Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

"Роящиеся" оставили по одному маточнику и банкетируют на меде, главное не летают почтичто а мед сосут усиленно. Еще непонятное для меня явление - некоторые запеатанные и внешне нормальные роевые маточники наповерку оказываются пустыми и есть подозрение, что оставшийся маточник может оказатся пуст, а ковырять его както стремо - вдруг там живая? А та что пераньше всех оится начала вообще матка была а теперь не видно, поставил маточники - сгрызли, поставил сот с ыычками...посмотрю что будет.

Тиждень тому подзвонив господар (де тримаю пасіку). Сказав, що зловив великого роя на шість рамок. Посадив у вулик (4суші, 2 вощини). На другий день перевірив - сидить. А сьогодні я подивився - пусто. Навіть сліду немає. Другий раз за мою практику таке трапилось. Висновок: треба обов"язково підставляти рамку розплоду.
Часто рої втікають коли іх висипають у вулик як зерно,через те усі рої впускаю через льоток і після деякого охолодження в підвалі.Останні роки розплід стараюсь не давати,щоб часом не занести якусь болячку :IMHO:

"Роящиеся" оставили по одному маточнику и банкетируют на меде, главное не летают почтичто а мед сосут усиленно.

То вони в клінчі ;) . Так можуть ДОВГО просидіти.
Еще непонятное для меня явление - некоторые запеатанные и внешне нормальные роевые маточники наповерку оказываются пустыми и есть подозрение, что оставшийся маточник может оказатся пуст, а ковырять его както стремо - вдруг там живая?

Чи бджоли їх обсиджують? По терміну можна зорієнтуватися - запечатаним більше 8 днів маточник бути не може...

Еще непонятное для меня явление - некоторые запеатанные и внешне нормальные роевые маточники наповерку оказываются пустыми и есть подозрение, что оставшийся маточник может оказатся пуст, а ковырять его както стремо - вдруг там живая?
По терміну можна зорієнтуватися - запечатаним більше 8 днів маточник бути не може...
Бывает, выходит матка, а пчёлы не разгрызают маточник некоторое время, а запечатывают его снова.. Хз почему.. :dntknw: А печатными маточники бывают больше 8 дней. Когда семья роится, пчёлы могут держат маток в маточниках до тех пор, пока не придёт время их выпускать :) Был случай- отобрал матку, и через 20 дней в десятке маточников всё ещё пищали матки.. Матка грызёт маточник, а пчёлы заклеивают назад :umora:

То вони в клінчі . Так можуть ДОВГО просидіти.

И что делать? На вощину хлеб да воду?

Цього року мій перший експеримент з рійницею провалився. Коли навідався до тієї посадки, де висів ящик, дерево гуло від бджіл, які вилітали і залітали. Ну я порадів, а наступного ранку поїхав і зняв ящик. Бджоли при цьому кружляли навкруги, це було десь 5 ранку. Ящик виявився підозріло легким. Треба було заглянути в нього і підвісити його знову, а я чогось розгубився, хоча і маски не мав. Коротше, припер його додому, а там пшик - десяток бджіл на сушині, що і слід було очікувати. Через дощі більше не вішаю, на дерева не можливо видертися без ризику. І ще побачив зім"яту траву, наче стежку. Побоявся, що ящику прироблять ноги. Але це перший млинець.

думаю гаряча пора (пік) на рої вже минула...

Цього року мій перший експеримент з рійницею провалився. Коли навідався до тієї посадки, де висів ящик, дерево гуло від бджіл, які вилітали і залітали. Ну я порадів, а наступного ранку поїхав і зняв ящик. Бджоли при цьому кружляли навкруги, це було десь 5 ранку. Ящик виявився підозріло легким. Треба було заглянути в нього і підвісити його знову, а я чогось розгубився, хоча і маски не мав. Коротше, припер його додому, а там пшик - десяток бджіл на сушині, що і слід було очікувати. Через дощі більше не вішаю, на дерева не можливо видертися без ризику. І ще побачив зім"яту траву, наче стежку. Побоявся, що ящику прироблять ноги. Але це перший млинець.
Коли занімався полюванням на рої,то приблизно кожен четвертий ящик діставав ноги :umora: пізніше виявилося що він оселився у пасічника з того ж села,і то не один. :blink: На другий рік ящики повішайте на початку травня і успіх прийде обовязково :az:

На другий рік ящики повішайте на початку травня і успіх прийде обовязково

Я колись, ще на початку 80-х, вішав по лісі ящики, років п'ять під ряд і ніколи нічого не попадалось, мабуть щось не так робив. :dntknw:

На другий рік ящики повішайте на початку травня і успіх прийде обовязково

Я колись, ще на початку 80-х, вішав по лісі ящики, років п'ять під ряд і ніколи нічого не попадалось, мабуть щось не так робив. :dntknw:
а як?)))

а як?)))

У мене з рійницями також успіхи дуже скромні. А от в порожні вулики де вже жили бджоли рої влітають регулярно. Ось і цього року у двох рійницях, що на деревах пасіки пусто, а у вулики три роя залетіло. Сусід прийшов через день сваритись зі мною. Казав, що то його рої. Та летіли і влітали коли мене не було, то я йому у претензії відмовив. Кажу йому:"Ви були присутні при тому дійстві то треба було правильно покеруввати, а тепер вже пізно. Як Ваш рій сяде на моє дерево то прошу дуже ловіть та забирайте." Пішов ображений.

Я колись, ще на початку 80-х, вішав по лісі ящики, років п'ять під ряд і ніколи нічого не попадалось, мабуть щось не так робив.

Може і так,а може і ні :dntknw: Можливо ви попали на неройовий рік,або ж сама місцевість бідна на бродячі рої...
а як?)))

У цій справі досить багато суттєвих дрібниць,одним повідомленням не опишеш.По мірі надходження запитань будем пробувати розбиратись :az:
У мене з рійницями також успіхи дуже скромні. А от в порожні вулики де вже жили бджоли рої влітають регулярно

Ну тут як у рибальстві-важливий сам процес,коли ідеш з лісу із вловленими роями,то почуваєшся як мисливець із великим трофейем :ah:

Ну тут як у рибальстві-важливий сам процес,коли ідеш з лісу із вловленими роями,то почуваєшся як мисливець із великим трофейем

Так одного разу я зловив рій у себе на дачі, хоча в мене вже були бджоли, та цей був дійсно як трофей і душу грів. :)

Я за свою короткую практику(4ГОда) ни поймал ни одного роя даже чесно признатся невидел этого действия но две ловушки поставил в этом году еще не проверял.А вот от меня ушло в первый год 2 роя(По расказам соседей).

Сьогодні знайшли два закинуті вулики системи Словян.В обох жили бродячі рої.В одному із них рій жив ще з минулого року,тож з нього нарізали близько 8 кілограм стільникового меду.Мед просто смакота-чиста гречка.Шкода що забув фотоапарат,бо подивитися було на що :ay:

По поводу ловли роёв советую прочесть книгу Панасенка "Рой", очень подробно и просто описано все что с этим связано, а главное работает :ay:

.Мед просто смакота-чиста гречка

Це не може бути цьогорічна гречка. А якщо минулорічна, то закристалізована.

.Мед просто смакота-чиста гречка

Це не може бути цьогорічна гречка. А якщо минулорічна, то закристалізована.
Якимось чудом мед за рік часу не закристалізувався.Язиків було 11 штук,висотою до пів метра.Чотири язики були з розплодом,всі інші із запечатаним медом.Стільники з розплодом вставили в рамки і обвязали ниткою.Сьогодні вже знімав шви :)операція пройшла успішно

Шкода що забув фотоапарат,бо подивитися було на що

Так, шкода! :( Цікаво було б глянути

А вот от меня ушло в первый год 2 роя(По расказам соседей).

У меня соседи умудриись продать рой своему другу :umora: . Прозевамши я его, выходу смотрю а у сосдеей пчелы вокруг дерева вьются и ктото по ветке крючком провололчным лупит. ДУмал сосдеи пчле гоняют а оказалось мужик в лицевой сетке. ПОшел познакомился, росинку ему дал шоп насекомых не мучил, номерами поменялися. Говорит они с ними закадычные друзья, позвонили шоп приехал забрал, жаловался что за зиму почти вся пасека товойт (сахара не давал, вароатоза не лечил - типичный синдром коллапаса)))). За сколько продали не колется, но благодаря метко закинутому мною уху сумма не карманная - ток с пенсии отдать можно..вот так вот с жидами дружить :af:

Доброго дня. Зробив я сьогодні вибірковий огляд однієї сім'ї, і на моє велике здивування там були уже потягнуті роєві маточники. Цього року я вперше стикнувся з настільки сильним роїнням у бджіл. Зрозуміло що раніше це було через несприятливу погоду. З першим етапом роїння я справився заміної всіх маток. При чому підсадка маток не допомагала, єдине що вивело з роєвого стану, так це виведення ними самими молодих маток. Я думав що з роїнням на цей рік завершено. Варіанти які я знав, на протидію роїнню не допомагають. Бджоли, при тому що мають нормальну загрузку в роботі (цвіте фацелія 10 сотих), рядом(1,5км) поле гречки, яку бджоли досить гарно відвідують. Гнізда досить розширені. Враховуючи що в сім'ях матки не червили майже 3 тижні, та по силі вони не великі, а розміщені в лежаку на 19-21 рамках. Тому виходячи з цієї ситуації прошу поради в практиків, що в даній ситуації можна зробити.

Щоб не мучити бджіл і себе,краще дати бджолам відроїтися,якщо звичайно є така можливість.Я в травні правда набігався і налазився,зате все літо чистий спокій.Бджоли на кочівлі і я не сивію від того,що десь там у мене тікають рої :hi:

Доброго дня. Зробив я сьогодні вибірковий огляд однієї сім'ї, і на моє велике здивування там були уже потягнуті роєві маточники. Цього року я вперше стикнувся з настільки сильним роїнням у бджіл. Зрозуміло що раніше це було через несприятливу погоду. З першим етапом роїння я справився заміної всіх маток. При чому підсадка маток не допомагала, єдине що вивело з роєвого стану, так це виведення ними самими молодих маток. Я думав що з роїнням на цей рік завершено. Варіанти які я знав, на протидію роїнню не допомагають. Бджоли, при тому що мають нормальну загрузку в роботі (цвіте фацелія 10 сотих), рядом(1,5км) поле гречки, яку бджоли досить гарно відвідують. Гнізда досить розширені. Враховуючи що в сім'ях матки не червили майже 3 тижні, та по силі вони не великі, а розміщені в лежаку на 19-21 рамках. Тому виходячи з цієї ситуації прошу поради в практиків, що в даній ситуації можна зробити.
Трудно заочно сказать что лучше сделать--как Вы пишете 10 соток не поможет это только поддержка ,а поле гречки ,наверное плохо даёт нектар --если-бы обильно выделялся пчёлы переключилися на сбор нектара, а так :IMHO1: забрать печатный расплод ,пчёл струсить и подсилить другие семьи или же сделать отводки ,но тут Вам самим решать на маточниках или на плодных , или не плодных от ситуации и финансах :hi:

Все шо можна поділи на маточники и нарости пасіку, далі будеш дивитися чи обьеднувати чи росплод підставляти.В цьому році я 3 сімей зробив 15 в якіх уже по 4 роспроду почалось с того що зароїлась одна я по трохи забирав росплод с маточниками да тянув ії, а потім друга. Ще мене атакували 5 чужіх роїв яким я дав ради, зараз розпродаю відводки . ;) В наступному році треба поміняти роьових маток починаючи с мая, а то проблеми будуть тіж.

Варіанти які я знав, на протидію роїнню не допомагають. Бджоли, при тому що мають нормальну загрузку в роботі (цвіте фацелія 10 сотих), рядом(1,5км) поле гречки, яку бджоли досить гарно відвідують.

На роїння напевно вплинули погодні умови. Бджола сиділа. Матки молоді у Вас - плодючі. Молодняка за цей дощовий час вийшло багато. От вони і зароїлись. Тепер робити відводки то собі на збиток. Адже почався головний взяток (ГВ). Отже сім"ї потрібно перевести на медозбір. Раджу: забрати весь !!! розплід а взамін дати суш. За три дні сім"я буде працювати на медозбір.

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...