Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

Сьогодні переглядав ... у двох сім"ях (по 17 рамок, лежаки) у маточниках виявив яйця по 1-3 дні, а я вже на днях мав вивозити на дачу на акацію. Вощину потягли її по 5 рамок у кожному, але матка (другий рік) майже не червить, заносили медом. Проблема в тому що часу на ловлю роїв у мене нема (на роботі, відпустка цього року пізніше). Ось і думаю як правильно зробити: поділити?, ізолювати матку?, чи все таки ждати рої. І найголовніше, хотілось би щось взяти з акації, липи. Що підкажете шановні? Всім дякую за відповіді та підказки.
Яйця 1-3 дні - це ще не роїння, тиждень можна почекати, а там буде видно , може і передумають...
Через тиждень це вже маточники на виході. А при сильній сімї, матка може і не чекати виходу молодих, солідний первак буде пристойною втратою.

Сьогодні переглядав ... у двох сім"ях (по 17 рамок, лежаки) у маточниках виявив яйця по 1-3 дні, а я вже на днях мав вивозити на дачу на акацію. Вощину потягли її по 5 рамок у кожному, але матка (другий рік) майже не червить, заносили медом. Проблема в тому що часу на ловлю роїв у мене нема (на роботі, відпустка цього року пізніше). Ось і думаю як правильно зробити: поділити?, ізолювати матку?, чи все таки ждати рої. І найголовніше, хотілось би щось взяти з акації, липи. Що підкажете шановні? Всім дякую за відповіді та підказки.
Яйця 1-3 дні - це ще не роїння, тиждень можна почекати, а там буде видно , може і передумають...
Через тиждень це вже маточники на виході. А при сильній сімї, матка може і не чекати виходу молодих, солідний первак буде пристойною втратою.
Я до чого і веду, правда при розподілі теж буде втрата, але буду мати дві сім"ї.

Через тиждень це вже маточники на виході.

Певно не на виході, а запечатаний, бо мова іде про ЯЙЦЯ 1-3 дні... Після запечатування рої і виходять.
Я до чого і веду, правда при розподілі теж буде втрата, але буду мати дві сім"ї.

Зараз робите відводок на матку на 4-х рамках і хай виводять в сім"ї нову, а вулик занесуть медом з акації, поки молода зачервить. Ніяких втрат і дві сім"ї...

Через тиждень це вже маточники на виході.

Певно не на виході, а запечатаний, бо мова іде про ЯЙЦЯ 1-3 дні... Після запечатування рої і виходять.

Зараз робите відводок на матку на 4-х рамках і хай виводять в сім"ї нову, а вулик занесуть медом з акації, поки молода зачервить. Ніяких втрат і дві сім"ї...
І у основній сім"ї видалити всі маточники крім одного.

І у основній сім"ї видалити всі маточники крім одного......

..... і в кінці виявиться, що він пустий, що також може бути, тому краще залишити два-три, а вони самі виберуть котрий кращий :hi:

.... і в кінці виявиться, що він пустий, що також може бути, тому краще залишити два-три, а вони самі виберуть котрий кращий opr06K93.gif

Обов`язково залишити, як пише sij, , а то потім будуть невеличкі проблеми. На такому раз погорів особисто.

І у основній сім"ї видалити всі маточники крім одного.

Ви маєте на увазі, що може піти рій з молодою маткою... ЯКщо зробиться повноцінний відводок і забереться частина розплоду, то навряд чи піде рій. Та і по поведінці бджіл буде видно в якому вони стані. Я теж на початках мав проблеми з одним маточником. а от з роями з сімей без матки проблем не було.

Всім дякую за поради. Зараз іду ділити.

І у основній сім"ї видалити всі маточники крім одного......

..... і в кінці виявиться, що він пустий, що також може бути, тому краще залишити два-три, а вони самі виберуть котрий кращий :hi:
Але тоді краще старий вулик перенести на нове місце а на його місце поставити новий та перенести рамки з печатним розплодом та сушняк і залишити 2-3 маточники :IMHO1:

Когда рой прививается в неудобном месте, то я его снимаю так. Рой1 q92ditKGx1o Рой2 tmx9GRYSSrw Рой3 A7jO4_HLVWA Этот рой привился просто на ствол дубка, и добраться до его не было ни какой возможности.

metrolog, :ay: Пару питань. Що собою являє привой? То пів-рамка привязана до рогатини? Яку роль відіграє та мішковина на ній? І що то за ящик, по якій причині дівчатка мали туди заходити? Там медом намазано? :)

metrolog, :ay: Пару питань. Що собою являє привой? То пів-рамка привязана до рогатини? Яку роль відіграє та мішковина на ній? І що то за ящик, по якій причині дівчатка мали туди заходити? Там медом намазано? :)
Привоя делается быстро. Взята потолочина с улья и прибита на шест. А мишковина, это холстик прополисованный. Рогатина подводится выше привитого роя и пчелы двигаясь в верх сами переходят на привою. Заметил, что пчелы всегда ищут крышу, или ограничение пространства над собой. Потом привою отвожу в сторону, а остальных пчел стряхиваю. Ящик, обычный, рабочий ящик пчеловода. Накрыт на 1/3 холстиком. Чтобы создалось замкнутое пространство. Первую партию пчелы поместить принудительно, а остальные сами пойдут. Хорошо бы обьединить в один клип, у меня не получилось. Если можно это сейчас, то буду благодарен. Есть несколько клипов, как быстро посадить рой в улей. Что бы, он начал работать, и что в нем все в порядке. Могу показать, если кому интересно.

Ещё как интересно! Показывайте, если не трудно.

Ещё как интересно! Показывайте, если не трудно.
Хорошо, Рой собрался в рабочем ящике. Ящик отнес до приготовленного улья. В котором стоят 5 рамочек. Одна из которых с открытым расплодом, на всякий случай, если вдруг матку не увидим. Qj1H5-4Jtis ложем лист фанеры и ставим на него ящик с пчелами, и запускаем пчел через леток. Практически сразу после снятия.XZIB8R8zAOw .

metrolog, Ви завжди садите після того як зняли? Зльотів не було?

ложем лист фанеры и ставим на него ящик с пчелами, и запускаем пчел через леток. Практически сразу после снятия..
Не могу понять зачем так запускать рой в улей... :dntknw: .Не проще ли просто высыпать пчёл из ящика в улей через верх на рамки?Гораздо быстрее ведь получается. :hi:

metrolog, Ви завжди садите після того як зняли? Зльотів не було?
Всегда. Раньше ставил в погреб, что бы постояли, как говорил отец, что бы почувствовали, что у их нет дома.А потом время сокращалось, А когда, начал кочевать, вечная нехватка времени, работа, бывало, что первую партию пустил, и как4 только пошли, остальных высыпал и поехал. Раза два пробовал через верх заселять, оба раза не удачно, прекратил. А так, думаю, что пчелы думают ( а я действительно думаю, что пчелы обладают коллективным разумом, но об этом мы поговорим в следующий раз и в другой теме), что они нашли себе новое жилище, заселили его. И практически через 20-30 минут начинают работу по улику. Проблемы бывают когда сборный рой. Бывало что в рое до 20 маток. По этому всегда когда подсаживаю такой рой, держу наготове спичечные коробки. Ими хорошо ловить маток на прилетной. А рамка с открыты расплодом задерживает даже и рой без матки, (но не всегда).

Я может быть отстал от современных технологий по посадки роя в улей. Увидел как садят другие в интернете, там показали, что рой выдерживается 3 дня в погребе и решил поделиться своим методом. А как, кто подсаживает?

Вместо того, чтобы сидеть в темнице, пчелы работали. И за этих три дня рой в 500 гр. принес до 8 кг. меда. aGWsYuvg_Cg

Доброго вечора! Підскажіть будласка, що можна зробити... Випустив рій, зловив посадив все добре. Але в тій сім"ї, що випустила рій п"ять відкритих маточників і 14 закритих, один залишив. Чи буде випускати ця сім"я ще рій, чи можна щось зробити щоб вони більше не роїлися?

В справочниках советуют КАК поступить, в зависимости от срока выхода роя до наступления медосбора. За 10, 30 либо 50 дней. Исходя из этого и решаем задачу! :hi:

Чи буде випускати ця сім"я ще рій, чи можна щось зробити щоб вони більше не роїлися?

Всяко буває... З усіх відкритих маточників маточників можна забрати маточне молочко, закритих можна залишити найкращих 3-4 маточника (залишати один ризиковано), гніздо з розплодом розділити 3-4 рамками з вощиною,дати одну будівельну, відкачати медові рамки - тоді може другий раз і не зрояться...

Вибачте висловився не вірно. П"ять маточників з яких вже вийшли матки...

Якщо у вулику чути "співи" маток - роїтимуться, якщо з декількох маточників вийшли матки а інші розгризені сбоку то вже не роїтимуться.

Якщо у вулику чути "співи" маток - роїтимуться, якщо з декількох маточників вийшли матки а інші розгризені сбоку то вже не роїтимуться.
Я точно не знаю як співать матки :(, але щось бувало тихо-тихо пікало... Ні, маточники не розгризать, я всі повирізав залишив один. Підскажіть будласка, що можна зробити щоб не роїлися, поділити чи наліт на маточник зробити?

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...