Перейти к содержанию

Як і коли підставляти вощину ?

ДобровоЛ

Рекомендуемые сообщения

Порада початківцям.

Все залежить виключно від конкретної погодної ситуації і сили бджолосім"ї . А решта усе -- то непотрібне бла-бла ! Сильному бджолопакету при підтримаючому взятку я зразу ставлю дві вощини - одну у центр гнізда, а іншу збоку і поступово добавляю їх із розвитком і освоєнням. Тільки й тут поспішати не варто. Якщо поставите всередину -- після відтягування стільника, що станеться дуже швидко у сильній сім"ї -- матка цей стільник зразу ж засіє, якщо це не під час ГВ ( головного взятку, при якому бджоли можуть відбудований стільник залити принесеним нектаром ) і він почнеться використовуватися як розплідний. Це після виходу першої партії розплоду зробить стільник міцним при відкачуванні. Коли ж вощину поставити крайньою, її найчастіше почне сім"я використовувати як медовий стільник і при відкачуванні він може пошкодитися. А слабенькі бджолопакети ліпше не купляти й не створювати собі проблем -- дорожче вийде. А увесь "секрет" успішного пасічництва - у створюванні сильних сімей із хорошими продуктивними матками ! До цього я прийшов за довгі роки мого спілкування з бджолами. Нинішнього року, якщо я не помиляюся, має бути мій вже 56-й сезон самостійного пасічникування.yougotthis

Питання завдав мені початківець і він був не один за цей місяць. Тому й вирішив відкрити цю тему.

2 години тому, ДобровоЛ сказав:

Нинішнього року, якщо я не помиляюся, має бути мій вже 56-й сезон самостійного пасічникування.yougotthis

їдете додому?

6 часов назад, ДобровоЛ сказал:

має бути мій вже 56-й сезон самостійного пасічникування.

Сезон 2023 сюди врахований?

2 хвилини тому, Гурович сказав:

Аякже. Бджоли самостійно ж пасічникували.

25.01.2024 в 12:54, gardener сказав:

їдете додому?

Як казала одна переросла дівиця : І хочеться, і колиться та мама не велить... Не буду загадувати наперед...:IMHO:

25.01.2024 в 17:04, gardener сказав:

Аякже. Бджоли самостійно ж пасічникували.

А я в травні цілий місяць же був в Україні. Он майже закінчив був нову плиту отоплювально-варочну підключати до лежанки й грубки. Та трохи не встиг. Глина першої укладки мала була підсохнути перед продовженням. А часу було облаль.  Але по три вощинки в середину через один стільник все ж встиг поставити у нижні корпуси.:ay:

25.01.2024 в 17:01, Гурович сказав:

А я в травні цілий місяць же був в Україні. І по три вощинки в середину через один стільник все ж встиг поставити у нижні корпуси.:ay: То , думаю, теж залік. Йде ж експеримент по самостійному виживання бджолородин. Як мені повідомили хлопці, що після мене переглянули й обробили один раз біпіном (новою формою його) перед зимою, кордован (у мене була одна сім"я на пробу) забив медом три корпуси 230 і відлетів на багатші села. Кліщ та й  вощинки з десяток треба було б у червні їм підставити...:dntknw:

• 3 months later...

Доброго дня,

шукав якраз це питання)

У мене 1-й сезон, придбав 2 вулики дадан (корпус+магазин), перша сім'я активно розвивається з початку квітня, друга тільки привезена.

Першим поступово додаю вощини, а питання є щодо магазину - коли його встановлювати і скільки вощин там має бути при встановленні?  І чи варто ставити розділювальну решітку?

2 години тому, Andr22 сказав:

Доброго дня,

шукав якраз це питання)

У мене 1-й сезон, придбав 2 вулики дадан (корпус+магазин), перша сім'я активно розвивається з початку квітня, друга тільки привезена.

Першим поступово додаю вощини, а питання є щодо магазину - коли його встановлювати і скільки вощин там має бути при встановленні?  І чи варто ставити розділювальну решітку?

Це сім'я чи відводок?

Якщо бджоли освоїли гніздовий корпус, то магазин має стояти. Краще було б не одну вощину  в магазини , а хоча б через одну з сушняками.

12 годин тому, Конструктор сказав:

Це сім'я чи відводок?

Якщо бджоли освоїли гніздовий корпус, то магазин має стояти. Краще було б не одну вощину  в магазини , а хоча б через одну з сушняками.

Це був відводок з минулорічною маткою - 4 рамки. Потрохи додавав по 1-2 рамці, зараз 10, більшість вощин відтягнуті зверху, знизу ще не вся.

Суші в мене немає.

Тобто ще не поспішати поки вощина не відтягнули зверху донизу?

А тоді поставити цілий магазин одразу? Десь писали, що це може викликати роїння.

8 часов назад, Andr22 сказал:

А тоді поставити цілий магазин одразу? Десь писали, що це може викликати роїння.

1. Не поспішати, бо погоди нема. Холодно, взятку нема. Нема матеріалів для "строітєльства".

2. Як піде взяток і тепло - тоді да. Можна ставити цілий магазин. 

Роїння це не викличе, але може викликать переохолодження і затримати розвиток (але це залежить від сили сім'ї.)

3. Нащот розділювальної решотки - тут варіанти. Треба дивитися по ситуації. Можна і ставить, можна і не ставить, а можна зразу не ставить, а вже після того як відбудуть поставить. Кожна дія має свої наслідки- тут вгадай. Потрібен досвід...

18 годин тому, Вадім Полтава сказав:

3. Нащот розділювальної решотки - тут варіанти. Треба дивитися по ситуації. Можна і ставить, можна і не ставить, а можна зразу не ставить, а вже після того як відбудуть поставить. Кожна дія має свої наслідки- тут вгадай. Потрібен досвід...

Ну от у вас без решітки матка йде в магазин?

1 час назад, Andr22 сказал:

Іде.

В 17.05.2024 в 11:48, Andr22 сказал:

Це був відводок з минулорічною маткою - 4 рамки. Потрохи додавав по 1-2 рамці, зараз 10, більшість вощин відтягнуті зверху, знизу ще не вся.

Суші в мене немає.

Я б кинув магазин вощини попід низ. А після того як повністю відтягнуть основний корпус та почнуть тягнуть вже магазин (або не почнуть, але дуже хочеться :umora: і погода дозволяє) , тоді переклав би його нагору.

2 часа назад, Andr22 сказал:

Коли як. 

Ставлю магазин під мед. Це тоді, коли передбачається гарний взяток. Наприклад, бачу шо зацвіта акація і пішли привєси - кидаю магази. 

В цьому році трохи не вгадав. Коли побачив, шо матка трохи насіяла (але ж магазин бжоли освоїли!) - зганяю бжіл вниз (не шукаю матку, як найдете то просто заженіть саму матку). Тепер знаю, шо матка вже внизу, а в магазин пішли - ставлю р/р.

Можна було зразу р/р ставити - але є ймовірність шо магаз не освоять. І гірше при такому варіанті заливають його нектаром. Не дуже вони хочуть тиснуться через ті решітки...

17.05.2024 в 20:39, Вадім Полтава сказав:

Роїння це не викличе, але може викликать переохолодження і затримати розвиток 

Ніякого переохолодження не буде. Літо надворі.

8 годин тому, Andr22 сказав:

Іде. Рідко, але йде.

І це дуже добрий знак...

В 18.05.2024 в 15:21, Andr22 сказал:

В підсумку, там де матка пішла в магазин - ну дві рамки з розплодом, інші всі залиті. Якби стояли решітки - то ще не ясно чи був би там мед взагалі. 

55 минут назад, Вадім Полтава сказал:

ну дві рамки

Всі 9 . А там трутової комірки дох.. 

Тим рамкам 15 год.  Пять сімей таких бо забув ганеманки :helpme:

1 годину тому, В 361 сказав:

там трутової комірки дох.. 

Так ваші ж ніби не заливають... :dntknw:

53 минуты назад, ромео сказал:

Так ваші ж ніби не заливають... :dntknw:

Не заливають..

Засіває швидко. Якщо є доступ

19 минут назад, В 361 сказал:

Не заливають..

Засіває швидко. Якщо є доступ

Та да. Баки плодовитіші. Тоже наду учитувать :hmm:

3 години тому, В 361 сказав:

Не заливають..

То ви без меду?

6 годин тому, В 361 сказав:

там трутової комірки дох..

:dntknw:

40 минут назад, ромео сказал:

То ви без меду?

:dntknw:

З медом.  Можу вам продати , не дорого:af:

Цвіте акація і свидина . Джек пот. :umora:

• 1 month later...

Отже, кому цікаво, поставив я по магазину вощини обом сім'ям в кінці травня, карніка за 2 міс повністю занесла його медом, а от карпатка вперто не йде вгору, тиснуться в корпусі, пів рамки розплід і пів рамки мед, і навіть внизу відтягнули язики.

Після відкачки магазину від карніки переставив ці напіврамки карпатці, це заставило їх піднятись вгору за залишками меду і може там і залишаться) Карнікам доведеться знову тягнути вощину.

Питання зворотнє - коли знімаємо магазини - у вересні?

14 хвилин тому, Andr22 сказав:

Отже, кому цікаво, поставив я по магазину вощини обом сім'ям в кінці травня, карніка за 2 міс повністю занесла його медом, а от карпатка вперто не йде вгору, тиснуться в корпусі, пів рамки розплід і пів рамки мед, і навіть внизу відтягнули язики.

Після відкачки магазину від карніки переставив ці напіврамки карпатці, це заставило їх піднятись вгору за залишками меду і може там і залишаться) Карнікам доведеться знову тягнути вощину.

Питання зворотнє - коли знімаємо магазини - у вересні?

Після закінчення головного медозбору. 

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...