Вадім Полтава сказал:

Зайва волога - то конденсат. Тому, щоб не з'являлася зайва волога потрібно не зменшувати, а збільшувати утеплення. 

Та можна їх вообше всі льотки закрити :umora:, тепло буде капець :umora:. Чи шо ?

А вентиляція ?? Треба ? Чи ні ?

22 минуты назад, yu1986ra сказал:

Ну і як ви оцінюєте якість перезимувавшої бджоли?

Хай краще вилітають зимою з вулика, ніж на дно осипаються.

Ви теж навчитеся її оцінювати колисьПо весняному розвитку буде видно,по тому як швидко відійде зимувала,скільки вигодує на заміну собі молодої.Звернете увагу що не тільки від якості матки все залежить а й від того наскільки спрацьованою вийшла з зими зимувала бджола.

21 минуту назад, Вадім Полтава сказал:

Вадім ну замість матраців як положити перини пухові то по вашому результат буде кращім?Маючи сильну сім'ю вони може й впораються,але ж скільки їм треба енергії затратити щоб лишню вологу видалити?Хіба то буде становище сім'ї в спокої?Де буде діватися волога,яка буде  слідком їх життєдіяльності?Будуть мокрі матраци,зменшення теплопровідності,і все по кругу.Ваша б теорія я вважаю була би вірною якби то не стосувалося бджіл.Може для охоплення будинків то й так чи чого іншого.Може я й не правий.Це лише моя думка

33 хвилини тому, Конструктор сказав:

Ті що осінню пересипав на вощину дуже слабкими пішли в зиму. З них перезимували приблизно половина. 25% розлетілись осінню і 25% замерзли зимою. Зараз їх є 8 сімей піджатих до 2-4 вуличок.

З цієї групи вижила (недозамерзла) ще одна на одній рамці бджоли лишилось. Вона, мабудь, найслабша була. Трохи опоносились, то до неї під'єднав всіх 3-х таких самих засранців (по 1-2 обісрані рамки) з нормальних сімей. На другий день після зльоту піджав цього франкінштейна до 2-х рамок. Зайві матки садив в клітки. Через тиждень 1 з 3 перестали кормити.

Осінню з нормальної групи виявив одну з проблемним розплодом - вона самознищилась зимою.:ay:

Одна не поспішала брати сироп разом з усіма, мусив замінити всі рамки. До весни дожила 1 рамка бджіл, що увійшла до франкінштейна.

Загалом на точку, разом з кривими і горбатими, загодовував осінню 50 сімей. Зараз лишив 38.

45 хвилин тому, ....... сказав:

Мене навпаки паралізує

Доходяги

Ваші паралізовані?:umora:

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...