Перейти к содержанию

ВЕСНА\ЛІТО 2026 МИ ПЕРЕМОЖЕМО!

Рекомендуемые сообщения

Сьогодні роздавав по третьому млинці і медові рамки, то глянув кілька шт. І як обіцяв пану @ДобровоЛ зробив кілька фоток ті що вже з'їли 2 млинці по 250гр.

Ця  сім'я на 6р, розплод на 4

IMG_20260312_095557.thumb.jpg.8fe4ceca7f5a5f09f46aabd3103bbe1c.jpgIMG_20260312_095622.thumb.jpg.e7874ed66a2b86661b3825f2e6aad0d4.jpgIMG_20260312_095645.thumb.jpg.6d9ea92df90f9c9d9e2df62577be6d4d.jpgIMG_20260312_095717.thumb.jpg.d7eeaac7bc331ca00c9d39b2e362fdba.jpg

Друга слабша на 5р хоча бджоли там далеко не на 5 рамок, розплод на 2х

IMG_20260312_102818.thumb.jpg.f582e65cd681b6cf7f431d2262dcc5ee.jpgIMG_20260312_102533.thumb.jpg.dc4a9176c6b5cbffe0ae9ff09b48eec2.jpg

З медом канєшно не важно, знаю.

Можна сказати що на сьогодні, коли тільки починає йти пилок вже є в сумі рамка печатного розплоду, для мене це досить не погано.

24 минуты назад, Конструктор сказал:

З медом канєшно не важно,

Мед є на кожній рамці , і це дуже добре. Бо в ютубі багато  бачу що така рамка одна з медом , і то крайня ,і всі решта пусті . 

22 хвилини тому, Bee.P сказав:

Мед є на кожній рамці , і це дуже добре. Бо в ютубі багато  бачу що така рамка одна з медом , і то крайня ,і всі решта пусті . 

Одна попалась що всі рамки залиті свіжаком, вже когось винесли.

2 часа назад, Bee.P сказал:

Тут важко вгадати , можна кинути утеплення коли почалися морози але виходить що треба було його потім забрати якби морози відійшли , щоб не спровокувати ранній розплід , :dntknw:.  

По ходу прийдется таке робити :hmm:

Якщо порахувати наприклад , що маніпуляції з утепленням зекономлять тільки до 3 кг меду 

3кг х 100грн = 300грн на сім'ю 

Це 30 000 на сотню 

Три місяці зими , з зарплатою 10 000 грн у місяць,  можна і погратися з утепленням :umora:

І це ще не рахуючи бджолу , що можить пропасти :hmm:

46 минут назад, Конструктор сказал:

У мене з обіду після сити кіпіш на пасікі почався конкретний учора ще незрозуміли що до чого

У 17.00 стало тихо на пасікі , а в одну пачками ішов возврат

Пройшов по пасікі думав когось грабують

По ходу грабують десь чужих :umora:

У мене в інших було тихо

12 минут назад, AVA сказал:

грабують десь чужих :umora:

Не  грабують а переносять безхозне :hi: , верніше рятують  той мед щоб часом даром не зкис ;):umora:.

31 хвилину тому, AVA сказав:

Якщо порахувати наприклад , що маніпуляції з утепленням зекономлять тільки до 3 кг меду 

Мед то мізер, головне ресурс бджоли. Чим менше з'їли тим він більший залишається на весну.

Головне щоб тріпер не зловили халявний :dntknw:

4 години тому, Bee.P сказав:

Голодний бджуль далеко не летить :dntknw:

В нього там відро з сиропом

23 хвилини тому, Bee.P сказав:

Не  грабують а переносять безхозне :hi: , верніше рятують  той мед щоб часом даром не зкис ;):umora:.

то сусід той ше доплатити повинен

2 години тому, Конструктор сказав:

Сьогодні роздавав по третьому млинці і медові рамки, то глянув кілька шт. І як обіцяв пану @ДобровоЛ зробив кілька фоток ті що вже з'їли 2 млинці по 250гр.

Ця  сім'я на 6р, розплод

Нам, канєшно, таке тільки в мріях...

Хоча... мені воно і не потрібно, може і лишнє - нема куди спішити... соняшник ше ой як далеко...

Сьогодні вже злегенька гуділи на ліщині

Тільки що, ромео сказав:

соняшник ше ой як далеко...

ріпаку не сіяли?

23 хвилини тому, gardener сказав:

ріпаку не сіяли?

Ріпак господарство не сіє взагалі. Це буває пощастить, якщо "сусіди" посіють... (раз на 5 років), акація, липа - тільки підтримуючий,  а так - тільки соняшник

38 хвилин тому, ромео сказав:

Хоча... мені воно і не потрібно, може і лишнє - нема куди спішити... соняшник ше ой як далеко...

В мене останні роки соняшник вже не взяток, надії на нього не має, потрібно  взяти пилку, перги і ріпаку, а це весна. Ще до того велика насичення пасік, потрібно завжди йти на крок попереду (думаю @AVA мене +- розуміє), конкуренція, шо ти зробиш.:dntknw::umora:

2 години тому, Конструктор сказав:

А можливо й на безбджільний вулик натрапили, де бджоли вже лежать на дні. Й таке буває...:IMHO:

6 минут назад, gardener сказал:

Пі.... вже починається це бля.... :(

Шо це можна зараз обробляти?

19 хвилин тому, gardener сказав:

Теж тільки шо дивився... 

Шось я нічого не второпаю... хіба шось зараз обробляють? :dntknw:

Добрива вносять, а шо там в них є, хто його знає

21 хвилину тому, Женя Ц. сказав:

Пі.... вже починається це бля.... :(

Да, шо рік то стає веселіше"

Може садки кропанули які на перельоті ??  В полі мабуть не розженешся через болото .. хз..

3 минуты назад, Bee.P сказал:

Може садки кропанули які на перельоті ??  В полі мабуть не розженешся через болото .. хз..

Каже що воняє хімією на всю,може якимось мишяком землю обробляють,але на... 

На поле зараз думаю ніхто непопреться тільки колії нарити , добриво по мерзлій землі ще внесли , сліди на полях є

На думку прийшов варіант, десь протравлюють зерно на відкритому воздусі 

Бджола зараз при нестачі пилку кидається на різну сипучу хрень 

Побачив відео про перець мелений гіркий красний , сьогодні пакетик насипав у миску , вибрали , аж билися:umora:

Мені ситуація не бачиться як отруення. Такі самі купки свіженьких бджіл перед льотками спостерігав і на своїх точках. Пояснюю це очищенням зимового підмору- бджоли виносять мертвих з дна, да, на вигляд підмор "свіженький". Можливо свіжа загибель старих бджіл, спрацювавсь життевий ресурс. Точно знаю у нас техніка на поля не виходила. По мерзлоталому грунту внесення карбаміду не робилось, біля мене всі проїздять, я б бачив. Сьогодні навідь по супісках трактори не підуть- грунт не достиг, некажучи вже про більш важкі грунти. Сусід вчора зранку руками розкидав по озимині карбамід(0,2 га/12кг). Коли побачив гранули зауважив йому, що він витратив задарма добрива, воно розкладеться на сонці,вивітриться азот в атмосферу. На що він, все свідоме життя в агросекторі, відповів що наймати когось щоб заробити сівалкою в верхній шар єкономічно недоцільно, а гранули з ранковим приморозком, росою розчиняться і попадуть в грунт. Сьогодні роздивився з висоти сидіння буса- гранули присутні, схоже не розклались. Переконавсь в своїй думці,що треба було розкидати перед дощем. В садках теж нічого неробилось пестицидами, не бачив, вважаю ще рано. Садки ще не всі обрізані, в мене ця робота в розпалі. Бачина в відео ситуація можливо і отруення яке сталося минулоріч, довготривалої дії. Певен,що лабораторія нічого не знайде, бо хто їм (лаборантам) скаже яку діючу речовину шукати? Дослідження коштуватимуть десятки тисяч гривен, е бажаючі сплатити, з непевним результатом дослідження? Колега минулоріч зробив в обл лабі дослідження на : нозематоз, варроатоз, трахейні кліщі і ще щось- не виявлено. Запропонували відправити в Київ там зроблять більш розширений аналіз на хвороби, шкідники-вартість більше десяти т. гривен. Не відправив. А причиною клопотів було викучування бджіл з вуликів на долівку і загибель на слід. день в частині вуликів пасіки, справа була раннім літом.

Сьогодні і в мене як у людей- бджоли носили обніжжя майже все темно-жовтого кольору, на обох точках. Щось, що можна назвати запасом в чарунках не бачив, так поодинокі цяточки пилку. Походження мені невідоме, ті що білуватого кольору можу припустити що бересток або пил при розмолу збіжжя для тварин, в млинах щороку гудуть бджоли, декілька днів щороку, з цього приводу були претензії від мирошника. Своїм існуванням, господарчою діяльністью ми комусь заважаемо, ми наче й стадні тварини але інколи думаешь-"Краще б їх не було". Сьогодні більш детальний огляд, на наявність розплоду. Одна трутів вирощуе і вже повзають по рамках якісь дрібнуваті, знайшов-задавив без докорів гуманізму. Дві безматочні(безрозплодні), дві матки сиділи в кліточках- восени посадив  і забув, не знайшов. Одна загинула, інша жива рамки навколо майже порожні а в стороні 5 повномедних, складаеться враження, що ізоляція пішла на користь, сили на вартісний розплід не витрачались, як і корма. З завтрашнього дня у неї початок червління, буде нагода пересвідчитись як вплине на подальний розвиток. Приклади інших доказують, що робочий варіант. Тільки не в кліточці Титова.  Скількість років тому в мене був випадок коли в ізоляторі лишніх днів двадцять або й більше пересиділа -нічого, щось принесла. На поодинокому випадку висновків робити не варто.

Про що думав під час роботи. Деякі з колег не поспішають робити весняну ревізію( коли вуликів сотні), аргументуючи, що "там все гаразд". В моему випадку з 33 вул. виявлено: 2 слабких(одну приеднав, інша пощезла), дві зимували в кліточках, одна трутовка, штук п'ять потребували поповнення кормів, велика кількість потребувала перетасовки рамок, одна безматочна. Що було б якби не моя допомога, зрозуміло. Для одніеї безматочної не знайшлось матки, кандидатка на приеднання- зникла, можливо приедналась до сусідньої. У колеги запитав, дома( на пасіці) не було сказав де стоїть , бери сам. Взяв в корпусі(10 полурамок) привіз на точок( 2-3 км) перетрусів в свій але матки не бачив, як о розплоду в рамках-щось власник бджіл не дослідив з цим "слабачком". Там , у нього, було два слабака, казав забирай обох, думаю собі -"Навіщо мені два?",  виявилось, що потрібні, може і той такий же? Вже іншим разом.

Вчора об 10й виставив( врівноважив) ваги під вуликом, сьогодні десь об 15-30 зменшив вагу на 300гр. Сімейка слабенька, щось сумніваюсь, що стільки змогла з'їсти меду, можливо вулик підсох, бджоли розлетілись?

Завтра ще теплий день а далі задощить , похолодае. Весняно-польові ще не почнуться. Невірю, що бджоли сечовину з землі смоктатимуть і труїтимуться, навідь гранули що на поверхні їм не цікаві- не солодкі не солоні.

20 минут назад, Винодел сказал:

. Такі самі купки свіженьких бджіл перед льотками спостерігав і на своїх точках. Пояснюю це очищенням зимового підмору- бджоли виносять мертвих з дна, да, на вигляд підмор 

У мене тоже учора і позавчора в лежаках так потравили, поки я собирався їм почистити дно , вони самі почистили :umora:

Тільки у відео він уже давно їм сіроп дає і що дно не почистив :hmm:

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...